Στην επιλογή, τελικά, που συγκέντρωνε εξαρχής τις περισσότερες πιθανότητες κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το πρόσωπο του επόμενου επιτρόπου: ο Απόστολος Τζιτζικώστας είναι ο προτεινόμενος προς την πρόεδρο της Κομισιόν. Με κριτήρια, πάντως, περισσότερο εγχώρια πολιτικά και λιγότερο με σχετιζόμενα με το προφίλ του κ. Τζιτζικώστα. Με τον τρόπο αυτό ο πρωθυπουργός κλείνει ταυτοχρόνως το μάτι στη λαϊκή Δεξιά αλλά και στη Μακεδονία: σε δύο εκλογικές δεξαμενές δηλαδή, στις οποίες διαπιστώθηκε το πολιτικό πρόβλημα της Νέας Δημοκρατίας στις πρόσφατες ευρωεκλογές.
Ενώ, προφανώς, είναι και ένα... χρονοκαθυστερημένο «ευχαριστώ» για τη στάση ουδετερότητας (τουλάχιστον…) του Μακεδόνα πολιτικού στις εσωκομματικές προεδρικές εκλογές του 2015, με τελικό νικητή τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Τη σχετική ανακοίνωση έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, το πρωί στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ενώ ακολούθησε, το απόγευμα, συνάντηση του πρωθυπουργού και του επόμενου επιτρόπου στο μέγαρο Μαξίμου.
Στις δηλώσεις που ακολούθησαν, ο Κ. Μητσοτάκης επέλεξε να δικαιολογηθεί για την επιλογή: περιέγραψε, έτσι, τον Απ. Τζιτζικώστα ως ένα πρόσωπο με «σπουδαία πορεία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, εκλεγμένος περιφερειάρχης για μία δεκαετία και με πολύ υψηλά ποσοστά, κάτι το οποίο δείχνει μια ευρύτερη πολιτική αποδοχή, στη δεύτερη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας». Αλλά, ταυτόχρονα, είναι και «ένας άνθρωπος που γνωρίζει καλά τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, καθώς έχει διατελέσει πρόεδρος της Επιτροπής των Περιφερειών».
Ο τομέας ευθύνης
Για τούτο και, συμπλήρωσε, «η σύνδεση μεταξύ της δυνατότητας να ενώνει κανείς τις τοπικές και περιφερειακές προτεραιότητες με τις μεγάλες ευρωπαϊκές επιταγές σε καθιστούν ένα πρόσωπο το οποίο έχει όλα τα εχέγγυα να φέρει εις πέρας αυτή την πολύ δύσκολη και εθνικά απαιτητική αποστολή του να είσαι ο επόμενος Ελληνας επίτροπος στις Βρυξέλλες».
Παραλλήλως, ο πρωθυπουργός έκανε γνωστό ότι στο τέλος του μήνα θα γίνει γνωστό το χαρτοφυλάκιο το οποίο θα αναλάβει η χώρα μας. Δεδομένου ότι η Αθήνα παρείχε ισχυρή στήριξη στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για δεύτερη θητεία, ο πρωθυπουργός διατηρεί ελπίδες για έναν δυνατό τομέα ευθύνης. Κλείνοντας, ευχαρίστησε τον απερχόμενο επίτροπο Μαργαρίτη Σχοινά για την «εξαιρετική συνεργασία σε κρίσιμα ζητήματα, όπως το χαρτοφυλάκιο της μετανάστευσης, το οποίο αποτελεί μια μεγάλη ανοιχτή πρόκληση και για την πατρίδα μας».
Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας υποστήριξε ότι η απόφαση του πρωθυπουργού «συνιστά και μια αναγνώριση του ρόλου και της δυναμικής της βόρειας Ελλάδας και της Μακεδονίας».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας