Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ανασυγκρότηση ώς το συνέδριο

Ο Αλέξης Τσίπρας πρότεινε την ένταξη στην Πολιτική Γραμματεία τριών κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών

Ανασυγκρότηση ώς το συνέδριο

  • A-
  • A+

O δρόμος που καλείται να διαβεί ο ΣΥΡΙΖΑ τους επόμενους μήνες είναι δυσχερής, λόγω των μνημονιακών υποχρεώσεων της κυβέρνησης.

Παράλληλα, όμως, το ίδιο το κόμμα καλείται να ανασυγκροτηθεί ύστερα από τα πολιτικά και οργανωτικά «πλήγματα» που δέχτηκε. Σ’ αυτό το πλαίσιο εκλήθησαν τα στελέχη της Κεντρικής Επιτροπής να «στρώσουν» το έδαφος για το επικείμενο έκτακτο συνέδριο του Φεβρουαρίου.

Ο Πάνος Ρήγας, μέχρι πρότινος υπεύθυνος επί των οργανωτικών, ήταν τελικά ο μοναδικός υποψήφιος που προτάθηκε από τον Αλέξη Τσίπρα για τη θέση του γραμματέα του κόμματος, με τη λογική της «διεύρυνσης» των αρμοδιοτήτων του.

Ο Αλέξης Τσίπρας πρότεινε όμως και την ένταξη στην Πολιτική Γραμματεία τριών κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών, του αντιπροέδρου Γιάννη Δραγασάκη, του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και του υπουργού Παιδείας Αριστείδη Μπαλτά.

Πρότεινε επίσης και τον Νίκο Φίλη, ο οποίος όμως αρνήθηκε, επικαλούμενος τις αυξημένες υποχρεώσεις του στο υπουργείο Παιδείας.

Με αυτά τα δεδομένα και μετά την παραίτηση από το όργανο του Χριστόφορου Παπαδόπουλου, που αναμένεται να λάβει συντονιστικό ρόλο στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, απέμενε η εκλογή ακόμα οκτώ μελών στη 17μελή Πολιτική Γραμματεία (15 μέλη συν ο πρόεδρος και ο γραμματέας).

Οι υποψήφιοι για τις οκτώ θέσεις ανήλθαν σε συνολικά 19.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε όμως η επισήμανση στο σχέδιο πολιτικής απόφασης για τον τρόπο που θα επιχειρήσει τη διεύρυνσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Η αντιστοίχηση του ΣΥΡΙΖΑ με την εκλογική και κοινωνική του βάση είναι προϋπόθεση του σχεδίου μετασχηματισμού του παραγωγικού και κοινωνικού μοντέλου της ελληνικής κοινωνίας» αναφέρεται στο κείμενο, ενώ τα στελέχη αποδέχονται ότι «μια τέτοια πολιτική ενέχει και κινδύνους».

Παράλληλα, όμως, επισημαίνει ο συντάκτης, «ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιώξει να ανοίξει διαύλους επικοινωνίας και συνεννόησης με τους συντρόφους και τις συντρόφισσες που αδρανοποιήθηκαν ή αποχώρησαν από το κόμμα και δεν προσχώρησαν σε άλλους πολιτικούς οργανισμούς».

Αναφορικά δε με τις σχέσεις κόμματος και κυβέρνησης, ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν μπορεί να παρά να λειτουργεί ως η άγρυπνη αριστερή συνείδηση της κυβέρνησης».

Κρίνοντας από τις τοποθετήσεις στελεχών, η συζήτηση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ είναι πολυεπίπεδη, με τα στελέχη να εστιάζουν σε ξεχωριστά θέματα.

Οι τάσεις, σύμφωνα με τον Γιάννη Δραγασάκη, αποτελούσαν πρόβλημα, καθώς παραβίαζαν τις κοινές αρχές και οδηγούσαν σε έλλειμμα εσωτερικής δημοκρατίας.

Ο Πάνος Λάμπρου σημείωσε ότι το Μνημόνιο είναι προϊόν εκβιασμού και πραξικοπήματος και απαιτείται ριζοσπαστικό πρόγραμμα ρήξεων και απεγκλωβισμού από αυτό.

Πρώτο μέλημα είναι η δημοκρατία μέσα στο κόμμα, είπε ο Χριστόφορος Παπαδόπουλος, ενώ ο Αριστείδης Μπαλτάς επέμεινε στο ότι οι οργανώσεις του κόμματος οφείλουν να αλλάξουν φιλοσοφία και τρόπο δουλειάς.

Ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην Κ.Ε.

«Κόμμα-συλλογικός διανοούμενος και εκτός του κράτους»

«Ο λαός μας δικαίωσε για τη μεγάλη και δύσκολη μάχη που δώσαμε στη διαπραγμάτευση αλλά και για τις δύσκολες επιλογές μας» εκτίμησε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την εισηγητική του ομιλία στην Κεντρική Επιτροπή επισημαίνοντας ότι «επιβεβαιώθηκε η ταξική ψήφος στο ΣΥΡΙΖΑ».

«Τα λαϊκά στρώματα αποτελούν για μας ταυτόχρονα δέσμευση αλλά και πυξίδα για τις πολιτικές μας προτεραιότητες» συμπλήρωσε χαρακτηριστικά και επανέλαβε τους στόχους της κυβέρνησης, που περιλαμβάνουν «εκτός από την εφαρμογή των συμφωνηθέντων για να ξεφύγουμε μια ώρα αρχύτερα από τη βάσανο της επιτροπείας, να ξεκινήσουμε και μια μεγάλη πορεία τομών, ρήξεων και μεταρρυθμίσεων».

Αναφερόμενος στη μετέπειτα πορεία ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι στις 20 Σεπτεμβρίου «η παραλειτουργία κόμματος μέσα στο κόμμα τελείωσε - και μάλιστα με άδοξο τρόπο».

Χρησιμοποίησε τον όρο του Αντόνιο Γκράμσι «κόμμα εκτός κράτους», σημειώνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει «να απορροφάται από το κράτος», αλλά να «λειτουργεί ως συλλογικός διανοούμενος, που, σε αντιστοίχιση με τις κοινωνικές διεργασίες και μετατοπίσεις που συντελούνται, επανακαθορίζει την πολιτική στρατηγική του για τη διεύθυνση της κοινωνίας».

«Με αυτήν την έννοια, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί παρά να λειτουργεί ως η άγρυπνη αριστερή συνείδηση της κυβέρνησης» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας για τις προσυνεδριακές διαδικασίες ο πρόεδρος του κόμματος αναφέρθηκε στην ανάγκη να είναι «ανοιχτές στους πολίτες που πιστεύουν σ' εμάς και θέλουν να συμμετάσχουν, ανεξάρτητα αν για δεκαετίες ψήφιζαν ΠΑΣΟΚ ή ακόμα και Νέα Δημοκρατία. Εχουμε χρέος να κάνουμε τη σχέση μας μαζί τους οργανική - να μην τους αποτρέπουμε, να μην τους απομακρύνουμε».

Δήλωσε μάλιστα αισιόδοξος ότι «την επόμενη χρονιά η κυβέρνησή μας δεν θα είναι η μόνη κυβέρνηση της Αριστεράς στον Νότο της Ευρώπης», ενώ υπενθύμισε ότι «στην ευρωπαϊκή συμμαχία ενάντια στη λιτότητα συναντιόμαστε εμείς, η ευρωπαϊκή Αριστερά, με τμήματα της Σοσιαλδημοκρατίας και τους Πράσινους».

Με 41 λευκά ο Ρήγας, πρώτος ο Γολέμης

Ο Παναγιώτης Ρήγας εξελέγη γραμματέας με 149 έγκυρες-θετικές ψήφους, ενώ βρέθηκαν 41 λευκά ψηφοδέλτια και 2 άκυρα.

Στην Πολιτική Γραμματεία εξελέγησαν (σε παρένθεση οι σταυροί που συγκέντρωσαν) οι:

Χάρης Γολέμης (60), Αντώνης Κοτσακάς (59), Νίκος Σκορίνης (51), Πέτρος Καραγεώργος (50), Νίκος Παυλίδης (40), Μανώλης Σαρρής (40), Μαρίκα Φραγκάκη (36) και Μιχάλης Υδραίος (34).

Παράλληλα παραμένουν μέλη του Οργάνου οι: Ράνια Σβίγκου, Πάνος Λάμπρου, Νάσος Ηλιόπουλος και Γιάννης Μπουρνούς.

Εκτός του οργάνου έμειναν οι Εφη Καλαμαρά (29), Δημήτρης Δημητριάδης (25), Νατάσα Θεοδωρακοπούλου (25), Πέτρος Καλκανδής (24), Χαρά Ματσούκα (18), Στέλιος Παππάς (18), Δημήτρης Στούμπος (12), Κώστας Γκουτζαμάνης (10), Στάθης Στασινός (10), Μαρία Γκασούκα (9) και Πάνος Τριγάζης (8).

 

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«100 μέρες» παράλληλα με το Μνημόνιο
Πρώτη φορά ελληνική κυβέρνηση έχει τόσο πυκνό πρόγραμμα, ήδη χαρτογραφημένο κατά την έναρξη της θητείας της. Το μεγάλο στοίχημα είναι αν θα καταφέρει να προωθήσει ταυτόχρονα και τη δική της ατζέντα, με την...
«100 μέρες» παράλληλα με το Μνημόνιο
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Χαράσσει στρατηγική, αποφασίζει για γραμματέα
Υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, συνεδριάζει τη Δευτέρα η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, με κεντρικό θέμα τη μεταμνημονιακή εποχή, η οποία θα χαρακτηρίζεται από τη στροφή στην κοινωνική πολιτική. Αναμένεται...
Χαράσσει στρατηγική, αποφασίζει για γραμματέα
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Εξοδος χωρίς πιστοληπτικές γραμμές, χωρίς δυσβάστακτες προϋποθέσεις»
Ως τη «μεγαλύτερη πρόκληση της περιόδου» χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας τον σχηματισμό ενός στρατηγικού αναπτυξιακού σχεδίου που θα καταθέσει η Ελλάδα στο πλαίσιο της τέταρτης αξιολόγησης και βάσει του οποίου θα...
«Εξοδος χωρίς πιστοληπτικές γραμμές, χωρίς δυσβάστακτες προϋποθέσεις»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Οδικός χάρτης διετίας
Στο εισηγητικό κείμενο της Πολιτικής Γραμματείας, το οποίο θεωρεί ότι η επιλογή ανάληψης της διακυβέρνησης έχει δικαιωθεί, περιγράφονται τα βήματα προς μια νέου τύπου ανάπτυξη μετά τα μνημόνια, ταυτόχρονα με...
Οδικός χάρτης διετίας
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Η... εξίσωση των αριθμών 53+13
Η κατάθεση του κειμένου συμβολής από 13 στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στην τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ουσιαστικά αντικατόπτρισε τον γενικότερο προβληματισμό στο κυβερνών κόμμα, αλλά και εντός...
Η... εξίσωση των αριθμών 53+13
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Προσωπικές παρεμβάσεις Τσίπρα
Τόσο ο πρωθυπουργός όσο και το κυβερνητικό επιτελείο στοχεύουν στην «τόνωση του ηθικού» του κόσμου του ΣΥΡΙΖΑ. Εξ ου και έχει αποφασιστεί η διεξαγωγή μεγάλης εκδήλωσης με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου...
Προσωπικές παρεμβάσεις Τσίπρα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας