Αθήνα, 30°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
30°C
31.2° 29.3°
3 BF
32%
Θεσσαλονίκη
Αίθριος καιρός
28°C
29.3° 26.6°
0 BF
55%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
28°C
30.9° 28.2°
2 BF
40%
Ιωάννινα
Αίθριος καιρός
21°C
20.9° 20.9°
0 BF
83%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
25°C
24.9° 24.9°
0 BF
57%
Βέροια
Αίθριος καιρός
28°C
28.2° 26.2°
1 BF
46%
Κοζάνη
Αίθριος καιρός
24°C
24.5° 24.4°
0 BF
41%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
29°C
29.0° 29.0°
1 BF
28%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
28°C
29.9° 27.7°
5 BF
52%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
27°C
27.7° 26.9°
3 BF
43%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
28°C
28.4° 25.8°
4 BF
40%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
29°C
29.0° 28.7°
2 BF
70%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
27°C
30.9° 26.9°
0 BF
83%
Λάρισα
Αίθριος καιρός
25°C
27.3° 24.9°
0 BF
44%
Λαμία
Αίθριος καιρός
29°C
29.9° 26.5°
0 BF
36%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
28°C
27.8° 27.7°
3 BF
64%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
30°C
31.0° 29.5°
0 BF
24%
Καβάλα
Αίθριος καιρός
25°C
25.3° 25.3°
2 BF
57%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
27°C
27.0° 25.7°
1 BF
66%
Καστοριά
Αίθριος καιρός
25°C
24.6° 24.6°
1 BF
32%
ΜΕΝΟΥ
Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024
mitsotakis
Eurokinissi
«Έχουν πρακτικά ικανοποιηθεί τα αιτήματα των αγροτών»

«Δεν γνώριζα» την αισχροκέρδεια στα φυτοφάρμακα

Ο πρωθυπουργός αγνοούσε τα φαινόμενα αισχροκέρδειας στα φυτοφάρμακα • Προειδοποιεί για λειψυδρία και ανάγκη νέων υποδομών αλλά δεν παρουσίασε κάποιο σχέδιο

Παραδοχή αποτυχίας της κυβερνητικής πολιτικής, τρία χρόνια μετά τις πρώτες ανατιμήσεις και την κλιμακούμενη ακρίβεια στα προϊόντα. «Είναι πολύ ενδιαφέρον ότι η ηγεσία του υπουργείου μού υπέδειξε κάτι το οποίο δεν γνώριζα, ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε με τις πολυεθνικές στον τομέα των τροφίμων φαίνεται να τα αντιμετωπίζουμε και στον τομέα των φυτοφαρμάκων, όπου τα ίδια προϊόντα πωλούνται σε πολύ διαφορετικές τιμές στην Ελλάδα σε σχέση με γειτονικές χώρες», σχολίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. 

«Θα επαναλάβω, λοιπόν, ότι και στον τομέα αυτόν τέτοιες πρακτικές δεν θα γίνουν ανεκτές. Τα ίδια προϊόντα πρέπει να πωλούνται λίγο-πολύ στις ίδιες τιμές σε μία ενιαία αγορά», σημείωσε χωρίς να διευκρινίσει εάν θα ληφθούν μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση. 

Ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε πως έχουν πρακτικά ικανοποιηθεί τα αιτήματα των αγροτών για την αντιμετώπιση δομικών ζητημάτων που σχετίζονται με το κόστος παραγωγής. «Θέλω να θυμίσω ότι στον τομέα αυτόν η κυβέρνηση έχει πρακτικά ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα των αγροτών μας, όπως αυτά κατατέθηκαν σε συζητήσεις, επαναλαμβανόμενες, που είχα και στο δικό μου το επίπεδο στις αρχές αυτού του έτους. Αναφέρομαι σε έναν νέο μηχανισμό επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο, δίκαιο, πιο δίκαιο μηχανισμό, ακούγοντας τις προτάσεις και των ίδιων των αγροτών, στα ζητήματα που έχουν να κάνουν με το φθηνό ρεύμα -και εδώ θέλω να τονίσω τη σημασία του προγράμματος "ΓΑΙΑ", το οποίο πιστεύω ότι δεν έχει γίνει όσο γνωστό θα μπορούσε στους αγρότες μας-, έτσι ώστε να εξασφαλίσουν χαμηλές και προβλέψιμες τιμές για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα», σημείωσε ο πρωθυπουργός και ξεκαθάρισε πως θα δοθεί παράταση στο συγκεκριμένο πρόγραμμα. 

Ευχολόγια για «συνεργατικά σχήματα»

«Και βέβαια, η μεγάλη, νομίζω, πρόκληση για τον πρωτογενή τομέα -το έχουμε συζητήσει πολλές φορές και χαίρομαι γιατί βλέπω εδώ απόλυτη ταύτιση με την ηγεσία του Υπουργείου- είναι η επένδυση στην ποιότητα και στην προστιθέμενη αξία», συμπλήρωσε και μίλησε για την ανάγκη «συνεργασίας των αγροτών μας. Η κυβέρνησή έχει επιβραβεύσει -και θα συνεχίσει να το κάνει- τα συνεργατικά σχήματα. Σημαίνει περισσότερο επένδυση στην τεχνολογία -με τα προγράμματα τα οποία δρομολογούνται ήδη και από το Ταμείο Ανάκαμψης- της ευφυούς, της έξυπνης γεωργίας, έτσι ώστε να αυξήσουμε συνολικά την παραγωγικότητά μας, η οποία μπορεί να κάνει ακόμα άλματα στον πρωτογενή τομέα», σχολίασε χαρακτηριστικά. 

Υπάρχει πρόβλημα με το νερό αλλά χωρίς σχέδιο 

«Θα χρειαστεί να δούμε μακροπρόθεσμα τα ζητήματα αναβάθμισης των δικτύων μας και της δημιουργίας πρόσθετων ταμιευτήρων εκεί όπου αυτό είναι εφικτό. Είναι η μεγάλη πρόκληση της κλιματικής αλλαγής, τα προβλήματα τα οποία θα έχουμε στα ζητήματα της άρδευσης», πρόσθεσε ο πρωθυπουργούς αποδεχόμενος πως υπάρχει πρόβλημα λειψυδρίας, χωρίς να παρουσιάσει όμως ένα συγκεκριμένο σχέδιο. 

Αιχμηρή αντίδραση από ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

«Ο πρωθυπουργός, δεν βρήκε, καταρχάς, να πει τίποτα ουσιαστικό για τη διαρκή απαξίωση του, υπό επιτήρηση(με τη «βούλα» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής) Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. και την πλήρη κατάρρευση, σε ότι αφορά στην εγκυρότητα, εγκαιρότητα και διαφάνεια, του συστήματος των αγροτικών επιδοτήσεων. [...] Αντ' αυτών, περιορίστηκε σε μία γενικόλογη και αόριστη διατύπωση, περισσότερο ως ευχολόγιο, για "εκσυγχρονισμό του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε." και για το ότι  «ο αγροτικός τομέας θα συνεχίσει να λαμβάνει τις επιδοτήσεις τους» και συγκεκριμένα «μόνο αυτοί που πραγματικά παράγουν», αναφέρει το τμήμα Αγροτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

«Για το υψηλό κόστος παραγωγής, o κ. Μητσοτάκης απλά αναφέρθηκε στα ημίμετρα της Κυβέρνησής του για την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης και στο αγροτικό ρεύμα ΓΑΙΑ, ενώ εξήγγειλε εξάμηνη παράταση -μέχρι τον Οκτώβριο- του προγράμματος για φθηνό αγροτικό ρεύμα, αγνοώντας τις εύλογες και κοστολογημένες προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, για επιβολή πλαφόν στο αγροτικό ηλεκτρικό ρεύμα και στα αγροεφόδια, καθώς και για τη θεσμοθέτηση κάρτας πετρελαίου του αγρότη», προσθέτει η Κουμουνδούρου. 

«Κατά τα λοιπά, ο κ. Μητσοτάκης, ανακάλυψε ότι "τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε με τις πολυεθνικές στον τομέα των τροφίμων, φαίνεται να τα αντιμετωπίζουμε και στον τομέα των φυτοφαρμάκων", απόδειξη του πόσο μακριά βρίσκεται από την πραγματικότητα της αγροτικής παραγωγής, ενώ διατύπωσε και την αυτονόητη άποψη για την "επένδυση στην ποιότητα και στην προστιθέμενη αξία" και την αναγκαιότητα για προώθηση των "συνεργατικών σχημάτων", της εισαγωγής της "τεχνολογίας στην παραγωγή" και "την εκπαίδευση και κατάρτιση των αγροτών", χωρίς όμως να αναφέρει το τι ακριβώς έπραξε η Κυβέρνησή του, προς την κατεύθυνση αυτή, την τελευταία πενταετία», καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ. 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
«Δεν γνώριζα» την αισχροκέρδεια στα φυτοφάρμακα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας