Αθήνα, 32°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
32°C
32.9° 31.0°
4 BF
31%
Θεσσαλονίκη
Αίθριος καιρός
30°C
32.5° 28.0°
1 BF
50%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
30°C
32.6° 29.0°
2 BF
41%
Ιωάννινα
Αίθριος καιρός
24°C
23.9° 23.9°
0 BF
69%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
27°C
33.0° 26.9°
0 BF
50%
Βέροια
Αίθριος καιρός
27°C
31.0° 27.3°
1 BF
22%
Κοζάνη
Αίθριος καιρός
27°C
27.4° 27.4°
0 BF
32%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
33°C
33.0° 33.0°
1 BF
22%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
29°C
31.0° 28.8°
4 BF
47%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
29°C
29.4° 28.5°
4 BF
43%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
27°C
28.3° 26.8°
5 BF
54%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
30°C
29.7° 29.0°
2 BF
74%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
30°C
29.9° 29.9°
1 BF
59%
Λάρισα
Αίθριος καιρός
28°C
27.9° 27.9°
0 BF
36%
Λαμία
Αίθριος καιρός
30°C
30.1° 29.5°
2 BF
35%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
29°C
28.8° 28.8°
3 BF
61%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
32°C
32.7° 31.2°
2 BF
19%
Καβάλα
Αίθριος καιρός
32°C
32.1° 28.3°
2 BF
37%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
28°C
28.1° 27.7°
2 BF
62%
Καστοριά
Αίθριος καιρός
28°C
27.9° 27.9°
1 BF
26%
ΜΕΝΟΥ
Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024
theodorikakos - tsiaras - panagiotopoulos
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Τάκης Θεοδωρικάκος, νέος υπουργός Ανάπτυξης. Κώστας Τσιάρας, νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης. Νίκος Παναγιωτόπουλος, νέος υπουργός Μετανάστευσης | EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ, ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Ο ανασχηματισμός της... ανακύκλωσης

Επανέρχονται στην κυβέρνηση οι Τ. Θεοδωρικάκος (Ανάπτυξης), Κ. Τσιάρας (Αγροτικής Ανάπτυξης) και Ν. Παναγιωτόπουλος (Μετανάστευσης) ● Μένουν εκτός οι Κ. Σκρέκας, Λ. Αυγενάκης, Δόμνα Μηχαηλίδου και Δ. Καιρίδης ● Μετακίνηση της Κεραμέως στο Εργασίας ● Αρκετές αλλαγές σε επίπεδο υφυπουργών ● Καμιά αλλαγή στους προβληματικούς τομείς της Παιδείας και της Υγείας.

Ωδινεν όρος και έτεκεν μυν ή αλλιώς «πολύ κακό για το τίποτα» είναι οι φράσεις που μπορούν να περιγράψουν τον νέο ανασχηματισμό που αποφάσισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε μια προσπάθεια να αμβλύνει τις εντυπώσεις και να δώσει μια εικόνα επανεκκίνησης μετά την εκλογική ήττα της Ν.Δ. και του ίδιου προσωπικά, αφού προεκλογικά είχε δηλώσει ότι πίσω από τα ονόματα του «γαλάζιου» ευρωψηφοδελτίου κρύβεται και το δικό του όνομα, αλλά εντέλει το κυβερνών κόμμα στις ευρωεκλογές πέρασε πολύ κάτω από τον πρωθυπουργικό πήχη και έγραψε το «2» μπροστά.

Σε αυτή του την προσπάθεια δεν θα μπορούσε στις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα να μην υπάρχει κάποια κίνηση που να σχετίζεται με τη μέχρι τώρα αποτυχία της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει το ζήτημα της ακρίβειας, το οποίο παραμένει το νούμερο ένα πρόβλημα των πολιτών στις δημοσκοπήσεις και ο νούμερο ένα παράγοντας της κυβερνητικής φθοράς. Εξού και την πληρώνει ο μέχρι χθες υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας, ο οποίος μένει εκτός κυβέρνησης.

Ο Τ. Θεοδωρικάκος

Στη θέση του τοποθετείται ο Τάκης Θεοδωρικάκος, ο οποίος επιστρέφει για άλλη μια φορά στο κυβερνητικό σχήμα, έχοντας περάσει τόσο από τη θέση του υπουργού Εσωτερικών όσο και από αυτήν του υπουργού Προστασίας του Πολίτη. Επιλογή για την οποία ήδη διατυπώνονται από διάφορες πλευρές ερωτήματα και επικρίσεις για ανακύκλωση προσώπων, με δεδομένο και το γεγονός ότι το πέρασμα του κ. Θεοδωρικάκου από το ΥΠΕΣ συνδέθηκε, μεταξύ άλλων, με μεταρρυθμίσεις του νομοθετικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι οποίες εντέλει κρίθηκαν ως αντισυνταγματικές από το Συμβούλιο της Επικρατείας, ενώ και από τη θέση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, το όνομά του συνδέθηκε με πρωτοβουλίες για τις οποίες η κυβέρνηση υπήρξε υπόλογη, όπως π.χ. το γεγονός ότι έσπευσε να επισκεφθεί στη ΓΑΔΑ τους κρατούμενους αστυνομικούς που κατηγορούνταν για τη δολοφονία του 18χρονου Ρομά Νίκου Σαμπάνη.

Και ο άλλος τομέας όπου υπάρχει ομολογημένη από την κυβέρνηση αποτυχία είναι αυτός της δημόσιας διοίκησης. Εκεί η Νίκη Κεραμέως (η οποία βρέθηκε και στο επίκεντρο της σκανδαλώδους υπόθεσης της διαρροής των emails προς την Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου) φεύγει από υπουργός Εσωτερικών (στη θέση της αναβαθμίζεται ο Θοδωρής Λιβάνιος από αναπληρωτής) και μετακινείται στη θέση της υπουργού Εργασίας, με τη Δόμνα Μιχαηλίδου (η οποία είναι βουλευτής Α’ Πειραιά) να μένει εκτός κυβέρνησης. Και σημειώνεται πως εντύπωση και μέσα στο «γαλάζιο» στρατόπεδο προκαλεί το ότι η κυβέρνηση μένει πλέον χωρίς βουλευτή της Α’ ή της Β’ Πειραιά, την ώρα μάλιστα που είναι και γνωστά τα γεγονότα της σύγκρουσης του Κυρ. Μητσοτάκη με την πλευρά του Βαγγέλη Μαρινάκη.

Εκτός κυβερνητικού σχήματος μένει και ο υπουργός Μετανάστευσης Δημήτρης Καιρίδης, στη θέση του οποίου τοποθετείται ο Νίκος Παναγιωτόπουλος. Η επιστροφή του κ. Παναγιωτόπουλου στο κυβερνητικό σχήμα δεν έχει να κάνει μόνο με την πρόθεση του πρωθυπουργού να στείλει ένα μήνυμα περαιτέρω σκλήρυνσης στο προσφυγικό, αξιοποιώντας το γεγονός πως ο νέος υπουργός Μετανάστευσης έχει συνδεθεί με την προηγούμενη θέση του ως υπουργού Αμυνας.

Βορειοελλαδίτες

Αλλά κυρίως έχει να κάνει με το γεγονός ότι ο Ν. Παναγιωτόπουλος είναι βουλευτής Καβάλας και ο Κυρ. Μητσοτάκης αξιοποιεί στο νέο σχήμα βουλευτές από τη βόρεια Ελλάδα σε μια προσπάθεια να συγκρατήσει τις διαρροές ψηφοφόρων του προς τα (ακρο)δεξιά της Ν.Δ., ειδικά στη βόρεια Ελλάδα όπου βλέπει πως έχει μεγάλο πρόβλημα τέτοιων διαρροών. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται λ.χ. και η τοποθέτηση του βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης Κώστα Γκιουλέκα στη θέση του υφυπουργού Εσωτερικών για Θέματα Μακεδονίας - Θράκης, ο οποίος αντικαθιστά τον Στάθη Κωνσταντινίδη.

Και υπάρχει ασφαλώς και η αλλαγή στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όπου εκτός κυβέρνησης μένει ο μέχρι τώρα υπουργός Λευτέρης Αυγενάκης και τον διαδέχεται ο (άλλοτε υπουργός Δικαιοσύνης) Κώστας Τσιάρας. Δεν είναι βέβαια τυχαίο ότι τόσο ο κ. Τσιάρας (βουλευτής Καρδίτσας) όσο και ο νέος υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Χρήστος Κέλλας (βουλευτής Λάρισας), που αντικαθιστά τον Σταύρο Κελέτση, είναι βουλευτές της Θεσσαλίας. Είναι σαφές πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης αλλάζει την ηγεσία του συγκεκριμένου υπουργείου τόσο μετά το μέτωπο με τον αγροτικό κόσμο όσο και γιατί επιχειρεί να κατευνάσει τις αντιδράσεις στην πολύπαθη από τις φονικές και καταστροφικές πλημμύρες Θεσσαλία, μετά και τις καθυστερήσεις και την ανεπάρκεια των μέτρων αντιμετώπισης των συνεπειών τους.

Σημειώνεται ότι τόσο ο Στ. Κελέτσης που αποχωρεί από το παραπάνω υπουργείο, όσο και η Μαρία Κεφάλα που επίσης αποχωρεί από υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας (στη θέση της πάει η Κατερίνα Παπακώστα) δεν είχαν ψηφίσει το νομοσχέδιο του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών. Βέβαια ούτε και ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Γιάννης Μπούγας το είχε ψηφίσει αλλά παραμένει στη θέση του. Ακόμη, σε επίπεδο υφυπουργών ο έως τώρα υφυπουργός Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης γίνεται εκείνος που πληρώνει το φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, το οποίο προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις στους ελεύθερους επαγγελματίες. Στη θέση του τοποθετείται ο Χρίστος Δήμας από το υπουργείο Πολιτισμού και στη δική του θέση μπαίνει ο Ιάσων Φωτήλας.

Στο Μεταφορών

Από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών αποχωρεί η υφυπουργός Χριστίνα Αλεξοπούλου (η οποία πλήρωσε την εμφάνισή της με την Porsche στη Λέσβο) και στη θέση της πάει ο Βασίλης Οικονόμου. Στο υπουργείο Ναυτιλίας, αποχωρεί ο υφυπουργός Γιάννης Παππάς και στη θέση του αναλαμβάνει ο Στέφανος Γκίκας. Τέλος, ο Βασίλης Σπανάκης μετακινείται από υφυπουργός Εργασίας στη θέση του υφυπουργού Εσωτερικών και υφυπουργός Εργασίας αναλαμβάνει ο Κώστας Καραγκούνης.

Είναι σαφές, λοιπόν, ότι ο πρωθυπουργός επιλέγει να τοποθετήσει στο νέο κυβερνητικό σχήμα πολλούς εν ενεργεία βουλευτές, σε μια προσπάθεια να κατευνάσει την πολύ μεγάλη δυσαρέσκεια που είναι διάχυτη στο εσωτερικό της «γαλάζιας» κοινοβουλευτικής ομάδας για το γεγονός της αξιοποίησης στην κυβέρνηση μεγάλου αριθμού εξωκοινοβουλευτικών στελεχών και στελεχών που προέρχονται από άλλους χώρους, εκτός Ν.Δ., και ιδίως από το εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ.

Την ίδια ώρα όμως σε κρίσιμους τομείς της καθημερινότητας, που οι πολίτες εξακολουθούν να ιεραρχούν πολύ ψηλά στις δημοσκοπήσεις μεταξύ των προβλημάτων τους, όπως λ.χ. η Υγεία και η Παιδεία, δεν είδαμε καμία αλλαγή στον ανασχηματισμό.

Σημειώνεται, τέλος, η προσθήκη τού (μέχρι σήμερα γ.γ. της Βουλής) Γιώργου Μυλωνάκη στο μέγαρο Μαξίμου, σε θέση υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ. Τα ζητήματα συντονισμού βέβαια στο Μαξίμου παραμένουν.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Ο ανασχηματισμός της... ανακύκλωσης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας