Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Πρώτος στόχος της κυβέρνησης η διευθέτηση του χρέους

Το σύνθημα για την επόμενη ημέρα έδωσε ο πρωθυπουργός

ICONPRESS/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ

Πρώτος στόχος της κυβέρνησης η διευθέτηση του χρέους

 • A-
 • A+

Για τετραετία εξόδου από την κρίση και ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, δεσμεύτηκε ο πρωθυπουργός κατά τη δευτερολογία του, στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Από το βήμα της Βουλής, ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε τους στόχους των επόμενων ημερών ενώ άσκησε σφοδρή κριτική για τη στάση που κρατά η αξιωματική αντιπολίτευση.

Αρένα εσωκομματικού αγώνα

Τον πρώτο στόχο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. έθεσε ο πρωθυπουργός, τοποθετούμενος επί των προγραμματικών δηλώσεων. Η κυβέρνηση θα επιχειρήσει «εντός του επόμενου μήνα να έχει λήξει η διαδικασία της πρώτης αξιολόγησης ώστε μέχρι το τέλος του έτους να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και να έχει ανοίξει η συζήτηση για την απομείωση του ελληνικού χρέους», σύμφωνα με όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Είναι η δική μας κυβέρνηση που καταφέρνει επιτέλους να ανοίξει το θέμα του χρέους. Ξέρετε, εκείνου του χρέους που ήταν βιώσιμο. Και σήμερα ο κύριος Ολάντ, και προς τιμήν του, αναγνώρισε ότι πρέπει επιτέλους να αναδιαρθρωθεί για να δοθεί η ευκαιρία στη χώρα να αναπνεύσει», επεσήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρωθυπουργός, έστρεψε τα βέλη του κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης λέγοντας πως περίμενε «να κάνει εποικοδομητική κριτική, να προτείνει εναλλακτικές λύσεις ή να προτάξει μια άλλη στρατηγική». Αντί αυτού, «η διαδικασία των προγραμματικών δηλώσεων χρησιμοποιήθηκε από την αξιωματική αντιπολίτευση ως αρένα εσωκομματικού αγώνα».

Οι μεγάλες μάχες

Αναφερόμενος στις τέσσερις μεγάλες μάχες που έχει να δώσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ., ο Αλέξης Τσίπρας τις αξιολόγησε ως εξής:

 • Επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων,
 • τη μάχη για τον δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ,
 • τη μάχη για το νέο ταμείο αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας,
 • τη μάχη για τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων και την προστασία της πρώτης κατοικίας
 • Στο σημείο αυτό, ο πρωθυπουργός μίλησε για σκληρή δουλειά και αγώνα από την επόμενη ημέρα της ψήφου εμπιστοσύνης, ώστε:
 • Να διευρύνουμε τις κοινωνικές παροχές για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης
 • Να στηρίξουμε αποφασιστικά το σύστημα υγείας με στόχο την καθολική και ισότιμη πρόσβαση όλων των πολιτών.
 • Να ενισχύσουμε το πρόγραμμα για την καταπολέμηση της ανεργίας που ήδη αποδίδει καρπούς και να καταπολεμήσουμε την αδήλωτη και μάυρη εργασία.
 • Να αποδώσουμε δικαιοσύνη υποστηρίζοντας με όλες μας τις δυνάμεις το έργο της δικαστικής εξουσίας που πλέον μπορεί απερίσπαστη, χωρίς παρεμβάσεις και άνωθεν πιέσεις να επιτελέσει το έργο και την αποστολή της.
 • Να προχωρήσουμε στην άμεση ψήφιση του νομοσχεδίού για τις ραδιοτηλεοπτικές άδειες.
 • Να διευρύνουμε τους φορολογικούς ελέγχους και να ολοκληρώσουμε την διαστάυρωση των στοιχείων των καταθέσεων και των φορολογικών δηλώσεων της προηγούμενης δεκαετίας.
 • Να ψηφίσουμε τα νομοσχέδια για την καταπολέμηση της λαθρεμπορίας καυσίμων και καπνικών.
 • Να ανοίξουμε έναν πλατύ κοινωνικό διάλογο για την μεγάλη μεταρρύθμιση που έχει ανάγκη το σύστημα εκπαίδευσης.

Νέο κοινωνικό και οικονομικό μοντέλο

Ο Αλέξης Τσίπρας, υποστήριξε πως η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να βάλει τα θεμέλια ενός νέου κοινωνικού και οικονομικού μοντέλου απαλλαγμένου από τα βαρίδια του παρελθόντος με:

 • προστασία των αδύναμων
 • στήριξη της νεολαίας
 • απόδοση δικαιοσύνης και δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών
 • ενίσχυση της εργασίας
 • προσέλκυση νέων επενδύσεων
 • σεβασμό στο περιβάλλον
 • με δημοκρατία, διάλογο και κοινωνική συμμετοχή

Να βάλουμε ένα τέλος στην μνημονιακή επιτροπεία

Λίγο πριν το τέλος της ομιλίας του, ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα εντός και εκτός συνόρων: «Ο μόνος δρόμος όμως για να ισχυροποιήσουμε πραγματικά τη θέση της χώρας μας στο διεθνές περιβάλλον είναι να καταφέρουμε να βάλουμε ένα τέλος στην μνημονιακή επιτροπεία. Έχουμε κάνει ήδη τα πρώτα βήματα», υποστήριξε προσθέτοντας πως «έχουμε γίνει σύμβολο για δεκάδες λαούς του κόσμου που αγωνίζονται ενάντια στην λιτότητα και την υποταγή».  

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Άνοιγμα στην κοινωνία από τον Αλ. Τσίπρα
Στους βασικούς πυλώνες στους οποίους θα στηριχθεί νέο μοντέλο του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε ο Αλέξης Τσίπρας, ανοίγοντας τις εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής. Ο πρωθυπουργός τονίζοντας την ανάγκη το κόμμα να...
Άνοιγμα στην κοινωνία από τον Αλ. Τσίπρα
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Οριστικοποιείται το ρήγμα στον ΣΥΡΙΖΑ
Συνέντευξη εφ' όλης της ύλης παραχώρησε σε ιταλική εφημερίδα ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, απαντώντας για τα κυβερνητικά σχέδια μετά τη συμφωνία, για τα περιθώρια εφαρμογής μιας αριστερής πολιτικής...
Οριστικοποιείται το ρήγμα στον ΣΥΡΙΖΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Η κοινωνική ατζέντα της κυβέρνησης
Mε στροφή στην κοινωνία επιχειρεί να συνδυάσει η κυβέρνηση το τέλος της μνημονιακής περιόδου. Εργασιακά, φοροελαφρύνσεις, μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ, κοινωνικό μέρισμα και ακύρωση της περικοπής στις συντάξεις, στο...
Η κοινωνική ατζέντα της κυβέρνησης
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Προτεραιότητες αλλά και... σκληρή γλώσσα
Τις πρώτες ψηφίδες στο παζλ του μεταμνημονιακού σχεδιασμού έχουν αρχίσει να βάζουν ατύπως από χθες υπουργοί της κυβέρνησης και κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. ● Σκληρή απάντηση στα περί διχαστικού Τσίπρα:...
Προτεραιότητες αλλά και... σκληρή γλώσσα
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αφωνία Στουρνάρα για τη συμφωνία
Με τον πρωθυπουργό εκτός Ελλάδας για τις επόμενες μέρες και με τον διεθνή Τύπο να συνεχίζει τα εγκώμια για τη συμφωνία της περασμένης Πέμπτης στο Eurogroup του Λουξεμβούργου, ξαφνικά, χθες, ανέκυψε θέμα με τον...
Αφωνία Στουρνάρα για τη συμφωνία
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Να οικοδομήσουμε την Ελλάδα του μέλλοντος με τις δικές μας δυνάμεις»
Φορώντας γραβάτα εμφανίσθηκε στο Ζάππειο ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ενώπιον των κοινοβουλευτικών ομάδων του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝ.ΕΛΛ. Σε μια ιστορική ομιλία στο αίθριο του Ζαππείου, αναφέρθηκε στη συμφωνία...
«Να οικοδομήσουμε την Ελλάδα του μέλλοντος με τις δικές μας δυνάμεις»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας