Αθήνα, 30°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
30°C
31.9° 28.3°
2 BF
41%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
28°C
30.3° 24.6°
2 BF
53%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
25°C
32.0° 24.9°
2 BF
66%
Ιωάννινα
Ελαφρές νεφώσεις
24°C
23.9° 23.9°
1 BF
50%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
28°C
27.9° 27.4°
2 BF
47%
Βέροια
Αίθριος καιρός
26°C
29.0° 24.6°
0 BF
66%
Κοζάνη
Ελαφρές νεφώσεις
25°C
25.4° 22.9°
0 BF
36%
Αγρίνιο
Σποραδικές νεφώσεις
30°C
30.2° 30.2°
2 BF
35%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
28°C
29.1° 26.8°
4 BF
52%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
28°C
27.9° 27.3°
4 BF
42%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
29°C
29.4° 26.8°
3 BF
37%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
27°C
26.7° 25.1°
1 BF
65%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
26°C
25.9° 25.9°
2 BF
69%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
29°C
29.0° 28.9°
2 BF
37%
Λαμία
Αίθριος καιρός
30°C
30.1° 26.5°
2 BF
45%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
27°C
31.6° 26.6°
5 BF
59%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
30°C
30.8° 28.8°
0 BF
28%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
25°C
26.3° 24.9°
2 BF
73%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
25°C
27.2° 24.7°
3 BF
76%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
24°C
24.3° 24.3°
1 BF
46%
ΜΕΝΟΥ
Κυριακή, 16 Ιουνίου, 2024
Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Νίκος Δένδιας, αποδίδει τη σύντομη διάρκεια της διαβούλευσης σε «επείγουσα ανάγκη που επιβάλλουν οι γεωπολιτικές εξελίξεις»
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Νίκος Δένδιας, αποδίδει τη σύντομη διάρκεια της διαβούλευσης σε «επείγουσα ανάγκη που επιβάλλουν οι γεωπολιτικές εξελίξεις»

Πρόβα ιδιωτικοποίησης της αμυντικής καινοτομίας

Στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για την αντικατάσταση της Διεύθυνσης Αμυντικών Επενδύσεων και Τεχνολογικών Ερευνών από Ανώνυμη Εταιρεία (ΕΛΚΑΚ) που θα ανήκει κατά 33% στο Υπερταμείο, με δυνατότητα διάθεσης μετοχών σε ιδιώτες ● Μόνο η Ν.Δ. υπερψήφισε στην αρμόδια επιτροπή, καταψήφισαν ΚΚΕ και Νέα Αριστερά, επιφυλάχθηκαν τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης

Με διαδικασίες-εξπρές, παρά τη γενική παραδοχή περί νομοθετικής πρωτοβουλίας εθνικής εμβέλειας για την εγχώρια αμυντική βιομηχανία, εισάγεται την ερχόμενη εβδομάδα στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Αμυνας που προβλέπει την ίδρυση Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ).

Στις μόλις τρεις συνεδριάσεις που πραγματοποίησε, εντός 24 ωρών, η Επιτροπή Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών της Βουλής και άλλης μιας, που τελικώς ορίστηκε, το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε επί της αρχής μόνον από το κυβερνών κόμμα της Ν.Δ., ΚΚΕ και Νέα Αριστερά το καταψήφισαν, ενώ οι ειδικοί αγορητές των υπόλοιπων κομμάτων της αντιπολίτευσης επιφυλάχτηκαν να τοποθετηθούν επί του σχεδίου νόμου κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας. Ωστόσο μετά τις αντιδράσεις των μελών της επιτροπής ορίστηκε μία επιπλέον συνεδρίαση για την ερχόμενη Δευτέρα.

Οι εκπρόσωποι των κομμάτων καθώς και ο Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού (ΣΕΚΠΥ) εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για τον ελάχιστο χρόνο διαβούλευσης που είχαν στη διάθεσή τους καθώς το νομοσχέδιο αναρτήθηκε στο «Διαύγεια» τα μεσάνυχτα της Μεγάλης Τρίτης. Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Νίκος Δένδιας, απαντώντας στην κριτική για τον ελάχιστο χρόνο διαβούλευσης υποστήριξε ότι «πρόκειται για επείγουσα ανάγκη που επιβάλλουν οι γεωπολιτικές εξελίξεις και οι σύγχρονες προκλήσεις». Οπως τόνισε ο κ. Δένδιας η προώθηση της έρευνας και της καινοτομίας για την ενίσχυση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας και των ενόπλων δυνάμεων είναι απαραίτητη για το ελληνικό κράτος που δαπανά κάθε χρόνο το 3,7% του ΑΕΠ για στρατιωτικούς εξοπλισμούς, ενώ οι εγχώριες αμυντικές βιομηχανίες συνεισφέρουν στη διαμόρφωση του ΑΕΠ σε ποσοστό μόλις 0,74%.

Κατά τις συνεδριάσεις της επιτροπής διατυπώθηκε σειρά ερωτημάτων τόσο για τη μορφή της ανώνυμης πολυμετοχικής εταιρείας που θα έχει το υπό ίδρυση ΕΛΚΑΚ όσο και για τον τρόπο λειτουργίας του Κέντρου. Σύσσωμη η αντιπολίτευση, με εξαίρεση τον ΣΥΡΙΖΑ, εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις για τη νομική μορφή του ΕΛΚΑΚ, με τον υπουργό Αμυνας να υπεραμύνεται της επιλογής χαρακτηρίζοντάς την «μονόδρομο» λόγω του στενού νομικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία του Δημοσίου. «Στα μάτια μου είναι μόνο business», σχολίασε δηκτικά η βουλεύτρια της Νέας Αριστεράς, Σία Αναγνωστοπούλου.

Οπως έχει γράψει η «Εφ.Συν.», το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας ουσιαστικά υποκαθιστά τη Διεύθυνση Αμυντικών Επενδύσεων και Τεχνολογικών Ερευνών (ΔΑΕΤΕ) της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) η οποία έχει αντικείμενο την έρευνα και ανάπτυξη της αμυντικής τεχνολογίας σε συνεργασία με την αμυντική βιομηχανία. Το ΕΛΚΑΚ θα βρίσκεται υπό την εποπτεία του υπουργού Εθνικής Αμυνας και θα λειτουργεί «χάριν του δημοσίου συμφέροντος με τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας». Ως εκ τούτου, δεν θα ακολουθεί τις διαδικασίες ελέγχου και εποπτείας του Δημοσίου, συμπεριλαμβανομένου του δημοσίου λογιστικού. Το μετοχικό κεφάλαιο του Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας ορίζεται σε 1.500.000 ευρώ, με το ελληνικό Δημόσιο να κατέχει το 67% των μετοχών και την «Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε.» που έχει συσταθεί με τον ν. 4389/2016 (Υπερταμείο) το 33%. Το ΕΛΚΑΚ θα χρηματοδοτείται από πιστώσεις που θα ισοδυναμούν τουλάχιστον με το 1,5% των ποσών που διατίθενται για εξοπλιστικά προγράμματα, δηλαδή με 27 εκατομμύρια ευρώ σε ετήσια βάση. Επίσης, όπως προβλέπει το άρθρο 4 του νομοσχεδίου, το ΕΛΚΑΚ θα μπορεί να ιδρύει θυγατρικές εταιρείες με αντικείμενο την παραγωγή καινοτόμων τεχνολογικών προϊόντων, ειδικά στον τομέα των μη επανδρωμένων συστημάτων, αξιοποιώντας το επιστημονικό δυναμικό της χώρας.

«Τι είδους εταιρείες θα είναι αυτές;» αναρωτήθηκε ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ, Δημ. Μπιάγκης, ο οποίος επισήμανε ότι στο νομοσχέδιο δεν προβλέπεται ετήσιος απολογισμός έργου από τη διοίκηση του ΕΛΚΑΚ. Επίσης εξέφρασε τον προβληματισμό του για την πρόβλεψη του νομοσχεδίου για εξαγορά μετοχών από ιδιώτες, εφόσον αποφασιστεί από τη διοίκηση του Κέντρου και την ηγεσία του υπουργείου Αμυνας. Ο υπουργός Αμυνας ισχυρίστηκε ότι το ΕΛΚΑΚ θα λειτουργεί με απόλυτη διαφάνεια και ότι η στελέχωσή του δεν θα γίνει με κομματικά κριτήρια. «Δεν θα γίνουν διορισμοί προσκείμενων στη Ν.Δ.» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Πρόβα ιδιωτικοποίησης της αμυντικής καινοτομίας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας