• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 15.2°C / 17.9°C
  2 BF
  89%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.4°C / 14.5°C
  2 BF
  88%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 13.3°C / 17.0°C
  2 BF
  86%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 13.3°C
  1 BF
  80%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.7°C / 15.9°C
  4 BF
  94%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 14.0°C
  1 BF
  90%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 8.4°C / 10.4°C
  1 BF
  82%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.1°C / 14.1°C
  2 BF
  94%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 14.3°C / 18.6°C
  3 BF
  83%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 17.3°C
  3 BF
  82%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 18.8°C
  4 BF
  81%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 16.2°C / 16.2°C
  3 BF
  82%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  3 BF
  78%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 13.4°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 13.5°C / 17.3°C
  0 BF
  81%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.8°C / 19.3°C
  2 BF
  79%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.5°C / 17.8°C
  3 BF
  72%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 11.3°C / 14.4°C
  0 BF
  90%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.5°C / 15.6°C
  1 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.4°C / 9.4°C
  1 BF
  90%

Προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης

EUROKINISSI/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ

Ανοίγει τα χαρτιά του ο πρωθυπουργός στις προγραμματικές

 • A-
 • A+

Στις προγραμματικές δηλώσεις και τις δύσκολες συζητήσεις που ακολουθούν με τους εκπροσώπους των δανειστών στρέφεται πλέον το ενδιαφέρον του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης. Το απόγευμα της Δευτέρας (19.30) στη Βουλή, ο Αλέξης Τσίπρας θα ανοίξει τα χαρτιά του, για τους στόχους και τις προτεραιότητες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να εστιάσει αφενός στα άμεσα ζητήματα που σχετίζονται με την πρώτη αξιολόγηση.

Σε αυτό το πλαίσιο πρόκειται να παρουσιάσει τους επόμενους «κόμβους» στην πορεία υλοποίησης του μνημονίου και κυρίως τα ζητήματα στα οποία θα διεξαχθεί σκληρή διαπραγμάτευση.

Οι στόχοι είναι οι εξής:

 • Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και η διευθέτηση των «κόκκινων» δανείων, με παράλληλη διασφάλιση της προστασίας της πρώτης κατοικίας.
 • Η αποτροπή εφαρμογής της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος μέσω εύρεσης ισοδύναμων μέτρων.
 • Η συζήτηση σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο για το νέο εργασιακό καθεστώς, που θα προβλέπει επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
 • Η εξασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ.

Ο σχεδιασμός στο κυβερνητικό επιτελείο δεν περιορίζεται στην εφαρμογή των μνημονιακών υποχρεώσεων. Ιδιαίτερο βάρος στο κυβερνητικό έργο πέφτει στις παράλληλες δράσεις που έχουν ως στόχο να λειτουργήσουν συμπληρωματικά και «ανακουφιστικά» για τη μεγάλη μερίδα του πληθυσμού.

Σε αυτή την πορεία ο Αλέξης Τσίπρας θα δεσμευτεί σε ορίζοντα τετραετίας για τα ακόλουθα:

 • Συνέχιση του προγράμματος ανθρωπιστικής κρίσης. Πανελλαδικός χάρτης φτώχειας, κάρτες μετακίνησης για ΑμεΑ, πολύτεκνους, τρίτεκνους, ανέργους και χαμηλοσυνταξιούχους άνω των 65 ετών, κάρτες υγείας ανασφάλιστων, σχολικά γεύματα, ψήφιση τροπολογίας ώστε να απαγορευτεί στα μεγάλα σούπερ μάρκετ να πετούν τρόφιμα, τροπολογία για κατάργηση των πληθυσμιακών κριτηρίων για τη λειτουργία νόμιμων αγορών χωρίς μεσάζοντες, σχεδιασμός Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης με επίκεντρο τους ανηλίκους και την τρίτη ηλικία, θέσπιση κοινωνικού εισοδήματος για τις ευάλωτες ομάδες με παροχές σε είδος (στέγη, ενέργεια, υγεία, μετακίνηση).
 • Δημιουργία δίκαιου και σταθερού φορολογικού συστήματος. Απλοποίηση απόδοσης και επιστροφής ΦΠΑ, σταδιακή διόρθωση των σχετικών αδικιών, αλλαγή των τεκμηρίων, εξίσωση των συντελεστών για κάθε πηγή εισοδήματος και έντονη προοδευτικότητα στη φορολογία εισοδήματος, αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών και επιβολή προοδευτικών συντελεστών στον φόρο περιουσίας.
 • Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς. Αυστηροποίηση των ποινών και απλοποίηση των διαδικασιών επιβολής τους, ισχυρή και στελεχωμένη φορολογική διοίκηση με τεχνικά μέσα και επιχειρησιακό σχεδιασμό, διεθνής συνεργασία, ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των ελεγκτικών μηχανισμών, υιοθέτηση διεθνών ελεγκτικών προτύπων, δημιουργία νέου νομικού πλαισίου για το πολιτικό χρήμα και για το «πόθεν έσχες» των κρατικών λειτουργών.
 • Αξιοποίηση του ΕΣΠΑ. Αποκατάσταση της ροής πληρωμών και υλοποίησης των έργων, διασφάλιση υλοποίησης κρίσιμων έργων της προηγούμενης περιόδου.
 • Καταπολέμηση αδήλωτης εργασίας και παύση του καθεστώτος «γαλέρας» στις ιδιωτικές επιχειρήσεις. Στελέχωση και ενίσχυση των δημόσιων ελεγκτικών μηχανισμών.
 • Αμεση προώθηση της αδειοδότησης των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών.
 • Υλοποίηση μιας μεγάλης και δημοκρατικής διοικητικής μεταρρύθμιση. Ολοκλήρωση ηλεκτρονικού ΚΕΠ «ΕΡΜΗΣ», βαθιά οργανωτική αλλαγή σε όλη την πυραμίδα του δημόσιου τομέα, κινητικότητα, αποτίμηση και αξιολόγηση του παραγόμενου έργου της δημόσιας διοίκησης, αναβάθμιση του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης, εμπέδωση της Διαφάνειας.
 • Στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας, δημιουργία εθνικού συστήματος πρόνοιας. Εξασφάλιση καθολικής πρόσβασης στις δημόσιες δομές υγείας για όλους τους πολίτες, ανασφάλιστους, μετανάστες και πρόσφυγες, πιλοτική εφαρμογή και σταδιακή επέκταση του δικτύου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, βελτίωση της ποιότητας, ενίσχυση της ασφάλειας και εξορθολογισμός της νοσοκομειακής φροντίδας, αναμόρφωση του συστήματος προμηθειών και της εφοδιαστικής αλυσίδας των νοσοκομείων, ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, ενίσχυση του τομέα πρόληψης στην πολιτική για τις εξαρτήσεις, εξορθολογισμός συνταγογράφησης φαρμάκων, συμμετοχική διακυβέρνηση των νοσοκομείων, επένδυση στην Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση του τομέα Υγείας.

Στην Αθήνα ο Φάινμαν

Με τους καγκελάριους της Γερμανίας και της Αυστρίας συνομίλησε το Σάββατο ο Αλέξης Τσίπρας, με το ζήτημα του προσφυγικού να μονοπωλεί τη συζήτηση, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. 

Κοινή επίσκεψη θα έχει ο πρωθυποργός με τον Βέρνερ Φάιμαν σε Κέντρο Υποδοχής στην Λέσβο, ενώ κλιμακώνονται εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι συζητήσεις για το προσφυγικό.

Οι κ. Τσίπρας και ο Αυστριακός καγκελάριος θα συζητήσουν για την περαιτέρω συνεργασία των δύο χωρών στη διαχείριση του ζητήματος των προσφυγικών ροών, στα πλαίσια της πολιτικής της Ε.Ε.

Η Αυστρία θα στείλει στη Λέσβο περίπου 100 υπαλλήλους για να συνδράμουν στο έργο των ελληνικών αρχών, χωρίς προς το παρόν να έχει διευκρινιστεί επακριβώς η αποστολή τους.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Προτεραιότητες αλλά και... σκληρή γλώσσα
Τις πρώτες ψηφίδες στο παζλ του μεταμνημονιακού σχεδιασμού έχουν αρχίσει να βάζουν ατύπως από χθες υπουργοί της κυβέρνησης και κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. ● Σκληρή απάντηση στα περί διχαστικού Τσίπρα:...
Προτεραιότητες αλλά και... σκληρή γλώσσα
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Καθαρή έξοδος από τα Μνημόνια και οι εκλογές στην ώρα τους
Σε ένα υπουργικό συμβούλιο χωρίς εντάσεις, ο Αλέξης Τσίπρας έβαλε τέλος σε κάθε συζήτηση για πρόωρες κάλπες, έθεσε εκ νέου ως βασικό κυβερνητικό στοίχημα την καθαρή έξοδο -οι λεπτομέρειες της οποίας...
Καθαρή έξοδος από τα Μνημόνια και οι εκλογές στην ώρα τους
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Εξοδος χωρίς πιστοληπτικές γραμμές, χωρίς δυσβάστακτες προϋποθέσεις»
Ως τη «μεγαλύτερη πρόκληση της περιόδου» χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας τον σχηματισμό ενός στρατηγικού αναπτυξιακού σχεδίου που θα καταθέσει η Ελλάδα στο πλαίσιο της τέταρτης αξιολόγησης και βάσει του οποίου θα...
«Εξοδος χωρίς πιστοληπτικές γραμμές, χωρίς δυσβάστακτες προϋποθέσεις»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στην ιστορία των μνημονίων πέρασε το πολυνομοσχέδιο
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ., ξεπέρασε τον πρώτο «κάβο» με τα προαπαιτούμενα μέτρα που «ξεκλειδώνουν» τη δόση ύψους 2 δισ. ευρώ και τώρα βρίσκεται μπροστά στα «αγκάθια» της υλοποίησης των μέτρων. Πλέον, βάζει...
Στην ιστορία των μνημονίων πέρασε το πολυνομοσχέδιο
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Τσίπρας: Ρηματική διακοίνωση και διεθνοποίηση των γερμανικών οφειλών
«Συνεδρίαση -φόρος τιμής στα θύματα του ναζισμού και του φασισμού», χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός τη συνεδρίαση της Βουλής για το πόρισμα της κοινοβουλευτικής Επιτροπής και τις γερμανικές αποζημιώσεις και έκανε...
Τσίπρας: Ρηματική διακοίνωση και διεθνοποίηση των γερμανικών οφειλών
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αναζητώντας τον αριθμό έξι
Με τον πιο βελούδινο τρόπο λύθηκε μία προβληματική, από αρκετές απόψεις, κυβερνητική συνεργασία τεσσάρων ετών, καθώς Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος επισημοποίησαν το πρωί της Κυριακής το τέλος της...
Αναζητώντας τον αριθμό έξι

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας