Αθήνα, 20°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
20°C
21.4° 16.6°
1 BF
60%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
19.1° 14.9°
1 BF
83%
Πάτρα
Αίθριος καιρός
18°C
17.7° 15.9°
1 BF
79%
Ιωάννινα
Σποραδικές νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
13°C
12.9° 12.9°
0 BF
88%
Βέροια
Σποραδικές νεφώσεις
16°C
16.0° 14.6°
0 BF
79%
Κοζάνη
Σποραδικές νεφώσεις
11°C
12.3° 11.4°
1 BF
87%
Αγρίνιο
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
15.1° 15.1°
1 BF
82%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
19.1° 15.8°
3 BF
51%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
17°C
17.9° 17.2°
0 BF
61%
Ερμούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
20.1° 19.4°
2 BF
71%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.3° 17.3°
3 BF
76%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
19.8° 19.8°
1 BF
38%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
13°C
17.4° 12.9°
0 BF
100%
Λαμία
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.8° 15.5°
1 BF
62%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
20°C
20.4° 19.8°
3 BF
77%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
17°C
20.4° 16.8°
0 BF
64%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.7° 13.3°
0 BF
74%
Κατερίνη
Σποραδικές νεφώσεις
15°C
16.7° 15.3°
2 BF
100%
Καστοριά
Σποραδικές νεφώσεις
11°C
11.2° 11.2°
1 BF
88%
ΜΕΝΟΥ
Τετάρτη, 29 Μαΐου, 2024
η Νίκη Κεραμέως με την Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου
EUROKINISSI
Κατά του Ελληνικού Δημοσίου και εν συνεχεία, μέσω Ελεγκτικού Συνεδρίου, κατά φυσικών προσώπων

Σχεδόν 3 εκατ. ευρώ διεκδικούν δεκάδες απόδημοι για τη διαρροή των email τους UPD

Έμμεση παραδοχή από το ΥΠΕΣ για παράνομη χρήση προσωπικών δεδομένων ● Στα τέλη Ιανουαρίου και στις αρχές Φεβρουαρίου του 2025, οι πρώτες δικάσιμοι στην Αθήνα κατά «φυσικού προσώπου» ● Προηγήθηκαν επίσης δεκάδες νομικές ενέργειες «μετά από νομικά ατυχείς απαντήσεις που έλαβαν υποκείμενα των δεδομένων»

Με νέα ανάρτηση, ο δικηγόρος Βασίλης Σωτηρόπουλος, ο οποίος ανέδειξε το νέο σκάνδαλο - με ξεκάθαρη κυβερνητική εμπλοκή - της διαρροής προσωπικών δεδομένων αποδήμων από υπουργείο Εσωτερικών και Ν.Δ. στην ευρωβουλευτή της Πειραιώς, Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, επανέρχεται στην υπόθεση, τονίζοντας τις διαστάσεις που έχει λάβει μεταξύ των Ελλήνων του εξωτερικού και επισημαίνοντας παράλληλα, τις δικαστικές προεκτάσεις της. 

Όπως αναφέρει ο δικηγόρος, μόνο από το γραφείο του έχουν κατατεθεί 140 ατομικές αγωγές αποδήμων ή κοινές αγωγές συζύγων ή συγκατοίκων στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών και έχουν κοινοποιηθεί με δικαστικό επιμελητή στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, ενώ έχει λάβει εντολή για άλλες 14 αγωγές αποδήμων που βρίσκονται στο στάδιο της σύνταξης και προετοιμασίας.

«Το συνολικό ποσό που έχει αξιωθεί μέχρι στιγμής για την ηθική βλάβη ανέρχεται στα 2,8 εκατομμύρια ευρώ, ενώ τα διοικητικά δικαστήρια όταν επιδικάζουν αποζημιώσεις υπέρ πολιτών, στην συνέχεια κινούν και την σχετική διαδικασία προς το Ελεγκτικό Συνέδριο για τον καταλογισμό των δαπανών αυτών στα υπαίτια φυσικά πρόσωπα», γράφει συγκεκριμένα ο κ. Σωτηρόπουλος.

Σημειώνει παράλληλα, ότι το γραφείο του έχει κινηθεί και προς υποστήριξη παράστασης της κατηγορίας και στο ποινικό σκέλος, «διάσταση της υπόθεσης που καλύπτεται από την μυστικότητα της προδικασίας και γι' αυτό προς το παρόν δεν θα ανακοινώσουμε τίποτε άλλο εκτός από το γεγονός ότι αναμένουμε τις νόμιμες ενέργειες από την εισαγγελική αρχή, κατανοώντας το επίπονο έργο που προϋποθέτει το σχετικό εισαγγελικό διάβημα».

Ο δικηγόρος προαναγγέλλει εξελίξεις από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα «κατόπιν της δικής της έρευνας» και σχετικά «με την άρνηση του υπουργείου Εσωτερικών να ικανοποιήσει το δικαίωμα πρόσβασης των αποδήμων με χορήγηση αντιγράφων, με το πρόσχημα ότι απαιτείται ταυτοποίηση μέσω .gov, ενώ είναι γνωστό ότι οι απόδημοι έχουν νόμιμα υποβάλει ατομικά το αίτημά τους μέσω του ταυτοποιημένου από το ΥΠΕΣ e-mail τους, χωρίς να απαιτείται νομικά οποιαδήποτε άλλη μορφή ταυτοποίησης, λαμβανομένου υπόψη ότι πολλοί μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού δεν διαθέτουν καν κινητά τηλέφωνα συνδεδεμένα με το συγκεκριμένο σύστημα ταυτοποίσης που προϋποθέτει σύνδεση τηλεφώνου με τραπεζικό λογαριασμό σε ελληνική τράπεζα».

Την ίδια ώρα και σύμφωνα με το Documento που επικαλείται ανακοίνωση έτερου δικηγορικού γραφείου που ασχολείται με την υπόθεση, το ΥΠΕΣ φέρεται για πρώτη φορά να παραδέχεται εμμέσως παρανομία σχετικά με το σκάνδαλο. Συγκεκριμένα, με επίσημο έγγραφό του, επισημαίνει ότι «η επεξεργασία του συγκεκριμένου προσωπικού δεδομένου ( α. της πλήρους διεύθυνσης στην οποία ο εκλογέας επιθυμεί να λάβει τον ειδικό φάκελο ψηφοφορίας, β. της διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, και γ) του τηλεφώνου επικοινωνίας του) από τρίτους είναι πέραν του σκοπού που προβλέπει ο ΓΚΠΔ αλλά και η εκλογική νομοθεσία, την οποία το ίδιο επικαλείται, και συνεπακόλουθα είναι παράνομη».

Το έγγραφο - απάντηση του υπουργείου Εσωτερικών

 

Αυτό αναφέρει σε επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε το δικηγορικό γραφείο «Στάικος and Partners» το οποίο έχει αναλάβει τη νομική εκπροσώπηση εκατοντάδων αποδήμων, καταθέτοντας «ομαδικές αγωγές στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών». Μάλιστα όπως επισημαίνεται, η συγκεκριμένη απάντηση του ΥΠΕΣ θα διαβιβαστεί στην στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και στα δικαστήρια, όπου θα εκδικαστούν οι αγωγές αποζημίωσης των αποδήμων.

Τις ευθύνες της κυβέρνησης και της αρμόδιας υπουργού, Νίκης Κεραμέως, καταδεικνύει με αφορμή την έμμεση παραδοχή του ΥΠΕΣ για την παράνομη χρήση των email των ψηφοφόρων, η Κουμουνδούρου και επαναφέρει στο προσκήνιο το αίτημα για πλήρη διερεύνηση του σκανδάλου. 

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ

«Εκτεθειμένη και υπόλογη η κυβέρνηση»

Εκτεθειμένη και υπόλογη εξακολουθεί να βρίσκεται η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, για την υπόθεση διαρροής προσωπικών δεδομένων και την παράνομη χρήση τους από την ευρωβουλευτή Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου μέσω της Νέας Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση δικηγορικού γραφείου που εκπροσωπεί αποδήμους, οι οποίοι έχουν καταφύγει στη δικαιοσύνη, το υπ. Εσωτερικών «δηλώνει έμμεσα, για πρώτη φορά σε επίσημο έγγραφο, ότι η επεξεργασία του συγκεκριμένου προσωπικού δεδομένου (σ.σ.: e-mail εκλογέα) από τρίτους είναι πέραν του σκοπού που προβλέπει ο ΓΚΠΔ αλλά και η εκλογική νομοθεσία, την οποία το ίδιο επικαλείται, και συνεπακόλουθα είναι παράνομη».

Η σημερινή αποκάλυψη καθιστά ακόμα πιο επιτακτική την πλήρη διερεύνηση του σκανδάλου. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συνεχίζει να ζητά απαντήσεις από την κυβέρνηση για την υπεξαίρεση των προσωπικών δεδομένων και τη χρήση τους από τα κομματικά στελέχη. Αναμένουμε ακόμη να μάθουμε ποιοι άλλοι έγιναν αποδέκτες των προσωπικών στοιχείων των αποδήμων. Και ρωτάμε ξανά: Η κυρία Κεραμέως δεν γνωρίζει τι γίνεται στο υπουργείο της; Οι δικές της ευθύνες θα διερευνηθούν;
 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Σχεδόν 3 εκατ. ευρώ διεκδικούν δεκάδες απόδημοι για τη διαρροή των email τους

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας