• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.1°C / 27.9°C
  3 BF
  49%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 24.0°C / 28.6°C
  2 BF
  64%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.3°C / 28.7°C
  3 BF
  56%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 23.1°C / 25.9°C
  2 BF
  38%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.1°C / 22.1°C
  4 BF
  69%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.0°C / 25.4°C
  1 BF
  57%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 18.4°C / 21.8°C
  2 BF
  77%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  2 BF
  51%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  26°C 22.7°C / 26.4°C
  5 BF
  62%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.5°C / 24.9°C
  3 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.8°C / 25.4°C
  5 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.6°C / 24.6°C
  4 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 28.1°C / 28.1°C
  2 BF
  63%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 25.1°C
  0 BF
  57%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  27°C 22.5°C / 28.4°C
  1 BF
  51%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.0°C / 27.8°C
  1 BF
  70%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.3°C / 28.0°C
  3 BF
  46%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.0°C / 26.0°C
  2 BF
  65%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 24.7°C / 27.3°C
  1 BF
  66%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 19.1°C / 19.1°C
  0 BF
  76%

Οι μνημονιακές υποχρεώσεις και η κατάσταση της οικονομίας ασκούν πρωτοφανή πίεση στο Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

«100 μέρες» παράλληλα με το Μνημόνιο

 • A-
 • A+

Κάθε νεοεκλεγμένη κυβέρνηση, προκειμένου να προβάλει την εικόνα ενός ευέλικτου και αποφασιστικού σχήματος, συνηθίζεται να θέτει στόχους με ορίζοντα τις πρώτες «100 μέρες».

Στην περίπτωση, όμως, της νέας συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξαρτήτων Ελληνων, η υλοποίηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων και λήψης μέτρων μέσα στο πρώτο τρίμηνο της διακυβέρνησης τίθεται επιτακτικά από την ίδια την πραγματικότητα.

Οι μνημονιακές υποχρεώσεις και η κατάσταση της οικονομίας ασκούν πρωτοφανή πίεση στο Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο, ενώ η εφαρμογή μέτρων από το «παράλληλο πρόγραμμα» του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να λειτουργήσει συμπληρωματικά ως στοιχείο «ελάφρυνσης» του νέου προγράμματος.

Οι στόχοι στην οικονομία

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει θέσει επανειλημμένα τους δύο στόχους που άπτονται της οικονομίας και θα πρέπει να έχουν υλοποιηθεί μέχρι το τέλος του έτους: η έναρξη της συζήτησης για την αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους της Ελλάδας και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Και οι δύο στόχοι έχουν όμως ως «προαπαιτούμενα» την υπερψήφιση μέτρων στη Βουλή. Η συγκεκριμένη κίνηση θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί, σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο, μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, ενώ το χρονοδιάγραμμα επιδέχεται μόνο μικρές καθυστερήσεις τεχνικής φύσης.

Ακολούθως τον Νοέμβριο η κυβέρνηση επιθυμεί να ξεκινήσει η διαδικασία για την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος και, αν αυτή είναι θετική, θα ανοίξει τον δρόμο -σύμφωνα με τη συμφωνία της 13ης Ιουλίου- για τη συζήτηση περί το χρέος και την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Η συζήτηση για το χρέος προβλέπεται να είναι «επίπονη», καθώς σε αυτήν αναμένεται να «στρωθεί» μια σκληρή παρτίδα σκάκι με τρεις... παίκτες:

► τη γερμανική ηγεσία, που ούτως ή άλλως ηγεμονεύει στην ευρωζώνη,

► το ΔΝΤ, που η συμμετοχή του στο πρόγραμμα είναι επιθυμητή από τη Γερμανία, αλλά ως «βραχίονας» των ΗΠΑ θα συνυπολογίσει την αναγκαιότητα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους,

► και την Αθήνα, που επιθυμεί στην αναδιάρθρωση του χρέους να βρει το πρώτο της μεγάλο επίτευγμα.

Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών κρίνεται ζωτικής σημασίας για την πραγματική οικονομία, καθώς η επιτυχία της σε βραχυπρόθεσμο και μεσοπρόθεσμο επίπεδο μπορεί να δώσει σημαντικές ανάσες.

Η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί η ανακεφαλαιοποίηση να συνδεθεί με ένα συνολικό σχέδιο για το τραπεζικό σύστημα που θα περιλαμβάνει και την επίλυση του ζητήματος των «κόκκινων» δανείων, ώστε να μην παρουσιαστεί η ανάγκη για νέα ανακεφαλαιοποίηση, αλλά και για να ελαφρυνθούν μικρομεσαίες επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Τη σχετική ευθύνη συντονισμού έχει αναλάβει ο Γιάννης Δραγασάκης.

Αλλο κομβικό κεφάλαιο είναι οι ιδιωτικοποιήσεις, τις οποίες έχει επωμιστεί πλέον ο Νίκος Παππάς.

Σύμφωνα με το Μνημόνιο, η Αθήνα καλείται να βρει το εναλλακτικό σχέδιο για τον ΑΔΜΗΕ μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, ενώ η διαδικασία για τον διαγωνισμό παραχώρησης περαιτέρω ποσοστού του ΟΛΠ πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου.

Ο πρωθυπουργός έχει δώσει, όμως, το «σήμα» στους υπουργούς του να έχουν νομοθετημένο έργο στον τομέα τους σε διάστημα έξι μηνών. Ηδη έχει δημιουργηθεί πλάνο προτεραιοτήτων με παρεμβάσεις στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας και της Δημόσιας Διοίκησης.

Η ανεύρεση πόρων μέσω ισοδυνάμων, που θα οδηγήσει στην ανεύρεση σημαντικών πόρων, συνδέεται άρρηκτα -μεταξύ άλλων- με την πάταξη της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς.

Στο κυβερνητικό επιτελείο έχει δοθεί εντολή να ενταθούν οι σχετικοί έλεγχοι, αλλά και να προχωρήσουν τα σχετικά νομοθετήματα εντός των επόμενων εβδομάδων.

Προτεραιότητες

Πέραν αυτών, η κυβέρνηση επιθυμεί στον τομέα της Υγείας να προωθηθεί αμέσως το σχέδιο για τη δημιουργία συστήματος πρωτοβάθμιας πρόληψης και φροντίδας με την όσο το δυνατόν μικρότερη οικονομική επιβάρυνση.

Επιθυμεί μάλιστα έτσι να ελαφρυνθεί ο «φόρτος» εργασίας στα νοσοκομεία, ώστε να μην επιβληθεί «εισιτήριο» στους ασφαλισμένους, αλλά και να δοθεί η δυνατότητα κάλυψης της περίθαλψης σε ανασφάλιστους.

Στον τομέα της Παιδείας, ο Αλέξης Τσίπρας έχει δώσει εντολή για την κατάρτιση νομοσχεδίου που θα επιφέρει «ριζοσπαστικές αλλαγές» στον τομέα της έρευνας, ενώ θα προωθηθεί για ψήφιση το πολυνομοσχέδιο που -όπως είπε ο πρωθυπουργός- είναι ήδη έτοιμο.

Οσον αφορά τη δημόσια διοίκηση, οι πρόσφατες εξαγγελίες του Παναγιώτη Κουρουμπλή δίνουν το στίγμα της μεταρρύθμισης που θα θέσει επί τάπητος και αφορά την ενοποίηση των ΑΦΜ, ΑΜΚΑ και αστυνομικής ταυτότητας, λέγοντας ότι μ’ αυτόν τον τρόπο θα μπορούσε να «χτυπηθεί» η γραφειοκρατία, αλλά και το οικονομικό έγκλημα.

Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ: Τα νέα πρόσωπα

Το Σάββατο, μετά την ορκωμοσία της νέας Βουλής, πρόκειται να συγκληθεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να αναδειχθούν οι επιτελείς της.

Μέχρι στιγμής, το πιθανότερο σενάριο φέρει τον Χρήστο Μαντά να παραμένει στη θέση του γραμματέα της Κ.Ο., ενώ τις θέσεις των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων αναμένεται να καταλάβουν τρεις εκ των Σωκράτη Φάμελλου, Νίκου Συρμαλένιου, Σάκη Παπαδόπουλου, Τριαντάφυλλου Μηταφίδη και Γιώργου Βαρεμένου.

Για τον τελευταίο, όμως, ακούγεται ότι μπορεί να προταθεί στη θέση του αντιπροέδρου της Βουλής, ακολουθώντας τον Τάσο Κουράκη, που προορίζεται για Α΄ αντιπρόεδρος του Σώματος.

Την «τριάδα» των αντιπροέδρων αναμένεται να συμπληρώσει -εκτός απροόπτου- η Χαρά Καφαντάρη.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Εξοδος χωρίς πιστοληπτικές γραμμές, χωρίς δυσβάστακτες προϋποθέσεις»
Ως τη «μεγαλύτερη πρόκληση της περιόδου» χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας τον σχηματισμό ενός στρατηγικού αναπτυξιακού σχεδίου που θα καταθέσει η Ελλάδα στο πλαίσιο της τέταρτης αξιολόγησης και βάσει του οποίου θα...
«Εξοδος χωρίς πιστοληπτικές γραμμές, χωρίς δυσβάστακτες προϋποθέσεις»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ανασυγκρότηση ώς το συνέδριο
Μέχρι τον Φλεβάρη ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε μεταβατική φάση και ενώ θα πρέπει να λύσει τον γρίφο της σχέσης του κόμματος με την κυβέρνηση και την κοινωνία, εξέλεξε χθες τα οκτώ μέλη που συμπλήρωσαν την Πολιτική...
Ανασυγκρότηση ώς το συνέδριο
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Oυκ αν λάβοις... δόση παρά του μη έχοντος
Στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, εκτός από το ενδιαφέρον και τον προβληματισμό, διάχυτη και εμφανής ήταν η σύμπνοια όλων των μελών ότι σε ενδεχόμενη χρηματοδοτική δυσχέρεια του κράτους, μισθοί και συντάξεις...
Oυκ αν λάβοις... δόση παρά του μη έχοντος
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Χαράσσει στρατηγική, αποφασίζει για γραμματέα
Υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, συνεδριάζει τη Δευτέρα η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, με κεντρικό θέμα τη μεταμνημονιακή εποχή, η οποία θα χαρακτηρίζεται από τη στροφή στην κοινωνική πολιτική. Αναμένεται...
Χαράσσει στρατηγική, αποφασίζει για γραμματέα
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Προτεραιότητες αλλά και... σκληρή γλώσσα
Τις πρώτες ψηφίδες στο παζλ του μεταμνημονιακού σχεδιασμού έχουν αρχίσει να βάζουν ατύπως από χθες υπουργοί της κυβέρνησης και κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. ● Σκληρή απάντηση στα περί διχαστικού Τσίπρα:...
Προτεραιότητες αλλά και... σκληρή γλώσσα
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Καθαρή έξοδος από τα Μνημόνια και οι εκλογές στην ώρα τους
Σε ένα υπουργικό συμβούλιο χωρίς εντάσεις, ο Αλέξης Τσίπρας έβαλε τέλος σε κάθε συζήτηση για πρόωρες κάλπες, έθεσε εκ νέου ως βασικό κυβερνητικό στοίχημα την καθαρή έξοδο -οι λεπτομέρειες της οποίας...
Καθαρή έξοδος από τα Μνημόνια και οι εκλογές στην ώρα τους

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας