Ο Αλέξης Τσίπρας επιστρέφει στην Αθήνα την Παρασκευή και σκοπεύει κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων (τη Δευτέρα 05/10) να υπάρξει η πληρέστερη δυνατή σκιαγράφηση της κυβερνητικής πολιτικής που θα ξεδιπλωθεί το επόμενο διάστημα.
Το κυβερνητικό επιτελείο βρίσκεται σε συνεχείς συσκέψεις ενόψει της συζήτησης των προγραμματικών δηλώσεων. Τις αμέσως επόμενες μέρες αναμένεται να γίνουν εντατικότερες με την επιστροφή του πρωθυπουργού από την Αμερική.
Κυβερνητική πηγή ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι η ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων θα έχει ως βάση την ομιλία του πρωθυπουργού στην πρώτη πανηγυρική συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου και τους άξονες τους οποίους ανακοίνωσε ο κ. Τσίπρας, απευθυνόμενος στα μέλη της κυβέρνησης.
Η τριήμερη διαδικασία
Σύμφωνα με τον κανονισμό, η ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης ξεκινά με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ως τον μόνο ομιλητή την πρώτη ημέρα της τριήμερης διαδικασίας.
Την Τρίτη και την Τετάρτη, 6 και 7 Οκτωβρίου, οι συνεδριάσεις της Ολομέλειας συνεχίζονται με την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων από τους υπουργούς, ενώ μιλούν και βουλευτές.
Η διαδικασία ολοκληρώνεται τα μεσάνυχτα της τρίτης ημέρας, οπότε η κυβέρνηση λαμβάνει ψήφο εμπιστοσύνης με φανερή ονομαστική ψηφοφορία. Προηγούνται οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών όλων των πτερύγων της Βουλής, οι οποίοι και τοποθετούνται επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.
Δύο παράλληλοι στόχοι
«Η υλοποίηση της Συμφωνίας έχει δύο παράλληλους στόχους: Τη διαπραγμάτευση για το χρέος και την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές και επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση θα πρέπει παράλληλα «να τρέξει» ζητήματα όπως αυτό της φοροδιαφυγής, της αδήλωτης εργασίας αλλά και διαρθρωτικές αλλαγές στη δημόσια διοίκηση.
Εξάλλου, μείζονα σημασία αποδίδει η κυβέρνηση στην άμεση προώθηση των ζητημάτων που πέτυχε η Ελλάδα να θέσει κατά τις δύσκολες διαπραγματεύσεις, όπως αυτό των «κόκκινων δανείων», προκειμένου να διασφαλιστεί η πρώτη κατοικία για τους οικονομικά αδύναμους - αλλά και τα εργασιακά, όπου ευρωπαϊκά συνδικάτα έχουν εκδηλώσει και ενδιαφέρον για να συνδράμουν. Παράλληλα, υπάρχει και το ζήτημα του Ταμείου Δημόσιας Περιουσίας, για το οποίο στόχος είναι, τα έσοδα από την αξιοποίηση να μην κατευθύνονται μόνο για το χρέος, αλλά και για την ανάπτυξη της οικονομίας - όπως και η διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα του ΑΔΜΗΕ και η εξεύρεση ισοδύναμων μέτρων για την αποφυγή της επαναφοράς της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις.
Το «παράλληλο πρόγραμμα»
Ο πρωθυπουργός κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων αναμένεται να αναφερθεί και στο «παράλληλο πρόγραμμα». Μεγάλο βάρος θα δοθεί στην αντιμετώπιση της διαφθοράς. Είναι χαρακτηριστική η επισήμανση κυβερνητικής πηγής, ότι «το ζήτημα της αντιμετώπισης της διαφθοράς αποτελεί κομβικό στόχο για την κυβέρνηση, γιατί είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες για τους οποίους οι πολίτες ανέδειξαν τον ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση για δεύτερη φορά».
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν επίσης, ότι «η κυβέρνηση αποδίδει σημαντικό ρόλο και στον αναπροσανατολισμό του ΕΣΠΑ προκειμένου να δοθεί έμφαση στην καινοτομία και να βοηθήσει στην αξιοποίηση του υψηλού επιστημονικού επιπέδου των νέων στην Ελλάδα».
Έναρξη της ΙΖ κοινοβουλευτικής περιόδου
Το Σάββατο, 3 Οκτωβρίου, συγκαλείται η νέα Βουλή, η οποία προέκυψε από τις εθνικές εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου 2015 και κηρύσσεται η έναρξη της ΙΖ κοινοβουλευτικής περιόδου (Α' Σύνοδος).
Σύμφωνα με την ειδική Ημερήσια Διάταξη της Ολομέλειας, στις 11 το πρωί του Σαββάτου θα ορκιστούν οι βουλευτές και την Κυριακή, στις 4 Οκτωβρίου, στις 11 επίσης το πρωί, η Βουλή θα εκλέξει τον νέο της Πρόεδρο.
Του Σώματος θα προεδρεύσει ο Νικήτας Κακλαμάνης, ως ο παλαιότερος, από τους επανεκλεγέντες αντιπροέδρους της προηγούμενης Βουλής.
Αφού ο νέος πρόεδρος της Βουλής αναγνώσει τις προγραμματικές του δηλώσεις από το βήμα της Ολομέλειας, το απόγευμα της ίδιας μέρας θα διεξαχθεί συνεδρίαση για την εκλογή των αντιπροέδρων, των κοσμητόρων και των γραμματέων, που θα απαρτίζουν το νέο προεδρείο του Κοινοβουλίου. Για το αξίωμα του προέδρου της Βουλής, θα προταθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Νίκος Βούτσης.
Η εκλογή Προεδρείου
Σύμφωνα με το άρθρο 6 του Κανονισμού της Βουλής, το Προεδρείο της Βουλής εκλέγεται από τα μέλη της και απαρτίζεται από τον πρόεδρο, επτά αντιπροέδρους, τρεις κοσμήτορες και έξι γραμματείς. Οι πρώτος, δεύτερος και τρίτος αντιπρόεδροι, δύο κοσμήτορες και τέσσερις γραμματείς προέρχονται από την πρώτη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα. Ο τέταρτος αντιπρόεδρος, ένας κοσμήτορας και ένας γραμματέας προέρχονται από την πρώτη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα της Αντιπολίτευσης. Ο πέμπτος αντιπρόεδρος και ένας γραμματέας προέρχονται από τη δεύτερη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα της Αντιπολίτευσης. Ο έκτος αντιπρόεδρος προέρχεται από την τρίτη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα της Αντιπολίτευσης. Ο έβδομος αντιπρόεδρος προέρχεται από την τέταρτη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα της Αντιπολίτευσης.
Η διαδικασία της εκλογής διεξάγεται στην Ολομέλεια, μυστικά, με κάλπη στην οποία προσέρχονται οι βουλευτές και ψηφίζουν τον προτεινόμενο πρόσωπο της αρεσκείας τους για το αξίωμα των μελών του προεδρείου της Βουλής. Ο πρόεδρος της Βουλής εκλέγεται με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών (151).
Υπενθυμίζεται ότι η απερχόμενη πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, είχε εκλεγεί λαμβάνοντας τον αριθμό-ρεκόρ των 235 ψήφων.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας