Αθήνα, 27°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
27°C
28.8° 24.1°
3 BF
36%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
25°C
25.6° 24.1°
4 BF
52%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
26°C
26.6° 22.0°
3 BF
45%
Ιωάννινα
Θύελλα
23°C
22.9° 22.9°
2 BF
49%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
28°C
27.9° 27.9°
4 BF
32%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
24°C
24.0° 23.5°
2 BF
56%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
20.4° 20.4°
1 BF
49%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
20.2° 20.2°
2 BF
41%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
25°C
24.8° 23.2°
2 BF
57%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
25°C
27.3° 25.0°
3 BF
55%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
23°C
23.4° 22.7°
4 BF
56%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
22°C
21.8° 21.7°
1 BF
60%
Κεφαλονιά
Ψιχάλες
22°C
21.9° 21.9°
3 BF
78%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
24°C
24.1° 23.9°
4 BF
43%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
25°C
26.2° 22.4°
3 BF
46%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
25°C
29.3° 24.8°
5 BF
55%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
27°C
29.0° 24.3°
3 BF
21%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
26°C
26.0° 24.3°
3 BF
53%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
24°C
25.7° 24.2°
2 BF
59%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
19.4° 19.4°
2 BF
69%
ΜΕΝΟΥ
Σάββατο, 25 Μαΐου, 2024
Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου
EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
Έρευνα για τη διαρροή ανακοίνωσε η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων

Κατεπείγουσα έρευνα της Αρχής για τα Προσωπικά Δεδομένα - Απαντήσεις για τη διαρροή ζητά ο Στ. Κασσελάκης UPD

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τα email της Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου σε πολίτες χωρίς άδεια • Στ. Κασσελάκης: « Ο κ. Μητσοτάκης και η κ. Κεραμέως, οφείλουν να σταματήσουν να κρύβονται πίσω από τις ακροβατικές κωλοτούμπες της ευρωβουλεύτριας της ΝΔ και να απαντήσουν»

Έρευνα για το θέμα της διαρροής των email εκλογέων στην ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου ανακοίνωσε η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, καθώς όπως σημείωσε έχει λάβει πολλές καταγγελίες πολιτών.

«Προς απάντηση ερωτημάτων που έχουν τεθεί από Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για τη φερόμενη αποστολή ανεπιθύμητης ηλεκτρονικής επικοινωνίας από ευρωβουλευτή σε απόδημους Έλληνες ενόψει των Ευρωεκλογών, η Αρχή ανακοινώνει ότι, κατόπιν και της υποβολής μεγάλου αριθμού σχετικών καταγγελιών, κίνησε άμεσα διαδικασία εξέτασης του θέματος», αναφέρει στην ανακοίνωσή της.

Ταυτόχρονα, και ενώ το υπουργείο Εσωτερικών διαψεύδει τον ισχυρισμό της ότι έλαβε τα στοιχεία έπειτα από αίτημά της, συνεχίζονται οι αντιδράσεις τόσο στα κόμματα της αντιπολίτευσης, όσο και μεταξύ των εκλογέων που έχουν εγγραφεί στους καταλόγους.

Επίσης, μετά τους Στέλιο Κούλογλου και Κώστα Αρβανίτη, οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης και Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος προσφεύγουν με κατεπείγουσα ερώτησή τους στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων Ελλήνων του εξωτερικού προς την Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου και για το αδιάβλητο των ευρωεκλογών

Στ. Κασσελάκης: Περιμένουμε απαντήσεις από τον Κ. Μητσοτάκη

«Η κατοχή των ηλεκτρονικών διευθύνσεων των αποδήμων δεν οφείλεται σε ανθρώπινο λάθος, αλλά σε διαδικασίες που κινήθηκαν σε αυτή την κατεύθυνση. Όλα στο φως!», επισημαίνει με ανάρτησή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέφανος Κασσελάκης, που με ανάρτησή του καλεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Νίκη Κεραμέως να σταματήσουν να κρύβονται και να απαντήσουν πώς βρέθηκαν στα χέρια της ευρωβουλευτή της Ν.Δ. τα στοιχεία επικοινωνίας των πολιτών.

Μάλιστα, μιλώντας για «ακροβατικές κωλοτούμπες» από την ευρωβουλευτή, Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, προσθέτει: 

«Τίποτα δε θα μείνει κρυφό. Ο κ. Μητσοτάκης και η κ. Κεραμέως, οφείλουν να σταματήσουν να κρύβονται πίσω από τις ακροβατικές κωλοτούμπες της ευρωβουλεύτριας της ΝΔ και να απαντήσουν:

Πώς βρήκε τα στοιχεία επικοινωνίας των πολιτών η ευρωβουλεύτρια; Διέρρευσαν ή δόθηκαν από το Υπουργείο Εσωτερικών; Η κατοχή των ηλεκτρονικών διευθύνσεων των αποδήμων δεν οφείλεται σε ανθρώπινο λάθος, αλλά σε διαδικασίες που κινήθηκαν σε αυτή την κατεύθυνση. Όλα στο φως!».

Ολόκληρη η ανάρτηση του Στέφανου Κασσελάκη

«Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου. 

Ας συνοψίσουμε τι έχει συμβεί μήπως και βοηθηθεί το ρεπορτάζ.

Στην αρχή η ευρωβουλεύτρια δήλωσε ότι τα mail των αποδήμων τα πήρε με τη συγκατάθεσή τους. Στη συνέχεια ότι τα ζήτησε από το Υπουργείο Εσωτερικών. Χθες, το Υπουργείο Εσωτερικών μέσω του Γενικού Γραμματέα Εσωτερικών και Οργάνωσης Αθανάσιου Μπαλέρμπα δήλωσε ότι δεν παρέχει διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εκλογέων σε υποψηφίους, όπως προβλέπει η κείμενη νομοθεσία. 

Τα ερωτήματα που έθεσα το Σάββατο εξακολουθούν να υπάρχουν και ως ΣΥΡΙΖΑ, θα αναζητήσουμε απαντήσεις. Καταθέσαμε στη Βουλή επίκαιρη ερώτηση, ενώ ήδη φέραμε το ζήτημα στην Κομισιόν και θα καταθέσουμε στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων όλες τις καταγγελίες αποδήμων που έφθασαν στα γραφεία μας.

Τίποτα δε θα μείνει κρυφό. Ο κ. Μητσοτάκης και η κ. Κεραμέως, οφείλουν να σταματήσουν να κρύβονται πίσω από τις ακροβατικές κωλοτούμπες της ευρωβουλεύτριας της ΝΔ και να απαντήσουν:

Πώς βρήκε τα στοιχεία επικοινωνίας των πολιτών η ευρωβουλεύτρια; 

Διέρρευσαν ή δόθηκαν από το Υπουργείο Εσωτερικών;

Η κατοχή των ηλεκτρονικών διευθύνσεων των αποδήμων δεν οφείλεται σε ανθρώπινο λάθος, αλλά σε διαδικασίες που κινήθηκαν σε αυτή την κατεύθυνση.

Όλα στο φως!»

Η ερώτηση της ευρωβουλευτικής ομάδας του ΚΚΕ

Πολλά και μεγάλα ερωτήματα σχετικά με το αδιάβλητο των επικείμενων ευρωεκλογών, μέσα από τη διαδικασία της επιστολικής ψήφου, όπως και για το περιεχόμενο των σχετικών ευρωενωσιακών κανονισμών, τόσο για τα προσωπικά δεδομένα όσο και για την πολιτική διαφήμιση, γεννούν οι εκατοντάδες καταγγελίες Ελλήνων αποδήμων ψηφοφόρων που δέχτηκαν προπαγανδιστικό προεκλογικό email από την ευρωβουλευτή της ΝΔ και μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, επισημαίνουν οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ, Κώστας Παπαδάκης και Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος, στην ερώτησή τους προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Θυμίζοντας ότι η ευρωβουλευτής της Ν.Δ. κατείχε τις διευθύνσεις email χωρίς οι εκλογείς ποτέ να έχουν δώσει τη συγκατάθεσή τους ή να έχουν εγγραφεί σε κάποια λίστα παραληπτών που τηρεί, αλλά και ότι το e-mail στάλθηκε σε Έλληνες εκλογείς που είχαν εγγραφεί στην πλατφόρμα για την επιστολική ψήφο που άνοιξε πριν λίγες μέρες, όπως και στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους για τις περασμένες εθνικές εκλογές, σημειώνουν ότι «προκύπτουν εύλογα και αναπάντητα ερωτήματα για το με ποιο τρόπο και κάτω από ποιες συνθήκες η κυβερνητική ευρωβουλευτής απέκτησε τις διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που μόνο οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών θα έπρεπε να κατέχουν.

Συνεπώς ρωτούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα εξής: 

Πώς τοποθετείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

  • Σχετικά με τις καταγγελίες Ελλήνων εκλογέων του Εξωτερικού ότι η ευρωβουλευτής απέκτησε προσωπικά τους δεδομένα χωρίς να τα έχουν εκείνοι παραχωρήσει ή να έχουν συγκαταθέσει στη χρήση τους για λόγους επικοινωνίας και τα οποία μπορεί να είναι σε κατοχή μόνο του Υπουργείου Εσωτερικών, θέτοντας μεγάλα ερωτήματα για το αδιάβλητο των επικείμενων ευρωεκλογών όσο και για τους μεγάλους κίνδυνους που εγκυμονεί η όλη διαδικασία της λεγόμενης επιστολικής ψήφου η εφαρμογή της οποίας οδηγεί σε τέτοιες πρακτικές;
  • Σχετικά με το ότι η παραπάνω υπόθεση τεκμηριώνει ότι ο Γενικός Κανονισμός Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων της ΕΕ (GDPR) όπως και ο πρόσφατος Κανονισμός για την Πολιτική Διαφήμιση, όχι μόνο δεν εξασφαλίζουν την προστασία προσωπικών δεδομένων, αντίθετα δημιουργήθηκαν ώστε να στηρίξουν μία κερδοφόρα αγορά δεδομένων, όπως και τη νομιμοποίηση της μαζικής συλλογής, επεξεργασίας και διαβίβασης τους, μεταξύ κρατικών υπηρεσιών και μηχανισμών, επιχειρηματικών ομίλων, προς εμπορική και πολιτική εκμετάλλευση;

Αντιδράσεις από ΣΥΡΙΖΑ, έμμεσο άδειασμα από Καραγκούνη

Οι αντιδράσεις για το πολύ σοβαρό αυτό ζήτημα, που μπορεί να δημιουργήσει επικίνδυνες υπόνοιες και αμφιβολίες για τον θεσμό της επιστολικής ψήφου, δεν έχουν πάψει, αλλά συνεχίζονται με δριμύτητα.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA, ο Κώστας Μπάρκας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία διερωτήθηκε κατά πόσο είναι ασφαλής ο τρόπος που θα γίνει η επιστολική ψήφος. 

Όπως είπε, ο ίδιος δεν έχει «εκλογικούς καταλόγους. Για να πάρεις εκλογικούς καταλόγους από το υπουργείο Εσωτερικών πρέπει να το αιτηθείς. Άρα αν η κ. Ασημακοπούλου έχει αιτηθεί κάτι τέτοιο, πρέπει να το αποδείξει. Το υπουργείο Εσωτερικών λέει ότι δεν έδωσε τίποτα, αλλά η κ. Ασημακοπούλου έστειλε email σε ανθρώπους που δεν έχουν πάει ποτέ να την παρακολουθήσουν».

Και φέρνοντας ως παράδειγμα συγγενικό του πρόσωπο που έλαβε email από την ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, είπε:

«Ένας μάλιστα είναι και συγγενής μου και διαμένει στη Μεγάλη Βρετανία, είναι καθηγητής, και έλαβε email, ένα newsletter. Αυτά είναι προσωπικά δεδομένα. Ο συγγενής μου δεν είναι Συριζαίος αλλά ούτε έχει σχέση με τη Νέα Δημοκρατία. Υπάρχει ερωτηματικό για το θέμα της επιστολικής ψήφου», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, στην ίδια εκπομπή, ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας της Ν.Δ. Κώστας Καραγκούνης τόνισε ότι το υπουργείο δεν μπορεί να δώσει email, πράγμα που έχει επιβεβαιωθεί και από το υπουργείο Εσωτερικών.

«Εγώ διάβασα την απάντηση της κ. Ασημακοπούλου που ανέφερε πως αυτά τα email τα είχε συγκεντρώσει από διάφορες δράσεις που είχε κάνει τα τελευταία χρόνια. Το υπουργείο δεν μπορεί να έχει δώσει mail. Μπορείς επίσημα να το αιτηθείς και εκεί δεν αναγράφεται το email. Αυτό γίνεται μόνο από προσωπικό αρχείο που έχει ο βουλευτής και πάντα έπειτα από άδεια. Κράτησα την δήλωσή της», υπογράμμισε ο Κώστας Καραγκούνης.

Είπε πάντως ότι η σύνδεση της επιστολικής ψήφου με το newsletter της Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου είναι ατυχής.

Οι άλλες αντιδράσεις

Μετά τις σφοδρές αντιδράσεις η κ. Ασημακοπούλου υπέπεσε σε αντιφάσεις προσπαθώντας να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα αλλά δεν κατάφερε να εξηγήσει το πώς τα στοιχεία αυτά έφτασαν στα χέρια της, με νόμιμο τρόπο.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζήτησε εξηγήσεις από την κυβέρνηση προαναγγέλλοντας προσφυγή στη Δικαιοσύνη κάνοντας λόγο για «πολύ σοβαρό χτύπημα στο αδιάβλητο της εκλογικής διαδικασίας και στην εμπιστοσύνη του εκλογικού σώματος, λίγο πριν τις εκλογές με τη νέα διαδικασία της επιστολικής ψήφου» 
 
Και ο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής ζήτησε απαντήσεις κατέθεσε σχετική ερώτηση στη Βουλή προς την υπ. Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, και επισήμανε πως προκύπτουν μείζονα ερωτήματα από τις δημόσιες καταγγελίες εκλογέων εξωτερικού ότι τα email χρησιμοποιήθηκαν χωρίς τη συγκατάθεσή τους από την ευρωβουλευτή.

Το ζήτημα έφτασε στην Κομισιόν , καθώς ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Αρβανίτης, και ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής, Στέλιος Κούλογλου, κατέθεσαν ερωτήσεις για παραβίαση του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων κατέθεσε. Ο δεύτερος ανακοίνωσε ότι  προσφεύγει στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Κατεπείγουσα έρευνα της Αρχής για τα Προσωπικά Δεδομένα - Απαντήσεις για τη διαρροή ζητά ο Στ. Κασσελάκης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας