Αθήνα, 21°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
21.3° 19.6°
3 BF
52%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
23.0° 18.0°
2 BF
69%
Πάτρα
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
20.5° 18.8°
4 BF
66%
Ιωάννινα
Σποραδικές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
0 BF
67%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.9° 18.9°
2 BF
68%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.5° 17.3°
0 BF
69%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
17.9° 16.4°
2 BF
45%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
19.1° 19.1°
2 BF
50%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
21°C
21.9° 20.4°
3 BF
35%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
21°C
20.9° 20.7°
5 BF
46%
Ερμούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
20.8° 19.4°
3 BF
72%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
22°C
21.7° 21.7°
2 BF
64%
Κεφαλονιά
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
4 BF
87%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
21°C
23.0° 20.9°
0 BF
52%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
20.7° 20.7°
2 BF
55%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
20.4° 19.8°
2 BF
77%
Χαλκίδα
Αίθριος καιρός
21°C
21.5° 20.0°
3 BF
42%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
19.4° 17.3°
3 BF
78%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
22.2° 18.1°
1 BF
93%
Καστοριά
Σποραδικές νεφώσεις
15°C
14.8° 14.8°
0 BF
62%
ΜΕΝΟΥ
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
Παύλος Μαρινάκης
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Εμμένουν στη σύγκρουση με την πανεπιστημιακή κοινότητα και τους αγρότες 

Η κυβέρνηση... περιμένει να αποδώσουν οι παρεμβάσεις για την ακρίβεια. «Όχι» σε έκτακτο βοήθημα

Δεν κάνει πίσω η Νέα Δημοκρατία στα ανοιχτά μέτωπα με την ακαδημαϊκή κοινότητα και τους αγρότες, που συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους.

Αδιαφορώντας για την εναντίωση στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων από φοιτητές, εκπαιδευτικούς και υπαλλήλους στα δημόσια ΑΕΙ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε (Mega) ότι «σε λίγες εβδομάδες θα είναι νόμος του κράτους η πιο εμβληματική μεταρρύθμιση για την τριτοβάθμια εκπαίδευση».

Επανέλαβε το επιχείρημα ότι το εκτρωματικό νομοσχέδιο «αφορά κατά 70% τα δημόσια πανεπιστήμια με χρηματοδότηση πάνω από 1 δις., με ελευθερίες και δυνατότητες που ζητούσαν ολόκληρες δεκαετίες», παραβλέποντας τις διατάξεις για συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολών αλλά και τη περαιτέρω υποχρηματοδότηση της δημόσιας Παιδείας.

Μάλιστα ο Παύλος Μαρινάκης δήλωσε πως η αστυνομία θα παρέμβει ξανά σε πανεπιστήμια. «Και οφείλει να παρέμβει- μετά την αναθεώρηση του καθεστώτος του ασύλου, από άσυλο ανομίας, που καταργήθηκε και έγινε ξανά άσυλο διακίνησης ιδεών το 2019, όπου κριθεί, όπου κληθεί. Και επιχειρησιακά θα πρέπει να εφαρμοστεί ο νόμος. Εμείς δεν έχουμε καμία διάθεση, καμία προδιάθεση ούτε  εκδικητική, ούτε τιμωρητική να παρεμβαίνει η Αστυνομία στα πανεπιστήμια. Όπως είναι αυτονόητη η παρέμβαση της Αστυνομίας σε ένα νοσοκομείο άμα γίνει κατάληψη, σε μια ΔΟΥ άμα γίνει κατάληψη, οπουδήποτε στην ελληνική επικράτεια. Εγώ τι λέω; Να μην κρύψουμε τα λόγια μας , φτάνουμε 50 χρόνια από την Μεταπολίτευση. Σε αυτή τη χώρα, δυστυχώς, υπήρχαν δημόσιοι χώροι δυο ταχυτήτων: Όλη η υπόλοιπη ελληνική επικράτεια  και τα πανεπιστήμια που ήταν άβατο για πολλά χρόνια. Έχουμε κάνει σημαντικά βήματα, έχουν γίνει πολλές εκκενώσεις, προφανώς πρέπει να διανύσουμε και άλλη απόσταση» είπε προκλητικά.

Στόχος της Ν.Δ. παραμένει και η αναθεώρηση 

Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να αναθεωρήσει και το άρθρο 16 και πρόσθεσε «γιατί εδώ μιλάμε για παραρτήματα ξένων ΑΕΙ ως μη κρατικά πανεπιστήμια μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα , ενώ με την αναθεώρηση - ελπίζουμε- του άρθρου 16 θα μπορούν εξ υπαρχής να ιδρυθούν μη κρατικά πανεπιστήμια. Το ένα γίνεται υπό το πρίσμα, υπό το φως του ενωσιακού δικαίου και το άλλο είναι με την αναθεώρηση του άρθρου 16».

Αποσιωπώντας την έντονη κριτική του νομικού κόσμου o κ. Μαρινάκης ισχυρίστηκε πως «η συντριπτική πλειοψηφία των συνταγματολόγων συμφωνεί για τη συνταγματικότητα του νομοσχεδίου. Και δεν θα επικαλεστώ συνταγματολόγους που έχουν ταχθεί υπέρ του δικού μας πολιτικού χώρου, θα σας πω δύο που δεν νομίζω ότι ανήκουν ιδεολογικά στη Νέα Δημοκρατία ή έχουν τοποθετηθεί πολιτικά στο χώρο της κεντροδεξιάς, τον κ. Βενιζέλο και τον κ. Αλιβιζάτο».

Για την απόφαση του ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής να καταψηφίσει το σχέδιο νόμου είπε πως «ο κ. Ανδρουλάκης, επέλεξε αντί να εκφράσει τον προοδευτικό χώρο και να μιλήσει με όρους 2024 και όρους παρόντος και μέλλοντος, να επιστρέψει στο παρελθόν και να μιλήσει ως γραμματέας φοιτητικής παράταξης της δεκαετίας του ΄80. Ο κ. Ανδρουλάκης επικαλείται ως αιτιάσεις καταψήφισης τρία πράγματα που το νομοσχέδιο τα έχει ήδη προβλέψει και τα έχει ήδη λύσει και αυτό σημαίνει ότι απλά βρίσκει προφάσεις».

Σε ό,τι αφορά τις κινητοποιήσεις και τα αιτήματα των αγροτών ο κ. Μαρινάκης ανέφερε πως «όταν διαπραγματεύτηκε το 2019, 2020, 2021 την νέα ΚΑΠ η κυβέρνηση, κατάφερε, ενώ μειώθηκε το ποσό που πήραν οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης, μέχρι και 20%, όπως η Γαλλία, όπως η Γερμανία, πολύ μεγάλες χώρες. Στην Ελλάδα δεν μειώθηκε, ήταν 19,3 δισεκατομμύρια, παρέμεινε 19,3 δισεκατομμύρια. Άρα, ενώ μειώθηκε συνολικά - και μειώθηκε σε πολύ μεγάλες χώρες - η Ελλάδα κατάφερε, με τη διαπραγμάτευση που έκανε, τα ίδια λεφτά τα οποία είχε πάρει στην προηγούμενη ΚΑΠ, 19,3 δισεκατομμύρια, τα ίδια λεφτά να πάρει και στην τελευταία ΚΑΠ».

Ωστόσο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν μίλησε για τις διεκδικήσεις των αγροτών, που δεν χρειάζονται χρήματα από τον δημοσιονομικό χώρο, όπως η μείωση της τιμής του ρεύματος, που θα λύνονταν με παρέμβαση του Μαξίμου, αν δεν επέλεγε να αφήνει ανεξέλεγκτα τα κέρδη των ενεργειακών εταιριών. 

Επίσης, υποστήριξε ότι στον προϋπολογισμό που θα συνταχθεί στο... τέλος της χρονιάς για το 2025, θα επαναφέρει η κυβέρνηση έναν δικαιότερο, με μόνιμα χαρακτηριστικά, τρόπο επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο, θα καθιερώσει έναν μηχανισμό για το ρεύμα που θα τους φτάνει στο όριο του κόστους, κάτω από δέκα λεπτά την κιλοβατώρα.

«Και βέβαια, θα συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε όλα όσα έχουμε ανακοινώσει για τις αποζημιώσεις κατά του «Ντάνιελ», για τις αποζημιώσεις συνολικά των αγροτών» είπε, παρότι ακόμα υπάρχουν πλημμυροπαθείς αγρότες, που δεν έχουν λάβει ενισχύσεις.

«Περιμένουν» να αποδώσουν οι παρεμβάσεις για την ακρίβεια

Κληθείς να απαντήσει εάν η κυβέρνηση θα πάρει μέτρα για να σταματήσουν οι ανατιμήσεις αναφέρθηκε σε όσες, ανεπαρκείς, παρεμβάσεις έχει λάβει ήδη, όπως η μόνιμη μείωση τιμής, καλάθι νοικοκυριού, αυτές που ξεκινούν από 1η Μαρτίου, για το βρεφικό γάλα, την παρέμβαση από το χωράφι στο ράφι.

«Αυτά, λοιπόν, περιμένουμε να δούμε πώς θα αποδώσουν. Το καλάθι του νοικοκυριού απέδωσε σε έναν βαθμό, συνεχίζει και εφαρμόζεται. Η μόνιμη μείωση τιμής απέδωσε σε έναν άλλον βαθμό. Όλα αυτά είναι τα προσωρινά μέτρα, όπως είναι και η προσωρινή στήριξη με κάποια επιδόματα όπως έγινε τον Δεκέμβριο η στήριξη για τις πιο ευπαθείς ομάδες με πάνω από 700 εκατ. ευρώ» είπε.

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο έκτακτου βοηθήματος απάντησε αρνητικά. «Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία τέτοια ενημέρωση. Εγώ δεν θέλω να καλλιεργώ προσδοκίες, οι οποίες δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν σίγουρα. Θα σας μιλήσω σίγουρα. Δεν υπάρχει κάτι για το Πάσχα ούτε έχω μια τέτοια εικόνα και είναι και ζήτημα του υπουργείου Οικονομικών». 

Για τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ 

Ερωτηθείς για τις εσωκομματικές συγκρούσεις στον ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε πως «δεν κάνει καλό στον τόπο να έχει μια τέτοια εικόνα στην αξιωματική αντιπολίτευση και συνολικά στην αντιπολίτευση. Δεν ήμουν ούτε ο ειδικός ούτε καθ' ύλην αρμόδιος ούτε θα ήταν θεσμικά σωστό με την κομματική μου ιδιότητα και με την κυβερνητική μου ιδιότητα να μπω σε μια διαδικασία σχολιασμού ή προτιμήσεων».

Αλλά συμπλήρωσε «ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έφτασε στο 17% και συνεχίζει να καταρρέει δημοσκοπικά, πολύ πιο κάτω από το 17%» υποστηρίζοντας, μεταξύ άλλων, το εξής: «Γιατί τη στιγμή που η κυβέρνηση, όπως είπε, προσπαθεί να φέρει χρήματα στη χώρα, να ανακτήσει επενδυτική βαθμίδα, να φτιάξει 400.000 θέσεις εργασίας, να αντιμετωπίσει τις κρίσεις, να προχωρήσει μεγάλα έργα, να δημιουργήσει καλύτερες συνθήκες στο ΕΣΥ, στα πανεπιστήμια, να κάνει μεγάλες μεταρρυθμίσεις, η αντιπολίτευση μιλάει για "ακρίβεια Μητσοτάκη", "πανδημία Μητσοτάκη" και συκοφαντεί την Ελλάδα στην Ευρώπη».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Εμμένουν στη σύγκρουση με την πανεπιστημιακή κοινότητα και τους αγρότες 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας