Αθήνα, 11°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
11°C
12.0° 8.6°
0 BF
84%
Θεσσαλονίκη
Αίθριος καιρός
8°C
9.6° 5.1°
0 BF
73%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
11.5° 9.4°
2 BF
84%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
4°C
3.9° 3.9°
0 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
7°C
7.4° 6.9°
0 BF
93%
Βέροια
Αίθριος καιρός
7°C
7.0° 3.0°
1 BF
69%
Κοζάνη
Σποραδικές νεφώσεις
-1°C
3.4° -0.6°
1 BF
93%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
8°C
7.9° 7.9°
1 BF
91%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
10°C
11.1° 8.8°
3 BF
87%
Μυτιλήνη
Αραιές νεφώσεις
6°C
5.7° 5.7°
1 BF
67%
Ερμούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
12.4° 12.4°
1 BF
58%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
9°C
9.0° 9.0°
3 BF
71%
Κεφαλονιά
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
10.9° 10.9°
3 BF
63%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
2°C
5.1° 1.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
10.5° 4.5°
1 BF
82%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
14.9° 13.8°
1 BF
59%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
9°C
11.5° 8.8°
0 BF
94%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
9°C
9.4° 9.4°
1 BF
83%
Κατερίνη
Σποραδικές νεφώσεις
7°C
7.8° 4.7°
2 BF
86%
Καστοριά
Ελαφρές νεφώσεις
4°C
3.6° 3.6°
0 BF
90%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου, 2024
Κυριάκος Μητσοτάκης - ΔΙΜΕΑ
ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ / EUROKINISSI
Από τη Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙ.Μ.Ε.Α) οι νέες «εκτός τόπου και χρόνου» δηλώσεις του πρωθυπουργού

Άλλη μία επικοινωνιακή επίσκεψη Μητσοτάκη με την ακρίβεια να καλπάζει

Την ώρα που το ΙΝΚΑ προετοιμάζει τα νοικοκυριά για ένα γιορτινό τραπέζι «φωτιά», με αυξήσεις που θα φθάσουν το 20%, ο πρωθυπουργός συνεχίζει τις επικοινωνιακού τύπου περιοδείες, προσπαθώντας να μας πείσει ότι ναι «ο γάιδαρος πετάει» και όλα βαίνουν καλώς με τα ψίχουλα των διάφορων καλαθιών, τις απειροελάχιστες εκπτώσεις σε κάποια προϊόντα και τους δήθεν ελέγχους που ρυθμίζουν την αγορά, η οποία ωστόσο εξακολουθεί να αφαιμάσσει τα πορτοφόλια και να τινάζει στον αέρα τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, εισάγοντας τη νέα μόδα του μήνα με το πολύ 20 ημέρες, καθώς μετά δεν υπάρχουν χρήματα ούτε για τα βασικά.

Σήμερα λοιπόν ο Κυριάκος Μητσοτάκης προήδρευσε σε σύσκεψη στην έδρα της Διυπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙ.Μ.Ε.Α), όπου ενημερώθηκε για τους ελέγχους που διενεργούνται και για τα μέτρα αντιμετώπισης αθέμιτων πρακτικών στην αγορά.

Κατά τη σύσκεψη σημειώθηκε ότι φέτος έχουν ολοκληρωθεί περισσότεροι από 21.000 έλεγχοι, με έμφαση στην αθέμιτη κερδοφορία και την παράνομη διακίνηση, με αποτέλεσμα να έχουν επιβληθεί πρόστιμα που υπερβαίνουν τα 10,5 εκατομμύρια ευρώ, ποσό σχεδόν διπλάσιο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Από τη συγκρότηση της ΔΙ.Μ.Ε.Α., το 2020, έχουν γίνει σχεδόν 100.000 έλεγχοι και οι κυρώσεις που έχουν βεβαιωθεί ξεπερνούν τα 21 εκατομμύρια ευρώ.

Όσο για τις «πρωτοβουλίες» που υλοποιούνται για την αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων, όπως η Μόνιμη Μείωση Τιμής (ΜΜΤ) της τάξης του 5% που φαντάζει θρυαλλίδα μπροστά στο ράλι ανόδου των τιμών, επισημάνθηκε ότι έως σήμερα έχουν ενταχθεί 1.286 προϊόντα, εκ των οποίων το 90% είναι επώνυμα, ξεπερνώντας κατά πολύ τους στόχους που είχαν τεθεί.

«Έχουν ήδη γίνει δεκάδες χιλιάδες έλεγχοι από την στιγμή που δημιουργήθηκε η ΔΙ.Μ.Ε.Α. Έχουν επιβληθεί, όπως γνωρίζετε, πολλά πρόστιμα. Τα μισά από αυτά έχουν ήδη εισπραχθεί και νομίζω ότι έχει εμπεδωθεί και στην ίδια την αγορά ότι υπάρχει ένας μηχανισμός του κράτους, ο οποίος μπορεί να εντοπίζει παραβάσεις, όπως είναι, παραδείγματος χάρη, η υπέρβαση του καθορισμένου περιθωρίου κέρδους ή οι πλασματικές εκπτώσεις, και να παρεμβαίνει κατασταλτικά ώστε να προστατεύεται ο ελεύθερος ανταγωνισμός και κυρίως να προστατεύεται ο καταναλωτής», υπερασπίστηκε το μέτρο ο πρωθυπουργός κι αφού επανέλαβε για πολλοστή φορά τα περί «εισαγόμενης ακρίβειας», υπεραμύνθηκε της ΜΜΤ: «Γι' αυτό και εργαλεία όπως η μόνιμη μείωση τιμών, το ταμπελάκι 5%, αυτά τα μέτρα έχουν ξεχωριστή σημασία. Παραπάνω από 1.200 προϊόντα έχουν ήδη ενταχθεί σε αυτό το πλαίσιο της μείωσης των τιμών».

«Το «Καλάθι των Χριστουγέννων» θα είναι ακόμα ένα εργαλείο το οποίο θα μας βοηθήσει να συγκρατήσουμε τις τιμές για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Φέτος δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση ειδικά στα κρεατικά προϊόντα, ώστε να μπορούμε να δούμε τιμές οι οποίες -γιατί όχι;- να είναι χαμηλότερες και από τις τιμές που είχαμε το περασμένο Πάσχα. Και βέβαια, θέλω να συγχαρώ συνολικά το υπουργείο και ειδικά τη Γενική Γραμματεία για την εισαγωγή νέων ψηφιακών εργαλείων, τα οποία βοηθούν αφενός τους ελεγκτικούς μηχανισμούς να κάνουν τη δουλειά τους πιο αποτελεσματικά, αφετέρου τον καταναλωτή να συγκρίνει προϊόντα και όταν κρίνει ότι μπορεί και θέλει να καταγγείλει αθέμιτες πρακτικές, να είναι σε θέση να το κάνει», επαίνεσε το κυβερνητικό έργο.

Την έλλειψη ουσιαστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας, επισημαίνει, σχολιάζοντας από τον ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ την επίσκεψη Μητσοτάκη στη ΔΙΜΕΑ ο Χρήστος Γιαννούλης.

«Με ευχολόγια και διαπιστώσεις δεν αντιμετωπίζεται η ακρίβεια»

Δήλωση του Χρήστου Γιαννούλη, βουλευτή Α' Θεσσαλονίκης και τομεάρχη Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, για την επίσκεψη του πρωθυπουργού στη ΔΙΜΕΑ​

Στην παραδοχή ότι για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας τελικά δεν μπορούμε να προσβλέπουμε μόνο στην αυτορρύθμιση των αγορών, αλλά απαιτείται παρέμβαση και έλεγχος από το κράτος, προέβη ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψη του στη Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς (ΔΙ.ΜΕ.Α).

Δυστυχώς, αυτή η παραδοχή δε συνοδεύτηκε με συγκεκριμένα μέτρα αλλά με ένα ευχολόγιο και μία ακόμη αναφορά στα αναποτελεσματικά ημίμετρα που έχει λάβει η κυβέρνηση.

Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιμένει στο αφήγημα της εισαγόμενης ακρίβειας, την ώρα που ο πληθωρισμός στα τρόφιμα και οι ανατιμήσεις σε μία ευρεία γκάμα προϊόντων και υπηρεσιών είναι πολύ πιο πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Η εκτίναξη του κόστους ζωής, η καλπάζουσα ακρίβεια και η ανεξέλεγκτη αισχροκέρδεια είναι αποτέλεσμα μίας αναποτελεσματικής, ανεύθυνης και άτολμης κυβερνητικής πολιτικής.

Για τον κ. Μητσοτάκη πάντα φταίνε οι άλλοι

Επίθεση του Κυριάκου Βελόπουλου στον πρωθυπουργό με αφορμή την επίσκεψη του στη Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς

Ο ισχυρισμός του πρωθυπουργού κατά την επίσκεψη του στη Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς, ότι «η αγορά λειτουργεί εύρυθμα και με διαφάνεια», συνιστά τον ορισμό της «αποποίησης ευθύνης». Σύμφωνα λοιπόν με τον «ανεύθυνο» πρωθυπουργό, η ακρίβεια που μαστίζει τα ελληνικά νοικοκυριά είναι «εισαγόμενη», παρά το γεγονός ότι ο ίδιος έκλεισε τους λιγνίτες, συνεχίζει να επιτρέπει την κερδοσκοπία του «καρτέλ» των καυσίμων και του «καρτέλ λιανικής», καθώς τα ίδια προϊόντα στην Ελλάδα είναι πιο ακριβά από ότι στο εξωτερικό. Όταν δεν μπορείς να αναλάβεις την ευθύνη και να δώσεις λύση διαστρεβλώνεις την πραγματικότητα. Για τον κύριο Μητσοτάκη, πάντα φταίνε οι άλλοι αλλά ποτέ η Νέα Δημοκρατία.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Άλλη μία επικοινωνιακή επίσκεψη Μητσοτάκη με την ακρίβεια να καλπάζει

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας