Μπορεί η ελληνική κυβέρνηση να θεωρεί ως «λήξαν» το θέμα με την αποτυχία Μητσοτάκη στο Λονδίνο και την απρέπεια Σούνακ, ωστόσο η υπόθεση παραμένει στην επικαιρότητα και ο θόρυβος δεν κοπάζει.
Το νέο «μέτωπο» που αναδεικνύεται αφορά στην συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον ηγέτη των Εργατικών, κατά την οποία ο Κιρ Στάρμερ έκλεισε την πόρτα για το ενδεχόμενο επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα.
Ο Βρετανός πολιτικός στο πλαίσιο της χθεσινής του αντιπαράθεσης με τον Ρίσι Σουνάκ δήλωσε ότι είπε στον Κυριάκο Μητσοτάκη «συζήτησα με τον Έλληνα πρωθυπουργό για την οικονομία, την ασφάλεια και τη μετανάστευση. Του είπα επίσης ότι δεν θα αλλάξουμε τον νόμο για τα Μάρμαρα».
Αμήχανη σιωπή από τον Μαρινάκη
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ρωτήθηκε σε σημερινή συνέντευξή του στο Mega για το ραντεβού Στάρμερ – Μητσοτάκη και μάσησε τα λόγια του κρυπτόμενος πίσω από το γεγονός ότι δεν έχουν υπάρξει ανακοινώσεις για τη συγκεκριμένη συνάντηση.
«Ούτως ή άλλως το θέμα είναι μεταξύ Ελλάδος και Βρετανικού Μουσείου. Ετέθη στον Αρχηγό της Αντιπολίτευσης, στον κ. Στάρμερ. Εγώ δεν μπορώ να πω και θεσμικά τι είπε εφόσον δεν μπορεί να υπάρχει κάτι σε δικό του ανακοινωθέν, ο Έλληνας Πρωθυπουργός έθεσε με πλήρη σαφήνεια τις θέσεις μας, όπως τις έχει θέσει και την προηγούμενη μέρα. Από εκεί και πέρα μένει να δούμε…» είπε αμήχανα ο Παύλος Μαρινάκης.
Σε ερώτηση δημοσιογράφου τι απάντησε ο ηγέτης των Εργατικών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επέμεινε στις γενικολογίες λέγοντας «εγώ αυτό που μπορώ να πω είναι τι είπαμε εμείς και τι κάνουμε, ούτως ώστε να καταφέρουμε μία πάγια δική μας διεκδίκηση, να έχει επιτυχή έκβαση».
Ο νόμος του 1963
Ο ηγέτης των Εργατικών αναφερόταν στον νόμο του 1963 που ορίζει ότι απαγορεύεται η απομάκρυνση οποιουδήποτε αντικειμένου από το Βρετανικό Μουσείο. Συνεπώς κι ο Στάρμερ τάχθηκε κατά της επιστροφής των Γλυπτών, παρά τις προσδοκίες που καλλιέργησε το Μαξίμου.
Υπενθυμίζεται ότι ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σχολιάσει δημοσίευμα του Guardian –σύμφωνα με το οποίο ο Στάρμερ των Εργατικών φερόταν θετικός στην επιστροφή των Γλυπτών– λέγοντας πως θα θέσει το ζήτημα στη μεταξύ τους συνάντηση. Ωστόσο, μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη - Στάρμερ, δεν υπήρξε καμία ανακοίνωση: ούτε από τους Εργατικούς αλλά ούτε και από το Μαξίμου – με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το πώς πήγε η συζήτηση όσον αφορά το θέμα των Γλυπτών...
Όσο για την ελληνική πλευρά, διαψεύδει τα περί αθέτησης συμφωνίας και επιχειρεί να ρίξει τους τόνους, με κυβερνητικές πηγές να επισημαίνουν ότι «στο πνεύμα των καλών μακροχρόνιων σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες, τις οποίες και επιθυμούμε να διατηρήσουμε, δεν έχουμε τίποτα παραπάνω να προσθέσουμε απ΄ όσα έχουμε ήδη πει».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας