• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 32.2°C / 35.8°C
  4 BF
  35%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 30.5°C / 35.3°C
  3 BF
  47%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.8°C / 37.6°C
  1 BF
  38%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.9°C / 34.2°C
  2 BF
  31%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.9°C / 34.1°C
  4 BF
  37%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  35°C 34.0°C / 38.2°C
  3 BF
  39%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.4°C / 33.7°C
  2 BF
  58%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  36°C 36.3°C / 36.3°C
  1 BF
  19%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.8°C / 29.9°C
  4 BF
  51%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.9°C / 31.8°C
  5 BF
  45%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 29.4°C / 29.8°C
  6 BF
  51%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.6°C / 29.6°C
  3 BF
  70%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  2 BF
  48%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 32.9°C / 33.9°C
  0 BF
  33%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  34°C 32.3°C / 34.9°C
  2 BF
  32%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.8°C / 31.8°C
  3 BF
  43%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 31.7°C / 36.0°C
  3 BF
  27%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.3°C / 29.9°C
  2 BF
  67%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  36°C 31.2°C / 35.5°C
  3 BF
  35%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.8°C / 32.8°C
  3 BF
  24%

«Δεν αξίζει να υπηρετώ άλλο ένα πολιτικό σύστημα που αδυνατεί να συνεννοηθεί ακόμη και για αυτονόητα», αναφέρει o Aνδρέας Ψυχάρης ως πρόλογο στην επιστολή του

Ρομαντισμός στο όνομα του πατρός

 • A-
 • A+

Για την παραίτησή του ο Ανδρέας Ψυχάρης επικαλείται απογοήτευση, αλλά οι κακές γλώσσες την αποδίδουν στη μη ρύθμιση των δανείων τού πατέρα του, Σταύρου, στο Συγκρότημα Λαμπράκη και στη δύσκολη επανεκλογή.

Παραιτήθηκε επικαλούμενος τον... ρομαντισμό του. Η κίνησή του αιφνιδίασε τουλάχιστον το μέγαρο Μαξίμου, όχι όμως και τους συναδέλφους του στη Βουλή. Και δεν είναι λίγοι εκείνοι που διατείνονται πως ο ρομαντισμός και η απογοήτευση που επικαλείται στην επιστολή παραίτησής του «μακράν απέχουν της αληθείας και των πραγματικών λόγων».

Ανδρέας Ψυχάρης, υιός Σταύρου, του μεγάλου αφεντικού του ΔΟΛ. Στο βιογραφικό του αναγράφεται ως δημοσιογράφος και κυρίως διπλωμάτης. Ισως αυτή η τελευταία του ιδιότητα του επιτρέπει την άρτια γνώση γλωσσών και της ελληνικής βεβαίως.

Ποιο είναι το αυτονόητο

Για τους προσεκτικούς αναγνώστες και γνωρίζοντες τα γρανάζια της διαπλοκής και μόνη η επιστολή αποκαλύπτει τουλάχιστον τον έναν εκ των πραγματικών λόγων της παραίτησής του. «Δεν αξίζει να υπηρετώ άλλο ένα πολιτικό σύστημα που αδυνατεί να συνεννοηθεί ακόμη και για αυτονόητα», αναφέρει ως πρόλογο στην επιστολή του.

«Αυτονόητο», λένε οι καλά γνωρίζοντες, θα ήταν στη ρύθμιση για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια να περιλαμβάνεται και το συγκρότημα Λαμπράκη, φευ όμως... Εις επίρρωσιν προσθέτουν και δεύτερο απόσπασμα της επιστολής: «Πίστευα ότι εντάσσομαι σε μια ομάδα πολιτικών στελεχών που μπορούν να συζητούν για τα προβλήματα της χώρας με σεβασμό του ενός προς τον άλλο και που εργάζονται από κοινού για τη σταθεροποίηση και την ανάπτυξη της χώρας».

Αλλωστε η κόντρα της εφημερίδας «Το Βήμα» με την κυβέρνηση, σε χαμηλούς τόνους είναι η αλήθεια στην αρχή, έχει αρχίσει εδώ και έξι μήνες περίπου.

Τότε, οι πληροφορίες έφεραν τον πατέρα Ψυχάρη να αντιτίθεται στην υποψηφιότητα του Αρη Σπηλιωτόπουλου για τη δημαρχία της Αθήνας, δεδομένου ότι θεωρούσε πως, εκλεγόμενος στην Α’ Αθήνας, όπως και ο υιός Ανδρέας, του «έκλεβε» ψήφους.

Στη συνέχεια όμως τα συμφέροντα Μαξίμου και συγκροτήματος πήραν διαφορετικές πορείες. Οι πληροφορίες θέλουν μάλιστα μετά την παραίτηση του Αν. Ψυχάρη χθες, το αυριανό «Βήμα» να κυκλοφορεί με «πολεμικό ανακοινωθέν» κατά της κυβέρνησης. Η συγκυρία λοιπόν, λένε οι ίδιες πηγές, μόνο τυχαία δεν είναι. Οι σχέσεις πατρός και υιού ήταν και παραμένουν αγαστές, ο γιος του Ανδρέα εξάλλου φέρει το όνομα του παππού Σταύρου.

Καθόλου αμελητέο για τον παραιτηθέντα είναι και το γεγονός ότι, μετά την απομάκρυνση του υφυπουργού Παιδείας Γ. Στύλιου, ο κ. Ψυχάρης για ακόμη μία φορά δεν υπουργοποιήθηκε. Με δεδομένα τα στοιχεία που είναι σε θέση να γνωρίζει καλά από τον πατέρα του, βάσει τον οποίων η Ν.Δ. είναι δεύτερο κόμμα κι ο ίδιος έχει απειροελάχιστες πιθανότητες επανεκλογής, φρόντισε να μαγειρέψει πριν πεινάσει.

Ο αντίλογος σε αυτό λέει βεβαίως ότι ο ισχυρός μπαμπάς του θα μπορούσε να κάνει συμφωνία με αυτόν που φέρεται βάσει των δημοσκοπήσεων να εκλέγεται πρώτος, ώστε να υπάρξει διπλοσταυρία, αλλά φαίνεται ότι η λύση αυτή δεν επελέγη.

Ανοιχτή η πόρτα με Σαμαρά

Πάντως ο κ. Ψυχάρης κρατάει και τις επαφές του με τον Αντ. Σαμαρά, ευχαριστώντας τον για την ευκαιρία που του έδωσε. Στον πρωθυπουργό οφείλει έτσι κι αλλιώς την πολιτική του βραχύχρονη σταδιοδρομία, αφού ξεκίνησε ως διπλωματικός του σύμβουλος.

Ανεξαρτήτως των λόγων η παραίτησή του απηχεί και το γενικότερο κλίμα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. Μπορεί μεν να ψήφισε την τροπολογία για τον περιορισμό των 100 δόσεων σε ολίγους και εκλεκτούς, αλλά η διάθεσή της έναντι της ηγεσία της Ν.Δ. και του υπουργού Οικονομικών μπορεί να χαρακτηριστεί ακόμη και εχθρική. Κυρίαρχο πάντως «συναίσθημα» μεταξύ των κυβερνητικών βουλευτών είναι το «ο σώζων εαυτόν σωθήτω», αφού το κόμμα τους έχει παγιωθεί στη δεύτερη θέση των δημοσκοπήσεων και αρκετοί δύσκολα θα ξαναεκλεγούν.

Οσο για τον κ. Ψυχάρη δεν ξέρουμε αν σκοπεύει να επιστρέψει στο διπλωματικό σώμα. Και να το κάνει δεν θα πάει χαμένος. Η διπλωματική καριέρα τού και βαφτισιμιού του αείμνηστου Ανδρέα Παπανδρέου έχει να επιδείξει διόλου ευκαταφρόνητα πόστα. Από την Ουάσινγκτον και το Λονδίνο, έως την Τάμπα της Φλόριντα των ΗΠΑ και την Κύπρο.

Με την επιστολή του αποκλείει την επάνοδό του στα πολιτικά πράγματα, αν και ποτέ κανείς δεν ξέρει. Σε περιπτώσεις άλλωστε σαν τη δική του, ένα είναι βέβαιο: κάτι θα βρεθεί και γι’ αυτόν...

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Βαφτίζουν εκσυγχρονισμό τις εξαγορές ή συγχωνεύσεις των μικρομεσαίων
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιβεβαίωσε τις δηλώσεις Γεωργιάδη και υποστήριξε ότι οι εκβιαστικές διατάξεις είναι για το... καλό του επιχειρείν.
Βαφτίζουν εκσυγχρονισμό τις εξαγορές ή συγχωνεύσεις των μικρομεσαίων
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Αυτή η κυβέρνηση ούτε απειλείται ούτε εκβιάζεται»
Δριμεία επίθεση Τζανακόπουλου στη Ν.Δ. στη συνέχεια των καταγγελιών Μαξίμου για σχέδιο αποστασίας, το οποίο απεργάζονται επιχειρηματικά συμφέροντα σε Πειραιά και Θεσσαλονίκη ● «Παραληρήματα καταρρέοντος...
«Αυτή η κυβέρνηση ούτε απειλείται ούτε εκβιάζεται»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Παιχνίδια εξουσίας
Σκληρές οι διαπραγματεύσεις, αλλά αυτά που ζει η Ελλάδα τις τελευταίες μέρες δεν αφορούν μόνο το οικονομικό κομμάτι. Στόχος των νεοφιλελεύθερων ηγετών και όχι μόνο είναι η πολιτική εξόντωση της ελληνικής...
Παιχνίδια εξουσίας
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στην κυβέρνηση περιμένουν και άλλα χτυπήματα
Η κυβέρνηση χαρακτηρίζει αστήρικτο το δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα της Κυριακής» και επιμένει ότι πρόκειται για κατασκεύασμα φθοράς. Το «σκάνδαλο Κατρούγκαλου», έχει ως στόχο να πλήξει το ηθικό...
Στην κυβέρνηση περιμένουν και άλλα χτυπήματα
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Νέα συνάντηση Σαμαρά-Βενιζέλου με θέμα τα «κόκκινα» δάνεια και τους πλειστηριασμούς
Έντονη κινητικότητα παρατηρείται στο κυβερνητικό επιτελείο καθώς οι πιέσεις της τρόικας αυξάνονται ενώ τα προαπαιτούμενα παραμένουν σε εκκρεμότητα.   
Νέα συνάντηση Σαμαρά-Βενιζέλου με θέμα τα «κόκκινα» δάνεια και τους πλειστηριασμούς
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Μεταξύ σφύρας και άκμονος
Δεν της έφτανε το έτσι κι αλλιώς δύσκολο μέτωπο της οικονομίας και η κυβέρνηση πρόσθεσε... οικειοθελώς τα ελληνοτουρκικά για να μπει σε μια πρέσα που θα καταστεί αφόρητη αρχές Δεκεμβρίου.
Μεταξύ σφύρας και άκμονος

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας