Λέξη δεν θέλησε να πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τις ομοφοβικές και ρατσιστικές δηλώσεις που είχε κάνει μπροστά του, στο Ζάππειο, προ ημερών, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.
Με αυτόν τον τρόπο ο πρωθυπουργός πρόδωσε τη σκόπιμη πρακτική του να κλείνει το μάτι στην Ακροδεξιά και υποχρεώθηκε να πετάξει τον κοινωνικά φιλελεύθερο μανδύα με τον οποίο προσπαθούσε να ντύσει την οικονομικά (νεο)φιλελεύθερη κυβέρνησή του.
Συγκεκριμένα, κατά τη χθεσινή διακαναλική συνέντευξη του πρωθυπουργού στο Λαύριο, τον ρωτήσαμε για το ζήτημα της (ακρο)δεξιάς στροφής της κυβέρνησής του είτε σε επίπεδο προεκλογικής ατζέντας είτε σε επίπεδο επιλογής στελεχών που προέρχονται από την Ακροδεξιά σε καίρια υπουργικά και κομματικά πόστα, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στη Ν.Δ. από τη Μεταπολίτευση.
Η «Εφ.Συν.» ρώτησε επίσης αν αποτελούν θέση της Ν.Δ. οι δηλώσεις Σαμαρά στο Ζάππειο, όταν μιλούσε, μεταξύ άλλων, για «πιθηκισμούς εισαγόμενων ανοησιών για το πόσα είναι τα φύλα».
Ο Κυρ. Μητσοτάκης αρχικά, επιχειρώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για τα πόστα που έχει δώσει στα άλλοτε πρωτοκλασάτα στελέχη του ακροδεξιού ΛΑΟΣ, επικαλέστηκε την παρουσία του Ακη Σκέρτσου στο Μαξίμου, όταν βέβαια τα προερχόμενα από το εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ κυβερνητικά στελέχη έχουν πλήρως αφομοιωθεί από τη Ν.Δ. ως στελέχη με αναφορά προσωπικά στον πρωθυπουργό και ουδέποτε έφεραν στην κυβέρνηση κάποια διαφορετικά πολιτικά χαρακτηριστικά από αυτά του Κυρ. Μητσοτάκη.
Μάλιστα, ειδικότερα, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η παρουσία του νυν κυβερνητικού εκπροσώπου «δεν ταιριάζει στο προφίλ μιας κυβέρνησης η οποία επιστρατεύει “ακροδεξιά” στελέχη για να μπορέσει να “τσιμεντώσει”, έτσι όπως το περιγράφετε, το δεξιό της ακροατήριο». Αλλά αυτή τη στόχευση για «τσιμέντωμα» του ακροδεξιού ακροατηρίου δεν την αναλύσαμε εμείς στην ερώτησή μας. Μόνος του ο πρωθυπουργός, έχοντας τη μύγα..., ουσιαστικά πρόδωσε το ψάρεμα που επιχειρεί στα θολά νερά της Ακροδεξιάς.
Το ίδιο πρόδωσε και με το γεγονός ότι ήθελε οπωσδήποτε να επαναλάβει την αντιπροσφυγική του ρητορική, λέγοντας: «Να πω και κάτι ακόμα για τα ζητήματα που θίξατε: το ζήτημα του φράχτη. Δεν θεωρώ ότι είναι δεξιά πολιτική ο φράχτης. Θεωρώ ότι η προστασία των συνόρων είναι αυτονόητη υποχρέωση οποιασδήποτε εκλεγμένης κυβέρνησης», χωρίς καν εμείς να έχουμε «θίξει» ρητά το ζήτημα του φράχτη, αλλά ως παράδειγμα είχαμε αναφέρει τη διαβόητη θεωρία των δύο άκρων και το δόγμα του νόμου και της τάξης.
Στο ίδιο πλαίσιο, ο κ. Μητσοτάκης ισχυρίστηκε ότι «είμαστε μια προοδευτική κεντροδεξιά κυβέρνηση, με πάρα πολλά φιλελεύθερα χαρακτηριστικά». Το διέψευσε βέβαια ο ίδιος με το να επιλέξει να μην πάρει οποιαδήποτε απόσταση από τις δηλώσεις Σαμαρά, για τις οποίες απέφυγε να απαντήσει.
Την ίδια ώρα στοχοποίησε ευθέως τον Νίκο Ανδρουλάκη, βάζοντας για πρώτη φορά τόσο ανοιχτά θέμα ιδελογικοπολιτικής αντίθεσης μαζί του και κόβοντας κάθε σενάριο συνεργασίας μεταξύ τους.
Είπε ότι «ο κ. Ανδρουλάκης έχει αλλάξει αρκετά την πολιτική του ΠΑΣΟΚ, την έχει φέρει πολύ πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ», ότι «δεν θεωρώ τον κ. Ανδρουλάκη δύναμη προοδευτικού εκσυγχρονισμού» και ότι μια συγκυβέρνηση μεταξύ τους «θα ήταν μια κυβέρνηση στην οποία θα πατούσαμε συνέχεια το φρένο», δηλώνοντας πως «δεν πιστεύω ότι υπάρχει κανένα περιθώριο αυτή τη στιγμή, μετά την κάλπη της 21ης Μαΐου, να υπάρξει κάποια συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ» ακόμα και αν «μαθηματικά» μπορούσε να σχηματιστεί κυβέρνηση μεταξύ τους.
Και τι έκανε; Είπε ότι υπάρχει «μια διαχωριστική γραμμή μεταξύ της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ και μεταξύ πολλών ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ», υποστηρίζοντας ότι πολλοί ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ «δεν έχουν κακή άποψη» για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης και για τον ίδιο και φανερώνοντας έτσι την τακτική του: να σπρώξει τον Ν. Ανδρουλάκη προς τον ΣΥΡΙΖΑ, επιχειρώντας να αποσπάσει πάλαι ποτέ προσκείμενους στο λεγόμενο «αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο» ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, το οποίο βλέπει ως λάφυρο.
Ταυτόχρονα, αν και δεν θέλησε να πει τι θα κάνει αν είναι πρώτος χωρίς αυτοδυναμία στην ενδεχόμενη δεύτερη κάλπη, με το να αποκλείσει μια συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, αυτό σημαίνει τρίτες εκλογές μέσα στο κατακαλόκαιρο.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας