Την ώρα που πολλοί στο εσωτερικό της Ν.Δ. βλέπουν πλέον ότι ο στόχος της αυτοδυναμίας είναι πάρα πολύ μακρινός και που το πρωθυπουργικό αφήγημα περί αποτελεσματικών αυτοδύναμων κυβερνήσεων έχει –όπως εντοπίζουν και πολιτικοί αναλυτές– καταρρεύσει στα μάτια των πολιτών μετά την τραγωδία στα Τέμπη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιμένει να θέτει ως στόχο του την αυτοδυναμία. Κάτι που έκανε και χθες από τη Λαμία, επιστρέφοντας στις κεντρικές προεκλογικές του ομιλίες μετά το τραγικό δυστύχημα, όπου έκανε λόγο για «καθαρές λύσεις» και τάχθηκε για άλλη μια φορά κατά των κυβερνήσεων συνεργασίας.
Σε αυτό το πλαίσιο υποστήριξε ότι «οι αποφάσεις δεν μπορούν να χάνονται μέσα στους διαδρόμους κομματικών παζαριών», ενώ θέλησε να κάνει λόγο για «βόμβα της ακυβερνησίας» και για «πολιτική ανωμαλία», υποστηρίζοντας ειδικότερα ότι «οι Ελληνες θα ακυρώσουν τόσο τη βόμβα της ακυβερνησίας όσο και μιας νέας πολιτικής ανωμαλίας». Επιπλέον επανέλαβε ότι «στην πρώτη κάλπη οι ψηφοφόροι θα αποφασίσουν ποιο κόμμα και ποιος πρωθυπουργός θα κυβερνήσει τη χώρα» και ότι «στη δεύτερη θα κριθεί το πώς θα κυβερνήσει αυτός ο πρωθυπουργός». Και προσπαθώντας να αμβλύνει την εικόνα κατάρρευσης στα μάτια των πολιτών, μετά την τραγωδία, του αφηγήματός του για τις αυτοδύναμες κυβερνήσεις, υποστήριξε ότι «μόνο έτσι θα εδραιώσουμε τις κατακτήσεις μας και θα μπορούμε να αναμετρηθούμε και με τις παραλείψεις μας».
Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ
Εν τω μεταξύ εξαπέλυσε σφοδρές επιθέσεις τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ όσο και στο ΠΑΣΟΚ. Οσον αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, επέλεξε να επιτεθεί ονομαστικά σε σειρά πρώην υπουργών του, ενώ θέλησε και πάλι να επιστρέψει στα γεγονότα του 2015, κατηγορώντας την αξιωματική αντιπολίτευση ότι «το μόνο που δεν φωνάζουν είναι ότι θα συναντηθούν και πάλι με τον κ. Βαρουφάκη για να ξανακλείσουν οι τράπεζες και να επιστρέψουν οι φόροι».
Πρόκειται ασφαλώς για τη γνωστή προσπάθεια του πρωθυπουργού που επιχειρεί με αναφορές στο 2015 να ανασυστήσει το λεγόμενο «αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο», το οποίο μετά το σκάνδαλο των υποκλοπών βρίσκεται σε αποσύνθεση. Για τον ίδιο ακριβώς λόγο, ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι «αυτοδυναμία σημαίνει ευρυχωρία. Ενα ρεύμα στο οποίο μπορούν να χωρέσουν πολλές και πολλοί. Το σύνθημα “μένουμε Ευρώπη”, που άλλοτε πετύχαμε να μετατραπεί σε “γίναμε Ευρώπη σε όλα τα επίπεδα, με την Ελλάδα και τους Ελληνες μπροστά”», αποσιωπώντας βέβαια ότι η χώρα βρίσκεται αυτή τη στιγμή υπόλογη και η κυβέρνηση απολογούμενη απέναντι στην Ευρώπη για τα ζητήματα του κράτους δικαίου, των υποκλοπών και της διολίσθησης της ελευθερίας του Τύπου.
«Ο άγνωστος Χ»
Επιπλέον επιτέθηκε εκ νέου στον Νίκο Ανδρουλάκη, για το θέμα των μετεκλογικών συνεργασιών, λέγοντας ότι «τα τοπία θολώνουν περισσότερο όσοι μιλούν για δήθεν συνεργασία αλλά παραπέμπουν σε παραλυσία. Τι σημαίνει αυτός ο άγνωστος Χ; Οι πολίτες θα ψηφίσουν στα τυφλά; Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα. Ψηφίζεις Ν.Δ. για να έχεις Μητσοτάκη πρωθυπουργό. Εστω ψηφίζεις ΣΥΡΙΖΑ για να έχεις Τσίπρα πρωθυπουργό. Αλλά γιατί να ψηφίσεις κάτι που δεν ξέρεις τι θα είναι αύριο». Αλλά στο ΠΑΣΟΚ επιτέθηκε και κατηγορώντας το ότι «δίδαξε τον κρατισμό στην Ελλάδα».
Με τις επιθέσεις του στο ΠΑΣΟΚ, αλλά και με την πίεση που επιχειρεί να ασκήσει στον κ. Ανδρουλάκη σε σχέση με τη στάση του τελευταίου στο θέμα των συνεργασιών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρεί ότι θα μπορέσει να αποσπάσει ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, την ώρα που βλέπει τη σοβαρή πτώση των ποσοστών της Ν.Δ. στις δημοσκοπήσεις. Αλλά επιδιώκει, όπως για άλλη μια φορά άφησε να εννοηθεί, εκτός από ψηφοφόρους να του αποσπάσει και περισσότερα στελέχη, υποστηρίζοντας, σε συνέντευξή του στο STAR Κεντρικής Ελλάδας, ότι «στη χώρα μας οι σταθερές κυβερνήσεις που απολαμβάνουν κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, αποτελούμενες από ένα κόμμα αλλά όχι μόνο από ένα χρώμα –το τονίζω αυτό– είναι οι πιο κατάλληλες» και οι «πιο δοκιμασμένες».
Αντιδράσεις
Τοποθέτηση που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στην αντιπολίτευση, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να σημειώνει ότι «μάλλον περιγράφει αυτό που λέμε κυβερνήσεις-κουρελού, δηλαδή να κλέψει βουλευτές από άλλα κόμματα», επισημαίνοντας πως «αυτό δεν μπορεί να αποτελέσει όρο και προϋπόθεση για βιώσιμη κυβέρνηση μακράς πνοής» και προσθέτοντας: «Μπορεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη να έχει μακρά εμπειρία και παράδοση σε αποστασίες, αλλά δεν μπορεί αυτό να είναι το μέλλον της χώρας».
Τις δηλώσεις του πρωθυπουργού σχολίασε και το ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας ότι «μετά το χέρι-χέρι με τον Καρατζαφέρη, ο κ. Μητσοτάκης με εικαστικές προσεγγίσεις επιχειρεί να καμουφλάρει τις οικογενειακές του παραδόσεις. Ομως, το 2023 δεν είναι 1965. Να είναι σίγουρος πως ο ελληνικός λαός δεν θα κάνει ανεκτές τέτοιες μεθοδεύσεις». Στο μεταξύ σήμερα στις 11 το πρωί πραγματοποιείται το τελευταίο, εκτός απροόπτου, υπουργικό συμβούλιο πριν από τις εκλογές.
Ανακοίνωση από Eurobank για τον Παπαθανάση
Ανακοίνωση με την οποία γνωστοποιεί ότι ανέκτησε ποσοστό 75% του κεφαλαίου της αρχικής πίστωσης και ότι εξάντλησε όλες τις σχετικές νομικές ενέργειες (καταγγελία σύμβασης, έκδοση διαταγής πληρωμής, εκπλειστηρίαση ακινήτων, αγωγές κατά των εγγυητών, αναδιάρθρωση Πιστούχου μέσω του Πτωχευτικού Κώδικα κ.ά.) σε σχέση με τα δάνεια που είχε χορηγήσει στην εταιρεία «ΔΟΜΟΠΟΛΙΣ» εξέδωσε η τράπεζα Eurobank.
H ανακοίνωση –δεύτερη κατά σειρά– ήρθε στον απόηχο της υπόθεσης του αναπληρωτή υπουργού Νίκου Παπαθανάση και του σχετικού δημοσιεύματος της εφημερίδας Documento, το οποίο κατηγορούσε τον κ. Παπαθανάση ότι κατάφερε να ρυθμίσει χρέος σχεδόν 2 εκατ. ευρώ πληρώνοντας μόνο 50.000 ευρώ. O ίδιος ο υπουργός, από την πλευρά του, με ανάρτηση στο twitter σημείωνε ότι «οι εγγυήσεις μου στα δάνεια της εταιρείας που αποχώρησα το 2005 ισχύουν κανονικά, η εταιρεία πάει για εξυγίανση με δικαστική απόφαση και τα προσωπικά μου δάνεια εξυπηρετούνται».
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας