Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Μέτωπο με τη Ν.Δ.

Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει να «χτυπήσει» την αξιωματική αντιπολίτευση, μιας και τα κορυφαία στελέχη της θεωρούν ότι η Συγγρού διακατέχεται από «ολοκληρωτική σύγχυση».

EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ

Μέτωπο με τη Ν.Δ.

  • A-
  • A+

Επίθεση στη Ν.Δ., παύση του αριστερού «εμφυλίου» και τάχιστη προετοιμασία του εκλογικού προγράμματος είναι το τρίπτυχο των κατευθύνσεων που έχει δώσει στους συνεργάτες του ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς πλησιάζει η επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου.

Παράλληλα, όμως, η τάση των «53+» συνεχίζει τις εσωτερικές της συζητήσεις σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο, διαδικασίες, όμως, οι οποίες δεν αναμένεται να καταλήξουν σε μια ενιαία στάση για τα κορυφαία στελέχη της τάσης.

Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει να «χτυπήσει» την αξιωματική αντιπολίτευση, μιας και τα κορυφαία στελέχη της θεωρούν ότι η Συγγρού διακατέχεται από «ολοκληρωτική σύγχυση».

«Από τη μια προειδοποιεί τον λαό για τα επώδυνα μέτρα που έρχονται, και από την άλλη ζητάει αναβολή των εκλογών και κυβέρνηση “εθνικής ενότητας” προκειμένου να συμμετάσχει στην εφαρμογή τους», σημείωναν χθες κορυφαία στελέχη του Μαξίμου για τη Ν.Δ., αποδίδοντάς της «άγχος» μπροστά στο αποτέλεσμα των επικείμενων εκλογών.

Σχολιάζοντας μάλιστα τα δελτία τεκμηρίωσης που συγγράφονται στη Συγγρού, το Μαξίμου σημείωσε ότι η Ν.Δ. «παραλείπει φυσικά να αναφερθεί στο πόσο επώδυνα θα ήταν τα μέτρα με τα θηριώδη πλεονάσματα που η προηγούμενη κυβέρνηση είχε αποδεχτεί, αλλά και στην επικείμενη διαπραγμάτευση για την απομείωση του χρέους, το οποίο η προηγούμενη κυβέρνηση επέμενε μέχρι τέλους να χαρακτηρίζει βιώσιμο».

«Σε κάθε περίπτωση, ο πόνος της Ν.Δ. για “τον αυξημένο φόρο πολυτελούς διαβίωσης για σκάφη πάνω από 5 μέτρα και για αυτοκίνητα πάνω από 2500 κ.εκ.”, είναι πραγματικά ενδεικτικός της ευαισθησίας της για τα αδύναμα κοινωνικά στρώματα», κατέληγαν οι κυβερνητικοί κύκλοι στο σχόλιό τους.

Το πρόγραμμα

Την επίβλεψη του έργου συγγραφής του νέου προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ έχει αναλάβει, σύμφωνα με πληροφορίες, ξανά ο Γιάννης Δραγασάκης, ενώ φαίνεται ότι θα αντλεί στοιχεία και από το «Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης», με το οποίο το κόμμα κέρδισε τις εκλογές του Ιανουαρίου.

Η δε σύνθεση της επιτροπής προγράμματος θα οριστικοποιηθεί σήμερα σε νέα συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, όπως και οι υπόλοιπες επιτροπές, που αφορούν την επικοινωνία και την κατάρτιση των λιστών.

Από τα στοιχεία του «Προγράμματος της Θεσσαλονίκης» φαίνεται ότι θα αντληθούν και θα εμπλουτιστούν τα στοιχεία που αφορούν τη δημόσια διοίκηση και την πάταξη της γραφειοκρατίας, καθώς και κομμάτια από τους υπόλοιπους «πυλώνες» που αφορούν τη στήριξη των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων.

Το σκέλος που αφορά τον μετασχηματισμό του κράτους θα τεθεί στην προμετωπίδα, καθώς οι απαιτούμενοι πόροι για την υλοποίησή του είναι μηδενικοί.

Αναφορικά δε με τα οικονομικά μέτρα, αυτά θα αντιμετωπιστούν ως ύψιστοι στόχοι για τη διαπραγμάτευση ως ισοδύναμα μέτρα, ενώ στα εργασιακά θα τεθούν οι στόχοι για την άμεση διαπραγμάτευση που θα ξεκινήσουν τις επόμενες εβδομάδες.

«Δεν έχω λάβει καμιά απόφαση περί μη καθόδου μου στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ», ξεκαθάριζε χθες το βράδυ ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, κληθείς να σχολιάσει τις σχετικές φήμες.

Ο δε Κώστας Ζαχαριάς, βουλευτής Αρκαδίας, ανακοίνωσε χθες ότι δεν θα κατέλθει με τον ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι «η μόνη θετική διέξοδος για τη χώρα, είναι η ανάληψη της ευθύνης από την κυβέρνηση για ρήξη με ό,τι μας εγκλωβίζει στον φαύλο κύκλο της υποτέλειας, των μνημονίων, της κοινωνικής αδικίας».

Μέχρι αργά χθες το βράδυ συνεδρίαζαν στην Αθήνα τα κορυφαία στελέχη της τάσης των «53+». Το «ρεύμα» που καταγράφεται κλίνει περισσότερο προς την παραμονή στον ΣΥΡΙΖΑ, κρατώντας παράλληλα στάση αναμονής για τα επόμενα βήματα.

Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι θα παραχθεί και μια ενιαία «γραμμή», καθώς, όπως έλεγε κορυφαίο στέλεχος της τάσης, «ουδείς μπορεί να επιβάλει σε κάποιον να κατέλθει στις εκλογές ή να αποσυρθεί».

Στη Θεσσαλονίκη, ωστόσο, εξετάστηκε το ενδεχόμενο τα τοπικά στελέχη της τάσης να αποχωρήσουν από τη Νομαρχιακή Επιτροπή. Η όλη συζήτηση που διεξήχθη το βράδυ της Δευτέρας δεν κατέληξε σε ενιαία απόφαση, καθώς τα στελέχη μοιράστηκαν στα δύο, με τη μια πλευρά να προτείνει την αποχώρηση από τον ΣΥΡΙΖΑ και την έτερη να προτείνει την παραμονή στο κόμμα.

Νέα συνεδρίαση αναμένεται να επαναληφθεί σήμερα.

 

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αισιοδοξία για συμφωνία με φόντο τις κάλπες
Ο πρωθυπουργός δεν αποκλείεται να κινηθεί προς τις πρόωρες εκλογές, προβάλλοντας προς τους δανειστές το επιχείρημα ότι απαιτείται ισχυρή πλειοψηφία για την εφαρμογή της συμφωνίας, η οποία πλειοψηφία θα πρέπει...
Αισιοδοξία για συμφωνία με φόντο τις κάλπες
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Ο Μητσοτάκης κινδυνολογεί για την αυτοδυναμία»
Ο πρωθυπουργός, σε μαγνητοσκοπημένη συνέντευξη που δόθηκε στον τηλεοπτικό σταθμό Star και παίχτηκε στο βραδινό δελτίο ειδήσεων του σταθμού, αφού γέλασε, είπε, «το μόνο που δεν είπε είναι ότι θα μας επισκεφτούν...
«Ο Μητσοτάκης κινδυνολογεί για την αυτοδυναμία»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Τσίπρας: Προστασία δικαιωμάτων και ποιοτικές θέσεις εργασίας
Στην «κοινωνική ανάγκη», η οποία ταυτόχρονα αποτελεί και «εθνικό στόχο», για τη δημιουργία νέων, «ποιοτικών θέσεων εργασίας με αυξημένους μισθούς», στάθηκε ο πρωθυπουργός.
Τσίπρας: Προστασία δικαιωμάτων και ποιοτικές θέσεις εργασίας
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Περιμένοντας διευθύνσεις και ονόματα
Οι τελευταίες αποκαλύψεις στοιχείων φοροδιαφυγής μέσω υπεράκτιων εταιρειών, τα λεγόμενα «Paradise Papers», προκάλεσαν για πρώτη φορά τη γρήγορη αντίδραση της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο...
Περιμένοντας διευθύνσεις και ονόματα
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στήριξη με προβληματισμούς
Αν και δεν αναμένεται να προκύψουν διαφοροποιήσεις από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ -σε επίπεδο υπουργών αλλά και βουλευτών- στην ψήφιση της τεχνικής συμφωνίας, οι ανησυχίες και οι επιφυλάξεις δεν λείπουν ● Πυρ......
Στήριξη με προβληματισμούς
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ποτέ την Κυριακή
Tο ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες δεν φαίνεται να απασχόλησε ουδέποτε σοβαρά το πρωθυπουργικό επιτελείο. Ωστόσο η παραφιλολογία που καλλιεργήθηκε τις τελευταίες εβδομάδες, ανάγκασε την κυβέρνηση διά...
Ποτέ την Κυριακή

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας