Οσο και αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσπαθεί πάση θυσία να κλείσει το θέμα των υποκλοπών, αυτό όχι μόνο παραμένει διάπλατα ανοιχτό, αλλά και η ελληνική κυβέρνηση εξακολουθεί να είναι υπόλογη απέναντι στην Ευρώπη για το σκάνδαλο. Μάλιστα την προσεχή Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου έχει προγραμματιστεί ειδική συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, η οποία φέρνει για άλλη μια φορά το μέγαρο Μαξίμου με την πλάτη στον τοίχο.
Διότι δεν πρόκειται απλώς για μια συζήτηση γενικώς κι αορίστως για το κράτος δικαίου. Πρόκειται για μια συζήτηση ειδικά και ρητά για τη χώρα μας, με τίτλο: «Κράτος δικαίου στην Ελλάδα, παρακολουθήσεις και ελευθερία των ΜΜΕ» και κατά την οποία, όπως διαβάζουμε στην ημερήσια διάταξη, «οι ευρωβουλευτές θα ανταλλάξουν απόψεις επί της διάβρωσης του κράτους δικαίου στην Ελλάδα, στο πλαίσιο καταγγελιών και θεμάτων που βρίσκονται στο επίκεντρο του πολιτικού διαλόγου».
Η συζήτηση πραγματοποιείται κατόπιν αιτήματος της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών και, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ, μετά από αίτημα του προέδρου του και θύματος των υποκλοπών Νίκου Ανδρουλάκη. Μάλιστα οι Ευρω-Σοσιαλιστές έχουν εκδώσει και μια σκληρή ανακοίνωση για τον Ελληνα πρωθυπουργό, στην οποία εξηγούν ότι έβαλαν στην ατζέντα της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τη συζήτηση αυτή διότι είναι «απογοητευμένοι από τις απειλές για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα και την παντελή έλλειψη βούλησης της κυβέρνησης Μητσοτάκη να διερευνήσει το σκάνδαλο των υποκλοπών».
Το QatarGate
Εν τω μεταξύ στο «γαλάζιο» παρασκήνιο λέγεται ότι στους κόλπους των Σοσιαλιστών του Ευρωκοινοβουλίου, πέραν της αντίθεσής τους στους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης για το σκάνδαλο των υποκλοπών, επικρατεί και οργή για επιθέσεις συνεργατών του Κυριάκου Μητσοτάκη εναντίον τους με αφορμή το QatarGate.
Αλλά λέγεται και κάτι άλλο. Την περασμένη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου ο πρωθυπουργός συναντήθηκε στο μέγαρο Μαξίμου με τον πιστό του φίλο και πρόεδρο του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ. Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από το κόμμα της Ν.Δ., «κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους συζήτησαν για την κατάσταση ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο καθώς και για τις μεταναστευτικές ροές προς την Ευρώπη. Επίσης, ανέλυσαν τις πρόσφατες εξελίξεις στο μέτωπο της Ουκρανίας και συζήτησαν για την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., στις Βρυξέλλες» (που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη). Ωστόσο, στους «γαλάζιους» κόλπους κυκλοφορεί η πληροφορία ότι στο επίκεντρο της συνάντησης αυτής βρέθηκε και το άγχος του Κυριάκου Μητσοτάκη για το πώς θα μπορούσε να ματαιώσει την επικείμενη συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα. Κάτι που βέβαια ως γνωστόν δεν συνέβη.
Οσο για την Ολομέλεια του ελληνικού Κοινοβουλίου, εκεί ο πρωθυπουργός, στη συζήτηση της περασμένης Τρίτης για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Αμυνας για τις Ενοπλες Δυνάμεις, η τακτική που ακολούθησε ήταν μια προσπάθεια να υποβαθμίσει το θέμα των υποκλοπών, υποστηρίζοντας –απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα– ότι «εμείς δεν είπαμε ποτέ ότι οι υποκλοπές δεν είναι πρόβλημα το οποίο πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Αυτό το οποίο ήταν απαράδεκτο ήταν η απόλυτη εργαλειοποίηση του ζητήματος των υποκλοπών από εσάς και η ανάδειξη του ζητήματος των υποκλοπών περίπου σε ένα ζήτημα που αφορά την ίδια την ποιότητα, το DNA της δημοκρατίας μας. Αυτό λοιπόν δεν το πιστεύει κανείς». Βέβαια υπενθυμίζουμε ότι, σύμφωνα με την πρόσφατη δημοσκόπηση της Prorata για το Attica TV, οι έξι στους δέκα πολίτες πιστεύουν ακριβώς το αντίθετο, δηλαδή ότι οι υποκλοπές αποτελούν πλήγμα για τη δημοκρατία.
Αλλά από την άλλη έχει ενδιαφέρον ότι ακόμα και στην ομιλία αυτή του Κυρ. Μητσοτάκη στη Βουλή, δεν υπάρχει πουθενά ο όρος «επισυνδέσεις» που έχει λανσάρει η κυβέρνηση, αλλά ο όρος που αποτυπώνει την πραγματικότητα, δηλαδή: «υποκλοπές». Για τις οποίες βέβαια ο πρωθυπουργός στο Κοινοβούλιο αρνήθηκε για άλλη μια φορά να δώσει απαντήσεις, παρά την επισημοποίηση από την ΑΔΑΕ των παρακολουθήσεων από την ΕΥΠ των έξι ονομάτων, μεταξύ των οποίων του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου και του υπουργού της κυβέρνησης Κωστή Χατζηδάκη.
Κριτική Βενιζέλου
Και την ίδια ώρα ο μεγάλος πονοκέφαλος για τον Κυριάκο Μητσοτάκη ακούει στο όνομα Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος συνεχίζει τη σφοδρή κριτική του στο μέγαρο Μαξίμου για το σκάνδαλο των υποκλοπών, έχοντας καλέσει τον πρωθυπουργό «αντί να ρωτάει τον κ. Τσίπρα “πού βρήκες τα ονόματα;”» να «γίνει μια σοβαρή συζήτηση αν όντως παρακολουθούνταν αυτοί οι άνθρωποι. Κι αν ως πρωθυπουργός θεωρεί ότι η παρακολούθηση ήταν νόμιμη, να εξηγήσει ποιος την έκανε, ποιος άκουσε τις μαγνητοταινίες, ποιος διάβασε τα δελτία και σε τι συμπέρασμα κατέληξε. Κι αν θεωρεί ότι αυτό καθιστά υπερήφανη την κυβέρνηση ή υπόλογη» («ΤΑ ΝΕΑ», 4-5.2.2023). Η κριτική αυτή του κ. Βενιζέλου ασφαλώς επιβεβαιώνει ότι το λεγόμενο «αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο» βρίσκεται σε αποσύνθεση και συμβάλλει στην αποσυσπείρωση κεντρογενών ακροατηρίων στα οποία ο Κυρ. Μητσοτάκης είχε επενδύσει το 2019. Εξ ου και ο πρωθυπουργός επιχειρεί να μπαλώσει τη ζημιά με μεταγραφές στελεχών προερχόμενων από το ΠΑΣΟΚ, όπως ο «λοβερδικός» Σπύρος Καρανικόλας που προσχώρησε στη Ν.Δ., ο Απόστολος Σπυρόπουλος που ανακοινώθηκε για το «γαλάζιο» ψηφοδέλτιο της Αρκαδίας και η Ελευθερία Φτακλάκη για των Δωδεκανήσων.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας