• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 11.8°C / 15.8°C
  1 BF
  67%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 11.5°C / 15.8°C
  2 BF
  78%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 11.0°C / 13.8°C
  3 BF
  81%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 9.4°C
  1 BF
  79%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 11.9°C
  0 BF
  93%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.6°C / 13.0°C
  1 BF
  81%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 9.0°C / 9.4°C
  0 BF
  76%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 13.3°C / 13.3°C
  1 BF
  77%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 10.8°C
  2 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 14.6°C
  2 BF
  76%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  14°C 14.4°C / 14.8°C
  1 BF
  67%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  2 BF
  70%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  0 BF
  94%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 11.7°C
  0 BF
  87%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 10.5°C / 14.5°C
  1 BF
  69%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 17.1°C
  3 BF
  67%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 10.8°C / 16.0°C
  0 BF
  93%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 10.3°C / 11.6°C
  2 BF
  87%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.7°C / 13.3°C
  1 BF
  69%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.1°C / 11.1°C
  1 BF
  73%
EUROKINISSI

Economist: Πανηγυρίζουν για τα εύσημα, «θάβουν» την αιχμηρή κριτική 

 • A-
 • A+
Κυβερνητική κοπτοραπτική, με τη συνδρομή του ΑΠΕ, στην έκθεση του έγκριτου περιοδικού. Η «ελαττωματική Δημοκρατία» και τα χτυπήματα για Ελευθερία του Τύπου και υποκλοπές.

Χαράς ευαγγέλια για κυβερνητικά στελέχη, αλλά και το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων από την έκθεση του Economist για τη δημοκρατία στη χώρα μας το 2022. Εκείνο που… ξέχασαν να αναφέρουν, για την ακρίβεια το εξαφάνισαν είναι η σφοδρή κριτική του περιοδικού για το σκάνδαλο των υποκλοπών, τις παρακολουθήσεις και τη λογοκρισία κατά δημοσιογράφων.

Το ΑΠΕ-ΜΠΕ έσπευσε από χθες να παρουσιάσει αποσπάσματα από την έκθεση Economist Intelligence Unit. Εύσημα, διθύραμβοι και τσιτάτα για αξιοσημείωτη βελτίωση της ποιότητας της δημοκρατίας στη Ελλάδα.

Η χώρα μας ανέβηκε εννέα θέσεις την περασμένη χρονιά στην κατάταξη, η συνολική βαθμολογία της χώρας βελτιώθηκε, ο τουρισμός απογειώθηκε, η διαχείριση της πανδημίας ήταν πολύ καλή και η κοινή γνώμη έχει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα.

Καλά όλα αυτά, όμως στο κείμενο που αναφέρεται στην Ελλάδα υπάρχει ακόμη μια παράγραφος την οποία ούτε το ΑΠΕ δημοσίευσε, ούτε κάποιο από τα στελέχη της κυβέρνησης θυμήθηκε να αναφέρει ή να σχολιάσει. Κι αυτό επειδή αναφέρεται στη λογοκρισία, την καταστολή της Ελευθερίας του Τύπου και το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Για την ακρίβεια όλο το κομμάτι της έκθεσης του Economist για την Ελλάδα φέρει τον τίτλο «Μεγάλη βελτίωση παρά το σκάνδαλο με το κακόβουλο λογισμικό». Επιπλέον το κείμενο αναφέρει ότι η χώρα, παρά τις βελτιώσεις, παραμένει στην κατηγορία της «Ελαττωματικής Δημοκρατίας» (“Flawed Democracy”), ενώ για την ελευθερία του Τύπου και το σκάνδαλο των υποκλοπών αναφέρεται: 

Η Ελλάδα τιμωρείται στον δείκτη για το 2022 σε σχέση με την Ελευθερία του Τύπου. Υπάρχει ελευθερία έκφρασης στην Ελλάδα, όμως υπάρχουν στοιχεία ποπυ δείχνουν ότι οι δημοσιογράφοι δεν είναι ελεύθεροι να ερευνήσουν τις άβολες αλήθειες. Υπάρχει σημαντική λογοκρισία σε θέματα που σχετίζονται με την αστυνομία, τον στρατό, την εκκλησία και δημοσιογράφοι συχνά είναι αντιμέτωποι με παρενόχληση, απειλές και βία. Τον Αύγουστο του 2022 αποκαλύφθηκε ότι το κράτος παρακολουθούσε δημοσιογράφους και πολιτικούς χρησιμοποιώντας κακόβουλα λογισμικά με αιτιάσεις περί εθνικής ασφάλειας. 

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι είχε προσωπική γνώση για τις δραστηριότητες αυτές, όμως ζήτησε συγγνώμη, λέγοντας ότι δεν έπρεπε να έχει συμβεί. Το σκάνδαλο έχει χτυπήσει την εικόνα της κυβέρνησης, ιδιαίτερα από τη στιγμή που ο αξιωματούχος που είχε την επίβλεψη ήταν ο Γρηγόρης Δημητριάδης, γενικός γραμματέας του γραφείου του πρωθυπουργού. Η υπόθεση οδήγησε στην παραίτησή του και σε εκείνη του επικεφαλής της ΕΥΠ, Παναγιώτη Κοντολέοντα. Η κυβέρνηση στη συνέχεια έφερε νομοθεσία για να κάνει την κατοχή και χρήση κακόβουλου λογισμικού παράνομη και προσπάθησε να πάρει αποστάσεις από το σκάνδαλο.

Το τηλεγράφημα του ΑΠΕ και το απόσπασμα του Economist

Για να έχουμε… την πλήρη εικόνα.

Economist Intelligence Unit: Αξιοσημείωτη η βελτίωση της ποιότητας της δημοκρατίας στην Ελλάδα - Ανέβηκε εννέα θέσεις το 2022 στην κατάταξη

Την πιο αξιοσημείωτη συνολική βελτίωση χώρας στην Ευρώπη καταγράφει η Ελλάδα στην έκθεση του Economist Intelligence Unit για την ποιότητα της δημοκρατίας στον κόσμο, παρά τις παρατηρήσεις της για την ενίσχυση της ελευθερίας του Τύπου και σχετικά με την υπόθεση των παρακολουθήσεων

Η Ελλάδα, σύμφωνα με την έκθεση, ανεβαίνει εννέα θέσεις στο λεγόμενο «δείκτη ταξινόμησης» για το 2022 και από την 34η θέση το 2021, ανέβηκε πέρυσι στην 25η θέση του σχετικού καταλόγου. Η επίδοση αυτή της Ελλάδας είναι η πέμπτη καλύτερη απ' όλες τις χώρες που περιλαμβάνονται στον κατάλογο.

Η συνολική βαθμολογία της χώρας βελτιώθηκε από 7,56 το 2021 σε 7,97 το 2022 και οι βελτιώσεις αφορούν τις περισσότερες κατηγορίες του δείκτη. Η θέση της χώρας βελτιώθηκε στην κατηγορία της εκλογικής διαδικασίας και του πλουραλισμού, χάρη στην αυξημένη προσπάθεια των αρχών να προωθήσουν την πολιτική συμμετοχή και να διευκολύνουν την ψήφο των αποδήμων. Η βαθμολογία της Ελλάδας για τη λειτουργία της κυβέρνησης βελτιώνεται επίσης αξιοσημείωτα, ενώ ο έγκυρος δημοσιογραφικός οργανισμός υπογραμμίζει πως η Ελλάδα διαχειρίστηκε καλά τον αντίκτυπο της πανδημίας της Covid-19, βοηθώντας στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης της κοινής γνώμης στα πολιτικά κόμματα και την κυβέρνηση, η οποία είχε πληγεί στα χρόνια της κρίσης μετά το 2010. Σύμφωνα με τον Economist Intelligence Unit, η ελληνική τουριστική βιομηχανία θα μπορούσε να είχε υποστεί μόνιμο πλήγμα, αν υπήρχε κακή διαχείριση της πανδημίας, εντούτοις το 2022 ο τουρισμός ανέκαμψε σθεναρά, επιστρέφοντας σχεδόν στα προ πανδημίας επίπεδα ρεκόρ.

Παρομοίως, σύμφωνα με την ίδια πηγή, η ελληνική κυβέρνηση διαχειρίσθηκε επιδέξια τον οικονομικό αντίκτυπο του πολέμου στην Ουκρανία, καταφέρνοντας να αποφύγει το είδος της κοινωνικής και πολιτικής πόλωσης που είχαν χαρακτηρίσει τα χρόνια του 2010.

Τέλος η Ελλάδα οργάνωσε μια αποτελεσματική εκστρατεία εμβολιασμού και κινήθηκε ταχύτερα από τις περισσότερες άλλες χώρες για να άρει περιορισμούς που σχετίζονταν με την πανδημία, με αποτέλεσμα βελτιωμένες επιδόσεις σε αρκετούς δείκτες κατά το 2022, υπογραμμίζεται στην έκθεση του Economist Intelligence Unit.


 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Γνώριζε ο Μητσοτάκης για την πώληση του Predator στη Μαδαγασκάρη; [έγγραφο]
Την ώρα που το Μαξίμου επιχειρεί πανικόβλητα να βγάλει τον πρωθυπουργό από το κάδρο του σκανδάλου των παρακολουθήσεων, ένα έγγραφο έρχεται να βάλει νέες, μεγάλες, ρωγμές στο κυβερνητικό αφήγημα.
Γνώριζε ο Μητσοτάκης για την πώληση του Predator στη Μαδαγασκάρη; [έγγραφο]
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στο καναβάτσο «βλέπει» η El Pais τον Μητσοτάκη για το σκάνδαλο υποκλοπών
Τη δυσχερή θέση στην οποία έχει περιέλθει ο Έλληνας πρωθυπουργός με τις διαρκείς αποκαλύψεις για το σκάνδαλο υποκλοπών υπογραμμίζει με δημοσίευμα της η El Pais με αφορμή την άτακτη φυγή του από την Ολομέλεια.
Στο καναβάτσο «βλέπει» η El Pais τον Μητσοτάκη για το σκάνδαλο υποκλοπών
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Σε δεινή θέση o γ.γ. του ΥΠ.ΕΞ. μετά τη «βόμβα» για άδεια πώλησης του Predator
ΕΔΕ από το υπουργείο Εξωτερικών για τον στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού Γιάννη Σμυρλή. Ερήμην Δένδια η άδεια, λένε πηγές του ΥΠ.ΕΞ.
Σε δεινή θέση o γ.γ. του ΥΠ.ΕΞ. μετά τη «βόμβα» για άδεια πώλησης του Predator
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Οργιο παραπληροφόρησης για τις υποκλοπές από την κυβέρνηση
Με τη γίδα στην πλάτη πιάνεται η κυβέρνηση, να επιστρατεύει χοντροκομμένα ψέματα και μάλιστα να μη διστάζει να τα απευθύνει προς την Κομισιόν.
Οργιο παραπληροφόρησης για τις υποκλοπές από την κυβέρνηση
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Τι είπε ο Τ. Τέλλογλου για την παρακολούθηση Μητσοτάκη και το Predator
Tην πόρτα του Αρειου Πάγου πέρασε χθες ο δημοσιογράφος Τάσος Τέλλογλου, κληθείς από τον Ισίδωρο Ντογιάκο, ο οποίος έχει ξεκινήσει έρευνα για τη διαρροή εγγράφων της ΕΥΠ που αφορούν το σκάνδαλο των υποκλοπών.
Τι είπε ο Τ. Τέλλογλου για την παρακολούθηση Μητσοτάκη και το Predator

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας