Σε προσωπικό στοίχημα με τον ίδιο του τον εαυτό μετατρέπει ο Αλέξη Τσίπρας την προσφυγή σε πρόωρες εκλογές, καθώς στο διάγγελμά του έκανε έναν εκτενή απολογισμό της επτάμηνης πορείας της κυβέρνησής του και περιόρισε τις αναφορές του στην αντιπολίτευση και τους διαφωνούντες στο κόμμα του στα απολύτως απαραίτητα. Ο μέχρι χθες πρωθυπουργός έκανε τη συγκεκριμένη επιλογή μπροστά στο πολιτικό σκηνικό, που έχει στηθεί τις τελευταίες εβδομάδες, λαμβάνοντας υπόψη ότι η Ν.Δ. και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης βρίσκονται σε στρατηγικό αδιέξοδο.
Πώς ελήφθη η απόφαση
Η παραίτηση της κυβέρνησης αποφασίστηκε στο Μαξίμου τελικά το βράδυ της Τετάρτης, ενώ απέμειναν χθες να οριστικοποιηθούν οι τελικές λεπτομέρειες, σε συνεργασία που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με κορυφαία κυβερνητικά και κομματικά στελέχη. Το βασικό στοιχείο που έγειρε την «πλάστιγγα» υπέρ της διεξαγωγής εκλογών το συντομότερο δυνατόν, δηλαδή μέσα στον Σεπτέμβριο, ήταν τόσο η κατάσταση στα υπόλοιπα κόμματα όσο και η σχετική «νηνεμία» που επικρατεί στο ευρωπαϊκό επίπεδο.
«Λαϊκή Ενότητα» το νέο πολιτικό κόμμα
Ευρεία σύσκεψη Βουλευτών της Αριστερής Πλατφόρμα πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής στη Βουλή για να καθορίσουν τη στάση τους μετά την ανακοίνωση του πρωθυπουργού για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.
Λίγο αργότερα, στο προεδρείο της Βουλής ανακοινώθηκε ότι 25 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αποχωρούν και συγκροτούν «ενιαία ανεξάρτητη κοινοβουλευτική ομάδα» με την επωνυμία «Λαϊκή Ενότητα».
Αρχηγός και πρόεδρος της ΚΟ ορίζεται ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.
Τα μέλη της ΚΟ είναι:
Παναγιώτης Λαφαζάνης, Αμανατίδου Ευαγγελία, Γαϊτάνη Ιωάννα , Δελημήτρος Κωνσταντίνος, Διαμαντόπουλος Βαγγέλης, Ζάνας Ζήσης, Ζερδελής Ιωάννης, Ήσυχος Κωνσταντίνος, Ιωαννίδης Ηλίας, Κριτσωτάκης Μιχαήλ, Κυριακάκης Βασίλειος
Κυρίτση Αγλαΐα, Κώτσιας Θωμάς, Λαπαβίτσας Κωνσταντίνος, Λεουτσάκος Στάθης, Μακρή Ραχήλ, Ουζουνίδου Ευγενία, Πετράκος Θανάσης, Σαμοίλης Στέαφνος, Σκούμας Αθανάσιος, Σταθάς Ιωάννης, Στρατούλης Δημήτρης, Τσανάκα Αλεξάνδρα, Χαραλαμπίδου Δέσποινα, Ψαρέα Ελένη.
Η ΚΟ της «Λαϊκής Ενότητας» γίνεται η τρίτη δύναμη στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και θα διεκδικήσει την τρίτη διερευνητική εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Να σημειώσουμε πως Το Ποτάμι και Χρυσή Αυγή διαθέτουν από 17 βουλευτές άρα «χάνουν» τη δυνατότητα να λάβουν διερευνητική εντολή από τον ΠτΔ.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας