• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 13.9°C / 17.8°C
  3 BF
  56%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.2°C / 17.1°C
  4 BF
  68%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 16.6°C / 18.8°C
  2 BF
  48%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 17.2°C
  3 BF
  42%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 13.0°C
  3 BF
  76%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 17.0°C / 17.0°C
  2 BF
  70%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 13.4°C / 13.4°C
  2 BF
  44%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 18.5°C / 18.5°C
  1 BF
  68%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.3°C / 16.0°C
  3 BF
  78%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 14.6°C / 15.9°C
  3 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 14.8°C
  5 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  2 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  2 BF
  59%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 13.9°C / 15.9°C
  3 BF
  63%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 14.5°C / 14.5°C
  1 BF
  78%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 18.2°C
  2 BF
  78%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.0°C / 18.0°C
  2 BF
  55%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 13.3°C / 13.3°C
  0 BF
  85%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.7°C / 15.7°C
  3 BF
  81%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.5°C / 15.5°C
  1 BF
  46%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Διευθυντές του... κομματικού σωλήνα

 • A-
 • A+
Προεκλογικό «σάρωμα» διευθυντικών θέσεων από «ημετέρους» στο σύστημα ΕΣΠΑ ● «Παγωμένος» επί 3,5 χρόνια διαγωνισμός του 2017 για την κάλυψή τους ● Αντί του διαγωνισμού, ρύθμιση Γεωργιάδη για «προσωρινή» τοποθέτηση διευθυντών με «κάστιγκ ημετέρων» στα γραφεία της ΜΟΔ.

Ο τίτλος αυτού του ρεπορτάζ θα μπορούσε να είναι «Πώς να “φυτέψετε” μαζικά τους κομματικούς σας φίλους σε διευθυντικές θέσεις λίγο πριν από τις εκλογές, ώστε σε περίπτωση που τις χάσετε, να μείνουν πίσω, “κράτος εν κράτει”, οι πολιτικοί γόνοι του κόμματος». Ο λόγος για τη ΜΟΔ (Μονάδα Οργάνωσης Διαχείρισης συγχρηματοδοτούμενων έργων), όπου από τον Δεκέμβριο εκτυλίσσεται μια «μαζική» διαδικασία ορισμού κομματικών «ημετέρων» σε θέσεις διευθυντών.

Το «φαινόμενο» δεν είναι δυστυχώς καινοφανές, αλλά αυτή τη φορά έχει πρωτοφανώς μαζικά χαρακτηριστικά (εργαζόμενοι της ΜΟΔ μιλούν για «σάρωμα») και έχει προετοιμαστεί κυνικά και συστηματικά, με πράξεις και παραλείψεις του υπουργού Ανάπτυξης κ. Αδώνιδος Γεωργιάδη στα τριάμισι χρόνια διακυβέρνησης της Ν.Δ. Η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης φρόντισε να «παγώσει» επί 3,5 χρόνια (από τις εκλογές του 2019 και μέχρι σήμερα) κάθε εξέλιξη του διαγωνισμού για την πλήρωση διευθυντικών θέσεων στο σύστημα ΕΣΠΑ που είχε προκηρυχθεί στις 19 Δεκεμβρίου του 2017.

Ο διαγωνισμός επρόκειτο να εξελιχθεί σε τρία στάδια: α) κατάθεση δικαιολογητικών, β) γραπτός διαγωνισμός, γ) συνέντευξη. Τα αποτελέσματα του γραπτού διαγωνισμού δημοσιοποιήθηκαν στις 18.9.2018. Ενόψει των εκλογών του Ιουλίου του 2019, το επόμενο στάδιο δεν υλοποιήθηκε.

Επί υπουργίας Γεωργιάδη «πάγωσε» κάθε διαδικασία του διαγωνισμού - όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια, όχι χωρίς λόγο... Η κυβέρνηση ψήφισε «μεταβατική διάταξη» (άρ. 66 στον νόμο 4914/2022), με την οποία αντικατέστησε τις σχετικές διατάξεις του νόμου 4314/2014, οι οποίες προέβλεπαν την πλήρωση διευθυντικών θέσεων με διαγωνισμό. Ετσι, από τον Δεκέμβριο εκτυλίσσεται η διαδικασία μαζικών τοποθετήσεων «ημετέρων» σε διευθυντικές θέσεις.

Στόχοι ΕΣΠΑ

Πέραν όλων των άλλων, οι μαζικές αλλαγές διευθυντικών στελεχών έρχονται σε οξεία αντίφαση με τους πανηγυρισμούς ότι το 2022 πιάσαμε τους στόχους στο ΕΣΠΑ. Μάλιστα, γι’ αυτό το υπουργείο έχει υποσχεθεί προφορικώς και κάποιο μπόνους στους εργαζόμενους στο σύστημα ΕΣΠΑ. Ωστόσο, υπάρχει κι εδώ ένα «κρατούμενο»: με βάση το νέο πειθαρχικό που προωθείται, οι διευθυντές, πέρα από τον μοχλό πίεσης του νέου πειθαρχικού, θα μπορούσαν να αξιολογήσουν την «επάρκεια» των εργαζομένων για το αν δικαιούνται το μπόνους…

Η διαδικασία είναι τόσο μαζική που έχει προκαλέσει σοκ στους εργαζόμενους της ΜΟΔ και του συστήματος ΕΣΠΑ γενικότερα, ανεξάρτητα από πολιτική τοποθέτηση. Προβλέπει μόνο μία συνέντευξη, η δε επιλογή είναι πλήρως «υποκειμενική». Σύμφωνα με πληροφορίες από τον χώρο των εργαζομένων, η ίδια η συνέντευξη είναι «εικονική», αφού σε αυτήν φτάνουν όσοι/ες έχουν… προεπιλεγεί!

Δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα τοποθέτησης με βάση κομματικά διαπιστευτήρια είναι τα εξής:

Ζέρβα Αργυρώ: Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων της ΜΟΔ 2013-2020, πρόεδρος της ΝΟΔΕ Β3 το 2018, «συνοδοιπόρος» του Κωστή Χατζηδάκη από τα φοιτητικά της χρόνια, τοποθετήθηκε από τον ίδιο μέλος του Δ.Σ. της «Ελληνικό Κτηματολόγιο» το 2019 και, με απόσπαση που έληξε στις 19/1/2023, στη θέση της διευθύντριας του γραφείου του υφυπουργού Ανάπτυξης και Τροφίμων Γεώργιου Στύλιου το 2021. Με αυτό το «βαρύ» βιογραφικό η κ. Ζέρβα θεωρήθηκε ότι πρέπει προεκλογικά να καταλάβει τη νευραλγική θέση της προϊσταμένης στην Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού του Σχεδιασμού της Αξιολόγησης και της Εφαρμογής (ΕΥΣΣΑΕ) της Εθνικής Αρχής Συντονισμού.

Αχείμαστος Αν.: Κατά τις πληροφορίες μας «άνθρωπος» του υπουργού Υγείας κ. Πλεύρη, τοποθετήθηκε από τον Μάιο του 2020 σε επιτροπή που συστάθηκε τότε για την προεπιλογή υποψηφίων της Εσωτερικής Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για τη στελέχωση των Τμημάτων της Διεύθυνσης Τεχνικής Υπηρεσίας της Κ.Υ. ΜΟΔ, από την οποία παραιτήθηκε τον Αύγουστο του 2022. Τοποθετείται προϊστάμενος Μονάδας Β2 Διαχειριστικής Αρχής (επιτελική δομή του ΕΣΠΑ) στο υπουργείο Υγείας.

Εκλογικό «μπόνους» στον πολιτευόμενο πρόεδρο της ΜΟΔ

Παρότι παραιτηθείς, με ρύθμιση της τελευταίας στιγμής παραμένει στη θέση του μέχρι τέλη Μαΐου

Ο πρόεδρος της ΜΟΔ, Γεώργιος-Εμμανουήλ Παπαδημητρίου, συμμετείχε στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019 ως υποψήφιος δήμαρχος του Δήμου Νέου Ηρακλείου. Παρά το επίσημο «χρίσμα» από το κόμμα της Ν.Δ. και την υποστήριξη από τον Αδωνη Γεωργιάδη, κατέκτησε την τρίτη θέση. Με βάση την ισχύουσα έως πρόσφατα διάταξη για τα κωλύματα εκλογιμότητας, ήταν υποχρεωμένος να υποβάλει την παραίτησή του μέχρι τις 31/12/2022 για να μπορεί να θέσει ξανά υποψηφιότητα στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου 2023. Δεν χρειάστηκε όμως να κάνει τέτοια θυσία γιατί η κυβέρνηση φρόντισε να παρατείνει τη θητεία του μέχρι και τις 31 Μαΐου 2023 με ρύθμιση που ψήφισε στη Βουλή τις παραμονές των Χριστουγέννων!

Με τη νέα ρύθμιση (παρ. 2 του άρθρου 121 του ν.5003/2022) καταργήθηκε προηγούμενη που προέβλεπε ότι διοικητές, υποδιοικητές, πρόεδροι διοικητικών συμβουλίων, διευθύνοντες και εντεταλμένοι σύμβουλοι που θέλουν να είναι υποψήφιοι σε βουλευτικές ή αυτοδιοικητικές εκλογές πρέπει να παραιτηθούν από τις θέσεις τους την 31η Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους απ’ αυτό που θα διεξαχθούν οι εκλογές. Καταργώντας κάθε έννοια ισοτιμίας στον εκλογικό αγώνα, η κυβέρνηση κρατάει σε θέσεις ευθύνης τα στελέχη που η ίδια τοποθέτησε σε αυτές μέχρι τρεις μήνες πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Αξιοκρατία και αριστεία=να έχουν τα δικά μας παιδιά το πλεονέκτημα.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αδ. Γεωργιάδης: Εντός Οκτωβρίου το «καλάθι της νοικοκυράς»
Την εφαρμογή εντός του Οκτωβρίου του αμφίβολης αποτελεσματικότητας μέτρου για το «καλάθι της νοικοκυράς» ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, υποστηρίζοντας ότι ο ίδιος προσπαθεί να λειτουργήσει...
Αδ. Γεωργιάδης: Εντός Οκτωβρίου το «καλάθι της νοικοκυράς»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Πλάτες» Μητσοτάκη στον Αδωνη για το φιάσκο του Turkaegean
Πολιτική κάλυψη στον υπουργό Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδη έσπευσε να προσφέρει από τη Μαδρίτη ο πρωθυπουργός για το φιάσκο με το εμπορικό σήμα «Turkaegean» που κατοχύρωσε η Τουρκία στην αρμόδια ευρωπαϊκή υπηρεσία.
«Πλάτες» Μητσοτάκη στον Αδωνη για το φιάσκο του Turkaegean
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Να ανακαλέσει άμεσα την ΕΔΕ για το «Τurkaegean» καλούν τον Άδωνι οι εργαζόμενοι
Με νέα ανακοίνωσή του ο Σύλλογός τους καταδικάζει την άδικη επίθεση σε βάρος των συναδέλφων τους και προειδοποιεί με μαζικές κινητοποιήσεις.
Να ανακαλέσει άμεσα την ΕΔΕ για το «Τurkaegean» καλούν τον Άδωνι οι εργαζόμενοι
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Κυβερνητική αναδίπλωση μετά την κατακραυγή για τον ΦΠΑ σε μάσκες και αντισηπτικά
«Άδειασε» και με τη βούλα ζωντανά στον αέρα τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, ο Άδωνις Γεωργιάδης αναφορικά με τις ανακοινωμένες αναφορολογήσεις από το 6% στο 24% των ειδών υγιεινής από την 1η Ιουλίου.
Κυβερνητική αναδίπλωση μετά την κατακραυγή για τον ΦΠΑ σε μάσκες και αντισηπτικά
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Παραίτηση βόμβα στη ζημιογόνα ΕΒΕΤΑΜ
H εταιρεία εποπτεύεται από τη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας του υπουργείου Ανάπτυξης και το 2020 εμφάνισε παθητικό 1,3 εκατομμύρια ευρώ, όταν το 2019 η ζημία της δεν ξεπερνούσε τα 60.500 ευρώ.
Παραίτηση βόμβα στη ζημιογόνα ΕΒΕΤΑΜ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας