• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 13.1°C / 17.8°C
  1 BF
  62%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 12.6°C / 16.6°C
  1 BF
  75%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.0°C / 14.4°C
  0 BF
  82%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 10.0°C
  2 BF
  79%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 14.6°C
  0 BF
  77%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.0°C / 13.2°C
  2 BF
  84%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 8.4°C / 8.4°C
  0 BF
  81%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.7°C / 14.7°C
  1 BF
  70%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 12.8°C
  2 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 15.1°C
  1 BF
  67%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.4°C / 15.8°C
  1 BF
  67%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.0°C / 14.0°C
  1 BF
  67%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  2 BF
  82%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 16.7°C
  0 BF
  82%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 13.5°C / 16.2°C
  0 BF
  61%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 17.1°C
  2 BF
  65%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.3°C / 18.8°C
  0 BF
  71%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.3°C / 12.7°C
  2 BF
  87%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.7°C / 12.8°C
  2 BF
  66%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.5°C / 10.5°C
  2 BF
  79%
Ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Προβληματική η τροπολογία για αποκλεισμό των ναζί

 • A-
 • A+
Το κείμενο που κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή δεν περιορίζεται στο αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης για το οποίο έχει καταδικαστεί η Χρυσή Αυγή, θέτει πολύ χαλαρά κριτήρια και υπερσυγκεντρώνει αρμοδιότητες στον Αρειο Πάγο

Κατώτερο των περιστάσεων και προβληματικό αποδεικνύεται το περιεχόμενο της τροπολογίας του υπουργείου Εσωτερικών που τελικά η κυβέρνηση κατέθεσε στη Βουλή για το μπλοκάρισμα των καταδικασμένων για εγκληματική οργάνωση ναζιστών, όπως ο Κασιδιάρης, και αναμένεται να ψηφιστεί την Τρίτη.

Πρώτα απ’ όλα να σταθούμε στο ποια αδικήματα αφορά. Η τροπολογία στην οποία κατέληξε η κυβέρνηση προβλέπει ότι «ο πρόεδρος, ο γενικός γραμματέας, τα μέλη της διοικούσας επιτροπής, ο νόμιμος εκπρόσωπος και η πραγματική ηγεσία του κόμματος να μην έχουν καταδικασθεί σε οποιονδήποτε βαθμό σε κάθειρξη για τα αδικήματα των κεφαλαίων 1-6 του Δεύτερου Βιβλίου του Ποινικού Κώδικα, ή σε οποιαδήποτε ποινή για εγκλήματα του Στρατιωτικού Ποινικού Κώδικα που επισείουν την ποινή της ισόβιας κάθειρξης, ή σε ισόβια κάθειρξη για κάθε άλλο αδίκημα». Με άλλα λόγια, το πεδίο εφαρμογής της ρύθμισης δεν περιορίζεται στο αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης για το οποίο έχει καταδικαστεί η Χρυσή Αυγή, αλλά διευρύνει κατά πολύ το πλαίσιο σε άλλα αδικήματα. Και όλα αυτά παρά το γεγονός ότι υπάρχει το προηγούμενο της νομοθετικής διάταξης αναστολής χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής του 2013 που αφορούσε μόνο τα εγκλήματα των άρθρων 187 και 187Α, δηλαδή της εγκληματικής οργάνωσης και της τρομοκρατικής οργάνωσης.

Την ίδια ώρα η τροπολογία θέτει πολύ χαλαρά κριτήρια και σε σχέση με αυτούς που αφορά, καθώς προβλέπει ότι πρέπει «η οργάνωση και η δράση του κόμματος να εξυπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος. Για την αξιολόγηση της συνδρομής της προϋπόθεσης αυτής λαμβάνεται υπ’ όψιν τυχόν καταδίκη σε οποιονδήποτε βαθμό υποψηφίων βουλευτών, ή ιδρυτικών μελών, ή διατελεσάντων προέδρων για τα αδικήματα και στις ποινές του πρώτου εδαφίου».

Και τέλος ποιος αναλαμβάνει να εφαρμόζει τις προβλέψεις της ρύθμισης αυτής; Σύμφωνα με την τροπολογία «η συνδρομή των προϋποθέσεων της παρούσας ελέγχεται αυτεπαγγέλτως από το Α΄ Τμήμα του Αρείου Πάγου». Με άλλα λόγια, όλα τα παραπάνω ανατίθενται εξ ολοκλήρου στον Αρειο Πάγο, στου οποίου τα χέρια υπερσυγκεντρώνεται όλη η σχετική αρμοδιότητα. Το ζήτημα θα παρουσιάσουμε αναλυτικά στο φύλλο της «Εφ.Συν.» του Σαββατοκύριακου.

ΚΚΕ: επικίνδυνες γενικεύσεις

Η πρώτη αντίδραση που είχε έρθει μέχρι χθες το βράδυ από τα πολιτικά κόμματα ήταν αυτή του ΚΚΕ, το οποίο σημείωσε, μεταξύ άλλων, πως «η τροπολογία της κυβέρνησης επιβεβαιώνει αυτό που ήδη έχει καταγγείλει το ΚΚΕ, ότι δηλαδή εισάγονται επικίνδυνες γενικεύσεις και προϋποθέσεις για τη συμμετοχή κομμάτων στις εκλογές -μεταξύ άλλων με τη γενικόλογη αναφορά σε καταδίκες και αδικήματα- κάτω από τις οποίες μπορεί εύκολα να “στεγαστεί” η απαράδεκτη θεωρία των δύο άκρων που, στο όνομα του ολοκληρωτισμού, εξισώνει τον φασισμό με τη ριζοσπαστική και κομμουνιστική ιδεολογία και δράση. Αλλωστε η ποινικοποίηση του λεγόμενου “ριζοσπαστισμού” αποτελεί επίσημη πολιτική της Ε.Ε. Αντίστοιχα, με τη νεοεισερχόμενη έννοια της “πραγματικής ηγεσίας” και με άλλες διατάξεις, δίνεται η δυνατότητα ακόμα μεγαλύτερου ελέγχου του αστικού κράτους στο εσωτερικό των κομμάτων».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Σφοδρές αντιδράσεις κατά Μητσοτάκη για τη «θυσία των παιδιών στα Τέμπη»
Νέα θύελλα αντιδράσεων κατάφερε να προκαλέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την πρώτη του έξοδο από το μέγαρο Μαξίμου μετά την τραγωδία στα Τέμπη, φτάνοντας στο σημείο να χαρακτηρίσει τους 57 τραγικούς θανάτους...
Σφοδρές αντιδράσεις κατά Μητσοτάκη για τη «θυσία των παιδιών στα Τέμπη»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Συντροφικά μαχαιρώματα σε δημοφιλείς υπουργούς
Η τραγωδία των Τεμπών προκαλεί δημόσια αλληλοκαρφώματα στους κόλπους της κυβέρνησης. Ο Αδ. Γεωργιάδης επετέθη σε όσους πρωτοκλασάτους συναδέλφους του δε σπεύδουν να υπερασπιστούν τον πρωθυπουργό.
Συντροφικά μαχαιρώματα σε δημοφιλείς υπουργούς
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Γνώριζε τελικά ο Μητσοτάκης;
Νέα αναδίπλωση από το Μαξίμου μετά την κατακραυγή που προκάλεσε η δήλωση ότι ο πρωθυπουργός δεν ήξερε την κατάσταση στον ΟΣΕ ● Κάλυψη σε Ντογιάκο από τον Γ. Οικονόμου.
Γνώριζε τελικά ο Μητσοτάκης;
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Δεν ήξερε... δεν ρώταγε;
Στην ίδια συνταγή που ακολούθησε απέναντι στο σκάνδαλο των υποκλοπών καταφεύγει και τώρα το μέγαρο Μαξίμου, που, προσπαθώντας να βγει από το κάδρο των ευθυνών για την τραγωδία στα Τέμπη, επικαλείται «άγνοια»...
Δεν ήξερε... δεν ρώταγε;
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Διχάζει τη Ν.Δ. ο Καραμανλής
Σε σοβαρό εσωκομματικό θέμα για τη Νέα Δημοκρατία έχει εξελιχθεί το ζήτημα της υποψηφιότητας ή μη του τέως υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Αχ. Καραμανλή.
Διχάζει τη Ν.Δ. ο Καραμανλής
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Διαρκές ράβε - ξήλωνε στο αφήγημα του Μαξίμου
Να κερδίσει χρόνο προσπαθεί το μέγαρο Μαξίμου που δείχνει εντελώς ζαλισμένο μετά την πλήρη έκθεση στην κοινή γνώμη των κυβερνητικών ευθυνών για την τραγωδία στα Τέμπη.
Διαρκές ράβε - ξήλωνε στο αφήγημα του Μαξίμου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας