Σε μια πρωτοφανή κίνηση ως προς την απόπειρα στοχοποίησης ενός ολόκληρου χώρου εργαζομένων και σπουδαστών που απεργούν από χθες το πρωί, η κυβέρνηση διακίνησε το απόγευμα διά του επίσημου γραφείου Τύπου της Ν.Δ. προς τα δημοσιογραφικά γραφεία των πολιτικών συντακτών στα ΜΜΕ μέιλ που τιτλοφορούνταν «Παρατηρητήριο Fake News». Σε αυτό παρέθετε «20 Fake News για την καλλιτεχνική εκπαίδευση και το ΠΔ85/2022», βγάζοντας ψεύτες τους καλλιτέχνες, διαστρέφοντας τις διεκδικήσεις τους και εξαπολύοντας, παρεμπιπτόντως, επίθεση και στην πρότερη πολιτιστική πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Το μέιλ δεν κοινοποιήθηκε στα καλλιτεχνικά σωματεία, όπως θα ήταν λογικό, ούτε καν στα γραφεία των πολιτιστικών συντακτών.
Είχε επί της ουσίας -να υποθέσουμε- τη λογική ενός non paper, μιας οδηγίας προς ναυτιλλομένους δηλαδή, η οποία για όποιον έχει παρακολουθήσει αυτή την υπόθεση από τις 17 Δεκεμβρίου που υπεγράφη το Προεδρικό Διάταγμα 85 μέχρι σήμερα το μεσημέρι (12, στην πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα και ταυτόχρονα στο άγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη) που στον δρόμο κατεβαίνουν σύσσωμος ο κόσμος και οι φορείς του Πολιτισμού μάλλον κυβερνητικό πανικό φανερώνει. Κι αυτό γιατί από την ημέρα εξαγγελίας της 48ωρης απεργίας (που λήγει απόψε τα μεσάνυχτα) την αλληλεγγύη τους προς τους απεργούς καλλιτέχνες και τους σπουδαστές καθώς και την πρόθεσή τους να τους στηρίξουν και έμπρακτα λαμβάνοντας μέρος στις κινητοποιήσεις έχουν εκφράσει και δεκάδες άλλα σωματεία ή συλλογικότητες του χώρου του Πολιτισμού που δεν έχουν πληγεί από το Π.Δ. Που σημαίνει ότι η σημερινή κινητοποίηση έχει πάρει διαστάσεις διαμαρτυρίας για ό,τι συμβαίνει στον χώρο του Πολιτισμού, γενικώς.
Πιο πρόσφατο παράδειγμα οι αρχαιολόγοι, συντηρητές, τεχνικοί κι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού και τα δημόσια μουσεία, που ενώνουν τις φωνές και τις δυνάμεις τους με τα σωματεία των καλλιτεχνών και συμμετέχουν στη σημερινή συγκέντρωση. Ο Σύλλογος Εκτακτων Αρχαιολόγων (ΣΕΚΑ) προκήρυξε 24ωρη απεργία για σήμερα και τα υπόλοιπα σωματεία συμμετέχουν στη στάση εργασίας της ΑΔΕΔΥ 11 π.μ. έως 2 μ.μ. και καλούν τα μέλη τους στις συγκεντρώσεις.
«Με το Π.Δ. 85/2022 υποβάθμισε τα εργασιακά δικαιώματα των καλλιτεχνών, εξισώνοντας τα πτυχία των καλλιτεχνικών σχολών με απολυτήρια Λυκείου, προς όφελος των κάθε λογής ιδιωτικών κολεγίων (…) Με το σχέδιο νόμου που έχει βγάλει στη διαβούλευση, προσπαθεί να μετατρέψει τα πέντε μεγάλα δημόσια μουσεία σε κυβερνητικά υποχείρια, με διορισμένα Δ.Σ. που θα αποφασίζουν για τη διαχείριση των σπουδαίων θησαυρών των μουσείων μας, και να τα αποκόψει από τον κορμό της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, διαλύοντας την ενιαία προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς(...) Στόχος είναι τα δημόσια μουσεία να γίνουν μουσεία της ελίτ(...)» αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση του Συντονισμού Σωματείων Ενάντια στην Αλλαγή Νομικού Καθεστώτος των Δημόσιων Μουσείων. Συμμετέχουν: Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ), Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟ Αττικής, Στερεάς και Νήσων, Πανελλήνια Ενωση Συντηρητών Αρχαιοτήτων (ΠΕΣΑ), Πανελλήνιος Σύλλογος Υπαλλήλων Πτυχιούχων Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης Υπουργείου Πολιτισμού, Σύλλογος Εκτακτων Αρχαιολόγων (ΣΕΚΑ).
Η επιτυχία της κινητοποίησης φάνηκε και από το γεγονός ότι η Λυρική ανέκρουσε χθες το πρωί πρύμναν και ανέβαλε τη χθεσινή πρεμιέρα της «Στρέλλας» και την παράσταση του «Φάλσταφ» - ήταν οι μόνες δύο παραστάσεις που δεν είχαν ανασταλεί αυτό το 48ωρο της οριζόντιας πολιτιστικής διαμαρτυρίας.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας