Kατά την τριήμερη συζήτηση στη Βουλή για την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας παρακολουθήσαμε τον τρόπο με τον οποίο το μέγαρο Μαξίμου προσπάθησε να βγει από την τόσο δεινή θέση στην οποία έχει περιέλθει μετά και την επισημοποίηση των αποκαλύψεων για το σκάνδαλο των υποκλοπών.
Παρότι βέβαια ακόμα και στο εσωτερικό της Ν.Δ. «γαλάζια» στελέχη βλέπουν ότι έχουν πλέον πέσει όλες οι άμυνες της κυβέρνησης. Μόνο που η συνολική γραμμή του Κυριάκου Μητσοτάκη στο θέμα των υποκλοπών έχει καταρριφθεί ήδη εδώ και 34 χρόνια από τον ίδιο τον πατέρα του, τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, με τις κοινοβουλευτικές εμφανίσεις του το 1989. Παρουσιάζουμε δύο ομιλίες του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη από τα πρακτικά της Βουλής.
Η μία πραγματοποιήθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου 1989. Αποσπάσματά της είχε παραθέσει πρώτος ο Δημήτρης Τερζής το καλοκαίρι μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου των υποκλοπών («Εφ.Συν.», 9.8.2022) και στην οποία επιστρέφουμε. Η δεύτερη ομιλία, την οποία φέρνουμε σήμερα στο φως, είναι προγενέστερη και έγινε στις 27 Ιουλίου 1989. Και στις δύο αυτές κοινοβουλευτικές εμφανίσεις του ο πατέρας Μητσοτάκης έλεγε τα ακριβώς αντίθετα απ’ όσα λέει σήμερα ο γιος Μητσοτάκης.
● Περί «νόμιμων επισυνδέσεων»
27 Ιουλίου 1989: «Νόμιμες παρακολουθήσεις γινόντουσαν πάντοτε, γίνονται και σήμερα και θα γίνονται και στο μέλλον. Και ποιες είναι οι νόμιμες; Εκείνες που γίνονται για την αντιμετώπιση του κοινού εγκλήματος, ιδιαίτερα ναρκωτικών και άλλων, ιδιαιτέρως απεχθών, αν θέλετε, εγκλημάτων με άδεια της Δικαιοσύνης και παρακολουθήσεις για λόγους εθνικής ασφάλειας, που δεν μπορεί να τις διατάσσει ο εισαγγελεύς, τις διατάσσουν όμως με εγγυήσεις τα αρμόδια κρατικά όργανα. Κανένας από μας ποτέ δεν διαμαρτυρήθηκε γιατί γινόντουσαν και γίνονται νόμιμες παρακολουθήσεις.
»Εκείνο όμως που σημειώθηκε από τα πρώτα χρόνια, για το οποίο πρώτα είχαμε ενδείξεις, ύστερα είχαμε αποδείξεις, ήταν ότι εν ονόματι αυτών των παρακολουθήσεων έγινε ένα ευρύτατο δίκτυο παρακολούθησης πολιτικής, παρακολούθησης πολιτικών αντιπάλων, παρακολούθησης δημοσιογράφων, παρακολούθησης προσωπικοτήτων του δημόσιου βίου γενικότερα, παρακολούθησης και στελεχών του κόμματος του ΠΑΣΟΚ από το ίδιο το κόμμα».
● «Παράνομες παρακολουθήσεις πολιτικών»
20 Σεπτεμβρίου 1989: «Είναι γνωστό πόσες γραμμές είχαν για παρακολούθηση. [...] Εχουμε λοιπόν αύξηση των γραμμών τον τελευταίο καιρό και έχουμε δεδομένο ότι πέραν των παρακολουθήσεων για λόγους εθνικής ασφαλείας, για τις οποίες δεν μιλάω, ποτέ μου δεν μίλησα και χαίρομαι γιατί σ’ αυτήν την αίθουσα υπάρχει συμφωνία, γιατί είναι θέμα που δεν χρειάζεται να το κουβεντιάσουμε εδώ μέσα.
»Σε κάθε χώρα υπάρχουν θέματα εθνικής ασφαλείας αλλά και θέματα τρομοκρατίας, που είναι και αυτά μέσα στην ευρύτερη έννοια της εθνικής ασφάλειας ή ακόμα που γίνονται για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας, μετά από άδεια της αρμοδίας δικαστικής αρχής. Αυτές είναι όμως οι νόμιμες παρακολουθήσεις. Από κει και πέρα υπάρχουν οι παράνομες παρακολουθήσεις των πολιτικών προσώπων και ξέρουμε πόσες γραμμές υπήρχαν».
● Για το θέμα της εξεταστικής επιτροπής
27 Ιουλίου 1989: «Ξεκίνησε με ένα προπατορικό αμάρτημα, με ένα πρώτο αμάρτημα, μια πρώτη αδυναμία η Εξεταστική Επιτροπή -το είπα πρωτύτερα στον Λεωνίδα Κύρκο σε μια προσθήκη- ότι ο κ. Αγαμέμνων Κουτσόγιωργας, τον οποίο τώρα αναθεματίζετε και ψηφίζετε εναντίον του, εκείνη την εποχή όμως τον χειροκροτούσατε μετά μανίας και σας εξέφραζε γνήσια και εσάς και τον πρόεδρό σας, είχε επιτύχει παρά τη δική μας αντίδραση να αποφασιστεί ότι δεν μπορεί να εξετάσει την ΚΥΠ η Εξεταστική Επιτροπή.
»Και θα σας πω αμέσως γιατί αυτό ήταν παραλογισμός και γιατί αυτό αναγκαστικά οδήγησε σε μια παρωδία, σε έναν εμπαιγμό που κατέβασε, εξευτέλισε τον κοινοβουλευτισμό και το Ελληνικό Κοινοβούλιο. Γι’ αυτό τελικά εμείς φύγαμε και βγήκε ένα πόρισμα που στερείται οποιασδήποτε αξίας».
● Για το «άδυτο» της ΕΥΠ και το «απόρρητο»
20 Σεπτεμβρίου 1989: «Θα θυμάστε ότι έδωσα μάχη σ’ αυτήν την αίθουσα και είχα πει ότι είναι αδύνατο να γίνει πραγματική έρευνα εάν δεν επιτρέψετε να κάνουμε έρευνα στην ΕΥΠ. Θα θυμάστε ότι από την αρχή ήταν κολοβωμένη η απόφαση, η Επιτροπή δεν μπορούσε να προχωρήσει, γιατί ο κ. Μένιος Κουτσόγιωργας επέβαλε την άποψή του με την πλειοψηφία του ΠΑΣΟΚ ότι έπρεπε να μείνει άδυτο η ΕΥΠ. Από τότε είχα πει ότι δεν μπορούσε να γίνει η έρευνα.
[...] Είχα πει ότι ήταν βέβαιο πως οι εντολές δίνονται από την ΕΥΠ και ότι τις εκτελεί ο Τόμπρας.
»Επίσης πίστευα και πιστεύω ότι έκανε ο Τόμπρας και τις δικές του αυτόνομες παρακολουθήσεις, αν θέλετε, ο οποίος είχε στα χέρια του τον μηχανισμό για τον σκοπό αυτό. Αλλά αυτό που ήταν το ζητούμενο τότε να ερευνηθεί ήταν αν μεταξύ των ονομάτων που εδίδοντο από την ΕΥΠ στον ΟΤΕ για παρακολούθηση περιλαμβάνοντο ναι ή όχι πολιτικά πρόσωπα».
● Υπερσυγκέντρωση εξουσίας και διεύθυνση της ΕΥΠ
20 Σεπτεμβρίου 1989: «Εμένα μου κάνουν εντύπωση τα εξής: Πρώτα απ’ όλα η συγκέντρωση της εξουσίας, για την οποία πολλοί συνάδελφοι μίλησαν, δύο κέντρα και δύο πρόσωπα. Το ένα κέντρο είναι η ΕΥΠ, το άδυτο των αδύτων, το οποίο διευθύνει πρόσωπο αποκλειστικά της προσωπικής εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού. Το άλλο κέντρο είναι ο ΟΤΕ».
● Υπεύθυνος ο πρωθυπουργός
27 Ιουλίου 1989: «Εφόσον υπάρχει αδίκημα υπεύθυνος είναι ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο τότε πρωθυπουργός, διότι είναι ο αμέσως εποπτεύων της ΕΥΠ και στην τελική φάση είναι ο άνθρωπος στον οποίο υπήκουε ο Θεοφάνης Τόμπρας».
● Υποκλοπές και δημοκρατία
27 Ιουλίου 1989: «Είναι ίσως για μένα το βαρύτερο σκάνδαλο που αναφέρεται στη λειτουργία της δημοκρατίας και το οποίο πρέπει να ερευνηθεί».
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας