• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 11.9°C / 15.2°C
  3 BF
  64%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 10.3°C / 14.2°C
  4 BF
  46%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.0°C / 13.3°C
  2 BF
  64%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.1°C / 6.9°C
  3 BF
  75%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 11.9°C
  3 BF
  53%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 7.9°C / 13.2°C
  1 BF
  46%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.4°C / 9.5°C
  3 BF
  40%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 12.4°C
  2 BF
  76%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.4°C / 16.9°C
  3 BF
  50%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  4 BF
  71%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 13.8°C
  4 BF
  51%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 11.2°C / 13.7°C
  2 BF
  51%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  1 BF
  82%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.4°C / 14.9°C
  3 BF
  41%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.5°C / 14.0°C
  2 BF
  55%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  2 BF
  58%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.1°C / 15.4°C
  2 BF
  41%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.3°C / 12.7°C
  4 BF
  46%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.6°C / 13.9°C
  1 BF
  67%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 8.3°C / 8.3°C
  3 BF
  66%

Το αστρονομικό ποσό για τον καθαρισμό του αέρα των φυλακών θα υπογράψει ο γ.γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής, Κωνσταντίνος Παπαθανασίου

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τώρα θέλουν φυλακές με… καθαρό (και ακριβό) αέρα

 • A-
 • A+
Η κυβέρνηση, κρίνοντας μάλλον πως έχει λύσει όλα τα σοβαρά προβλήματα στα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας, προχωρά σε ανοιχτό διαγωνισμό για ανάθεση έργου καθαρισμού του αέρα των φυλακών, σκοπεύοντας μάλιστα να δαπανήσει για τον σκοπό αυτό το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 3,5 εκατομμυρίων ευρώ! ● Ο διαγωνισμός γίνεται με πρόσχημα την πανδημία, αφού όμως πρώτα πέρασαν τρία χρόνια όπου κρατούμενοι και σωφρονιστικοί έμειναν απολύτως απροστάτευτοι ● Ερωτήματα προκύπτουν και για το είδος των μηχανημάτων αποστείρωσης αέρα, που θα είναι περίπου 1.000 και θα προορίζονται για μεγάλους χώρους.
Tο σημερινό μας θέμα, ενός ανοιχτού διαγωνισμού για ανάθεση έργου καθαρισμού του αέρα των φυλακών, θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελεί ανέκδοτο σε χιουμοριστικό ιστολόγιο αν δεν επρόκειτο για πραγματικό γεγονός που θα απορροφήσει κονδύλια του ΕΣΠΑ και του Δημοσίου ύψους 3,5 εκατ. ευρώ. Ούτε όλες οι απευθείας αναθέσεις της πρώην γενικής γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφίας Νικολάου δεν φτάνουν αυτό το αστρονομικό ποσό που θα δοθεί με υπογραφή του νέου γ.γ. Κωνσταντίνου Παπαθανασίου.

Τώρα που «λύθηκαν» όλα τα προβλήματα στις φυλακές της χώρας και οι κρατούμενοι -σύμφωνα με τους φρέσκους κυβερνητικούς νόμους- απολαμβάνουν όλα τα δικαιώματά τους πλην εκείνου της ελευθερίας, η Αντεγκληματική Πολιτική αποφάσισε να καθαρίσει τον αέρα που αναπνέουν. Η υπόθεση θυμίζει τις αλήστου μνήμης πανάκριβες πύλες απολύμανσης του υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα, που ευτυχώς τελευταία στιγμή χάρη στον ΕΟΦ τις αποφύγαμε.

Ο διαγωνισμός για τον καθαρισμό του αέρα των φυλακών γίνεται κι αυτός με πρόσχημα την πανδημία. «Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί με την ανοικτή διαδικασία του άρθρου 27 του ν. 4412/16... Γίνεται χρήση επισπευσμένης διαδικασίας της Πράξης: Δράσεις αντιμετώπισης της πανδημίας COVID-19 του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη».

Τρία χρόνια μετά την έναρξη της πανδημίας και ενώ σε όλο αυτό το διάστημα κρατούμενοι και σωφρονιστικοί έμειναν απολύτως απροστάτευτοι παρά τις υπέρογκες απευθείας αναθέσεις, τώρα θα γεμίσουν οι φυλακές με 1.000 μηχανήματα φορτωμένα με λάμπες UV! Μπορεί να στενάζουν από τον υπερπληθυσμό οι φυλακές, με κρατούμενους να κοιμούνται στα πατώματα, μπορεί να μη φτάνουν το ζεστό νερό και η θέρμανση, μπορεί να μη φτάνει το φαγητό για να χορτάσουν, μπορεί να είναι σάπιες οι σωληνώσεις, αλλά όλα κι όλα! Ο αέρας θα καθαρίσει.

Οπως προκύπτει -αν και αυτό είναι δευτερεύον-, οι προδιαγραφές ταιριάζουν γάντι με το προφίλ συγκεκριμένου ομίλου εταιρειών που ειδικεύεται ως προμηθευτής νοσοκομείων, κλινικών (ιδιωτικών και δημόσιων), κέντρων υγείας και εργαστηρίων (με αντιδραστήρια, μοριακούς αναλυτές, αναλώσιμα κ.ά.). Ο όμιλος αυτός στα χρόνια της πανδημίας και λόγω αντικειμένου είχε -παρά τη ζημιογόνο πορεία των προηγούμενων ετών- μια αλματώδη αύξηση τζίρου και κερδοφορίας, όπως καταγράφουν τα δημοσιεύματα και οι ισολογισμοί.

Οι συσκευές αποστείρωσης

Τον Μάρτιο του 2022 έγινε η πρώτη διακήρυξη του «ανοιχτού διαγωνισμού». Στη σχετική πράξη της Διαύγειας (3.3.2022) από την αναθέτουσα αρχή (Γ.Γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής) περιγράφεται το αντικείμενο της σύμβασης για την προμήθεια 2.716 (!) συσκευών αποστείρωσης αέρα που θα τοποθετηθούν στα σωφρονιστικά καταστήματα.

Προδιαγραφές: Συσκευή αποστείρωσης αέρα κλειστού τύπου, με τεχνολογία UV - C λαμπτήρων και φίλτρων HEPA, για κάλυψη εσωτερικού χώρου τουλάχιστον 35 τετραγωνικών μέτρων, για κάλυψη εσωτερικού χώρου τουλάχιστον 60 τετραγωνικών μέτρων και για κάλυψη εσωτερικού χώρου τουλάχιστον 105 τετραγωνικών μέτρων. «Η επιλογή θα γίνεται με κριτήριο την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά, αποκλειστικά βάσει τιμής».

Στο κείμενο της διακήρυξης περιγράφονται τα τεχνικά χαρακτηριστικά που χρειάζεται να διαθέτει η εταιρεία-ανάδοχος. Τελικά ο διαγωνισμός -άγνωστο γιατί- ακυρώθηκε και κηρύχθηκε εκ νέου τον Σεπτέμβριο του 2022 με τροποποιήσεις, όπως ότι οι συσκευές τελικά θα είναι 919 και θα προορίζονται για χώρους τουλάχιστον 120 και 250 τ.μ. Επίσης προστέθηκε το ότι η συσκευή θα πρέπει να συνοδεύεται από πιστοποιητικά καταλληλότητας του παραγόμενου αέρα (μη τοξικότητα αέρα, μη διαφυγή ή εκπομπή υπεριώδους ακτινοβολίας, μη συγκέντρωση όζοντος από τη λειτουργία του συστήματος κ.λπ.).

Από τη Γ.Γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής μάς γνωστοποιήθηκε ότι ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε αλλά δεν γνωρίζουν ακόμα ποιος είναι ο ανάδοχος. Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τις αυστηρές οδηγίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις δημόσιες συμβάσεις, «εντός 48 ημερών από την υπογραφή της σύμβασης, η αναθέτουσα αρχή πρέπει να αποστείλει γνωστοποίηση της ανάθεσης σύμβασης στην Επίσημη Εφημερίδα της Ε.Ε. προς δημοσίευση».

Τελικά ο συγκεκριμένος όμιλος εταιρειών φαίνεται να είναι το φαβορί για το έργο εφόσον τα προϊόντα, όπως διαφημίζονται στην ιστοσελίδα του, ταιριάζουν με τις προδιαγραφές (φίλτρα HEPA + UV) και με τους καθαρισμούς τεράστιων χώρων. «Πρόκειται για επαγγελματικούς καθαριστές αέρα με φίλτρα HEPA + UV. Καθαρίζουν υπερβολικά πολλά κυβικά αέρα/h. Τα μοντέλα που έχουμε ξεκινάνε από 900 κυβικά ανά ώρα και φτάνουν τα 1.500 κυβικά ανά ώρα. Δεν θα βρείτε τόσα κυβικά καθαρισμού ανά ώρα σε σχέση με τις τιμές μας. Εγγυημένα η χαμηλότερη τιμή της αγοράς σε σχέση με αυτά τα κυβικά και με αυτές τις προδιαγραφές».

Πέρα όμως από τον όποιο προτιμώμενο ή και τυχαίο ανάδοχο, πέρα και από τις σημερινές συνθήκες στις τιμές ενέργειας, όποιος έχει επισκεφτεί τις φυλακές γνωρίζει καλά ότι τα δύο είδη συσκευών που θα αγοραστούν προορίζονται για τεράστιους χώρους 120 ή 250 τετραγωνικών μέτρων. Οι φυλακές όμως έχουν ή κελιά (12 τ.μ.) ή παλιούς θαλάμους 40-50 τετραγωνικών. Οι μεγάλοι χώροι, π.χ. φουαγέ σχολείων, είναι ελάχιστοι. Προκύπτει λοιπόν το εύλογο ερώτημα: Πού θα πάνε αυτά τα μηχανήματα; Γιατί χρειάζεται να ξοδευτούν 3,5 εκατ. ευρώ για τον αέρα όταν δεν επαρκεί ούτε η διαθέσιμη χλωρίνη;

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ποιους διαλέγει δίπλα του ο πρωθυπουργός;
Ποιος είναι ο άνθρωπος με την (κίτρινη) γραβάτα που ήταν «σκιά» του κ. Μητσοτάκη κατά την επίσκεψή του στη Γαύδο; Ο κύριος αυτός ήταν μέχρι πριν από λίγες ημέρες ο διαβόητος διευθυντής της άθλιας Φυλακής...
Ποιους διαλέγει δίπλα του ο πρωθυπουργός;
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο «αγράμματος» σωφρονισμός της κυβέρνησης των «αρίστων»
Εγκύκλιος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη καταργεί το κίνητρο των ενήλικων κρατουμένων να μορφώνονται στις φυλακές, υπολογίζοντας σε 16 αντί 30 τα μεροκάματα για κάθε μήνα φοίτησης σε σχολεία των...
Ο «αγράμματος» σωφρονισμός της κυβέρνησης των «αρίστων»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στα 7,5 δισ. το πάρτι απευθείας αναθέσεων και κλειστών διαγωνισμών
Ρεκόρ ασυδοσίας και αδιαφάνειας σπάει η κυβέρνηση, όπως καταγράφουν τα τελευταία επίσημα στοιχεία της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων.
Στα 7,5 δισ. το πάρτι απευθείας αναθέσεων και κλειστών διαγωνισμών
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Άλλο ένα «επιτελικό φιάσκο»: Άκυρος διαγωνισμός για 10 εκατ. self test
Διαπιστώθηκε ότι δεν πληρούνταν οι προϋποθέσεις ώστε η διαδικασία να προχωρήσει ως «κατεπείγουσα», με την όποια εξέλιξη να «μπλοκάρει» και λόγω προσφυγών που είχαν καταθέσει οι υποψήφιοι προμηθευτές.
Άλλο ένα «επιτελικό φιάσκο»: Άκυρος διαγωνισμός για 10 εκατ. self test
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Φωτογραφικός» διαγωνισμός μες στα μεσάνυχτα για τα self test
Λίγες ώρες πριν τους εορτασμούς για την επέτειο του 1821 δημοσίευσε η κυβέρνηση διαγωνισμό με διατάξεις «κοστούμι» για συγκεκριμένους υποψηφίους.
«Φωτογραφικός» διαγωνισμός μες στα μεσάνυχτα για τα self test
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το «ξέφραγο αμπέλι» της ενημέρωσης
Ενα μονόλεπτο βιντεάκι με έναν κρατούμενο που χόρευε τα Χριστούγεννα μόνος σε κάποιο διάδρομο των φυλακών Κορυδαλλού ήταν αρκετό για να προκαλέσει την οργή των φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ.
Το «ξέφραγο αμπέλι» της ενημέρωσης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας