Συνεχίζονται οι αναταράξεις στο εσωτερικό της Ν.Δ. μετά τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο θέμα της κηδείας του έκπτωτου βασιλιά. Θυμίζουμε ότι η κυβέρνηση αρχικά εμφανίστηκε με μια μεσοβέζικη απόφαση, προσπαθώντας να μη δυσαρεστήσει το δημοκρατικό ακροατήριο, αλλά και να κλείσει το μάτι στο φιλοβασιλικό, και τελικά υποχώρησε από την αρχική της ανακοίνωση, σερνόμενη πίσω από τις εσωκομματικές αντιδράσεις, με κυριότερη αυτή του Αντώνη Σαμαρά που διαφώνησε ανοιχτά με την ταφή του τέως βασιλιά ως ιδιώτη.
Ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης επιχείρησε να υποβιβάσει την παρουσία του στην κηδεία σε κοινωνικές επαφές με την οικογένεια, λέγοντας ότι «επειδή υπήρξε αγωνία για την κηδεία στην οποία παρέστην, η κυβέρνηση εκπροσωπήθηκε από Πικραμμένο και Μενδώνη. Κατά τα λοιπά είχα πρόσκληση από την οικογένεια με την οποία συνδέομαι». Από την άλλη ο Αδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος είχε δηλώσει ότι αν δεν έλειπε στο εξωτερικό θα πήγαινε στην κηδεία, θέλησε με μια πολύ μακροσκελή ανάρτηση να δικαιολογηθεί (προς το φιλοβασιλικό ακροατήριο) γιατί τελικά δεν ακύρωσε το ταξίδι του προκειμένου να πάει στην κηδεία: «ευτυχώς, στην Μητρόπολη, την Οικογένειά μας εκπροσώπησε επαξίως η σύζυγος μου Ευγενία Μανωλίδου, την οποία και θερμά ευχαριστώ για αυτό [...] Επίσης, το γραφείο μου εκπροσωπήθηκε με την παρουσία του Διευθυντού μου».
Προσπαθώντας να μπαλατζάρει ανάμεσα σε Σαμαρά και Μητσοτάκη, θέλησε να δικαιολογήσει την κυβέρνηση για την απόφαση ο τέως βασιλιάς να ταφεί ως ιδιώτης (κάτι που βέβαια όπως αποδείχτηκε στην ουσία δεν τηρήθηκε), λέγοντας ότι «η Κυβέρνηση πήρε μία δύσκολη απόφαση να μην ακολουθήσει το Πρωτόκολλο και να προτάξει τον ιδιωτικό χαρακτήρα της τελετής, έτσι ώστε να μη δώσει την ευκαιρία σε κάποιους από την Αριστερά, σε μία προεκλογική χρονιά, να διχάσουν τους Ελληνες για πολιτικά οφέλη», και επιβεβαιώνοντας έτσι ότι ο ίδιος συμφωνεί με την άποψη Σαμαρά. Παράλληλα, ο «γαλάζιος» βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Βαρτζόπουλος, ο οποίος πήγε στην κηδεία μαζί με τον κ. Σαμαρά, προσπάθησε να δικαιολογήσει την παρουσία του αυτή, υποστηρίζοντας (Open) ότι λειτούργησε «ως θεσμικός εκφραστής της λαϊκής μου βάσεως».
«Δεν ξεχνάω»
Από την άλλη πλευρά, και φανερώνοντας το βαθύ χάσμα που υπάρχει σ’ αυτό το θέμα στο εσωτερικό της Ν.Δ., ο υπουργός Επικρατείας της κυβέρνησης Καραμανλή, Θόδωρος Ρουσόπουλος, διαφώνησε ευθέως με τους βουλευτές που επέλεξαν να πάνε στην κηδεία (Open). Ειδικότερα, αναφερόμενος στον Γκλίξμπουργκ, σημείωσε πως «όταν κρίνεσαι από τις επιλογές αυτές που πήγανε μετά, στα μέσα της δεκαετίας του ‘60, σε μια διαρκή αναταραχή του πολιτικού συστήματος, που φτάσαμε στη δικτατορία, η οποία είχε κατάληξη το να χάσουμε τη μισή Κύπρο, αυτά όλα εγώ τουλάχιστον ως βουλευτής του ελληνικού Κοινοβουλίου δεν μπορώ να τα ξεχάσω και να πω θα πάω να τιμήσω τον άνθρωπο. Κάποιοι είχαν προσωπική σχέση και πήγαν. Το σέβομαι. Δεν μπορώ όμως να εθελοτυφλώ και να μη βλέπω και ποια ήταν η ιστορική πορεία και το αποτύπωμα το οποίο άφησε».
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας