• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  28°C 24.7°C / 29.6°C
  3 BF
  37%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.2°C / 27.5°C
  1 BF
  67%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 25.0°C / 27.7°C
  2 BF
  58%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  1 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 24.1°C
  0 BF
  73%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  24°C 18.0°C / 23.8°C
  2 BF
  66%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 20.1°C
  1 BF
  94%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 24.7°C / 24.7°C
  2 BF
  56%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.3°C / 27.5°C
  4 BF
  54%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.0°C / 24.9°C
  2 BF
  69%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.8°C / 27.2°C
  4 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.6°C / 24.6°C
  3 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  3 BF
  61%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 22.9°C
  0 BF
  78%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 23.4°C / 27.3°C
  1 BF
  52%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 27.1°C / 27.8°C
  3 BF
  53%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.0°C / 29.0°C
  2 BF
  40%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  2 BF
  64%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 24.4°C / 25.7°C
  2 BF
  61%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  1 BF
  84%

Ο Αλέξης Τσίπρας μετά τις σημερινές συσκέψεις με τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου θα αποφασίσει και για τις κινήσεις του σχετικά με την προσφυγή στις κάλπες

Ξεκαθαρίζει το τοπίο για ψήφο εμπιστοσύνης και εκλογές

 • A-
 • A+

Τα «στρατόπεδα» στον ΣΥΡΙΖΑ μοιάζουν να σχηματοποιούνται πλέον ευκρινώς, ωστόσο η εσωτερική τους ομοιογένεια παραμένει ζητούμενο, ιδιαίτερα μετά την πληθώρα σεναρίων για το πώς θα οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές.

Το ενδεχόμενο μάλιστα η κυβέρνηση να ζητήσει την ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, όχι μόνο «ανακατεύει» τα δεδομένα, αλλά παράγει παράλληλα και εσωτερικούς διαχωρισμούς στις εκατέρωθεν ομαδοποιήσεις.

Ο Αλέξης Τσίπρας πρόκειται να έχει σήμερα συσκέψεις με στελέχη του οικονομικού επιτελείου για τις τελικές λεπτομέρειες της σύναψης της συμφωνίας και της εκταμίευσης των δόσεων, ενώ η εικόνα που θα αποκομίσει θα καθορίσει τις εξελίξεις και στο εκλογικό πεδίο.

Η προσφυγή πάντως στη διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης δεν πρέπει να θεωρείται βέβαιη, μια και το «σχίσμα» είναι υπαρκτό και αμοιβαία αποδεκτό.

Η «γραμμή» που φαίνεται να σχηματίζεται στους υπουργούς είναι ότι απαιτείται η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, ενώ η αποστροφή του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα ότι «δεν είναι απαραίτητες οι εκλογές» απορρίπτεται από τους κορυφαίους της κυβέρνησης, όπως προκύπτει και από τη σημερινή συνέντευξη του υπουργού Επικρατείας Ν. Παππά στην «Εφ.Συν.».

Οι συντασσόμενοι με τους χειρισμούς της κυβέρνησης εστιάζουν κυρίως στην εσωτερική κατάσταση του κόμματος.

Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής δήλωσε στον «Βήμα FM» ότι «ακόμη κι αν η κυβέρνηση λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, οι εκλογές είναι η μοναδική λύση που θα πρέπει να προκριθεί για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ».

Ο δε Δημήτρης Παπαδημούλης έγραψε στο twitter ότι «η χώρα χρειάζεται σταθερή και συνεκτική κυβερνητική πλειοψηφία για να ανακάμψει», προσθέτοντας ότι «η ψήφος εμπιστοσύνης και οι εκλογές το φθινόπωρο είναι μονόδρομος».

Σε έτερη συνέντευξή του ωστόσο στο «Κόκκινο» ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι απαιτείται η δέσμευση όλων των τάσεων για συμμετοχή στο συνέδριο και θετική ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση από όσους ψήφισαν «όχι» στη συμφωνία.

Ο Πάνος Σκουρλέτης έθεσε ακόμα ένα ζήτημα. Μιλώντας στο «Κόκκινο» ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης σημείωσε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ και αυτή η κυβέρνηση βγήκε με βάση άλλη λαϊκή εντολή και κατέληξε να εκβιάζεται και να καλείται να υλοποιήσει μια συμφωνία που δεν ήθελε, γεγονός που συνιστά μια τεράστια αντίφαση που θέτει την ανάγκη δημοκρατικής νομιμοποίησης από τον ελληνικό λαό».

Προσέθεσε ωστόσο ότι «η κυβέρνηση δεν έχει πλέον την απαιτούμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία και αυτό οδηγεί στο ενδεχόμενο διεξαγωγής εκλογών. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να παρουσιάσει τη νέα του αφήγηση και ο λαός να αποφασίσει».

Φαίνεται όμως ότι αυτή τη στιγμή επικρατούν διστακτικότητα και σκεπτικισμός στην Αριστερή Πλατφόρμα, με διαφορετικές δηλώσεις στελεχών της.

Ο Θανάσης Πετράκος είπε στο Mega ότι «δεν επιθυμώ, σε καμία περίπτωση, να ανατρέψω αυτή την κυβέρνηση. Θεωρώ ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει ανασφάλειες. Είπε ότι θα πάμε σε συνέδριο και νομίζω ότι θα πάμε σε συνέδριο».

Η συγκεκριμένη δήλωση ωστόσο έρχεται σε αντίθεση με τη θεώρηση της τάσης ότι «το έκτακτο συνέδριο δεν έχει νόημα».

Στον αντίποδα βρέθηκε ο Αντώνης Νταβανέλος, που στο «Κόκκινο» εμφανίστηκε ιδιαίτερα αιχμηρός και υπογράμμισε ότι «υπάρχει θέμα νομιμοποίησης της πολιτικής της κυβέρνησης καθώς και σαφές θέμα νομιμοποίησης μέσα στο κόμμα».

Υπογράμμισε μάλιστα με νόημα ότι σε τελική ανάλυση «το “όχι” στο Μνημόνιο ήταν δέσμευση σύγκρουσης με την πολιτική της κυβέρνησης».

Η στάση αναμονής της Αριστερής Πλατφόρμας γίνεται πάντως εμφανής και από το κεντρικό άρθρο στο iskra.gr στο οποίο η Εφη Τριάντη αναφέρει τους λόγους που η κυβέρνηση προτίθεται να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης. «Θα τη ζητήσει για να "εκθέσει" υποτίθεται τους βουλευτές υπέρμαχους του "όχι" (κάτι για το οποίο είναι βαθιά νυχτωμένη)», «για να βρει αφορμή και δικαιολογητική βάση προκειμένου να εκδιωχθούν ως παρασυνάγωγοι, οι "διαφωνούντες" του "όχι"», «ώστε ανεξαρτήτως, σχεδόν, αποτελέσματος, να την αξιοποιήσει ως "καλή" αφορμή, προκειμένου να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές-εξπρές εντός του Σεπτεμβρίου».

Η συντάκτρια ωστόσο δεν ξεκαθάρισε ποια θα είναι η στάση της Αριστερής Πλατφόρμας αν διεξαχθεί η συγκεκριμένη ψηφοφορία.

Ο Μανώλης Γλέζος

Στην όλη συζήτηση παρενέβη και ο Μανώλης Γλέζος, που μίλησε για «αλλοπρόσαλλη και παραπαίουσα στρατηγική της κυβέρνησης Μαξίμου», ζητώντας παράλληλα από την ηγεσία να οργανώσει «πλατιά σύσκεψη και παρά τον έντονο διάλογο που θα διεξαχθεί, θα βρεθεί η λύση».

Προβληματισμός επικρατεί και στην ομάδα των βουλευτών και των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, που στέκονται «ανάμεσα» στις δύο όχθες.

Ο Κώστας Ζαχαριάς, βουλευτής Αρκαδίας, που καταψήφισε το Μνημόνιο, δήλωσε στο «Κόκκινο» ότι, αν χρειαστεί, θα παράσχει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, σημειώνοντας παράλληλα ότι πρέπει η κυβέρνηση να προχωρήσει τις συνεδριακές διαδικασίες, ώστε να σχηματιστεί το πρόγραμμα που θα δώσει διέξοδο στα πολιτικά προβλήματα που την ταλανίζουν.

Η δε Ηρώ Διώτη, που δήλωσε «παρούσα» στην τελευταία ψηφοφορία, τόνισε στον «Βήμα FM» ότι και εκείνη θα παράσχει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, σημειώνοντας παράλληλα για τα εσωκομματικά ότι «χρειαζόμαστε χρόνο και όχι εκλογές».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Tσίπρας εναντίον Τσίπρα
Με τα κόμματα της αντιπολίτευσης σε στρατηγικό αδιέξοδο, ο πρωθυπουργός ουσιαστικά είναι χωρίς αντίπαλο στις εκλογές, μετατρέποντάς τες σε προσωπικό του στοίχημα και, με δεδομένο το τρίτο Μνημόνιο, ζητά καθαρή...
Tσίπρας εναντίον Τσίπρα
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Χαμένοι στο... ημερολόγιο
Ο Αλ. Τσίπρας αναζητά την ιδανική Κυριακή για τις εκλογές στο πρώτο εικοσαήμερο του Οκτώβρη, αλλά και το σωστό χρονοδιάγραμμα δράσης, ώστε να ψηφιστούν τα κρίσιμα προαπαιτούμενα για την αξιολόγηση πριν από...
Χαμένοι στο... ημερολόγιο
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αισιοδοξία για συμφωνία με φόντο τις κάλπες
Ο πρωθυπουργός δεν αποκλείεται να κινηθεί προς τις πρόωρες εκλογές, προβάλλοντας προς τους δανειστές το επιχείρημα ότι απαιτείται ισχυρή πλειοψηφία για την εφαρμογή της συμφωνίας, η οποία πλειοψηφία θα πρέπει...
Αισιοδοξία για συμφωνία με φόντο τις κάλπες
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα
Σενάρια παραίτησης του Αλέξη Τσίπρα την επόμενη Τετάρτη «ξεπήδησαν» λίγα λεπτά μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας στη Βουλή του πρώτου νομοσχεδίου που άπτεται της συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών.
Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας