• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.3°C / 31.6°C
  3 BF
  49%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 25.8°C / 29.9°C
  3 BF
  50%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 26.0°C / 32.0°C
  1 BF
  41%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 28.6°C / 29.9°C
  2 BF
  32%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  1 BF
  47%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 25.1°C / 30.0°C
  1 BF
  60%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 24.5°C / 26.4°C
  2 BF
  36%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  31°C 30.7°C / 30.7°C
  2 BF
  23%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.7°C / 28.3°C
  1 BF
  52%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 28.5°C / 30.9°C
  3 BF
  42%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.8°C / 27.4°C
  1 BF
  54%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  28°C 24.6°C / 27.7°C
  2 BF
  54%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  2 BF
  54%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 29.5°C / 31.1°C
  3 BF
  45%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 26.5°C / 29.4°C
  2 BF
  44%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.8°C / 30.8°C
  4 BF
  37%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  31°C 29.0°C / 32.7°C
  2 BF
  27%
 • Καβάλα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  27°C 25.3°C / 27.1°C
  0 BF
  52%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 25.8°C / 29.7°C
  2 BF
  69%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 18.2°C / 18.2°C
  1 BF
  80%

«Οσο ο Τσίπρας και η κυβέρνηση συγκρούονται με τα συμφέροντα, θα υπάρχει η στήριξη της κοινωνίας. Αν αυτό χαθεί, θα είναι χειρότερα και από το Μνημόνιο»

«Αν κάνουμε πίσω στη μάχη με τη διαπλοκή, τελειώσαμε»

 • A-
 • A+

Τον συναντήσαμε λίγες ώρες μετά το τέλος των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς, στις οποίες συμμετείχε και ο ίδιος, λίγο πριν από την ψήφιση του τρίτου Μνημονίου. Ο Γιώργος Βασιλειάδης, γενικός γραμματέας κατά της Διαφθοράς, από τους νεότερους στην κυβέρνηση, κατέχει μια θέση νευραλγικής σημασίας, καθώς συγκεντρώνει υπό την ευθύνη του τον υπηρεσιακό έλεγχο και τον συντονισμό σειράς ελεγκτικών σωμάτων.

Το πόστο του, η γενική γραμματεία, όπως και η ίδια η ύπαρξη του υπουργείου τέθηκαν υπό αμφισβήτηση από τους θεσμούς. Χωρίς επιτυχία, προς το παρόν.

Η γραμματεία όμως τίθεται υπό αμφισβήτηση και από την ίδια την κοινωνία που αναμένει απτά αποτελέσματα.

Ο Γ. Βασιλειάδης επισημαίνει το ηθικό πλεονέκτημα που ακόμα διατηρεί ο ΣΥΡΙΖΑ, μιλάει ανοιχτά για ήττα στις διαπραγματεύσεις, σχολιάζει τα πεπραγμένα της γενικής γραμματείας Δημοσίων Εσόδων και επιχειρεί να εξηγήσει πώς ακόμα η κυβέρνηση μπορεί να πετύχει. «Η λογική της συναίνεσης πρέπει να τελειώσει», λέει.

Το μήνυμα φαίνεται να έχει πολλούς αποδέκτες.

• Γιατί οι θεσμοί ήθελαν την κατάργηση του συγκεκριμένου υπουργείου;

Υπάρχει στην Ευρώπη η λογική των ανεξάρτητων αρχών, που κατά τη γνώμη μου είναι μια λογική αποτυχίας λειτουργίας της δημοκρατίας. Για εμάς ήταν κομβικό ζήτημα να υπάρχει μια κεντρική κρατική δομή, η οποία θα μπορεί να παρεμβαίνει για τον θεσμικό συντονισμό κατά της διαφθοράς, κυρίως να νομοθετεί και να λύνει ζητήματα αλλά και να λογοδοτεί στο ελληνικό Κοινοβούλιο, άρα στον ελληνικό λαό. Δόθηκε μια πολύ μεγάλη μάχη στις διαπραγματεύσεις και σε αυτόν τον τομέα είναι κάτι που λέω ότι κερδίσαμε.

• Ποιο ήταν το επιχείρημα της άλλης πλευράς;

Οτι μπορεί να υπάρχουν πολιτικές παρεμβάσεις σε έρευνες. Πιστεύουν ότι μια ανεξάρτητη αρχή μπορεί να φέρει καλύτερα αποτελέσματα.

• Ανέφεραν και το παράδειγμα της υπόθεσης Παπασταύρου (συνεργάτης Σαμαρά);

Δεν ειπώθηκε ονομαστικά, αλλά ξεκάθαρα φωτογραφήθηκε.

• Νιώσατε κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων πιέσεις από τους θεσμούς, με προέλευση από το εσωτερικό της χώρας;

Μολονότι δεν το ένιωσα άμεσα, υπήρχε όμως στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα. Η πληροφόρηση των θεσμών για ορισμένα ζητήματα γινόταν αντιληπτό ότι δεν προέρχεται από δική τους εμπειρία. Αλλά από πληροφορίες από το εσωτερικό. Υπό αυτή την έννοια, το ένιωσα. Ομως είχα την τύχη στο κομμάτι που με αφορούσε στις διαπραγματεύσεις να είμαι σε έναν τομέα που τόσο ως κυβέρνηση όσο και ως πολιτικός χώρος, κανείς δεν μπορούσε να μας προσάψει τίποτα. Δεν μας κρατούσαν από πουθενά. Εξάλλου δεν θα μας επιβάλουν οι Βρυξέλλες πώς θα κάνουμε τις προμήθειες και τους δημόσιους διαγωνισμούς, ξέρουμε τι προβλήματα υπάρχουν και πώς θα τα αναμορφώσουμε.

• Ποιες είναι οι αρμοδιότητες που δεν κρατήσατε στο υπουργείο;

Τον επιχειρησιακό σχεδιασμό σε ατομικές υποθέσεις. Χάθηκε ο επιχειρηματικός σχεδιασμός για την υπόθεση π.χ. Βασιλειάδη, αλλά όχι γενικά για τους δικηγόρους ή τις τράπεζες, που παραμένει σε εμάς. Για τα ΜΜΕ εξάλλου η έρευνα ήταν για το σύνολο των ΜΜΕ και όχι μόνο για κάποιο από αυτά. Η παρέμβαση σε κατ’ ιδίαν υποθέσεις είναι δουλειά της Δικαιοσύνης.

• Ο φόρος επί των διαφημίσεων στα ΜΜΕ αναβλήθηκε προς το παρόν. Ταυτόχρονα διαπιστώνεται μια αλλαγή στην αντιμετώπιση των συστημικών μέσων προς την κυβέρνηση και ειδικά προς το πρόσωπο του πρωθυπουργού μετά το «ναι» στο Μνημόνιο. Πώς το σχολιάζετε; Εχετε την πραγματική βούληση να πάτε κόντρα σε ένα σύστημα που εσείς τόσο έντονα καταγγείλατε;

Εγώ έχω δει ένα σχέδιο νόμου για τα ΜΜΕ προς διαβούλευση το οποίο βάζει το μαχαίρι στο κόκαλο και δεν νομίζω ότι τα κανάλια χαίρονται γι’ αυτό. Εχω άλλη πληροφόρηση. Η κυβέρνηση δεν έχει κάνει ούτε βήμα πίσω. Η αναβολή του 20% του φόρου ήταν απόφαση της γενικής γραμματείας Εσόδων, η οποία θα πρέπει να ελεγχθεί και για αυτό. Δεν βλέπω, για να είμαι ειλικρινής, ένα τόσο ευνοϊκό κλίμα από τα μέσα ενημέρωσης. Τα μέσα έχουν τη δική τους ατζέντα, όπως πάντα. Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει τη χάρη σε κανέναν, αν συμβιβαστεί με τον οποιονδήποτε θα είναι το τέλος της. Η εντολή από τον κόσμο είναι σαφής, ξέρουμε ότι δώσατε μάχη, δεχόμαστε αυτή τη συμφωνία, αλλά έτσι και κάνετε πίσω έχετε τελειώσει.

• Ποια είναι τα πολιτικά εργαλεία διαχείρισης μιας υφεσιακής συμφωνίας που ο ίδιος ο πρωθυπουργός λέει ότι δεν την πιστεύει; Φοβάστε μήπως αντί για αριστερή παρένθεση μείνει μόνο η παρένθεση, μικρή ή μεγάλη;

Πολλά κομμάτια είναι πέρα από το ιδεολογικό μας πεδίο, πέρα από τις βασικές μας αντιλήψεις για το πώς πρέπει να κινούνται η κοινωνία και η οικονομία. Από εκεί και πέρα, παρένθεση μπορεί να υπάρξει μόνο αν η κυβέρνηση κάνει πίσω από τις βασικές μάχες με όλους αυτούς που οδήγησαν τη χώρα εδώ, με το σύστημα της κλεπτοκρατίας, με το σύστημα των εργολάβων-καναλαρχών-οτιδήποτε άλλο μπορεί να βάλει ο ανθρώπινος νους. Η συμφωνία είναι προβληματική. Οσο δεν ξεχνάμε το κοινωνικό συμβόλαιο που έχουμε υπογράψει με τον λαό για να αλλάξει αυτή η κατάσταση και δεν ξεχνάμε ότι θα πρέπει να βρίσκουμε τρόπους να είμαστε δίπλα στους ανθρώπους των χαμηλών εισοδημάτων και να φέρουμε το αίσθημα ξανά της κοινωνικής δικαιοσύνης, δεν θα υπάρχει παρένθεση.

• Μιλάτε για κοινωνικό συμβόλαιο, ενώ η κυβέρνηση εκλέχθηκε με ένα διπλό μήνυμα: ναι στο ευρώ, όχι στη λιτότητα. Η ίδια κυβέρνηση που πήρε το δεσμευτικό 62% στο δημοψήφισμα, το οποίο λέει όχι στη λιτότητα, πώς μπόρεσε να περάσει αυτή τη συμφωνία; Δεν έχει διαρραγεί το κοινωνικό συμβόλαιο;

Το κοινωνικό συμβόλαιο, έτσι πως το κρίνω εγώ, ήταν να σταματήσει η πολιτική της λιτότητας και να αλλάξουν όλες αυτές οι παθογένειες που οδήγησαν τη χώρα εδώ που την οδήγησαν. Στο θέμα της λιτότητας σε πρώτη φάση υποστήκαμε ήττα. Δεν το κρύβουμε. Συνεχίζεται η μάχη για να σώσουμε ό,τι μπορεί να σωθεί μέσα σε αυτό το δύσκολο πλαίσιο από τη μία και από την άλλη να χτυπήσουμε το σύστημα που οδήγησε τη χώρα εδώ που την οδήγησε. Οσο ο Τσίπρας και η κυβέρνηση συγκρούονται με τα συμφέροντα, θα υπάρχει η στήριξη της κοινωνίας· αν αυτό χαθεί, θα είναι χειρότερα και από το Μνημόνιο.

• Πολλοί αμφισβητούν το έργο σας αυτό το εξάμηνο στον τομέα της διαφθοράς. Τι έχει αλλάξει αυτούς τους μήνες;

Εχουν αλλάξει η νοοτροπία και η τακτική στους ελέγχους, η στοχοθεσία. Οι εντολές που υπάρχουν είναι προχωρήστε σε συγκεκριμένους θύλακες διαφθοράς, κάντε τη δουλειά σας και υπάρχει η πολιτική κάλυψη. Δείτε το σώμα ελεγκτών δημόσιας διοίκησης πού στοχεύει τώρα και τι έκανε πριν.

Τότε ήλεγχε το ωράριο των δημοσίων υπαλλήλων, αυτή τη στιγμή ελέγχει κρατικές συμβάσεις, ελέγχει απευθείας αναθέσεις, ελέγχει χρηματισμούς υπαλλήλων, ελέγχει τα πάντα. Δεν μπορούμε να βγούμε να κάνουμε τη δουλειά μας χαρτοπόλεμο, δεν είναι αυτός ο ρόλος μας. Δεν μπορούμε να ρίχνουμε ανθρώπους στην πυρά, κάποιοι εκ των οποίων αργότερα μπορεί να δικαιωθούν από τη Δικαιοσύνη. Ακόμα και αν αυτό μπορεί να μας εκνευρίσει. Δώσαμε τη δυνατότητα στον μηχανισμό να λειτουργήσει, εγγυηθήκαμε την ανεξαρτησία του, εγγυηθήκαμε ότι κανενός υπαλλήλου ο οποίος θα κάνει σωστά τη δουλειά του δεν θα κινδυνέψει η θέση του.

• Οποιος συναλλάσσεται με τις εφορίες ξέρει ότι η διαφθορά είναι ακόμα εκεί πάντως.

Είναι διαλυμένα, μην κοροϊδευόμαστε, είναι διαλυμένα τα σώματα. Είχαν προβλήματα, ήμασταν πίσω σε τεχνολογικό εξοπλισμό, είχαμε διάφορα ζητήματα, ήρθε και το Μνημόνιο εδώ και 5 χρόνια, αποψίλωσε εντελώς τις υπηρεσίες από κόσμο και από ενέργεια. Σκεφτείτε ότι μέσα σε μια πενταετία το δυναμικό του ΣΔΟΕ μειώθηκε κατά 50%, είναι προφανές ότι υπάρχουν στελεχικά προβλήματα, υπάρχουν και θέματα διαφθοράς, ευτυχώς σε πολύ μικρό βαθμό. Θα γίνει μια προσπάθεια εξάλειψής τους.

• Η κυβέρνηση αφήνει να διαρρεύσει ότι είχε σχέδιο αντίδρασης κατά τη διαπραγμάτευση απέναντι στο σχέδιο Σόιμπλε, τα περίφημα αντίμετρα, που θα ενεργοποιούσε. Αναφέρει μαύρες μπίζνες γερμανικών επιχειρήσεων που έχουν επιφέρει ζημιές για το ελληνικό Δημόσιο (Siemens, ΟΤΕ, Lidl, Allianz, Hochtief κ.ά.). Τώρα δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις αυτών των ελέγχων;

Μα δεν έχει σταματήσει κανένας έλεγχος αυτών των ζητημάτων. Η μαύρη σύμβαση με τη Siemens είναι υπό έλεγχο και υπό αναίρεση. Για την κυβέρνηση το θέμα είναι ορθάνοιχτο. Και όπως ξέρετε, τα χρήματα που ήταν να πάρουν διάφορες υπηρεσίες, μεταξύ των οποίων και η δική μας, έχουν παγώσει όλα. Πέρα από τις ευθύνες που παραγράφονται με το νομικό πλαίσιο, υπάρχουν και πολιτικές ευθύνες, οι οποίες είναι εδώ και θα βαραίνουν συγκεκριμένους ανθρώπους. Πάντως όταν ψάχνεις μια συμφωνία με έναν εταίρο, το τι κάνει μια ιδιωτική εταιρεία δεν νομίζω ότι παίζει και τόσο σημαντικό ρόλο στο πεδίο των διαπραγματεύσεων.

• Ιδιωτικοποίηση 14 κερδοφόρων περιφερειακών αεροδρομίων, πώληση στην κοινοπραξία Fraport-Slentel. Ηταν κάτι που είχατε καταγγείλει ως αντιπολίτευση. Επιπλέον σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ σε αυτό το θέμα είναι θυγατρική της Lufthansa, η οποία συμμετέχει στη μετοχική σύνθεση της Fraport...

Καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως ό,τι διαπραγματεύτηκε το ΤΑΙΠΕΔ είναι προβληματικό. Πρόκειται για πολύ κακή σύμβαση με πολύ προβληματικά στοιχεία, συμφωνώ απόλυτα. Για τα προβληματικά θα επιληφθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες.

• Εσείς;

Εφόσον υπάρχουν καταγγελίες, εμείς μπορούμε να τις προωθήσουμε στα αρμόδια σώματα και αυτά να καταλήξουν. Μέσα σε αυτό το πολύ κακό πλαίσιο που βρισκόμαστε η κυβέρνηση πρέπει να βρει τον τρόπο να μειώσει τη ζημιά που υπέστη το ελληνικό Δημόσιο από αυτές τις πράξεις οι οποίες έγιναν.

• Ο κ. Βαρουφάκης έλεγε πως δεν μπορεί να ελέγξει τη Γενική γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Πώς εκτιμάτε την καθυστερημένη έναρξη υποβολής φορολογικών δηλώσεων την ώρα της διαπραγμάτευσης της ελληνικής κυβέρνησης; Επιπλέον πώς είναι δυνατόν ο πρώην senior tax advisor της PwC με πελάτες μερικές από τις μεγαλύτερες πολυεθνικές, να είναι σήμερα στη γενική γραμματεία Εσόδων; Σας ρωτώ με βάση τον θεσμικό σας ρόλο.

Συμφωνώ μέχρι κεραίας σε όλα αυτά που λέτε. Είναι ζητήματα που και οι εταίροι θα έπρεπε να τα λάβουν υπόψη τους για τους ανθρώπους που παίρνουν αποφάσεις. Μολονότι εγώ δεν έχω να καταμαρτυρήσω κάτι στη γενική γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, δεν έχουμε προβλήματα στη συνεργασία μας, παρ’ όλα αυτά τέτοιες σκιές κάνουν κακό και στο έργο της γενικής γραμματείας. Σχετικά με την καθυστερημένη υποβολή δηλώσεων, αυτά είναι παθογένειες που πρέπει να ξεπεράσουμε. Οι πολιτικοί προϊστάμενοι των υπηρεσιών είτε είναι η κ. Σαββαΐδου είτε το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να απολογηθούν γιατί συμβαίνει αυτό και να μην ξανασυμβεί. Αυτά τα πράγματα δεν δείχνουν καμία σοβαρότητα του κρατικού μηχανισμού.

• Η περιβόητη σύμβαση με την Ελβετία για τις αδήλωτες καταθέσεις εξαγγέλθηκε, αλλά ακόμα δεν υπογράφηκε. Τι συμβαίνει;

Είμαστε κοντά στην τελική συμφωνία, αλλά το θέμα για εμάς δεν είναι να βιαστούμε να κάνουμε μια ατελή συμφωνία που δεν θα φέρει έσοδα. Από μόνη της δεν λέει τίποτα. Η απάντηση σε όλα αυτά είναι μία και λέγεται περιουσιολόγιο, με σαφείς αυστηρές ποινές για όποιον δεν δηλώσει την περιουσία αυτή. Οι Ελβετοί δεν βάζουν ιδιαίτερα προσκόμματα, τους ενδιαφέρει να προστατέψουν το προϊόν τους, τις τράπεζες. Θέλουν και εμείς να ικανοποιηθούμε και αυτοί να μη χάσουν τους πελάτες.

• Τι γίνεται με όσους επιχείρησαν και έβγαλαν χρήματα έξω ακόμα και εν μέσω capital controls, εκμεταλλευόμενοι παραθυράκια και προνομιακές πληροφορίες;

Εχει δοθεί εντολή από τον κ. Νικολούδη στους αρμόδιους εισαγγελείς και στην Τράπεζα της Ελλάδος να διεξαχθεί ενδελεχής έρευνα για το θέμα.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Το… κύρος της πολιτικής λέει ότι αποκαθιστά ο Κ. Μητσοτάκης
Παραβλέποντας τα τελευταία περιστατικά αναξιοκρατίας και ευνοιοκρατίας στο στενό του περιβάλλον ο Κυριάκος Μητσοτάκης ισχυρίστηκε σήμερα ότι ξεκίνησε «την αποκατάσταση του κύρους της πολιτικής, αλλά και των...
Το… κύρος της πολιτικής λέει ότι αποκαθιστά ο Κ. Μητσοτάκης
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Κομάντο» κατά του οικονομικού εγκλήματος ετοιμάζει ο Παπαγγελόπουλος
Τη δημιουργία ειδικής ομάδας κατά του οικονομικού εγκλήματος προαναγγέλλει ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος τονίζοντας ότι θα ακολουθήσει σειρά νομοθετικών παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση κρουσμάτων διαφθοράς και...
«Κομάντο» κατά του οικονομικού εγκλήματος ετοιμάζει ο Παπαγγελόπουλος
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Πρόκληση και για την κυβέρνηση τα Paradise Papers»
Σε δήλωσή του για τα Paradise Papers ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «η Ελλάδα έχει πικρή πείρα, καθώς μια από τις βασικές αιτίες που μας οδήγησαν στην κρίση, ήταν η αδιαφανής δράση μιας καλομαθημένης οικονομικής...
«Πρόκληση και για την κυβέρνηση τα Paradise Papers»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Τον Αύγουστο δεν θα είμαστε η χώρα της κρίσης»
Μήνυμα ότι η Ελλάδα τον ερχόμενο Αύγουστο «δεν θα είναι πια η χώρα της κρίσης» έστειλε ο υπουργός Άμυνας και πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος. Αναφερόμενος και στο σύστημα της διαπλοκής, είπε...
«Τον Αύγουστο δεν θα είμαστε η χώρα της κρίσης»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Θεσμική θωράκιση απέναντι στα φαινόμενα διαφθοράς
Στο τελικό στάδιο σχεδιασμού και θεσμοθέτησης βρίσκονται τα μέτρα για τη θεσμική θωράκιση της χώρας απέναντι στα φαινόμενα διαφθοράς. Σχετικό έγγραφο του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και...
Θεσμική θωράκιση απέναντι στα φαινόμενα διαφθοράς
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Μετωπική για διαφθορά-διαπλοκή
Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να μην αφήσει να περάσουν στα «ψιλά» όσα ακούστηκαν στην εξεταστική επιτροπή για το «τρίγωνο» τραπεζικού, πολιτικού και μιντιακού συστήματος. «Ολα στο φως» δήλωσε στο χθεσινό...
Μετωπική για διαφθορά-διαπλοκή

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας