Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Οριστικοποιείται το ρήγμα στον ΣΥΡΙΖΑ

Για όλα μίλησε στην ιταλική εφημερίδα ο Ν. Παππάς

ilmanifesto.info/

Οριστικοποιείται το ρήγμα στον ΣΥΡΙΖΑ

  • A-
  • A+

Συνέντευξη εφ' όλης της ύλης παραχώρησε σε ιταλική εφημερίδα ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, απαντώντας για τα κυβερνητικά σχέδια μετά τη συμφωνία, για τα περιθώρια εφαρμογής μιας αριστερής πολιτικής αλλά και για εσωτερικά θέματα που απασχολούν τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η συνέντευξη του Έλληνα υπουργού, αποτελεί το κύριο θέμα του εξώφυλλου της εφημερίδας Ιλ Μανιφέστο, με τίτλο «Ιl contropiano» (το αντισχέδιο) και τονίζεται μεταξύ των άλλων ότι η κυβέρνηση έχει ως στόχο την αύξηση της ελευθερίας κίνησης στην εθνική πολιτική, τίθεται ως προτεραιότητα η αντιμετώπιση του θέματος του χρέους, ενώ ο κ. Παππάς αναφέρεται στην ανάγκη στήριξης των ασθενέστερων οικονομικά τάξεων και στην καταπολέμηση της διαφθοράς και της διαπλοκής.

Σε σχέση με τις άμεσες προτεραιότητες κοινωνικής πολιτικής μετά την ψήφιση της συμφωνίας, ο υπουργός Επικρατείας τονίζει:

«Θα δώσουμε, πρώτα από όλα, μάχη ώστε τα χρηματοδοτικά προγράμματα της ανάπτυξης να γίνουν εμπροσθοβαρή, να πέσουν νωρίς σε σχέση με το εφαρμοζόμενο πρόγραμμα, ει δυνατόν από τους πρώτους μήνες, και το δεύτερο είναι να διοχετευθούν κυρίως σε τομείς, δράσεις και κοινωνικές τάξεις και ομάδες οι οποίες θα υποστούν αρνητικές συνέπειες από την απότομη εφαρμογή των ρυθμίσεων του προγράμματος, παραδείγματος χάρη στους αγρότες. Χρειάζεται μια ειδική μέριμνα και πολιτική. Η αύξηση της εισφοράς και το γεγονός ότι φεύγει η επιδότηση του πετρελαίου, δημιουργεί ένα αρνητικό περιβάλλον. Εκεί χρειάζεται μια θετική, δημόσια παρέμβαση, για να επιβιώσει ο κλάδος, να μείνουν οι άνθρωποι στο επάγγελμα και να μην ρημάξουν τα χωράφια».

Ερωτηθείς αν το τριετές αυτό πρόγραμμα μπορεί να εξασφαλίσει όντως μεγαλύτερη σταθερότητα στην οικονομία, ο Νίκος Παππάς απαντά:

«Αυτό θα συμβεί υπό την προϋπόθεση της ομαλής χρηματοδότησης και της οριστικής διευθέτησης του θέματος του χρέους. Η οποία, πλέον, είναι και δέσμευση των εταίρων και θα σηματοδοτήσει το κατά πόσον τόσο οι εγχώριοι καταναλωτές όσο και οι διεθνείς επενδυτές θα διαμορφώσουν μια εικόνα για την ελληνική οικονομία γύρω από την οποία δεν υπάρχει καμία πιθανότητα για Grexit. Yπάρχει όλο το υπόβαθρο και οι δυνατότητες για αναπτυξιακά βήματα. Αυτές οι προϋποθέσεις είναι πάρα πολύ σημαντικές και κρίσιμες».

«Για το θέμα του χρέους η Ελλάδα συνεχίζει να ζητά περικοπή, ελάφρυνση, ή μια διευθέτηση που να το κάνει βιώσιμο και να δίνει την δυνατότητα πληρωμής κάθε χρόνο;» ρωτά η «Ιλ Μανιφέστο και ο υπουργός Επικρατείας απαντά:

«Μπορούμε να συζητήσουμε πλείστες όσες λύσεις, οι οποίες, όμως, μας οδηγούν στο ένα και στο αυτό αποτέλεσμα. Να αφήσουμε έναν όγκο χρέους και μια σειρά ετήσεων υποχρεώσεων, οι οποίες και να είναι βιώσιμες και εξυπηρετήσιμες, και, κυρίως, να μην αποτελούν τροχοπέδη, στην όποια αναπτυξιακή προσπάθεια. Να μην καταπίνουν μεγάλα πλεονάσματα, τα οποία θα βγαίνουν από το υστέρημα της ελληνικής οικονομίας και να μην υποσκάπτουν διαρκώς τόσο την δυνατότητά μας να αποπληρώσουμε, όσο και ευρύτερα, την θέση της Ελλάδας στο κοινό νόμισμα».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την εσωτερική κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ και την πιθανότητα διάσπασης, ο υπουργός Επικρατείας τονίζει:

«Δυστυχώς φαίνεται να οριστικοποιείται ένα ρήγμα το οποίο εμείς θα δουλέψουμε μέχρι τελευταία στιγμή για να το αποτρέψουμε. Σε κάθε περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύεται ως ο πόλος της πολιτικής σταθερότητας στην ελληνική πολιτική σκηνή και θα πρέπει να εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες ούτως ώστε τον ρόλο αυτό που του αναγνώρισε ο ελληνικός λαός, να μπορέσει να τον φέρει εις πέρας. Και να τελεσφορήσει και η γραμμή και ο σκοπός του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος είναι και να έχει παρεμβάσεις στο δημοσιονομικό επίπεδο, οι οποίες να είναι αναδιανεμητικές υπέρ των στρωμάτων που πλήττονται, αλλά να κάνει και πάρα πολύ καίριες παρεμβάσεις στο επίπεδο της δημόσιας διοίκησης, στα θέματα της διαφθοράς, της διαπλοκής και της συνολικής λειτουργίας του κράτους. Επειδή είμαστε μια καινούρια πολιτική δύναμη, και δεν έχουμε τις δεσμεύσεις των παλιών, είμαστε η μόνη δύναμη που μπορεί να το κάνει».

Σε ερώτηση της Ιλ Μανιφέστο για τα σημερινά περιθώρια εφαρμογής μιας αριστερής πολιτικής, δεδομένων των ισορροπιών στην Ευρώπη, ο Νίκος Παππάς απαντά αναλυτικά:

«Είμαι από τους ανθρώπους που πιστεύανε παραδοσιακά ότι η Ευρώπη είναι το πεδίο των ταξικών αγόνων, των πολιτικών ανταγωνισμών. Και επειδή αυτό το πίστευα σε καιρούς κατά τους οποίους οι συσχετισμοί ήταν σαφώς πιο δυσμενείς για τις αριστερές ιδέες, δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην συνεχίσω να το πιστεύω και αυτή τη στιγμή. Πιστεύω ότι μπορούμε -με τις απαραίτητες κινήσεις και με μία ιδιαίτερα ενεργητική οικονομική και πολιτική διπλωματία- να αυξηθούν οι βαθμοί ελευθερίας άσκησης εθνικής πολιτικής. Βέβαια, δεν έχουμε αυταπάτη ετούτη τη στιγμή, αυτό παραμένει ζητούμενο. Παραδείγματος χάρη, αναφέρομαι στον ρόλο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Η ΕΚΤ θα έπρεπε να είναι ο δανειστής της ύστατης καταφυγής. Ο μηχανισμός, δηλαδή, που εγγυάται την προσφορά χρήματος σε όλη την Ευρωζώνη. Αντιθέτως, οι πολιτικές σκοπιμότητες δεν τής επέτρεψαν να παίξει αυτό τον ρόλο, αλλά την έβαλαν σε ρόλο καταστολέα της προσφοράς χρήματος και δημιουργού προβλημάτων. Προβλήματα τα οποία, από τη φύση της, ως θεσμός, θα έπρεπε να είναι φτιαγμένη για να λύνει».

«Πώς ερμηνεύετε τη δημόσια παρέμβαση του Ρομάνο Πρόντι, με την οποία κατηγόρησε πρόσφατα τη Γερμανία του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ότι με τις θέσεις της κινδυνεύει να οδηγήσει σε αδιέξοδο την Ευρωπαϊκή Ένωση;» ρωτά, τέλος, η «Ιλ Μανιφέστο» τον στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού, ο οποίος δηλώνει:

«Ο Ρομάνο Πρόντι έχει απόλυτο δίκιο και ευτυχώς η ιστορία του είναι τέτοια που κανένας δεν μπορεί να τον κατηγορήσει για αντιευρωπαϊκό πνεύμα, όπως κάνανε οι πολιτικοί αντίπαλοί μας, μέχρι πρότινος, για τον ΣΥΡΙΖΑ. Είμαστε αισιόδοξοι για τις πολιτικές δυναμικές που μπορεί να αναπτυχθούν και, πιστέψτε με, στις δυναμικές αυτές εμείς δεν θα είμαστε απλοί συμμέτοχοι, αλλά θα είμαστε δημιουργοί. Μια δύναμη που τις δυναμικές αυτές θα τις επιτείνει και θα δώσει τη δυνατότητα οι πολιτικές αυτές δυναμικές να διαμορφώσουν και μια πραγματικότητα που θα βοηθήσει όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση να μπει και πάλι σε δρόμο πραγματικής ανάπτυξης».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Πρώτος στόχος της κυβέρνησης η διευθέτηση του χρέους
Για τετραετία εξόδου από την κρίση και ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, δεσμεύτηκε ο πρωθυπουργός κατά τη δευτερολογία του, στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Από το βήμα της Βουλής, ο Αλέξης...
Πρώτος στόχος της κυβέρνησης η διευθέτηση του χρέους
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αφωνία Στουρνάρα για τη συμφωνία
Με τον πρωθυπουργό εκτός Ελλάδας για τις επόμενες μέρες και με τον διεθνή Τύπο να συνεχίζει τα εγκώμια για τη συμφωνία της περασμένης Πέμπτης στο Eurogroup του Λουξεμβούργου, ξαφνικά, χθες, ανέκυψε θέμα με τον...
Αφωνία Στουρνάρα για τη συμφωνία
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ελάφρυνση μέτρων και χρέους στην κυβερνητική ατζέντα
Οι «καυτές πατάτες» που κρατά στα χέρια της η κυβέρνηση και πρέπει να διαχειριστεί με επιτυχία είναι ουκ ολίγες από εδώ και πέρα. Ωστόσο, στο κυβερνητικό επιτελείο βλέπουν με αισιοδοξία το προσεχές διάστημα...
Ελάφρυνση μέτρων και χρέους στην κυβερνητική ατζέντα
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Άνοιγμα στην κοινωνία από τον Αλ. Τσίπρα
Στους βασικούς πυλώνες στους οποίους θα στηριχθεί νέο μοντέλο του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε ο Αλέξης Τσίπρας, ανοίγοντας τις εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής. Ο πρωθυπουργός τονίζοντας την ανάγκη το κόμμα να...
Άνοιγμα στην κοινωνία από τον Αλ. Τσίπρα
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Η Αριστερή Πλατφόρμα προτείνει Μνημόνιο και δραχμή
Ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, Νίκος Παππάς, με συνέντευξή του στην «Εφ.Συν.» ζητά από τους διαφωνούντες να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους και υπογραμμίζει ότι «η κατάσταση ερμαφροδιτισμού, "στηρίζω...
Η Αριστερή Πλατφόρμα προτείνει Μνημόνιο και δραχμή
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Τη διαγραφή του Νίκου Παππά από τον ΣΥΡΙΖΑ, ζητάει ο Στ. Πέτσας
Στην αντεπίθεση πέρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, υιοθετώντας χωρίς δεύτερη σκέψη το παρανόμως καταγραφέν ηχητικό ντοκουμέντο του Σ. Μιωνή, ενώ επιμένει να σιωπά για τα χρήματα που μοίρασε στα ΜΜΕ
Τη διαγραφή του Νίκου Παππά από τον ΣΥΡΙΖΑ, ζητάει ο Στ. Πέτσας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας