Εδώ και μήνες, από τότε που αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο των υποκλοπών και παρακολουθήσεων σε πολιτικούς, δημοσιογράφους και επιχειρηματίες, οι έρευνες βρίσκουν τοίχο στο «απόρρητο». Την τόσο βολική δικαιολογία έχουν επικαλεστεί ουκ ολίγες φορές ο πρωθυπουργός, τα κυβερνητικά στελέχη αλλά και οι άμεσα εμπλεκόμενοι του σκανδάλου. Εως σήμερα γνωρίζαμε για το απόρρητο με γνώμονα την εθνική ασφάλεια. Πλέον, υπάρχει και το φορολογικό απόρρητο που έρχεται να «σώσει» την εταιρεία Krikel από τις αποκαλύψεις. Και εξηγούμαστε:
Η «Εφ.Συν.» αποκάλυψε χθες πώς ακριβώς αγοράστηκε ο εξοπλισμός υποστήριξης του κακόβουλου λογισμικού Predator από την εταιρεία Krikel προκειμένου να χρησιμοποιηθεί από την ΕΥΠ στις εγκαταστάσεις της στην Αγία Παρασκευή. Η αγορά έγινε μέσω μιας εταιρείας-«βιτρίνας», της «Ιονία Τεχνική», η οποία χρησιμοποιήθηκε ως το μέσον γι’ αυτήν μέσω εικονικών τιμολογίων συνολικού ύψους 5,3 εκατ. ευρώ. Τα τιμολόγια αυτά που εκδόθηκαν από την «Ιονία» με αποδέκτη την Krikel και περιλαμβάνονταν στις συγκεντρωτικές καταστάσεις των εταιρειών δεν αποτυπώνονταν τραπεζικά, δεν υπήρχαν δηλαδή οι αντίστοιχες τραπεζικές συναλλαγές. Αυτό αποδείχθηκε από το άνοιγμα των λογαριασμών της Krikel, οι οποίοι στάλθηκαν στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής από την Τράπεζα της Ελλάδος, όπως επίσης και από το γεγονός ότι η «Ιονία Τεχνική» έως και το 2019 είχε σχεδόν μηδενικό τζίρο στις εργασίες της.
Τούτων δοθέντων η «Εφ.Συν.» απευθύνθηκε χθες στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΔΑΕ) προκειμένου να μας ενημερώσει για τα αποτελέσματα των ελέγχων της ΔΟΥ Ν. Ιωνίας στην εταιρεία «Ιονία» το 2019, αλλά και επιπρόσθετα για τα κάτωθι:
- Εάν έχει υποβάλει πρόστιμα στην «Ιονία Τεχνική» και εάν ναι για ποια χρήση και τι αφορούσαν αυτά.
- Εάν επιβεβαιώνει ότι ο φορολογικός έλεγχος της ΔΟΥ Ν. Ιωνίας δεν εντόπισε τα εικονικά τιμολόγια μεγάλου ύψους που έχει εκδώσει η εταιρεία προς την Krikel.
- Εάν οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ, που εμπλέκονται στις επιστροφές ΦΠΑ, όφειλαν να διαπιστώσουν πως τα τιμολόγια που εμφάνισε η Krikel για να εισπράξει ΦΠΑ ύψους 1,2 εκατ. ευρώ συνολικά ήταν εικονικά και
- εάν η ΑΑΔΕ ελέγχει ως οφείλει τραπεζικούς λογαριασμούς στους οποίους έχουν υπάρξει συναλλαγές μεταξύ εταιρειών που διεκδικούν μεγάλες επιστροφές ΦΠΑ για να διαπιστώσει αν είναι πραγματικές.
Η απάντηση της ΑΑΔΕ ήταν η εξής: «Σχετικά με τα ερωτήματά σας, θέματα που αφορούν συγκεκριμένες φορολογικές υποθέσεις πολιτών ή επιχειρήσεων εμπίπτουν στις διατάξεις του φορολογικού απορρήτου. Τούτο δεν μπορεί να ερμηνευθεί ως επαλήθευση ή διάψευση όσων αναφέρονται στο δημοσίευμα ή στα ερωτήματά σας».
Ερώτημα απευθύναμε και προς το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, διερωτώμενοι πώς ένας από τους βασικούς προμηθευτές του εμπλέκεται σε μια υπόθεση εικονικών τιμολογίων. Δεν πήραμε καμία επίσημη απάντηση. Με δεδομένο το γεγονός ότι τα στοιχεία που δημοσιεύσαμε βρίσκονται ήδη στα χέρια των δύο εισαγγελέων που ερευνούν την υπόθεση των υποκλοπών η μοναδική ελπίδα για τη Δημοκρατία και τη χώρα είναι όπως αυτοί σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και αγνοήσουν την πολιτική ομερτά που οδηγεί στη συγκάλυψη ενός τεράστιου σκανδάλου.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας