Το άγχος του Κυριάκου Μητσοτάκη για μη επίτευξη αυτοδυναμίας στις ενδεχόμενες δεύτερες εκλογές προδίδει το γεγονός ότι έχει αρχίσει πάλι να ανοίγει το παράθυρο για κυβερνήσεις συνεργασίας. Το έκανε πολύ καθαρά και κατά την επίσκεψή του στο Λονδίνο και τη συζήτησή του με τον διευθυντή του Ελληνικού Παρατηρητηρίου του London School of Economics, Kέβιν Φέδερστοουν.
Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός επανέλαβε μεν ότι στόχος του είναι η αυτοδυναμία, υποστηρίζοντας ότι «είναι απολύτως εφικτό» το «να φτάσουμε στο 37%-38% για να σχηματίσουμε αυτοδύναμη κυβέρνηση στις δεύτερες εκλογές», αλλά την ίδια ώρα είπε και το εξής: «Εναπόκειται στον ελληνικό λαό να αποφασίσει αν θέλει να κυβερνήσουμε μόνοι μας σε περίπτωση που κερδίσουμε -και νομίζω ότι έχουμε βάσιμες πιθανότητες να κερδίσουμε- ή αν ουσιαστικά θα μας πει “αναζητήστε έναν κυβερνητικό εταίρο”», νερώνοντας έτσι τα όσα έλεγε ακριβώς πριν περί αυτοδυναμίας.
Μια στάση που έχει ασφαλώς να κάνει με το γεγονός πως ο κ. Μητσοτάκης παραμένει με την πλάτη στον τοίχο για το σκάνδαλο των υποκλοπών (για το οποίο δεν απέφυγε τις αλλεπάλληλες ερωτήσεις ούτε στη συζήτηση με τον Κ. Φέδερστοουν) και βλέπει την εντεινόμενη φθορά της κυβέρνησης.
Βέβαια, μπορεί τώρα πάλι να ανοίγει το παράθυρο για κυβερνήσεις συνεργασίας, αλλά το μόνο κόμμα που σήμερα προβάλλει ως δυνητικός κυβερνητικός εταίρος του Κυρ. Μητσοτάκη είναι η ακροδεξιά Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου. Και μπορεί ο πρωθυπουργός στην ίδια συζήτηση με τον διευθυντή του Ελληνικού Παρατηρητηρίου του LSE να υποστήριξε ότι «δεν θα σκεφτόμασταν ποτέ μια συμμαχία με την Ακροδεξιά», αλλά δεν την ονομάτισε ούτως ώστε να μην καταστήσει σαφές αν εννοεί ότι αποκλείει μια συνεργασία με τον Βελόπουλο -του οποίου όμως οι ομοϊδεάτες και πρώην συνοδοιπόροι του στον ΛΑΟΣ κατέχουν σήμερα κρίσιμα υπουργεία στην κυβέρνηση- ή αν εννοεί κάποιον άλλο, όπως λ.χ. τον ναζιστή Κασιδιάρη.
Την ίδια ώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ταλαντεύεται μεταξύ των σεναρίων για τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών. Θυμίζουμε ότι τα δύο σενάρια που αυτή τη στιγμή κυκλοφορούν έντονα στο εσωτερικό της Ν.Δ. αφορούν είτε εκλογές στα τέλη Μαρτίου-αρχές Απριλίου, είτε εκλογές τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο, όπου στο δεύτερο σενάριο ο πρωθυπουργός δέχεται εισηγήσεις να τις ανακοινώσει στις 17 Δεκεμβρίου που ψηφίζεται ο προϋπολογισμός στη Βουλή.
Ωστόσο από τη μία υπήρξαν χθες κυβερνητικές διαρροές στον φιλοκυβερνητικό Τύπο που τάσσονταν κατά των εκλογών στις αρχές του έτους με το επιχείρημα, μεταξύ άλλων, ότι δεν έχουν ακόμα κλείσει όλα τα ψηφοδέλτια του κόμματος, αλλά από την άλλη ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης συνεχίζει να κάνει ό,τι μπορεί για να τρέφει την εκλογολογία. Κάτι που έκανε ακόμα και με τις αλλεπάλληλες δηλώσεις του γύρω από τις εκλογές καθ’ όλη την παρουσία του στο Λονδίνο.
Βέβαια, ανεξάρτητα από το πότε θα επιλέξει ο πρωθυπουργός να στηθούν οι κάλπες, υπάρχει και άλλος ένας λόγος για να θέλει να κρατάει ψηλά την εκλογολογία. Και αυτός είναι ότι οι εκλογές κατά κανόνα περιορίζουν τη δημόσια έκφραση των εσωκομματικών διαφωνιών, που ειδικά αυτήν την περίοδο είναι πολύ οξυμένες στη Ν.Δ. Και την περιορίζουν είτε γιατί κάποιος δεν θέλει να εμφανιστεί ότι ασκεί κριτική στο κόμμα του λίγο πριν από την εκλογική μάχη, είτε γιατί αισθάνεται την απειλή που απορρέει από το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός διαμορφώνει τα ψηφοδέλτια και το ποιοι θα ανταγωνιστούν ποιους στις εκλογικές περιφέρειες στη μάχη του σταυρού.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας