Νέα ξεκάθαρη διαφοροποίηση από τη γραμμή του μεγάρου Μαξίμου στο θέμα των υποκλοπών, από τον βουλευτή Ηλείας της Ν.Δ. Κώστα Τζαβάρα, ο οποίος εξέπεμψε χθες σε εντελώς άλλο μήκος κύματος από την επιχείρηση απαξίωσης των αποκαλυπτικών δημοσιευμάτων για το σκάνδαλο, στην οποία επιδίδεται ο πρωθυπουργός. Υπενθυμίζουμε ότι μόλις προχθές από την Αχαΐα ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στις αποκαλύψεις του Τύπου, μιλούσε για «σαχλαμάρες», για «σενάρια επιστημονικής φαντασίας» και για «διακίνηση λιστών χωρίς καμία απολύτως τεκμηρίωση», δυσανασχετώντας με το «να πρέπει να αποδεικνύουμε εμείς ότι αυτά τα οποία γράφουν κάποιοι δεν ισχύουν, αντί να αποδεικνύουν αυτοί που τα ισχυρίζονται ότι ισχύουν».
Αντίθετα ο Κώστας Τζαβάρας τόνισε (ρ/σ «Στο Κόκκινο») ότι «το βάρος της απόδειξης προφανώς δεν το έχει ο δημοσιογράφος. Ο δημοσιογράφος έχει την υποχρέωση να διασταυρώνει τις πληροφορίες του. Το βάρος της απόδειξης από τη στιγμή που η υπόθεση παίρνει τον δρόμο της Δικαιοσύνης [...] το έχει ο εισαγγελέας και ο δικαστής». Και σε αντίθεση επίσης με τα περί «σεναρίων επιστημονικής φαντασίας» του πρωθυπουργού, ο κ. Τζαβάρας σημείωσε ρητά πως «είναι τόσο περιγραφικές μέχρι κεραίας οι λεπτομέρειες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, που κανένας δεν μπορεί να πει ότι όλα αυτά κινούνται στον χώρο της φαντασίας». Και κάλεσε την εισαγγελική αρχή «να ερευνήσει με συγκεκριμένες ανακριτικές ενέργειες και να πάει στον χώρο της ΕΥΠ, να ψάξει να βρει τα έγγραφα και να δούμε εάν όλα αυτά που λέγονται είναι αλήθεια ή ψέματα», ενώ κριτική στην κυβέρνηση έκανε και δηλώνοντας πως το γεγονός ότι η ΑΔΑΕ δεν ρωτήθηκε για το κυβερνητικό νομοσχέδιο για τη λειτουργία της ΕΥΠ «ήταν μια παράλειψη πράγματι».
Την ίδια ώρα το Μαξίμου αισθάνεται ακόμα μεγαλύτερη πίεση μετά τις αντιδράσεις-κόλαφο της ΑΔΑΕ και της Ενωσης Ελλήνων Ποινικολόγων κατά της κυβέρνησης για το νομοσχέδιο για την ΕΥΠ που ετοιμάζεται προσεχώς να φέρει στη Βουλή. Σε αυτό το πλαίσιο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου υποστήριξε χθες πως «η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει πολλές από τις προτάσεις» που κατατέθηκαν στη δημόσια διαβούλευση «στην κατεύθυνση μιας πληρέστερης πρότασης, πάντοτε στη φιλοσοφία της νομοθέτησης που κάνουμε».
Ομως συμπλήρωσε ότι «οι θεσμικές ρυθμίσεις που φέρνουμε, συντονίζουν το πλαίσιο στη χώρα μας με πάρα πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η τριετία, για παράδειγμα, για την ενημέρωση κάποιου από την ώρα που τελειώνει η νόμιμη επισύνδεση για λόγους εθνικής ασφάλειας δεν είναι μόνο μια πραγματικότητα στην Ελλάδα. Ισχύει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες», φανερώνοντας έτσι την πρόθεση της κυβέρνησης να μην αλλάξει τίποτα σε σχέση με την πιο χοντρή πρόβλεψη του νομοσχεδίου, που ασφαλώς είναι το θέμα της τριετίας. Θυμίζουμε ότι το νομοσχέδιο νομοθετεί τη συγκάλυψη, προβλέποντας ότι το θύμα θα μπορεί να ενημερωθεί μόνο τρία χρόνια μετά τη λήξη της παρακολούθησης, μόνο ύστερα από απόφαση τριμελούς οργάνου και όχι για τους λόγους της παρακολούθησής του.
Παράλληλα αυξάνεται η πίεση στην κυβέρνηση και από την Ευρώπη, με την εισηγήτρια της PEGA Σόφι ιν ’τ Βελτ, να σημειώνει (Deutsche Welle) ότι το ελληνικό σκάνδαλο των υποκλοπών «μπορεί να είναι και κάτι μεγαλύτερο» από το Γουότεργκεϊτ.
Εν τω μεταξύ ο πρωθυπουργός συναντήθηκε στο μέγαρο Μαξίμου, με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά, όπου υποστήριξε ότι «ο τρόπος αναθεώρησης του Ταμείου Ανάκαμψης είναι καθορισμένος από την ιδρυτική πράξη του ίδιου του ταμείου. Κουβέντες του αέρα περί επαναδιαπραγμάτευσης του Ταμείου με έναν νόμο και με ένα άρθρο καλό είναι να μην ακούγονται».
Επιχείρησε έτσι να απαξιώσει τη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα ότι «μια από τις πρώτες επιλογές μετά τις εκλογές μιας προοδευτικής κυβέρνησης θα είναι η επαναδιαπραγμάτευση και αναδιανομή των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης προκειμένου να στηριχθεί η αγροτική παραγωγή». «Για λόγους που οφείλει να εξηγήσει ο κ. Μητσοτάκης, αγχώνεται μην τυχόν αλλάξουν οι συμφωνίες που ο ίδιος έχει κάνει με μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους», απάντησε μεταξύ άλλων ο ΣΥΡΙΖΑ.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας