• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 6.6°C / 10.2°C
  0 BF
  86%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 1.2°C / 5.7°C
  3 BF
  65%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 7.0°C / 9.9°C
  3 BF
  77%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C -1.1°C / 1.1°C
  1 BF
  86%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 3.9°C
  2 BF
  75%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C 0.7°C / 4.0°C
  0 BF
  80%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  0°C 0.4°C / 0.4°C
  3 BF
  69%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.4°C / 7.4°C
  2 BF
  88%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 11.1°C
  2 BF
  93%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 7.3°C / 7.3°C
  3 BF
  83%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.4°C / 11.6°C
  2 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.2°C / 6.2°C
  4 BF
  66%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.1°C / 10.1°C
  2 BF
  86%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 4.9°C
  0 BF
  81%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 6.5°C / 8.8°C
  2 BF
  77%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 10.8°C
  1 BF
  82%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.4°C / 10.4°C
  2 BF
  82%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.5°C / 5.5°C
  1 BF
  87%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C 1.4°C / 4.7°C
  1 BF
  84%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  0°C -0.2°C / -0.2°C
  2 BF
  79%

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Παραμύθια για το νομοσχέδιο της ΕΥΠ από το Μαξίμου

 • A-
 • A+
Η λέξη «μόνο» που πρόσθεσαν στις διατάξεις για την ενημέρωση όσων παρακολουθούνταν και οι ψευδείς ισχυρισμοί για το τι ίσχυε πριν από τη διαβόητη τροπολογία του 2021.

Να παραπλανήσει για το γεγονός ότι νομοθετεί τη συγκάλυψη μέσω του περιβόητου νομοσχεδίου για τις αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο για τη λειτουργία της ΕΥΠ προσπαθεί η κυβέρνηση και δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει ψευδείς ισχυρισμούς για να θολώσει τα νερά γύρω από τις μεθοδεύσεις της.

Ο χθεσινός απολύτως ψευδής ισχυρισμός του μεγάρου Μαξίμου αφορούσε το εξής: Παραδέχτηκε μεν –διά του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου– ότι με το νέο νομοσχέδιο απαγορεύει στα θύματα των υποκλοπών για λόγους «εθνικής ασφάλειας» να μάθουν τους λόγους της παρακολούθησής τους, επιτρέποντας μόνο να μάθουν ότι παρακολουθούνταν και για ποιο χρονικό διάστημα (έπειτα από τρία ολόκληρα χρόνια και ύστερα από απόφαση τριμελούς οργάνου), αλλά ισχυρίστηκε ότι δήθεν αυτό προβλεπόταν και στο πλαίσιο που ίσχυε πριν από τη διαβόητη κυβερνητική τροπολογία του 2021.

Ειδικότερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ισχυρίστηκε χθες ότι «δεν υπήρχε ούτε στο προηγούμενο πλαίσιο η δυνατότητα, η διάταξη ή η πρόβλεψη, εφόσον επρόκειτο για λόγους εθνικής ασφάλειας, να ενημερωθεί το πρόσωπο που παρακολουθούνταν ποιος είναι ο λόγος της εθνικής ασφάλειας για τον οποίο παρακολουθείται. Δεν υπήρχε ποτέ τέτοιο ζήτημα στο θεσμικό πλαίσιο, ούτε έχει θέσει ποτέ κανείς τέτοιο ζήτημα. Αυτό που θα γίνεται είναι ότι, μετά την παρέλευση της τριετίας, από μια επιτροπή που θα αποτελείται από τον διοικητή της ΕΥΠ ή της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας –εκείνη την περίοδο, την περίοδο που εξετάζεται το αίτημα–, από τον αντίστοιχο εισαγγελέα –πάλι εκείνη την περίοδο– και από τον επικεφαλής της Αρχής, θα δίνεται μια απάντηση εάν παρακολουθούνταν για λόγους εθνικής ασφάλειας και ποιο χρονικό διάστημα».

Πάμε να δούμε τώρα τι στ’ αλήθεια ίσχυε πριν. Στο άρθρο 5 παρ. 9 του νόμου 2225/1994 προβλεπόταν ότι η ΑΔΑΕ (και όχι βέβαια ένα τριμελές όργανο με τη συμμετοχή του ίδιου του διοικητή της ΕΥΠ και του εισαγγελικού λειτουργού που εξέδωσε τη διάταξη, όπως πάει να γίνει τώρα από την κυβέρνηση) μπορούσε «μετά τη λήξη του μέτρου της άρσης να αποφασίζει τη γνωστοποίηση της επιβολής του μέτρου αυτού στους θιγόμενους». Η γενική αυτή διατύπωση (χωρίς την περιοριστική λέξη «μόνο») καθιστά σαφές ότι ο θιγόμενος είχε το δικαίωμα να λάβει γνώση της εισαγγελικής διάταξης μέσω της οποίας επιβλήθηκε το μέτρο (προκειμένου να μπορεί να ελεγχθεί η νομιμότητά της) και του συνόλου των στοιχείων του φακέλου.

Μετά ήρθε το 2021 η κυβέρνηση Μητσοτάκη να φέρει τη διαβόητη τροπολογία (άρ. 87 του νόμου 4790/2021) που απαγόρευσε με αναδρομική ισχύ τη δυνατότητα γνωστοποίησης των υποκλοπών στους θιγόμενους που παρακολουθούνταν για λόγους «εθνικής ασφάλειας». Και τώρα το νέο νομοσχέδιο για το θεσμικό πλαίσιο της ΕΥΠ που η κυβέρνηση έχει θέσει στη δημόσια διαβούλευση προβλέπει (άρθρο 4 παρ. 7) ότι «στην περίπτωση που αποφασισθεί η ενημέρωση, το καθ’ ου η άρση πρόσωπο ενημερώνεται μόνο για την επιβολή του περιοριστικού μέτρου και για τη διάρκειά του».

Αν ήδη από το προηγούμενο πλαίσιο ίσχυε ότι ο θιγόμενος δεν είχε το δικαίωμα να μάθει τους λόγους της παρακολούθησής του, τότε γιατί τώρα η κυβέρνηση ένιωσε την ανάγκη να προσθέσει αυτή τη μικρή λεξούλα στη διατύπωση, τη λέξη «μόνο»; Μα ασφαλώς για να περιορίσει το πεδίο γνωστοποίησης που υπήρχε πριν, μόνο στην πραγματοποίηση της παρακολούθησης και στη διάρκειά της. Και έτσι ενώ το σχετικό δικαίωμα ενημέρωσης παρέχεται ακριβώς για τη δικαστική προστασία του θιγόμενου, αυτός (εφόσον η ενημέρωσή του εγκριθεί τρία χρόνια μετά από το τριμελές όργανο) δεν θα μπορεί να ενημερωθεί ούτε καν για το περιεχόμενο της πράξης την οποία πρόκειται να προσβάλει, δηλαδή για τους λόγους της παρακολούθησής του και τα υπόλοιπα στοιχεία.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Παγιδευμένο στις αντιφάσεις του το Μαξίμου
Με τελείως διαφορετικό τρόπο αντιμετωπίζει η κυβέρνηση την περίπτωση Ανδρουλάκη από την περίπτωση Χατζηδάκη, παρά το γεγονός ότι και οι δύο αφορούν τις «επισυνδέσεις» της ΕΥΠ.
Παγιδευμένο στις αντιφάσεις του το Μαξίμου
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Παραλήρημα Μητσοτάκη
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατέφυγε χθες σε έναν ακραίο πόλεμο κατά του Αλέξη Τσίπρα, βγαλμένο από τα κιτάπια της σκληρής προδικτατορικής Δεξιάς, προσπαθώντας να παρουσιάσει τον ΣΥΡΙΖΑ ως «απειλή για τη Δημοκρατία»...
Παραλήρημα Μητσοτάκη
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Κάνουν τον ψόφιο κοριό
Μεγάλη ενόχληση και πλήρη απώλεια ψυχραιμίας προκάλεσε στο μέγαρο Μαξίμου η παρέμβαση του Κώστα Καραμανλή από τα Ανώγεια της Κρήτης για το σκάνδαλο των υποκλοπών.
Κάνουν τον ψόφιο κοριό
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Σε πλήρη αμηχανία το Μαξίμου
Βουβή, άλαλη και σε πλήρη αμηχανία, μπροστά στις χθεσινές αποκαλύψεις της «Εφ.Συν.», η κυβέρνηση, η οποία πιάστηκε με τη γίδα στην πλάτη να παραπληροφορεί και να επιχειρεί να παραπλανήσει με χοντροκομμένα...
Σε πλήρη αμηχανία το Μαξίμου
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ο βασιλιάς είναι πιο γυμνός από ποτέ
Στη μακράν πιο δεινή για τον ίδιο θέση, από την αρχή της τριετούς θητείας του, έχει περιέλθει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Κάθε μέρα που περνάει, το...
Ο βασιλιάς είναι πιο γυμνός από ποτέ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας