Σε θέση άμυνας ο υπουργός Επικρατείας που κλήθηκε να συναντηθεί με τα μέλη της Επιτροπής του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μετά την άρνηση του πρωθυπουργού.
Οι ευρωβουλευτές ζήτησαν επιτακτικά απαντήσεις για όλα τα καυτά ερωτήματα.
Σύμφωνα με ανάρτηση της Επιτροπής στο Twitter τα ερωτήματα προς τον Γιώργο Γεραπετρίτη εστίασαν στην παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη αλλά και τους λόγους που οδήγησαν σε αυτή.
Τα θέματα που συζητήθηκαν
Οι ευρωβουλευτές, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, ζήτησαν να μάθουν επίσης για ποιο λόγο διαγράφηκαν τα δεδομένα και αν η κυβέρνηση προσπάθησε να ανακαλύψει από πού προέρχεται το παράνομο λογισμικό υποκλοπής spyware που χρησιμοποιείται στην Ελλάδα.
PEGA και Γεραπετρίτης συζήτησαν για:
- Τη διαφάνεια στις σχέσεις μεταξύ δημόσιων αρχών και ιδιωτικών εταιρειών
- Την ελευθερία του Τύπου και τις αγωγές SLAPP
- Τον ρόλος της κρατικής διαφήμισης ως πηγή χρηματοδότησης των μέσων ενημέρωσης
- Τα σχέδια μεταρρύθμισης των ελληνικών νόμων για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης τους επόμενους μήνες
Η «καραμέλα» του απόρρητου
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Επικρατείας ακολούθησε τη «γραμμή Οικονόμου» και ισχυρίστηκε πως στο δημόσιο διάλογο έχουν ειπωθεί ό,τι μπορούσε να ειπωθεί και επικαλούμενος το απόρρητο (σ.σ. πρακτική που χρησιμοποιήθηκε στην εξεταστική – παρωδία, αλλά και στην επιτροπή θεσμών και διαφάνειας) δεν άφησε περιθώριο για «φως» στο μεγάλο σκάνδαλο υποκλοπών και παρακολουθήσεων.
Όλα καλώς καμωμένα
Πηγές του Μαξίμου, μετά τη συνάντηση του υπουργό Επικρατείας και των μελών της Εξεταστικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αναφέρουν πως διεξήχθη«σε παραγωγικό κλίμα» και «φόρτωσαν» τις διαστάσεις που έχει πάρει το θέμα στην «απόπειρα της αντιπολίτευσης – κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ – να προκαλέσει υπόνοιες σε βάρος της κυβέρνησης».
Ο Γιώργος Γεραπετρίτης έπλεξε το εγκώμιο του Κυριάκου Μητσοτάκη που «αμέσως μόλις ήλθαν σε γνώση του τα στοιχεία έδρασε άμεσα και αποφασιστικά».
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο υπουργός Επικρατείας ενημέρωσε τα μέλη της Επιτροπής PEGA ότι η κυβέρνηση έχει ήδη αναλάβει ευρύτερη νομοθετική πρωτοβουλία η οποία αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή εντός του Νοεμβρίου.
Ο αυτοθαυμασμός για τους χειρισμούς του σκανδάλου συνεχίστηκε καθώς, σύμφωνα πάντα με τις πηγές του Μαξίμου, «αναδείχθηκε για μια ακόμη φορά ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας χειρίστηκε από την πρώτη στιγμή με αίσθημα ευθύνης την υπόθεση παρακολούθησης του τηλεφώνου του Ν. Ανδρουλάκη και ακολούθησε όλες τις διαδικασίες για να χυθεί άπλετο φως».
► Σύμφωνα με τις διαρροές για πρώτη φορά στην κυβέρνηση εξετάζουν να «σπάσουν» το απόρρητο και να καταργήσουν την διάταξη που δεν επιτρέπει να ενημερώνονται οι πολίτες που παρακολουθούνται καθώς οι προτάσεις της κυβέρνησης για την αναβάθμιση του θεσμικού πλαισίου προβλέπουν μεταξύ άλλων «(...)επαναξιολόγηση του θεσμικού πλαισίου γνωστοποίησης στο υποκείμενο, περί της επιβολής σε βάρος του, του περιοριστικού μέτρου της άρσης απορρήτου».
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας