• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.2°C / 16.3°C
  2 BF
  70%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.9°C / 14.5°C
  1 BF
  81%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 12.7°C / 16.5°C
  2 BF
  88%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 14.4°C
  0 BF
  66%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 13.0°C
  2 BF
  58%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 13.0°C
  1 BF
  95%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.3°C / 9.4°C
  2 BF
  81%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.7°C / 15.7°C
  1 BF
  87%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.9°C / 17.7°C
  2 BF
  73%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.1°C / 15.9°C
  2 BF
  67%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 14.9°C / 16.8°C
  3 BF
  62%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 11.8°C / 14.7°C
  1 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 16.2°C / 16.2°C
  3 BF
  80%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.4°C / 13.9°C
  0 BF
  77%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.5°C / 14.4°C
  0 BF
  80%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.6°C / 16.8°C
  3 BF
  64%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.5°C / 16.0°C
  2 BF
  60%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.3°C / 12.7°C
  2 BF
  78%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.7°C / 14.5°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.5°C / 9.5°C
  2 BF
  77%
ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ρίχνει στον λάκκο με τα λιοντάρια τους συνεργάτες του

 • A-
 • A+
Ο Κυρ. Μητσοτάκης και η κυβέρνηση εξακολουθούν να μεταθέτουν τις ευθύνες για το σκάνδαλο των υποκλοπών στους πιο δικούς τους ανθρώπους ● Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε πως δεν καταλαβαίνει, επαναλαμβάνοντας τις κατηγορίες εις βάρος Δημητριάδη και Κοντολέοντα ● Η πίεση στον πρωθυπουργό αναμένεται να ενταθεί ακόμα περισσότερο λόγω της έλευσης της επιτροπής Pega.

Κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν στο μέγαρο Μαξίμου τις νέες παραδοχές στις οποίες προχώρησε ο Κυρ. Μητσοτάκης στους Sunday Times αναφορικά με το σκάνδαλο των υποκλοπών, στην προσπάθειά του να μεταθέσει τις ευθύνες του στους πιο δικούς του ανθρώπους. Παραδοχές τις οποίες ανέδειξε αναλυτικά η «Εφ.Συν.» με το χθεσινό βασικό της θέμα και για τις οποίες η αμηχανία είναι έκδηλη στο Μαξίμου, όπως έγινε φανερό από τις χθεσινές απαντήσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Υπενθυμίζουμε τον ισχυρισμό του πρωθυπουργού ότι «δεν έχω καταφέρει να ξεκαθαρίσω την υπόθεση. Οι εξηγήσεις δεν ήταν επαρκείς και γι’ αυτό έπρεπε να αποπέμψω δύο άτομα», καθώς και ότι «αν κάποιος ήθελε να βάλει μια σφήνα μεταξύ εμού και του ΠΑΣΟΚ, που αποτελούν πιθανούς συνεργάτες σε έναν συνασπισμό, σίγουρα το έχει πετύχει».

Με αυτόν τον τρόπο έριχνε ανοιχτά στον λάκκο με τα λιοντάρια –εκτός από τον τέως διοικητή της ΕΥΠ Π. Κοντολέοντα, τον οποίο είχε ρίξει ήδη- και τον ανιψιό και τέως γενικό γραμματέα του, Γρηγόρη Δημητριάδη, χρεώνοντάς του πλέον ρητά ότι αποπέμφθηκε λόγω «μη επαρκών εξηγήσεων».

«Κλίμα τοξικότητας»

Οταν αρχικά το κυβερνητικό αφήγημα είχε αποδώσει την παραίτησή του στο «κλίμα τοξικότητας» και μετέπειτα ο πρωθυπουργός τού είχε μεταθέσει τη δική του «αντικειμενική πολιτική ευθύνη», για να φτάσει τώρα να τον πετάξει ευθέως στα λιοντάρια, κάτι που βέβαια έρχεται σε σύγκρουση με τις μεθοδεύσεις του μεγάρου Μαξίμου να μην κληθεί ο κ. Δημητριάδης (και κανένα άλλο πολιτικό πρόσωπο πλην του θιγόμενου κ. Ανδρουλάκη) στην εξεταστική επιτροπή.

Αλλά με τις ίδιες αυτές δηλώσεις ο κ. Μητσοτάκης ταυτόχρονα επικαλούνταν και μια νέα θεωρία συνωμοσίας για κάποιους που ήθελαν να διαταράξουν τη σχέση του με τον κ. Ανδρουλάκη, μη διστάζοντας έτσι ουσιαστικά να εκτοξεύσει τις κατηγορίες αυτές και πάλι σε βάρος των δύο στενών συνεργατών του που αποπέμφθηκαν ως υπεύθυνοι για τις υποκλοπές και τους οποίους εμμέσως πλην σαφώς κατηγόρησε ότι ενήργησαν, είτε για λογαριασμό δικό τους είτε κάποιου άλλου, ώστε να καταρρεύσει το σενάριο συγκυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ.

Παρ’ όλα αυτά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κατά τη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, έκανε ότι δεν βλέπει τίποτα απ’ όλα τα παραπάνω και ισχυρίστηκε ότι «ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στη Sunday Times επανέλαβε αυτά που από την πρώτη στιγμή έχει πει σε ό,τι αφορά το ζήτημα της νόμιμης επισύνδεσης στο τηλέφωνο του κ. Ανδρουλάκη».

Θεωρίες συνωμοσίας

Ταυτόχρονα επέμεινε στην πρωθυπουργική θεωρία συνωμοσίας περί κάποιων που, διά των υποκλοπών, πέτυχαν να διαταράξουν τις σχέσεις του κ. Μητσοτάκη με το ΠΑΣΟΚ.

Σε αυτό το πλαίσιο στην ερώτηση «ποιος ήταν αυτός που έβαλε αυτή τη “σφήνα” σε αυτή την πιθανή συνεργασία» με το ΠΑΣΟΚ, καθώς και στο δεύτερο ερώτημα αν «προϋπήρξε δίαυλος επικοινωνίας με το ΠΑΣΟΚ», ο κ. Οικονόμου υποστήριξε ότι «τίποτα δεν προϋπήρξε και τίποτα δεν αναιρεί το γεγονός ότι σε ένα τοπίο που εξαιτίας της απλής αναλογικής υπήρχε η σύγχυση, προφανώς ορισμένοι θα ήταν ωφελημένοι με το να δυναμιτίσουν τις σχέσεις μεταξύ χώρων. Ο πρωθυπουργός είπε τα αυτονόητα πράγματα. Δεν χωράει κανένα παραπάνω σχόλιο σε αυτή την ιστορία».

Και βέβαια με αυτόν τον τρόπο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος συνέχισε την εκτόξευση των κατηγοριών σε βάρος των κ. Δημητριάδη και Κοντολέοντος, αφού είτε αυτοί ήταν οι «ορισμένοι» που -κατά το Μαξίμου- «δυναμίτισαν» τις σχέσεις Μητσοτάκη - Ανδρουλάκη, είτε για λογαριασμό αυτών των «ορισμένων» οι δυο τους λειτούργησαν.

Εντείνεται η πίεση

Ομως η πίεση στον πρωθυπουργό αναμένεται να ενταθεί ακόμα περισσότερο, αφού στις 3-4 Νοεμβρίου πρόκειται να έρθει στην Ελλάδα η Pega, η αρμόδια ελεγκτική επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου για τις υποκλοπές, η οποία, όπως αποκάλυψε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης, ζητά να δει εκείνες τις μέρες τα πρόσωπα που εμπλέκονται στο σκάνδαλο.

Και σε αυτά τα πρόσωπα βρίσκεται βέβαια ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Γρηγόρης Δημητριάδης, ο Παναγιώτης Κοντολέων, καθώς επίσης και οι επιχειρηματίες Φέλιξ Μπίτζιος και Γιάννης Λαβράνος. Ζητά επίσης να δει θιγόμενους από τις υποκλοπές και δημοσιογράφους και μεταξύ αυτών των προσώπων και τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστο Σπίρτζη. Πως η Pega «ζητά να δει Μητσοτάκη, Δημητριάδη, Σπίρτζη, Λαβράνο, Μπίτζιο. Οσους δηλαδή η Ν.Δ. αρνήθηκε να κληθούν στην εξεταστική της Βουλής!», σχολίασε στην ανάρτησή του ο Δ. Παπαδημούλης.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Οι εκλογές δεν κλείνουν το εσωκομματικό μέτωπο
Το βλέμμα για τα καλά στις επικείμενες εκλογές –όποτε κι αν γίνουν– έχει ξαναστρέψει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος, πρώτον, οργανώνει προεκλογικές περιοδείες που θέλει να παρουσιάζει ως «μικρές ΔΕΘ», όπως η...
Οι εκλογές δεν κλείνουν το εσωκομματικό μέτωπο
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Εκλογικά διλήμματα και παρακολουθήσεις
Κατά τη διήμερη προεκλογική περιοδεία του στην Αχαΐα, ο Κ. Μητσοτάκης, θέλοντας να υποβαθμίσει το σκάνδαλο των υποκλοπών, χαρακτήρισε τη δική του κυβέρνηση «μια καλή κυβέρνηση που κάνει και λάθη», ενώ...
Εκλογικά διλήμματα και παρακολουθήσεις
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Σε πέλαγος αντιφάσεων
Βυθίζεται στις συνεχιζόμενες αποκαλύψεις για το σκάνδαλο των υποκλοπών το μέγαρο Μαξίμου, το οποίο, ψάχνοντας τρόπο να αντιδράσει, εξακολουθεί να επιδίδεται σε μια αντιφατική στάση.
Σε πέλαγος αντιφάσεων
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Παραμύθια για το νομοσχέδιο της ΕΥΠ από το Μαξίμου
Να παραπλανήσει για το γεγονός ότι νομοθετεί τη συγκάλυψη μέσω του περιβόητου νομοσχεδίου για τις αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο για τη λειτουργία της ΕΥΠ προσπαθεί η κυβέρνηση.
Παραμύθια για το νομοσχέδιο της ΕΥΠ από το Μαξίμου
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Παραλήρημα Μητσοτάκη
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατέφυγε χθες σε έναν ακραίο πόλεμο κατά του Αλέξη Τσίπρα, βγαλμένο από τα κιτάπια της σκληρής προδικτατορικής Δεξιάς, προσπαθώντας να παρουσιάσει τον ΣΥΡΙΖΑ ως «απειλή για τη Δημοκρατία»...
Παραλήρημα Μητσοτάκη
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Σοβαρό ρήγμα στο σύστημα εξουσίας του Μητσοτάκη
Μαίνεται ο ανοιχτός εμφύλιος πόλεμος που έχει ξεσπάσει σε δημόσια θέα μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Βαγγέλη Μαρινάκη και που έχει ανατρέψει το γεγονός ότι μέχρι τώρα ο τελευταίος είχε αναλάβει...
Σοβαρό ρήγμα στο σύστημα εξουσίας του Μητσοτάκη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας