• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 10.3°C / 14.2°C
  4 BF
  73%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 8.0°C / 12.0°C
  3 BF
  64%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.4°C / 17.0°C
  4 BF
  61%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  1 BF
  50%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.9°C
  4 BF
  71%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.9°C / 10.5°C
  2 BF
  63%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 5.4°C / 5.4°C
  2 BF
  70%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.5°C / 14.5°C
  2 BF
  52%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 14.4°C / 18.8°C
  3 BF
  79%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.6°C / 14.9°C
  1 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.5°C / 16.8°C
  1 BF
  67%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.7°C / 11.7°C
  2 BF
  82%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  4 BF
  48%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.5°C / 10.0°C
  0 BF
  66%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 9.5°C / 11.0°C
  3 BF
  69%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 16.8°C / 17.7°C
  2 BF
  79%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 14.3°C
  3 BF
  80%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.3°C / 11.6°C
  2 BF
  68%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.6°C / 11.2°C
  2 BF
  82%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  1 BF
  67%

Ο πρωθυπουργός συνάντησε τη Βέρα Γιούροβα το απόγευμα της Πέμπτης, το νομοσχέδιο για τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος δόθηκε για δημόσια διαβούλευση λίγες ώρες αργότερα και με καθυστέρηση πολλών μηνών

ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος: Δόθηκε -επιτέλους- προς διαβούλευση το περιβόητο νομοσχέδιο

 • A-
 • A+

Χρειάστηκε να περάσουν 8 οκτώ μήνες παλινωδιών, σιωπής και αναβολών εκ μέρους της κυβέρνησης, αλλά και αντιδράσεων από την αντιπολίτευση, για να κατατεθεί προς διαβούλευση το νομοσχέδιο που ενσωματώνει στο ελληνικό δίκαιο την Οδηγία της Ε.Ε. για την προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος. Αυτό που φαίνεται ότι άλλαξε τις διαθέσεις της κυβέρνησης ήταν επίσκεψη στην Αθήνα της Βέρα Γιούροβα, αντιπροέδρου της Κομισιόν για τις Ευρωπαϊκές Αξίες και τη Διαφάνεια.

Το νομοσχέδιο, που μένει να διαπιστωθεί αν ενσωματώνει πλήρως τις διατάξεις της ευρωπαϊκής Οδηγίας, δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση από τον υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα το βράδυ της Πέμπτης, στις 23.00, λίγες μόλις ώρες μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με την Ευρωπαία επίτροπο στο Μέγαρο Μαξίμου. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει καλέσει εδώ και μήνες την ελληνική κυβέρνηση να καταθέσει το σχετικό νομοσχέδιο, ωστόσο η κυβέρνηση, ενώ διαβεβαίωνε ότι θα προχωρήσει τη σχετική διαδικασία, διαρκώς το ανέβαλε. Άλλωστε, σύμφωνα με πληροφορίες είχε αποσυρθεί την άνοιξη από το υπουργικό συμβούλιο μετά τις έντονες αντιδράσεις των Άδωνι Γεωργιάδη, Μάκη Βορίδη και Θάνου Πλεύρη.

Η Οδηγία έπρεπε να έχει ενσωματωθεί στο ελληνικό δίκαιο έως τις 17 Δεκεμβρίου 2021 και η Βέρα Γιούροβα είχε στείλει αυστηρή προειδοποίηση στην κυβέρνηση πριν από μερικούς μήνες.

Το νομοσχέδιο φέρει τον τίτλο: «Προστασία προσώπων που αναφέρουν παραβιάσεις ενωσιακού δικαίου – Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/1937 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 23ης Οκτωβρίου 2019 (L 305)».

Σε μια πρώτη ανάγνωση, το νομοσχέδιο αναφέρει ότι οι διατάξεις του εφαρμόζονται για την προστασία προσώπων που αναφέρουν ή αποκαλύπτουν:

α) παραβιάσεις ενωσιακού δικαίου, κατά τα ειδικότερα οριζόμενα στο μέρος Ι του Παραρτήματος, στους τομείς:

αα) των δημόσιων συμβάσεων,

αβ) των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, προϊόντων και αγορών, καθώς και της πρόληψης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας,

αγ) της  ασφάλειας και της συμμόρφωσης των προϊόντων,

αδ) της ασφάλειας των μεταφορών,

αε) της προστασίας του περιβάλλοντος,

αστ) της προστασίας από την ακτινοβολία και της πυρηνικής ασφάλειας,

αζ) της ασφάλειας των τροφίμων και των ζωοτροφών, καθώς και της υγείας και της καλής μεταχείρισης των ζώων,

αη) της δημόσιας υγείας,

αθ) της προστασίας των καταναλωτών,

αι) της προστασίας της ιδιωτικής ζωής και των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, καθώς και της ασφάλειας των συστημάτων δικτύου και πληροφοριών,

β) παραβάσεις που θίγουν τα οικονομικά συμφέροντα της Ένωσης του άρθρου 325 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Σ.Λ.Ε.Ε.) και τα ειδικότερα οριζόμενα στα σχετικά ενωσιακά μέτρα,

γ) παραβιάσεις που σχετίζονται με την εσωτερική αγορά, όπως αναφέρεται στην παρ. 2 του άρθρου 26 της Σ.Λ.Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένων των παραβιάσεων των κανόνων της Ένωσης περί ανταγωνισμού και κρατικών ενισχύσεων, καθώς και παραβιάσεων που αφορούν στην εσωτερική αγορά σχετικά με πράξεις που παραβαίνουν τους κανόνες για τη φορολογία των εταιρειών ή διακανονισμούς, σκοπός των οποίων είναι η διασφάλιση φορολογικού πλεονεκτήματος που ματαιώνει το αντικείμενο ή τον σκοπό της εφαρμοστέας νομοθεσίας περί φορολογίας εταιριών.

Κώστας Αρβανίτης: Ομολογία ενοχής από την κυβέρνηση

Την κατάθεση του νομοσχεδίου, μετά το ταξίδι της Βέρα Γιούροβα στην Αθήνα, σχολίασε με δήλωσή του ο ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ–ΠΣ/The Left και μέλους της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE), Κώστας Αρβανίτης, που επισημαίνει την καθυστερημένη δημοσίευση προς Διαβούλευση του Νομοσχεδίου για την ενσωμάτωση της Οδηγίας της Ε.Ε. για τους Μάρτυρες Δημοσίου Συμφέροντος από την κυβέρνηση.

Όπως σημειώνει, «η κυβέρνηση που ήθελε “να βγάλει τις κουκούλες” από τους μάρτυρες της Novartis, θυμήθηκε ξαφνικά το ν/σ για τους Μάρτυρες Δημοσίου Συμφέροντος!»

→ Κώστας Αρβανίτης

Ο ευρωβουλευτής επισημαίνει ότι η νομοθετική αυτή πρωτοβουλία έρχεται «με ντροπιαστική για τη χώρα μας καθυστέρηση και σε μια αγωνιώδη προσπάθεια του καταρρέοντος καθεστώτος Μητσοτάκη να πείσει τους ευρωπαϊκούς θεσμούς ότι σέβεται το Κράτος Δικαίου και τηρεί τις υποχρεώσεις της χώρας μας απέναντι στην Ευρωπαϊκή Έννομη Τάξη».

Και τονίζει ότι γίνεται:

 • Οκτώ μήνες μετά την προειδοποιητική επιστολή της Κομισιόν προς την Ελληνική Κυβέρνηση (27/01/2022),
 • Πέντε μήνες μετά την κοροϊδία της προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τους θεσμούς της ΕΕ με τις ψευδείς διαβεβαιώσεις Γ.Γ. του Υπουργείου Δικαιοσύνης, κ. Π. Αλεξανδρή ότι το νομοσχέδιο βγαίνει προς διαβούλευση «αύριο».
 • Δυόμισι μήνες μετά την αιτιολογημένη γνώμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε βάρος και της χώρας, μια διαδικασία που ανοίγει το δρόμο για παραπομπή της Ελλάδας στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 • Ένα μόλις εικοσιτετράωρο μετά την επίσκεψη της αρμόδιας Αντιπροέδρου Αξιών & Διαφάνειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βέρα Γιούροβα στην Αθήνα και τα χαμόγελα Μητσοτάκη στη μεταξύ τους συνάντηση.

Και σημειώνει:

«Η δημοσιοποίηση του Νομοσχεδίου προς δημόσια διαβούλευση με τόσο μεγάλη καθυστέρηση, συνιστά ομολογία ενοχής μιας κυβέρνησης με καθεστωτική αντίληψη, μιας κυβέρνησης που δεν δίστασε να θάψει το νομοσχέδιο ακόμη και ενώ αυτό είχε αρχικά συμπεριληφθεί στην ημερήσια διάταξη συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, μιας κυβέρνησης που είχε δημόσια ομολογημένο στόχο να “βγάλει τις κουκούλες” από τους προστατευόμενους μάρτυρες της Novartis! Τίποτα δεν μπορεί πλέον να κρύψει την παρακμή μιας κυβέρνησης που είχε μοναδικό της στόχο να λεηλατήσει το Κράτος και στηριχθεί σε ένα νέας κοπής, δικό της Παρακράτος».
 
Ο Κώστας Αρβανίτης τονίζει ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη «είναι βαρύτατα εκτεθειμένη όχι μόνο στους Έλληνες πολίτες αλλά και απέναντι στους θεσμούς της Ε.Ε. Σπασμωδικές κινήσεις όπως η αιφνιδιαστική εμφάνιση στον ιστότοπο των προς διαβούλευση νομοθετικών πρωτοβουλιών ενός νομοσχεδίου που για μήνες “αγνοείτο” η τύχη του, δεν πείθουν κανέναν, ούτε στην Αθήνα, ούτε στις Βρυξέλλες, ούτε πουθενά».
 
Και καταλήγει: «Οι τυχοδιωκτισμοί μιας κυβέρνησης σε πανικό είναι επικίνδυνοι για το Κράτος Δικαίου στη χώρα μας και κάνουν ακόμη πιο αναγκαία την πολιτική αλλαγή, το συντομότερο δυνατό, προκειμένου η Ελλάδα να πάψει να διολισθαίνει προς το μοντέλο Δημοκρατίας τύπου Όρμπαν». 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Τσεκούρι» σε Ευρωπαϊκή Οδηγία
«Τοίχο» συνάντησε στο υπουργικό συμβούλιο η νομοθετική ρύθμιση για το πλαίσιο προστασίας των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος. ● Σφοδρές αντιδράσεις των Βορίδη, Γεωργιάδη, Πλεύρη, Πικραμμένου και Κικίλια.
«Τσεκούρι» σε Ευρωπαϊκή Οδηγία
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Παπαγγελόπουλος εναντίον Κομισιόν για τον Γεωργίου
Σκληρή είναι η απάντηση από τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο στην ωμή παρέμβαση των Βρυξελλών για τα παραποιημένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Η επιστολή «παραβιάζει ευθέως, όχι μόνο το Σύνταγμα της Ελλάδος αλλά και το...
Παπαγγελόπουλος εναντίον Κομισιόν για τον Γεωργίου
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ
Προστατευόμενοι και με νόμο
Αφού καθυστέρησε πέρα από κάθε προθεσμία την ενσωμάτωση οδηγίας για προστασία των προστατευόμενων μαρτύρων και αφού το βούλευμα πέταξε στα σκουπίδια τα περί σκευωρίας Novartis, κατέθεσε χθες το «ασθμαίνον» ν/σ
Προστατευόμενοι και με νόμο
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ικανοποίηση Μητσοτάκη για τα «μέτρα» της Κομισιόν
Χαιρετίζει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με ανάρτηση του στο διαδίκτυο τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αντιμετώπιση της κρίσης στην ενέργεια και θεωρεί πως με βάση το ολοκληρωμένο πακέτο...
Ικανοποίηση Μητσοτάκη για τα «μέτρα» της Κομισιόν
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Σιωπητήριο» για την απολογία του Μητσοτάκη στη Γιούροβα
Το Μαξίμου προσπάθησε να «φιλτράρει» την ενημέρωση για τη συζήτηση του πρωθυπουργού με την αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην οποία τέθηκαν τα θέματα του κράτους δικαίου, των υποκλοπών, της...
«Σιωπητήριο» για την απολογία του Μητσοτάκη στη Γιούροβα
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Μαγική εικόνα και για τη συνάντηση με Γιούροβα
Με μια πολύ φιλτραρισμένη ανακοίνωση το Μαξίμου αναφέρθηκε στη συνάντηση του πρωθυπουργού με την αντιπρόεδρο για θέματα διαφάνειας, εν μέσω του σκανδάλου υποκλοπών.
Μαγική εικόνα και για τη συνάντηση με Γιούροβα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας