Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αισιοδοξία για συμφωνία με φόντο τις κάλπες

Είναι πολύ πιθανό το νέο Μνημόνιο να λειτουργήσει ως καταλύτης της απόσχισης της Αριστερής Πλατφόρμας από τον ΣΥΡΙΖΑ

EUROKINISSI

Αισιοδοξία για συμφωνία με φόντο τις κάλπες

  • A-
  • A+

Το κλίμα αισιοδοξίας που... εκπέμπεται από το Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο σχετικά με τις διαπραγματεύσεις ενεργοποιεί τα διάφορα σενάρια αναφορικά με τον χρόνο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.

Οι συζητήσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών και κυρίως το κομμάτι που αφορά τα χρονοδιαγράμματα βαίνει καλώς αυτή την περίοδο, εξ ου και εκφράζεται η πεποίθηση ότι μέχρι τα μέσα Αυγούστου η συμφωνία για το νέο δάνειο θα έχει συναφθεί, απομακρύνοντας προς το παρόν τους φόβους για «απρόοπτα» συμβάντα και για την ανάγκη σύναψης ενός δεύτερου δανείου-γέφυρα.

Τίποτα προφανώς δεν έχει τελειώσει, λένε τα κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης, εστιάζοντας το ενδιαφέρον τους στο περιεχόμενο της τελικής συμφωνίας και των μέτρων που θα επιφέρει. Στόχος της κορυφής της κυβέρνησης είναι η Βουλή να μην «αναλωθεί» σε πολλαπλές ψηφοφορίες, αλλά οι σχετικές διαδικασίες να «τρέξουν» ώστε η εκταμίευση των πρώτων δόσεων των δανείων να γίνουν όσο το δυνατόν συντομότερα.

Τα εκλογικά σενάρια, πάντως, διαψεύδονται από το Μαξίμου. Εντούτοις δεν διαφεύγει από την προσοχή κορυφαίων κυβερνητικών παραγόντων το συνολικό πολιτικό πεδίο που θα διαμορφωθεί την επομένη της σύναψης συμφωνίας, τόσο στον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και στην αντιπολίτευση.

Ξεκινώντας από την Κουμουνδούρου, είναι πολύ πιθανό το νέο Μνημόνιο να λειτουργήσει ως καταλύτης της απόσχισης της Αριστερής Πλατφόρμας από τον ΣΥΡΙΖΑ. Κορυφαία στελέχη της τάσης διαμηνύουν ότι αυτή η συμφωνία θα σημάνει τη μετάλλαξη του κόμματος και δεν αποκλείεται να σημειωθεί η αποχώρηση της πλειοψηφίας των στελεχών της τάσης από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σε συνδυασμό μάλιστα με τη διαφαινόμενη αναχώρηση των τεσσάρων βουλευτών της ΚΟΕ και -γιατί όχι- και των Ζωής Κωνσταντοπούλου και Ραχήλ Μακρή, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να «αδυνατίσει» κατά περίπου 30 βουλευτές. Υπό αυτό το πρίσμα η απώλεια της δεδηλωμένης μπορεί να σημάνει την προσφυγή σε κάλπες.

Δεν αποκλείεται δηλαδή, πάντα υπό το ευτυχές σενάριο, να συναφθεί συμφωνία, ο Αλέξης Τσίπρας να κάνει την κίνηση να προκηρύξει πρόωρες εκλογές. Το σενάριο αυτό εξυπηρετεί την ηγεσία της κυβέρνησης για δυο λόγους: αφενός μπορεί να λειτουργήσει πειστικά προς τους εταίρους και αφετέρου μπορεί να «ξεκαθαρίσει» το τοπίο στον ΣΥΡΙΖΑ μια ώρα αρχύτερα.

Ο πρωθυπουργός δεν αποκλείεται να κινηθεί προς τις πρόωρες εκλογές προβάλλοντας προς τους δανειστές το επιχείρημα ότι απαιτείται ισχυρή πλειοψηφία για την εφαρμογή της συμφωνίας, η οποία πλειοψηφία θα πρέπει να προκύψει από νέες εκλογές.

Το εν λόγω σενάριο ανοίγει τη «βεντάλια» των μετεκλογικών ενδεχομένων, ενώ η κάθε πλευρά, η σημερινή κυβέρνηση και οι εταίροι, ποντάρουν στα ισχυρά «χαρτιά» τους. Ο πρωθυπουργός δεν έχει αυτήν τη στιγμή ισχυρό αντίπαλο στην αντιπολίτευση, ικανό να ανατρέψει την πρωτιά του, όπως δείχνουν και τα τελευταία επίσημα δημοσκοπικά ευρήματα.

Από την άλλη πλευρά οι δανειστές και οι εταίροι ελπίζουν σε «κούρεμα» της εκλογικής δύναμης του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να αναγκάσουν τον Αλέξη Τσίπρα να συμπράξει με κάποιο κόμμα της σημερινής αντιπολίτευσης.

Ως «ιδανικό» επίδικο μοιάζει μάλιστα και η διευθέτηση του χρέους, η συζήτηση για την οποία θα ξεκινήσει μετά την πρώτη αξιολόγηση, δηλαδή το φθινόπωρο, όπως προβλέπει η συμφωνία της 13ης Ιουλίου.

Το νέο δάνειο θα περιλαμβάνει μια πρώτη μορφή αναδιάρθρωσης του χρέους, έχει πει ο Γιώργος Σταθάκης, και αυτή η εξέλιξη μπορεί να προωθηθεί ως «οδηγός» για το τι μπορεί να καταφέρει ο πρωθυπουργός και το κόμμα του.

Το συγκεκριμένο σενάριο για κάλπες τον Σεπτέμβριο αφορά όμως και την Αριστερή Πλατφόρμα. Αν τα στελέχη και οι βουλευτές της αποχωρήσουν από την Κουμουνδούρου στα μέσα Αυγούστου, τότε ανοίγει ο δρόμος για την κατάρτιση εκλογικών λιστών του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς τη συμμετοχή τους.

Παράλληλα, όμως, ο χρόνος που θα έχουν στη διάθεσή τους οι αποχωρήσαντες διαφωνούντες θα είναι μηδαμινός ή και απαγορευτικός για την επιτυχή κάθοδο στις κάλπες όσων ψηφοδελτίων σχηματιστούν. Η δε αποχώρησή τους από τον κομματικό μηχανισμό θα περιορίσει τις δυνατότητές τους να ελκύσουν στελεχικό δυναμικό που θα τους ακολουθήσει σε ένα νέο «ταξίδι».

Εχει πάντως πρόσθετο ενδιαφέρον η αναφορά της κυβερνητικής εκπροσώπου στο ενδεχόμενο αλλαγής του εκλογικού νόμου. Η ίδια ξεκαθάρισε μεν ότι δεν έχει εξουσιοδότηση να συζητήσει για κάτι τέτοιο, σημείωσε ωστόσο ότι αν η κυβέρνηση φέρει εκλογικό νόμο, αυτός δεν θα περιλαμβάνει «μπόνους» 50 εδρών.

Δεν ξεκαθάρισε πάντως τι θα πράξει η κυβέρνηση αν η Ν.Δ. κατεβάσει δική της πρόταση αλλαγής του εκλογικού συστήματος.

 

Επαφές Τσίπρα στην Αίγυπτο με Ολάντ και Μεντβιέντεφ

Επαφές με Ευρωπαίους ηγέτες και διεθνείς αξιωματούχους, με επίκεντρο την ανοιχτή διαπραγμάτευση, πρόκειται να έχει αύριο ο πρωθυπουργός, στο περιθώριο της επίσκεψής του στην Αίγυπτο για τα εγκαίνια της νέας Διώρυγας του Σουέζ.

Μεταξύ των διμερών συναντήσεων που θα πραγματοποιήσει ο Αλέξης Τσίπρας θα είναι αυτές με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι και τον Ρώσο πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβιέντεφ. Σήμερα στη μία το μεσημέρι θα επισκεφθεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

 

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Τα τεφτέρια του ανασχηματισμού
Το επιτελείο του Μαξίμου δεν προτίθεται να μπει σε ονοματολογία νωρίτερα από τις πρώτες εβδομάδες του φθινοπώρου, ωστόσο καταγράφονται ανάμεσα σε στελέχη του περιβάλλοντός του ήδη θετικές αποτιμήσεις για το...
Τα τεφτέρια του ανασχηματισμού
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Μετωπική Συγγρού Κουμουνδούρου
Τα δύο θέματα που κυριαρχούν στην εγχώρια πολιτική ατζέντα, της αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών και του εκλογικού νόμου, αποτελούν για το Μαξίμου και την Κουμουνδούρου «συγκοινωνούντα δοχεία». Σύμφωνα με...
Μετωπική Συγγρού Κουμουνδούρου
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Μέτωπο με τη Ν.Δ.
Επίθεση στη Ν.Δ., παύση του αριστερού «εμφυλίου» και τάχιστη προετοιμασία του εκλογικού προγράμματος είναι το τρίπτυχο των κατευθύνσεων που έχει δώσει στους συνεργάτες του ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς πλησιάζει η...
Μέτωπο με τη Ν.Δ.
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Tσίπρας εναντίον Τσίπρα
Με τα κόμματα της αντιπολίτευσης σε στρατηγικό αδιέξοδο, ο πρωθυπουργός ουσιαστικά είναι χωρίς αντίπαλο στις εκλογές, μετατρέποντάς τες σε προσωπικό του στοίχημα και, με δεδομένο το τρίτο Μνημόνιο, ζητά καθαρή...
Tσίπρας εναντίον Τσίπρα
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Χαμένοι στο... ημερολόγιο
Ο Αλ. Τσίπρας αναζητά την ιδανική Κυριακή για τις εκλογές στο πρώτο εικοσαήμερο του Οκτώβρη, αλλά και το σωστό χρονοδιάγραμμα δράσης, ώστε να ψηφιστούν τα κρίσιμα προαπαιτούμενα για την αξιολόγηση πριν από...
Χαμένοι στο... ημερολόγιο
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ξεκαθαρίζει το τοπίο για ψήφο εμπιστοσύνης και εκλογές
Τα «στρατόπεδα» στον ΣΥΡΙΖΑ μοιάζουν να σχηματοποιούνται πλέον ευκρινώς, ωστόσο η εσωτερική τους ομοιογένεια παραμένει ζητούμενο, ιδιαίτερα μετά την πληθώρα σεναρίων για το πώς θα οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες...
Ξεκαθαρίζει το τοπίο για ψήφο εμπιστοσύνης και εκλογές

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας