• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 2.6°C / 9.6°C
  2 BF
  86%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 2.5°C / 5.7°C
  3 BF
  59%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 7.0°C / 10.5°C
  2 BF
  60%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C -0.1°C / 2.2°C
  1 BF
  74%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / 1.9°C
  0 BF
  93%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 2.3°C / 3.8°C
  1 BF
  78%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  -1°C -1.0°C / -0.6°C
  1 BF
  74%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 2.4°C / 2.4°C
  2 BF
  86%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.4°C / 10.4°C
  2 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 5.1°C / 5.1°C
  2 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 9.0°C / 9.4°C
  1 BF
  65%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.1°C / 5.1°C
  3 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  5 BF
  71%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / -0.1°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 2.5°C / 7.2°C
  1 BF
  74%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 9.8°C
  4 BF
  43%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 2.2°C / 8.2°C
  0 BF
  92%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 3.8°C / 3.8°C
  0 BF
  78%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 3.1°C / 4.7°C
  1 BF
  75%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 0.6°C / 0.6°C
  2 BF
  76%
EUROKINISSI/ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακριβές μου μετακινήσεις

 • A-
 • A+
Όλο το διάστημα της υπουργίας του Κ. Τσιάρα εκδίδονται συνεχώς αποφάσεις πληρωμής από τον δημόσιο προϋπολογισμό για μετακινήσεις τα Σαββατοκύριακα του ιδίου στην Καρδίτσα, συνοδεία 5-6 στελεχών του υπουργείου, με αιτιολογία «συναντήσεις με δικαστικούς και λοιπούς φορείς» ● Για κάθε ένα στέλεχος ο μέσος όρος ημερήσιας αποζημίωσης και ξενοδοχείου είναι 600-800 ευρώ, συνολικά 8-12 χιλιάδες ευρώ η κάθε επίσκεψη, που πληρώνεται φυσικά από τον προϋπολογισμό του υπουργείου ● Πλήθος και τα Χρηματικά Εντάλματα Προπληρωμής (ΧΕΠ) των 7.000 ευρώ έκαστο για έξοδα μετακίνησης

Μπορεί ο Κώστας Τσιάρας να είναι ακριβοθώρητος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που τον κάλεσε επανειλημμένα, αλλά είναι πάντα παρών και διαθέσιμος να συναντηθεί με δικαστικούς και άλλους φορείς στη γενέτειρά του την Καρδίτσα. Το παρήγορο είναι ότι μετά την πολυετή «παράδοση» της Μυτιλήνης στον χώρο της Δικαιοσύνης, τώρα η Καρδίτσα αποτελεί το σημείο μεγάλου ενδιαφέροντος για τον σημερινό υπουργό.

Με μια ματιά μόνο στον ιστότοπο της Διαύγειας διαπιστώνει κανείς του λόγου το αληθές. Για τον υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα και την εργώδη προσπάθεια ανακαίνισης του εκποιημένου από το Δημόσιο και νοικιασμένου πλέον κτιρίου του υπουργείου έχουμε κατά καιρούς διαπιστώσει και δημοσιεύσει τα έξοδα και τη σωρεία απευθείας αναθέσεων, τα οποία ανταγωνίζονται ισάξια τις αναθέσεις που αποφάσιζε η πρώην γ.γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφία Νικολάου. Να όμως που οι εκπλήξεις για τον «γαλαντόμο» υπουργό συνεχίζονται. Διαπιστώσαμε λοιπόν ότι κατά περίεργο τρόπο σε όλο το διάστημα της υπουργίας του εκδίδονται αποφάσεις πληρωμής από τον δημόσιο προϋπολογισμό για τις συχνές τριήμερες (Παρασκευή-Σάββατο-Κυριακή) μετακινήσεις του ιδίου -με τη συνοδεία 5-6 στελεχών του υπουργείου- στη γενέτειρά του την Καρδίτσα. Επισκέψεις που γίνονται ακόμα και χωρίς την παρουσία του υπουργού και που όλες είχαν και έχουν ως αιτιολογία «συναντήσεις με δικαστικούς και λοιπούς φορείς».

Ειδικά οι δικαστικοί και οι φορείς της Καρδίτσας έχουν τη χαρά μιας τακτικότατης δια ζώσης επαφής με τον υπουργό και τους επιτελείς του ακόμα και μέσα στις χριστουγεννιάτικες μέρες των αργιών των δικαστηρίων (ΑΔΑ: 6Ω4ΝΩ-Ζ16, 26-29/12/2021). Οι σχετικές αποφάσεις στη Διαύγεια είναι πάρα πολλές και παραθέτουμε έναν καθαρά ενδεικτικό αριθμό 13 τέτοιων αποφάσεων με τα αντίστοιχα ποσά. Για κάθε ένα στέλεχος από τα 5 ή 6 που συνήθως πήγαιναν μαζί, ο μέσος όρος ημερήσιας αποζημίωσης και ξενοδοχείου είναι περίπου 600-800 ευρώ, συνολικά περίπου 8-12 χιλιάδες ευρώ η κάθε επίσκεψη, που πληρώνεται φυσικά από τον προϋπολογισμό του υπουργείου.

Το ενδιαφέρον του κ. Τσιάρα για τους δικαστικούς λειτουργούς είναι τόσο μεγάλο, που όταν δεν προλαβαίνει, στέλνει στο πόδι του τον διευθυντή του γραφείου του με υπηρεσιακό αυτοκίνητο στην Καρδίτσα, αλλά και στη Λάρισα, που συμπτωματικά είναι η ιδιαίτερη πατρίδα του διευθυντή. Άραγε, σε ποια διάταξη του επιτελικού κράτους προβλέπεται η δυνατότητα του διευθυντή του ιδιαίτερου γραφείου να συναντάται θεσμικά με δικαστικούς λειτουργούς στην εκλογική και μόνο περιφέρεια του υπουργού και στην πόλη του διευθυντή του;

Επιτελικό και ευέλικτο

Επειδή όμως το επιτελικό κράτος είναι ευέλικτο, εκτός από τις αποφάσεις μετακίνησης προς την εκλογική περιφέρεια του υπουργού και προκειμένου προφανώς να αποφεύγονται οι συνεχείς αιτιολογημένες αναρτήσεις στη Διαύγεια, επιλέγεται και ο τρόπος των «αμαρτωλών», πλην νόμιμων χρηματικών ενταλμάτων προπληρωμής (ΧΕΠ). Σύμφωνα με τον νόμο, «επιτρέπεται η έκδοση Χ.Ε.Π., μετά από αιτιολογημένη απόφαση, για πραγματοποίηση δαπανών που λόγω της φύσεώς τους ή λόγω επείγουσας υπηρεσιακής ανάγκης (!) είναι δυσχερής η τήρηση των διατυπώσεων που προβλέπονται από τις ισχύουσες διατάξεις για τη δικαιολόγησή τους. Το ποσό για κάθε παρόμοιο ΧΕΠ δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 7.000 ευρώ».

Οι πολλές μετακινήσεις δημιουργούν επιπλέον έξοδα: βενζίνες, διόδια, επισκευές υπηρεσιακών αυτοκινήτων, προμήθεια ανταλλακτικών και ελαστικών κ.ά. Το πρόγραμμα «Διαύγεια» είναι γεμάτο με χρηματικά εντάλματα προπληρωμής με κάθε λογής αιτιολογία, ενώ μόνο για τον μήνα Σεπτέμβριο βρήκαμε 5 με 6 ΧΕΠ των 7.000 ευρώ και που όλα αφορούν έξοδα του υπουργείου για παρόμοιες μετακινήσεις.

Τα έξοδα όμως δεν σταματούν εδώ. Αφού ο υπουργός ανακαίνισε το νοικιασμένο υπουργείο και τους κήπους του το 2021 με τις γνωστές κατατμήσεις έργων που συνολικά ξεπέρασαν τις 200.000 ευρώ («Ανακαίνιση πολυτελείας με απευθείας αναθέσεις», «Εφ.Συν.» 28.5.2021), φέτος ανακαίνισε για λόγους ασφάλειας και το εξωτερικό φυλάκιο του υπουργείου, αλλά και τις πόρτες διαφυγής, με συνολικό κόστος 114.784 ευρώ και με τα ποσά μοιρασμένα σε 11 (!) έργα. Μόνο δε για τις διαγραμμίσεις του πάρκινγκ του υπουργείου ξοδεύτηκαν επιπλέον 11.500 χιλιάδες ευρώ, ενώ για τους κήπους, που ήδη είχαν καλλωπιστεί το 2021, δόθηκαν άλλα 11 χιλιαρικάκια.

Δικαιολογημένα λοιπόν ο υπουργός με όλες αυτές τις ανακαινίσεις και τις μετακινήσεις δεν βρήκε τον χρόνο να παραστεί στην επιτροπή (LIBE) του Ευρωκοινοβουλίου όπου κλήθηκε επανειλημμένα για την υπόθεση της ενοχοποίησης δικαστών και δημοσιογράφων κατά την αποκάλυψη του σκανδάλου της Novartis, οπότε τον εκπροσώπησε ο γ.γ. κ. Αλεξανδρής, που εκνευρίστηκε από τις ερωτήσεις και -όπως αποδείχτηκε- αναληθώς δήλωνε ότι η υιοθέτηση της υποχρεωτικής οδηγίας προστασίας μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος επρόκειτο να κατατεθεί την επόμενη μέρα.

Συμπερασματικά, κάτι ήξερε ο τότε υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης Σαμαρά, Κυριάκος Μητσοτάκης, όταν προσπάθησε, λίγο πριν από τις εκλογές του 2015, να «συσκοτίσει» με τροπολογία τη Διαύγεια. Η επιχείρηση «συσκότισης» απέτυχε, μια και στις 22/10/2014 η (τότε) υφυπουργός κ. Χριστοφιλοπούλου απέσυρε την τροπολογία Μητσοτάκη, που προέβλεπε την πληρωμή υποχρεώσεων χωρίς να έχει προηγηθεί η σχετική ανάρτηση στη Διαύγεια («Κυριάκος Μητσοτάκης, ο νεοφιλελεύθερος γόνος» «Εφ.Συν.» 5.11.2015). Έκτοτε βέβαια θεσπίστηκαν άλλες παρακαμπτήριοι.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Δεν γλίτωσε ούτε το Ειδικό Δικαστήριο
Ανακοίνωση-κόλαφο εξέδωσε η μεγαλύτερη δικαστική ένωση μετά την πρωτοφανή τροπολογία που ψήφισε τελικά η κυβέρνηση για τη δυνατότητα απασχόλησης στο γραφείο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, κ. Πικραμμένου, εν...
Δεν γλίτωσε ούτε το Ειδικό Δικαστήριο
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Μπαμ»... υπό την αιγίδα του Κ. Τσιάρα
Το υπουργείο Δικαιοσύνης έθεσε υπό την αιγίδα του συνέδριο που διοργάνωσε η εν λόγω εφημερίδα, ο ιδιοκτήτης της οποίας οδηγήθηκε στο αυτόφωρο για διαρροή διαβαθμισμένων εγγράφων της ΕΥΠ.
«Μπαμ»... υπό την αιγίδα του Κ. Τσιάρα
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Με κλειστά αυτιά οδεύει η συνεπιμέλεια στην Ολομέλεια της Βουλής
Σήμερα αναμένεται να ολοκληρωθεί η συζήτηση στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής με την τελική ανάγνωση του Νομοσχεδίου Τσιάρα για τις αλλαγές στο...
Με κλειστά αυτιά οδεύει η συνεπιμέλεια στην Ολομέλεια της Βουλής
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Το υπουργείο Δικαιοσύνης μπαίνει σε μεγάλα έξοδα
H «Εφ.Συν.» αποκαλύπτει σήμερα νέα στοιχεία που επιβεβαιώνουν ότι, εκτός από την πολυέξοδη και υδροκέφαλη Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής, και ο υπουργός Δικαιοσύνης επιδίδεται σε έναν «αγώνα»...
Το υπουργείο Δικαιοσύνης μπαίνει σε μεγάλα έξοδα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας