• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.6°C / 20.1°C
  2 BF
  76%
 • Θεσσαλονίκη
  Ασθενής ομίχλη
  15°C 13.0°C / 17.0°C
  2 BF
  82%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 17.0°C / 20.4°C
  2 BF
  79%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 14.9°C
  2 BF
  67%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  3 BF
  82%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 12.3°C / 15.0°C
  2 BF
  81%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.1°C / 11.4°C
  1 BF
  76%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 17.0°C / 17.0°C
  2 BF
  75%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.8°C / 20.8°C
  4 BF
  69%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 16.2°C
  3 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.8°C / 19.8°C
  2 BF
  65%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 14.0°C / 14.0°C
  1 BF
  74%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  2 BF
  82%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 13.4°C / 14.9°C
  0 BF
  94%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 13.5°C / 15.1°C
  1 BF
  85%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 19.3°C
  3 BF
  71%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.7°C / 21.0°C
  2 BF
  58%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 15.3°C
  1 BF
  87%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 13.1°C / 15.6°C
  2 BF
  92%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  2 BF
  74%
EUROKINISSI /  ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Επιτροπή για νέες «λίστες Πέτσα»

 • A-
 • A+
Μηχανισμό λογοκρισίας στήνει η κυβέρνηση με νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ ● Προβλέπεται η σύσταση επιτροπής, στην οποία θα έχουν ισχυρή εκπροσώπηση οι «γαλάζιοι» και οι εργοδότες, που θα αποφασίζει ποια μέσα θα κόβονται από τις κρατικές ενισχύσεις!

Ορμπαν θυμίζει το σκηνικό. Η κυβέρνηση ανέβασε για διαβούλευση ένα (νέο!) νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ που το ονόμασε «Ενίσχυση δημοσιότητας και διαφάνειας στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο». Από μόνο του ακούγεται αντιφατικό, κυβέρνηση Μητσοτάκη και διαφάνεια στην ίδια φράση δεν χωρούν. Οπως δεν χωρούν, επίσης, κυβέρνηση Μητσοτάκη και προστασία της δημοσιογραφικής ηθικής και δεοντολογίας.

Διότι σε αυτό το νομοσχέδιο υπάρχει και ειδικό άρθρο για τη «σύσταση επιτροπής για την τήρηση των αρχών της δημοσιογραφικής ηθικής και δεοντολογίας»! Καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό, έτσι; Νέος λογοκριτικός μηχανισμός που θα λειτουργεί μέσω λίστας Πέτσα. Διότι αυτή η επιτροπή θα μπορεί να αποκλείει ΜΜΕ από την κρατική ενίσχυση.

«Συστήνεται ειδική επιτροπή για την κρίση περί τήρησης ή μη των αρχών της δημοσιογραφικής ηθικής και δεοντολογίας», γράφει, και «για την κρίση αυτή, λαμβάνονται υπόψη οι ισχύοντες Κώδικες Επαγγελματικής Ηθικής και Δεοντολογίας των δημοσιογράφων», της ΕΣΗΕΑ και της ΠΟΕΣΥ. Γιατί να χρειάζεται μία ακόμα επιτροπή, είναι μια ερώτηση με προφανή απάντηση για την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Η επιτροπή θα αποτελείται από 9 μέλη και πρόεδρός της θα είναι ένας εκπρόσωπος του κοινωφελούς «Ιδρύματος Προαγωγής Δημοσιογραφίας Αθανασίου Βασιλείου Μπότση».

Είναι το ίδρυμα που βράβευσε, αν θυμάστε, τον Νίκο Ευαγγελάτο. Μεγάλη επιτυχία. Αντιπρόεδρος θα είναι ένας πανεπιστημιακός, μέλος Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) ελληνικού ΑΕΙ με γνωστικό αντικείμενο τη δημοσιογραφία, την επικοινωνία ή τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Τα υπόλοιπα επτά μέλη του είναι ένας ακόμα πανεπιστημιακός (όπως ο προηγούμενος) και από ένας εκπρόσωπος από ΕΣΗΕΑ, ΠΟΕΣΥ, Ενωση Εκδοτών Διαδικτύου (ΕΝΕΔ), ΕΣΡ, ΕΙΗΕΑ (Ενωση Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών) και επαρχιακό Τύπο. Με άλλα λόγια μετράμε τρεις ιδιοκτήτες (κάποιων) ΜΜΕ μέσα στην επιτροπή που θα κρίνουν και θα αποφασίζουν για άλλα ΜΜΕ, πιθανότατα και ανταγωνιστικά. Η θητεία των μελών είναι διετής.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει πως σκοπός της είναι «η ενίσχυση της διαφάνειας και της δημοσιότητας στον χώρο του έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου μέσω ενός σύγχρονου και λειτουργικού Μητρώου, η διασύνδεσή του με τις αναπτυξιακές ανάγκες των επιχειρήσεων των μέσων μαζικής επικοινωνίας, η καταχώριση και προβολή στις επιχειρήσεις αυτές διαφήμισης από φορείς της γενικής κυβέρνησης και η ένταξή τους σε προγράμματα κρατικής ενίσχυσης». Θέλει να προχωρήσει στη σύσταση ηλεκτρονικού Μητρώου Εντυπου Τύπου (ΜΕΤ) για το σύνολο των εφημερίδων και περιοδικών και στη σύσταση ηλεκτρονικού Μητρώου Ηλεκτρονικού Τύπου (ΜΗΤ).

«Η επιτροπή συγκαλείται είτε αυτεπαγγέλτως είτε κατόπιν καταγγελίας οποιουδήποτε έχει έννομο συμφέρον εναντίον μέσου του έντυπου ή ηλεκτρονικού Τύπου και επιλαμβάνεται των υπό εξέταση ή των καταγγελλόμενων θεμάτων. Η επιτροπή αποφαίνεται εντός δέκα ημερών για τη διατήρηση ή τη διαγραφή της επιχείρησης από τα Μητρώα». Επιχείρηση που διαγράφεται από τα Μητρώα δεν θα μπορεί να συμμετέχει σε κρατικά προγράμματα ενισχύσεων για δύο χρόνια. Είναι αυτό που σας λέμε στην αρχή. Η επιτροπή δηλαδή θα αποφασίζει ποια έντυπα ή ιστοσελίδες ενημερωτικού περιεχομένου θα μπορούν να μπαίνουν στις διάφορες λίστες Πέτσα!

Θυμάστε κι ένα άλλο άρθρο για τον Τύπο, σε περσινό νομοσχέδιο, που πάλι δημιούργησε αντιδράσεις; «Οποιος δημόσια ή μέσω του διαδικτύου διαδίδει ή διασπείρει με οποιονδήποτε τρόπο ψευδείς ειδήσεις με κίνδυνο να προκληθεί ζημία στην οικονομία, στον τουρισμό ή στην αμυντική ικανότητα της χώρας ή να διαταραχθούν οι διεθνείς της σχέσεις, τιμωρείται με φυλάκιση έως τρία έτη ή χρηματική ποινή». Η κυβέρνηση δεν θα σταματήσει να μας εκπλήσσει ποτέ.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Μήνυση για τη λίστα Πέτσα
Μηνυτήρια αναφορά στις εισαγγελικές αρχές και αναφορά προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κατέθεσαν 48 Ελληνες πολίτες με έντονη κοινωνική παρουσία, για τις γνωστές και μη εξαιρετέες «λίστες Πέτσα».
Μήνυση για τη λίστα Πέτσα
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ζήλεψε ο Κικίλιας τη «λίστα Πέτσα» και μοιράζει 18,5 εκατ. ευρώ
Παραπάνω από 40 εκατομμύρια ευρώ για να διαφημίσουν πράγματα για τα οποία όλοι ακούνε και διαβάζουν ούτως ή άλλως από το πρωί έως το βράδυ σε όλα τα μέσα ενημέρωσης.
Ζήλεψε ο Κικίλιας τη «λίστα Πέτσα» και μοιράζει 18,5 εκατ. ευρώ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Η Κομισιόν «αδειάζει» κυβέρνηση και Στέλιο Πέτσα
Η Ευρωπαία επίτροπος για θέματα Διαφάνειας, Βέρα Γιούροβα, παραλληλίζει τη χώρα μας με την Ουγγαρία και την Πολωνία για τον τρόπο που μοίρασε εκατομμύρια ευρώ στα ΜΜΕ η λίστα Πέτσα.
Η Κομισιόν «αδειάζει» κυβέρνηση και Στέλιο Πέτσα
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Δώρα στους καναλάρχες
Εντονη η αντίδραση της δημοσιογραφικής παράταξης «Συσπείρωση Δημοσιογράφων - Δούρειος Τύπος» για τις νέες ευνοϊκές ρυθμίσεις που θέλει να φέρει η κυβέρνηση για τους ιδιοκτήτες των Μέσων * Καταγγέλλει τη γενική...
Δώρα στους καναλάρχες
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Νέα και χειρότερη λίστα Πέτσα
Προχθές τα μεσάνυχτα, στο νομοσχέδιο για τους πλημμυροπαθείς η κυβέρνηση πρόσθεσε κι ένα άρθρο για μα ολοκαίνουργια διαφημιστική καμπάνια στα ΜΜΕ. Μια λίστα Πέτσα νο2, όπως καταλαβαίνετε.
Νέα και χειρότερη λίστα Πέτσα
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Πέτσας και... πέτσινη χρηματοδότηση
Στενεύει ο κλοιός γύρω από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, καθώς το ανισομερές μοίρασμα των κονδυλίων της καμπάνιας για την πανδημία αφήνει δυσαρεστημένα μεγάλα ΜΜΕ και επιχειρηματικούς ομίλους.
Πέτσας και... πέτσινη χρηματοδότηση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας