Αλλιώς σχεδίαζε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την παρουσία του στη ΔΕΘ το προσεχές Σαββατοκύριακο, αλλά πλέον όλοι οι σχεδιασμοί του έχουν ανατραπεί, με το σκάνδαλο των υποκλοπών να προκαλεί ακόμα και μέσα στο ίδιο του το κόμμα κλυδωνισμούς οι οποίοι όλο και εντείνονται.
Μετά τις σαφείς αποστάσεις που είχε ήδη πάρει από τη γραμμή του μεγάρου Μαξίμου ο βουλευτής Ηλείας της Ν.Δ. Κώστας Τζαβάρας, δημοσίευσε χθες το δικό του άρθρο-κόλαφο για το Μαξίμου και για τις μεθοδεύσεις του προκειμένου να κρυφτεί πίσω από το απόρρητο της δράσης των μυστικών υπηρεσιών με στόχο τη συγκάλυψη.
Είχε φυσικά προηγηθεί η παρέμβαση του Κώστα Καραμανλή, ο οποίος απέρριψε συνολικά το αφήγημα του πρωθυπουργού στο θέμα των υποκλοπών, διαμηνύοντας, μεταξύ άλλων, στο Μαξίμου ότι «η επίκληση του απορρήτου σε τέτοιες περιπτώσεις υποτάσσεται στην ανάγκη κάθαρσης του δημόσιου βίου» και τώρα ο κ. Τζαβάρας (ieidiseis) ζητά από τον πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών να ξανακαλέσει τους Π. Κοντολέοντα και Γρ. Δημητριάδη, ρίχνοντας κεραυνούς κατά της επίκλησης του «απορρήτου».
Ειδικότερα καταγγέλλει την «απροσδόκητη άρνηση δύο εισαγγελέων της ΕΥΠ, καθώς και των νυν και τέως διοικητών της, να απαντήσουν σε κρίσιμες ερωτήσεις των μελών της επιτροπής», σημειώνοντας ότι «η άρνηση αυτή παραβιάζει το καθήκον αληθείας που έχουν οι κρατικοί λειτουργοί όταν καλούνται να εξεταστούν από αρμόδιες Αρχές, έστω και αν η άρνηση αυτή προβλήθηκε υπό το πρόσχημα της επίκλησης της υποχρέωσης εχεμύθειας» της ΕΥΠ. Και τονίζει ότι η άρνηση αυτή «διασαλεύει τη συνταγματική και κοινοβουλευτική τάξη του δημοκρατικού πολιτεύματος και δημιουργεί ένα απαράδεκτο προηγούμενο που περιορίζει -και στην εξεταζόμενη περίπτωση αχρηστεύει- την ελεγκτική λειτουργία της Βουλής προς την κυβέρνηση».
Επισημαίνει ακόμα πως η δυνατότητα της Επιτροπής Θεσμών να ζητά «από την κυβέρνηση ενημέρωση για τη δραστηριότητα της ΕΥΠ και η αντίστοιχη υποχρέωση του αρμόδιου υπουργού να ανταποκρίνεται στο αίτημα αυτό υποχωρούν μόνο στην περίπτωση κατά την οποία ο ίδιος ο υπουργός κρίνει ότι συντρέχουν λόγοι “υπέρτερου δημόσιου συμφέροντος”», υπογραμμίζοντας πως ο παριστάμενος υπουργός Επικρατείας, Γ. Γεραπετρίτης, δεν προέβη σε τέτοια δήλωση και σημειώνοντας ότι «η εξουσία αυτή δεν αναγνωρίζεται σε κανέναν άλλο κοινοβουλευτικό ή εξωκοινοβουλευτικό κρατικό λειτουργό (λ.χ. διοικητή ΕΥΠ ή εισαγγελέα αποσπασμένο στην ΕΥΠ κ.λπ.)».
Ζητά από τον πρόεδρο της Επιτροπής «να επαναλάβει τη συνεδρίαση καλώντας τους ως άνω κρατικούς λειτουργούς να προσέλθουν εκ νέου ενώπιόν της, αφού προηγουμένως λάβουν την κατά τη γνώμη τους αναγκαία έγκριση από τον αρμόδιο υπουργό», διαφορετικά, όπως τονίζει, «η κοινοβουλευτική δημοκρατία στη χώρα μας απειλείται με θεσμικές αλλοιώσεις και διαδικαστικούς εκφυλισμούς».
Και μέσα σ’ όλα αυτά, ο κ. Μητσοτάκης εξακολουθεί να φαίνεται έτοιμος να αποφασίσει να εργαλειοποιήσει τον εκλογικό νόμο, ξαναλλάζοντάς τον για να εξυπηρετήσει τις μικροκομματικές του σκοπιμότητες. Εξ ου και χθες κυβερνητικές πηγές όχι μόνο δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο αυτό, αλλά έλεγαν πως «ό,τι είναι να πει θα το πει ο πρωθυπουργός». Τι κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια...
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας