• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 9.6°C / 12.4°C
  2 BF
  58%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 5.5°C / 9.2°C
  4 BF
  53%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 8.0°C / 12.1°C
  3 BF
  62%
 • Ιωάννινα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  6°C 2.9°C / 6.1°C
  1 BF
  81%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 9.1°C
  1 BF
  81%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 5.0°C / 8.8°C
  2 BF
  51%
 • Κοζάνη
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  1°C 1.4°C / 4.5°C
  3 BF
  87%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 9.4°C / 9.4°C
  1 BF
  74%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.3°C / 16.4°C
  3 BF
  63%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  2 BF
  76%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.7°C / 13.8°C
  3 BF
  47%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.2°C / 10.2°C
  6 BF
  63%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  4 BF
  62%
 • Λάρισα
  Ψιχάλες μικρής έντασης
  7°C 6.7°C / 6.9°C
  3 BF
  76%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 6.5°C / 7.7°C
  3 BF
  71%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 13.8°C
  1 BF
  58%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.6°C / 12.7°C
  3 BF
  59%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 7.3°C / 8.8°C
  2 BF
  62%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.5°C / 8.9°C
  2 BF
  60%
 • Καστοριά
  Χιονοπτώσεις
  2°C 1.6°C / 1.6°C
  1 BF
  87%
EUROKINISSI​/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Επιστολές σε πρώην υπ. Πολιτισμού για κυβερνητική «μεσολάβηση» νομιμοποίησης ιδιωτικής αρχαιολογικής συλλογής

 • A-
 • A+

 Στη Βουλή κατατέθηκε προχθές το βράδυ το νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού για την παραχώρηση στο νεοσύστατο Ινστιτούτο Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού με έδρα το Ντελαγουέρ 161 κυκλαδικών αρχαιοτήτων, που είχαν βγει από την Ελλάδα ως προϊόντα λαθρανασκαφών και ανήκαν στην ιδιωτική συλλογή Αμερικανού δισεκατομμυριούχου, αντί να επιστραφούν στη χώρα μας.

Το σχετικό σχέδιο νόμου για την κύρωση της συμφωνίας μεταξύ του υπουργείου, του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, του Μητροπολιτικού Μουσείου της Νέας Υόρκης και του συγκεκριμένου Ινστιτούτου σχετικά με την υποτιθέμενη «επιστροφή στην Ελλάδα ιδιωτικής συλλογής αρχαιοτήτων» έχει δεχτεί προκαλέσει σοβαρά ερωτηματικά γιατί παρακάμπτει νόμους του ελληνικού και διεθνούς δικαίου και πυρά από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΜέΡΑ25, που σε χωριστές ανακοινώσεις τους καταγγέλλουν, μεταξύ άλλων, την κυβέρνηση για νομιμοποίηση και συγκάλυψη προϊόντων αρχαιοκαπηλίας, αντίστοιχα. 

«Μεσολαβητή» την χαρακτηρίζει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, που έστειλε επείγουσες επιστολές στους διατελέσαντες από το 2008 υπουργούς Πολιτισμού και νυν  βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου κκ. Κ. Καραμανλή, Α. Σαμαρά, Κ. Τζαβάρα και Κ. Τασούλα. Ακολουθεί η ανακοίνωση του ΣΕΑ.

H ανακοίνωση του ΣΕΑ

Στις επιστολές υπενθυμίζεται ότι τα ευρήματα του πρωτοκυκλαδικού πολιτισμού ανευρίσκονται μόνο σε θέσεις της Ελλάδας και όσα βρίσκονται ή και διακινούνται στο εξωτερικό αποτελούν προϊόντα παράνομης εξαγωγής από ελληνικό έδαφος, ως εκ τούτου το ελληνικό δημόσιο έχει κάθε νόμιμο και ηθικό λόγο να διεκδικήσει την κυριότητα και την κατοχή των 161 κυκλαδικών αρχαιοτήτων της Συλλογής Stern. 
 
Ο ΣΕΑ τονίζει ότι με την κύρωση αυτής της «Συμφωνίας» η ελληνική κυβέρνηση και η ελληνική Βουλή λειτουργούν ως «μεσολαβητές» προκειμένου να νομιμοποιηθεί μια ιδιωτική συλλογή –χωρίς καμία αναφορά ή έλεγχο στην προέλευση και στον τρόπο απόκτησης των αντικειμένων-, προκειμένου να εκτεθούν παρανόμως εξαχθείσες αρχαιότητες σε ένα ιδιωτικό Μουσείο στη Νέα Υόρκη (Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης) και σε ένα ιδιωτικό μουσείο στην Ελλάδα (Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης) και όχι να "επαναπατριστούν", όπως παραπλανητικά εξαγγέλθηκε. 
 
Μάλιστα η «Συμφωνία» δεσμεύει με τρόπο απαράδεκτο τις ελληνικές κυβερνήσεις για τα επόμενα 50 χρόνια ως το 2073 (!), και τις υποχρεώνει να αποστέλλουν κυκλαδικές αρχαιότητες από ελληνικά Μουσεία προκειμένου αυτές να εκτίθενται στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Ν. Υόρκης, εμπλουτίζοντας την συλλογή ενός Μουσείου που επί μακρόν έχει εμπλουτίζει τις συλλογές του με αρχαιότητες που έχουν αποδειχθεί προϊόντα παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών (ενδεικτικά αναφέρουμε την πολύκροτη υπόθεση του «Κρατήρα του Ευφρονίου», προϊόν λαθρανασκαφής του 1971, που επαναπατρίστηκε στην Ιταλία το 2008 κατόπιν δικαστικής απόφασης).
 
Ο Σύλλογος υπενθυμίζει στους πρώην υπουργούς και πρωθυπουργούς ότι ήταν η κυβέρνηση της ΝΔ που, θέλοντας να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της παράνομης διακίνησης, ίδρυσε και στελέχωσε την Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών με το Ν, 3658/2008 κι ότι αυτή η θεσμική ρύθμιση οδήγησε σε πολλούς επιτυχείς επαναπατρισμούς αρχαιοτήτων, τα οποία εμπλούτισαν τα ελληνικά δημόσια μουσεία, ευαισθητοποίησαν την ελληνική και τη διεθνή κοινή γνώμη και εντάχθηκαν σε μία συνολική προσπάθεια όλων των κρατών, των οποίων η πολιτιστική κληρονομιά βανδαλίστηκε και υπεξαιρέθηκε, να αναδείξουν το πρόβλημα και να κάνουν από κοινού προσπάθειες επαναπατρισμού.
 
Αφού υπενθυμίζει τις υποθέσεις επαναπατρισμού που χειρίστηκαν στην θητεία τους οι κκ. Καραμανλής, Σαμαράς, Τζαβάρας και Τασούλας, ο Σύλλογος καταλήγει:
"Οι παραπάνω επιτυχίες δεν προέκυψαν ξαφνικά αλλά μέσα από τη συστηματική εργασία των αρμοδίων υπηρεσιών του ΥΠ.ΠΟ.Α τη συνεργασία τους τις προξενικές, δικαστικές και αστυνομικές αρχές και βέβαια μέσα από τις διεθνείς συνεργασίες και το πνεύμα ενθάρρυνσης των επαναπατρισμών από τους διεθνείς οργανισμούς. Το προς ψήφιση νομοσχέδιο πιστεύουμε ακλόνητα ότι «δυναμιτίζει» τις προαναφερθείσες προσπάθειες αλλά και την αταλάντευτη πολιτική των ελληνικών κυβερνήσεων για τον εντοπισμό, την τεκμηρίωση, τη διεκδίκηση και εν τέλει τον επαναπατρισμό ελληνικών αρχαιοτήτων.
 
Με το προς ψήφιση νομοσχέδιο παρακάμπτονται διατάξεις του αρχαιολογικού νόμου για την εισαγωγή και κατοχή αρχαίων, καταστρατηγείται η διοικητική πρακτική επαναπατρισμού και κατοχής αρχαίων, εκμηδενίζονται το έργο και οι αρμοδιότητες της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών, τίθενται εν αμφιβόλω η διεθνής νομοθεσία αλλά και ο λόγος και η συνέπεια της Ελλάδας στα διεθνή fora.
 
Κατόπιν αυτών σας παρακαλούμε να ασκήσετε την επιρροή σας και να αποτρέψετε την εισαγωγή στο ελληνικό κοινοβούλιο του νομοσχεδίου με τον τίτλο  «Κύρωση της συμφωνίας μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, του Μητροπολιτικού Μουσείου της Νέας Υόρκης και του Ινστιτούτου Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού του Ντέλαγουερ σχετικά με την επιστροφή στην Ελλάδα ιδιωτικής συλλογής αρχαιοτήτων 161 αρχαιοτήτων του κυκλαδικού πολιτισμού, ευρισκόμενης στη Νέα Υόρκη και την έκθεση αυτής στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης».

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ART - ΝΕΑ
Επαναπατρίζουν κυκλαδικές αρχαιότητες, αλλά παραμένουν στην Αμερική
Η καταστροφική πολιτική της κυβέρνησης κατά της πολιτιστικής κληρονομιάς και υπέρ των ιδιωτών δεν έχει τέλος. Δεν διστάζει μάλιστα να ψηφίσει νέο νόμο προκειμένου να παρακάμψει αυτούς που ισχύουν.
Επαναπατρίζουν κυκλαδικές αρχαιότητες, αλλά παραμένουν στην Αμερική
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Μηδενικές απαντήσεις Μενδώνη στις αποκαλύψεις της «Εφ.Συν.»
«Όποιος έχει στοιχεία να πάει στον εισαγγελέα» δήλωσε με ύφος η υπουργός Πολιτισμού, η οποία αναγκάστηκε να κάνει την πρώτη της τοποθέτηση μετά τις αποκαλύψεις της «Εφ.Συν.» για τα ντοκουμέντα αρχαιοκαπηλίας...
Μηδενικές απαντήσεις Μενδώνη στις αποκαλύψεις της «Εφ.Συν.»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα: Κάθε βδομάδα μεγαλώνει ο «λεκές» στην δημοκρατία της Ελλάδας
«Όλη η Ευρώπη βλέπει τον λεκέ, μόνο οι ελληνικές αρχές δεν θέλουν να τον δουν» τόνισε ο υπεύθυνος των ΡΧΣ για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Βαλκάνια
Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα: Κάθε βδομάδα μεγαλώνει ο «λεκές» στην δημοκρατία της Ελλάδας
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Παραλήρημα και υπεκφυγές Πλεύρη για το νομοσχέδιο-οδοστρωτήρα για τη Δημοσία Υγεία
Ο υπουργός Υγείας υπεραμύνθηκε του σχεδίου νόμου και επιχείρησε να κάνει το μαύρο-άσπρο, κάνοντας λόγο για ένα πλαίσιο παρεμβάσεων, που ωφελεί τον πολίτη και προστατεύει το δημόσιο χαρακτήρα του ΕΣΥ
Παραλήρημα και υπεκφυγές Πλεύρη για το νομοσχέδιο-οδοστρωτήρα για τη Δημοσία Υγεία
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Κουβέντα» από την κυβέρνηση για τη συγκάλυψη υποκλοπών, «παρατηρητής» των πλειστηριασμών 
Τα γένια της για τα πάντα ευλογά η κυβέρνηση που δεν έχει κανένα σχέδιο για τα νέα «κόκκινα» παρά τις επιβαρύνσεις απ'τις αυξήσεις των επιτοκίων
«Κουβέντα» από την κυβέρνηση για τη συγκάλυψη υποκλοπών, «παρατηρητής» των πλειστηριασμών 
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Ο νέος πατριωτισμός είναι η συμπόρευση με εκείνους που μπορούν να πάνε τη χώρα μπροστά»
Στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη που παραχωρεί στην «Εφ.Συν.» η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, απαντάει στις ερωτήσεις με αφετηρία την επίμαχη νομιμοποίηση της συλλογής των 161 κυκλαδικών αρχαιοτήτων,...
«Ο νέος πατριωτισμός είναι η συμπόρευση με εκείνους που μπορούν να πάνε τη χώρα μπροστά»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας