Αθήνα, 28°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
28°C
30.9° 25.8°
3 BF
54%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
28°C
30.1° 26.6°
4 BF
39%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
26°C
29.4° 25.0°
2 BF
63%
Ιωάννινα
Ελαφρές νεφώσεις
25°C
24.9° 24.9°
4 BF
47%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
26°C
26.9° 25.9°
3 BF
44%
Βέροια
Ελαφρές νεφώσεις
29°C
31.0° 23.5°
0 BF
51%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
27°C
27.4° 25.1°
2 BF
21%
Αγρίνιο
Αίθριος καιρός
30°C
29.6° 29.6°
3 BF
39%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
27°C
28.8° 24.9°
2 BF
64%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
27°C
27.9° 25.1°
2 BF
50%
Ερμούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
24°C
27.8° 22.2°
2 BF
73%
Σκόπελος
Αίθριος καιρός
23°C
22.7° 22.7°
1 BF
73%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
26°C
25.9° 25.9°
5 BF
61%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
32°C
31.9° 31.9°
0 BF
20%
Λαμία
Αίθριος καιρός
31°C
31.0° 26.5°
2 BF
37%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
28°C
31.8° 26.6°
3 BF
46%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
30°C
31.1° 27.1°
3 BF
28%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
23°C
25.3° 22.7°
2 BF
64%
Κατερίνη
Αίθριος καιρός
25°C
29.4° 24.2°
3 BF
59%
Καστοριά
Σποραδικές νεφώσεις
23°C
23.0° 23.0°
3 BF
51%
ΜΕΝΟΥ
Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
ΙΝ ΤΙΜΕ

Απόλυτο άδειασμα Κ. Καραμανλή στον Κυρ. Μητσοτάκη

«Κόκκινη κάρτα» στον Κυριάκο Μητσοτάκη έβγαλε ο Κώστας Καραμανλής. Με τη χθεσινή του παρέμβαση από τα Ανώγεια της Κρήτης, ο πρώην πρωθυπουργός έβαλε πραγματικά πυρκαγιά στο μέγαρο Μαξίμου, παίρνοντας ρητή και πολύ καθαρή θέση για το σκάνδαλο των υποκλοπών, η οποία έρχεται σε πλήρη και μετωπική σύγκρουση με τη γραμμή του Κυριάκου Μητσοτάκη, κατακρημνίζοντάς την.

Μιλώντας ως κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση του Δήμου Ανωγείων για τα 10 χρόνια από τον θάνατο του Ιωάννη Κεφαλογιάννη –και μπροστά σε ένα ακροατήριο όπου παρίσταντο βουλευτές, ευρωβουλευτές και πολλά στελέχη της Ν.Δ.– ο Κ. Καραμανλής θέλησε να τοποθετηθεί ευθέως απέναντι στα γεγονότα τονίζοντας ότι «διαύγεια και διαφάνεια είναι θεμελιώδη ζητούμενα για σύννομο και ομαλό δημόσιο βίο. Ακόμη περισσότερο όταν προκύπτουν ζητήματα όπως αυτό της παρακολούθησης τηλεφώνου πολιτικού αρχηγού, δημοσιογράφου ή κάθε πολίτη», αδειάζοντας έτσι την κυβερνητική γραμμή που λέει ότι «κανείς δεν εξαιρείται» των παρακολουθήσεων.

Και συνέχισε διαμηνύοντας ότι «σε τέτοιου είδους καταστάσεις η κάθαρση επέρχεται μόνο εφ’ όσον αποσαφηνιστούν πλήρως. Το θέμα είναι τόσο βαρύ και σοβαρό που δεν επιτρέπεται ούτε αντέχεται να μείνουν σκιές ιοβόλες για τη δημοκρατική ομαλότητα. Φως λοιπόν! Απλετο φως!» είπε, με το κοινό της εκδήλωσης να τον χειροκροτεί.

Κι έπειτα ο πρώην πρωθυπουργός έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα προς το μέγαρο Μαξίμου, σημειώνοντας ότι «το να προκλήθηκαν τα γεγονότα αυτά από κυβερνητική πρωτοβουλία είναι εκτός από αντιδημοκρατικό και παράνομο, τόσο πέρα από κάθε όριο νοσηρής φαντασίας και πολιτικής ανοησίας που είναι αδιανόητο». Με αυτόν τον τρόπο όχι μόνο κινήθηκε μετωπικά προς τις κυβερνητικές πρακτικές, αλλά θέτοντας θέμα νομιμότητας αντιτάχθηκε και με σαφή τρόπο στα όσα υποστηρίζει ο κ. Μητσοτάκης περί «νόμιμων» επισυνδέσεων, προσεγγίζοντας έτσι τις θέσεις Βενιζέλου.

Αλλά ο Κ. Καραμανλής δεν έμεινε εκεί. Οχι μόνο ζήτησε εμφατικά απαντήσεις στα αναπάντητα ερωτήματα. Οχι μόνο, εν όψει και της σημερινής συνεδρίασης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, έριξε καίριο πλήγμα στις κυβερνητικές μεθοδεύσεις που έχουν στόχο τη συγκάλυψη και διαμήνυσε στο Μαξίμου ότι δεν μπορεί να επιχειρεί να κρυφτεί πίσω από το απόρρητο της δράσης των μυστικών υπηρεσιών. Αλλά τόνισε και πως οι όποιες διορθώσεις του θεσμικού πλαισίου πρέπει να γίνουν με «διακομματική συνεργασία».

Συγκεκριμένα είπε πως «παραμένει όμως επιτακτική η ανάγκη να ξεκαθαριστεί ποιοι και με ποια δικαιολογία ζήτησαν κάτι τέτοιο και ποιοι και πώς το ενέκριναν. Η επίκληση του απορρήτου σε τέτοιες περιπτώσεις υποτάσσεται στην ανάγκη κάθαρσης του δημόσιου βίου. Ολα στο φως λοιπόν και από εκεί και πέρα απαραίτητες και με διακομματική συνεργασία οι διορθώσεις του θεσμικού καθεστώτος που διέπει και την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου αλλά και την εν γένει λειτουργία των μυστικών υπηρεσιών. Αυτά τα στοιχειώδη για να αποτραπεί η περαιτέρω απαξίωση των θεσμών».

Αλλά και η Ολγα Κεφαλογιάννη, η οποία νωρίτερα απηύθυνε χαιρετισμό στην εκδήλωση για τα 10 χρόνια από τον θάνατο του πατέρα της, επέλεξε να κάνει μια παραταξιακή ομιλία και να στείλει μηνύματα στο εσωτερικό της «γαλάζιας» παράταξης που είναι σαφές ότι σχετίζονται με τα γεγονότα του σκανδάλου των υποκλοπών, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «θα πρέπει να στεκόμαστε διαρκώς στο ύψος των περιστάσεων. Να τολμάμε να κοιτάμε πάντα στα μάτια τον ελληνικό λαό. Προστατεύοντας πάνω από όλα τους θεσμούς της Δημοκρατίας και του κράτους Δικαίου». Αιχμές που είναι προφανές ότι απευθύνονται στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ομως οι αιχμές προς τον πρωθυπουργό δεν έλειπαν και από την ευρύτερη ομιλία του Κώστα Καραμανλή, η οποία βεβαίως αναφερόταν στον Ιωάννη Κεφαλογιάννη, αλλά η εισαγωγή και ο επίλογος που επέλεξε έχουν τη σημασία τους. Διότι μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί η επιλογή του αποφθέγματος που αποδίδεται στον Ουίνστον Τσόρτσιλ: «Με ακεραιότητα, τίποτα άλλο δεν μετράει. Χωρίς ακεραιότητα, τίποτα άλλο δεν μετράει». Και βέβαια τυχαία δεν είναι η μαντινάδα που επιλέχθηκε αντί επιλόγου: «Αλλο το να ’σαι αετός και άλλο να τον κάνεις. Αλλο το να θωρείς κορφές και άλλο να τις φτάνεις».

Εάν αυτά δεν είναι σαφή και αιχμηρά καρφιά προς τον κ. Μητσοτάκη τότε τι είναι; Και βέβαια το μέγεθος του πλήγματος που προκαλεί η ομιλία Καραμανλή στον πρωθυπουργό φαίνεται και από την βεβιασμένη αντίδραση των κυβερνητικών πηγών που έσπευσαν το ίδιο βράδυ να απαντήσουν και να πουν, μεταξύ άλλων, ότι «από την πρώτη στιγμή που με πρωτοβουλία της κυβέρνησης ήρθε στο φως η υπόθεση της επισύνδεσης του τηλεφώνου του κ. Ανδρουλάκη τονίστηκε ότι υπάρχει ανάγκη να δοθούν πλήρεις απαντήσεις, με σεβασμό των προβλέψεων του νόμου για το απόρρητο και του κανονισμού της Βουλής», εμμένοντας στην κυβερνητική γραμμή αλλά σε τόνο απολογητικό.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Απόλυτο άδειασμα Κ. Καραμανλή στον Κυρ. Μητσοτάκη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας