• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 3.2°C / 8.4°C
  0 BF
  82%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 4.3°C / 6.6°C
  2 BF
  55%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.0°C / 9.0°C
  0 BF
  77%
 • Ιωάννινα
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  0°C -0.1°C / 2.5°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C 1.9°C / 1.9°C
  2 BF
  87%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 3.0°C / 6.0°C
  2 BF
  63%
 • Κοζάνη
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  -1°C -0.6°C / -0.6°C
  3 BF
  86%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.2°C / 8.5°C
  1 BF
  78%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 7.7°C / 9.1°C
  3 BF
  71%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.9°C / 1.9°C
  2 BF
  67%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 7.8°C / 11.4°C
  1 BF
  58%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.7°C / 5.7°C
  5 BF
  59%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.3°C / 10.3°C
  2 BF
  80%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  4°C -0.1°C / 4.4°C
  0 BF
  65%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 2.8°C / 5.6°C
  0 BF
  82%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 0.8°C / 7.7°C
  0 BF
  56%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 3.4°C / 8.6°C
  1 BF
  80%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 6.0°C / 6.0°C
  2 BF
  76%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 3.7°C / 6.7°C
  2 BF
  62%
 • Καστοριά
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  0°C -0.2°C / -0.2°C
  2 BF
  77%

Συγκινησιακά φορτισμένες ήταν από όλες τις πλευρές οι τοποθετήσεις στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, που διήρκεσε μέχρι αργά χθες το βράδυ

EUROKINISSI

Ραντεβού τον Σεπτέμβρη

 • A-
 • A+

Μπορεί να επουλωθεί το τραύμα στον ΣΥΡΙΖΑ; Και αν ναι, πώς; Αυτά τα ερωτήματα πήραν παράταση για τον Σεπτέμβριο. Χθες όμως, στην αναζήτηση της απάντησης υπήρξαν όλων των ειδών οι τοποθετήσεις: οι συγκινησιακά φορτισμένες, οι «εμπρηστικές», οι ψύχραιμες και οι συνθετικές. Ο προβληματισμός ήταν παραπάνω από έκδηλος, αλλά εν τέλει φάνηκε να επικρατούν οι πιο νηφάλιες φωνές μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ.

Απ' ό,τι αποδείχτηκε οι πλειοψηφούσες τάσεις «ανασυγκολλήθηκαν», ενώ ρυθμιστικός παράγων ήταν η τάση των «53+». Πρότεινε σε κείμενό της, όπως και ο Αλέξης Τσίπρας, τη διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου τον Σεπτέμβριο, με παράλληλο, όμως, «μορατόριουμ» αναφορικά με τη στάση των βουλευτών στην επικείμενη ψηφοφορία για το νέο πρόγραμμα. Απέρριψε και το διαρκές συνέδριο ως διχαστικό και το δημοψήφισμα ως διαδικασία, που δεν δίνει κανένα βήμα στη σύνθεση απόψεων.

Υστερα από δεκατρείς ώρες η ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε αφορούσε το εάν θα διεξαχθεί έκτακτο συνέδριο τον προσεχή Σεπτέμβριο ή διαρκές συνέδριο τις επόμενες ημέρες. Το διά ανατάσεως αποτέλεσμα υπέρ του έκτακτου συνεδρίου είχε δύο πρακτικά αποτελέσματα: αφενός την μη αποδοκιμασία των πολιτικών επιλογών του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης και αφετέρου την μη παροχή της δυνατότητας στον Αλέξη Τσίπρα να προχωρήσει σε διαγραφές από την Κοινοβουλευτική Ομάδα.

EUROKINISSI

Επιπρόσθετα η πρόταση του πρωθυπουργού για άμεσο δημοψήφισμα στη βάση του ΣΥΡΙΖΑ παρέμεινε στο «συρτάρι», αφού και η Αριστερή Πλατφόρμα δεν επέμεινε στο να «κυνηγήσει» μια απόφαση καταδικαστική για την κυβερνητική πολιτική.

Η καταληκτική ομιλία του γραμματέα του κόμματος έβαλε τη σφραγίδα της απόφασης. «Θα πρέπει να σταθούμε με σοβαρότητα, ψυχραιμία και ανοχή μεταξύ μας, γιατί το καλό μπορεί να βγει αν μείνουμε όλοι μαζί. Για να αλλάξουμε τους συσχετισμούς, για να βγούμε από τα μνημόνια, για να νικήσει η Αριστερά» είπε ο Τάσος Κορωνάκης.

Αγνωστος παραμένει πάντως ο βαθμός εμπλοκής της Αριστερής Πλατφόρμας στο έκτακτο συνέδριο, καθώς σε ανακοίνωσή της κατέληγε ότι η σύγκληση συνεδρίου «μετά την ψήφιση στη Βουλή της μνημονιακής συμφωνίας που θα έχει δεσμεύσει τη χώρα, δεν έχει απολύτως κανένα νόημα».

Η πλειοψηφία

Ο προβληματισμός διέτρεξε οριζόντια και κάθετα τις ομαδοποιήσεις του ΣΥΡΙΖΑ και, όπως είναι φυσικό, και την πλειοψηφία. Η κοινή τους αίσθηση θα μπορούσε να αποκρυσταλλωθεί στο ότι η ενότητα είναι επιθυμητή, ωστόσο πρέπει να αποκτηθεί συντεταγμένα μέσα από ένα έκτακτο συνέδριο.

Ο ρόλος όμως του έκτακτου συνεδρίου έτυχε διαφορετικών αναγνώσεων. Χαρακτηριστική ήταν η φράση του Γιάννη Δραγασάκη: «Να προχωρήσουμε στην επανίδρυση του ΣΥΡΙΖΑ ως ενιαίου, μαζικού, αριστερού, δημοκρατικού κόμματος· ενός κόμματος των μελών του». Σημείωσε δε ότι «δυστυχώς επιτρέψαμε να κάνουμε ένα κόμμα στο οποίο λειτουργούν “κόμματα” μέσα στο κόμμα». Από διαφορετική σκοπιά ο Θοδωρής Δρίτσας είπε ότι πρέπει «χωρίς fast track κομματικές διαδικασίες να συγκροτήσουμε το σχέδιο απεμπλοκής από αυτήν την ήττα», προσθέτοντας ότι «για να πάμε σε εκλογές θα πρέπει να εξασφαλίσουμε τις συνέπειες. Αν δεν κάνουμε αυτήν τη συζήτηση, ούτε απεμπλοκή θα έχουμε ούτε ενότητα».

Η μειοψηφία

Οι σαφώς πιο οξείς τόνοι προέρχονταν από την πλευρά των διαφωνούντων, αν και η Αριστερή Πλατφόρμα εμφανίστηκε διχασμένη, αφού τα περισσότερα στελέχη της προέκριναν τη διεξαγωγή διαρκούς συνεδρίου τις επόμενες ημέρες, σε αντίθεση με τον Αλέκο Καλύβη και τον Σπύρο Τζόκα, που πρότειναν το διαρκές συνέδριο να πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο.

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, σε μια πρωτοφανώς έντονη τοποθέτηση, ανέφερε ότι «πολίτευμα της χώρας έχει γίνει η ιδιόμορφη “δικτατορία του ευρώ”». Υπογράμμισε ότι «έχουμε αναγάγει το ευρώ σε θρησκευτικό δόγμα, χειρότερο από αυτό των θρησκόληπτων, ή σαν το ΚΚΕ, που υπερασπίζεται τον υπαρκτό σοσιαλισμό παρά την κατάρρευσή του». Αίσθηση προκάλεσε μάλιστα η αποστροφή του ότι «δεν διακυβεύεται η ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά η διάλυσή του, ο εξευτελισμός του και ο διασυρμός του, αν συνομολογήσουμε τρίτο μνημόνιο και κρατήσουμε το ΔΝΤ μέχρι το 2018».

Ζωή και αποχωρήσεις

Η πρόεδρος της Βουλής, πάντως, έστρεψε πάνω της το ενδιαφέρον με την εκτενή ομιλία της. «Οχι απλώς δεν ήμασταν προετοιμασμένοι, αλλά δεν διανοηθήκαμε ότι θα φέρναμε απανωτά κατεπείγοντα και το χειρότερο μνημόνιο στην Ιστορία» είπε η Ζωή Κωνσταντοπούλου. Και προσέθεσε: «Ανοίγουμε δρόμους στην ελπίδα, είπαμε, για να πάρουν τα όνειρα εκδίκηση, για να φτιάξουμε έναν άλλο κόσμο που είναι εφικτός και όχι σουρεαλισμός», σαφώς φράση-καρφί στον πρωθυπουργό.

Τα 17 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, που συντάσσονταν με την ΚΟΕ, ανακοίνωσαν ότι μετά τη συνεδρίαση θα παραιτούνταν, κίνηση που είχε διαφανεί από τη θέση του Ρούντι Ρινάλντι: «Ο ΣΥΡΙΖΑ μεταλλάσσεται. Δεν μπορώ να υπηρετήσω αυτές τις αποφάσεις της κυβέρνησης και του κόμματος».

 

Χαρακτηριστικές τοποθετήσεις

 • Νίκος Βούτσης (υπουργός Εσωτερικών): «Εξω, στον κόσμο, το αίσθημα είναι να στηριχθεί η κυβέρνηση της Αριστεράς με πρωθυπουργό τον Αλέξη».
 • Νίκος Παππάς (υπουργός Επικρατείας): «Δεν είναι η συμφωνία που θέλουμε και δεν θα τους την χαρίσουμε, αλλά όχι στον μηδενισμό».
 • Νίκος Φίλης (κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος): «Το παλαιοκομματικό κατεστημένο θέλει να μετατρέψει τον Βαρουφάκη και τον ΣΥΡΙΖΑ σε πρόβατα επί σφαγήν».
 • Ράνια Σβίγκου (εκπρόσωπος Τύπου): «Το πείραμα της κυβέρνησης της Αριστεράς δεν έχει τελειώσει. Η ενότητα είναι όρος για να προχωρήσουμε όλοι μαζί μπροστά».
 • Γαβριήλ Σακελλαρίδης (κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος): «Δεν είναι τρομολαγνεία τα ενδεχόμενα που βλέπαμε ανοιχτά μπροστά μας. Δεν δέχομαι, όμως, και τα περί “συμμορίας της δραχμής”».
 • Πάνος Σκουρλέτης (υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης): «Το τελευταίο που μας χρειάζεται αυτήν την ώρα είναι εκφυλιστικά φαινόμενα. Μέγιστη αφέλεια η υποτίμηση των συσχετισμών και των δυσκολιών».
 • Δημήτρης Στρατούλης (βουλευτής): «Το χειρότερο λάθος είναι ότι η κυβέρνηση δεν είχε επεξεργαστεί εναλλακτική λύση. Οταν το κατάλαβε η τρόικα, αποφάσισε να μας καταπιεί».
 • Αντώνης Νταβανέλος (μέλος Π.Γ.): «Αυτή τη συμφωνία οι διεθνείς καπιταλιστές και το ντόπιο καθεστώς τη φορτώνουν σε εμάς, όπως στο παρελθόν έκαναν με τους σοσιαλδημοκράτες».
 • Σόφη Παπαδόγιαννη (μέλος Π.Γ.): «Η κυβέρνηση γίνεται όμηρος των δανειστών. Το σώμα που ίδρυσε τον ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να λάβει θέση».
 • Αλέξης Μητρόπουλος (αντιπρόεδρος Βουλής): «Και μόνο τα μέτρα που ψηφίσαμε προχθές συνιστούν αυτοαναίρεση της Αριστεράς».
Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Πορεία προς το Συνέδριο αλλά και την τελική ρήξη
Τα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας προς το παρόν φαίνεται ότι θα συμμετάσχουν κανονικά στις δύο επιτροπές που θα δημιουργηθούν για το Εκτακτο Συνέδριο, όμως -όπως δηλώνουν- δεν πρόκειται να ψηφίσουν το νέο...
Πορεία προς το Συνέδριο αλλά και την τελική ρήξη
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Εξοδος χωρίς πιστοληπτικές γραμμές, χωρίς δυσβάστακτες προϋποθέσεις»
Ως τη «μεγαλύτερη πρόκληση της περιόδου» χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας τον σχηματισμό ενός στρατηγικού αναπτυξιακού σχεδίου που θα καταθέσει η Ελλάδα στο πλαίσιο της τέταρτης αξιολόγησης και βάσει του οποίου θα...
«Εξοδος χωρίς πιστοληπτικές γραμμές, χωρίς δυσβάστακτες προϋποθέσεις»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Διαζύγιο» σε απευθείας μετάδοση
Ακόμη ένα βήμα προς το προδιαγεγραμμένο διαζύγιο στον ΣΥΡΙΖΑ θα λάβει σήμερα χώρα καθώς ο Παναγιώτης Λαφαζάνης θα δημοσιοποιήσει «μετωπικό κείμενο», το οποίο θα συνυπογράφεται από στελέχη της...
«Διαζύγιο» σε απευθείας μετάδοση
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Διαζύγιο, ναι αλλά πότε;
Από άρθρα και συνεντεύξεις στελεχών της Αριστερής Πλατφόρμας καθίσταται προφανές ότι θα χωρίσουν οι δρόμοι της με τον ΣΥΡΙΖΑ και αναζητάται ο κατάλληλος χρόνος. Ποιοι άλλοι βουλευτές προσανατολίζονται προς το...
Διαζύγιο, ναι αλλά πότε;
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Οι «σκόπελοι» της συμφωνίας
Το Μαξίμου, εκτός από τους τρεις κάβους που έχει να αντιμετωπίσει μέχρι το τέλος του φθινοπώρου, θα πρέπει ενδιάμεσα να ξεκαθαρίσει και τους εσωκομματικούς λογαριασμούς, με στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας να...
Οι «σκόπελοι» της συμφωνίας
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Υπουργοί ενημερώνουν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για το πολυνομοσχέδιο
Μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο, με το οποίο θα ρυθμιστούν οι περισσότερες μνημονιακές εκκρεμότητες, προκειμένου να κλείσει ομαλώς η τέταρτη και τελευταία...
Υπουργοί ενημερώνουν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για το πολυνομοσχέδιο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας