• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 10.9°C / 14.5°C
  1 BF
  92%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.0°C / 13.6°C
  4 BF
  85%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 14.8°C
  4 BF
  75%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  1 BF
  62%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  12°C 11.3°C / 11.9°C
  5 BF
  76%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 8.5°C / 9.8°C
  2 BF
  94%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.4°C / 6.2°C
  2 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.7°C / 11.7°C
  2 BF
  82%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.7°C / 15.8°C
  3 BF
  88%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 15.1°C
  1 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.3°C / 14.8°C
  2 BF
  94%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  5 BF
  88%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  4 BF
  77%
 • Λάρισα
  Ασθενής ομίχλη
  8°C 7.9°C / 8.9°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 8.5°C / 11.7°C
  2 BF
  90%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.7°C / 17.8°C
  2 BF
  82%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.1°C / 13.8°C
  2 BF
  87%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.3°C / 13.3°C
  4 BF
  76%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.2°C / 12.8°C
  3 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.2°C / 5.2°C
  1 BF
  92%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο «Μεγάλος Αδελφός» της Palantir στις υπηρεσίες του Κυριάκου Μητσοτάκη

 • A-
 • A+

Το Predator και οι παρακολουθήσεις Ανδρουλάκη και δημοσιογράφων αποτελούν πιθανότατα την κορυφή του παγόβουνου. Θυμίζουμε ότι ένα οργανωμένο σχέδιο παραβίασης προσωπικών δεδομένων χιλιάδων πολιτών στην Ελλάδα επιχειρήθηκε να στηθεί στα κρυφά με αφορμή την πανδημία.

Εχει περάσει πάνω από ενάμισης χρόνος από την αποκάλυψη πως η ελληνική κυβέρνηση είχε προχωρήσει σε συνεργασία με την άκρως αμφιλεγόμενη εταιρεία Palantir, και μάλιστα με ρήτρα εμπιστευτικότητας. Από τις συμβάσεις που αναγκάστηκε να δώσει στη δημοσιότητα η κυβέρνηση έπειτα από 40 μέρες αφωνίας μετά τις αποκαλύψεις, προέκυψε πως έγινε επεξεργασία προσωπικών δεδομένων πολιτών (με πληροφορίες ασθενών όπως: ηλικία, φύλο, νομός, δήμος και κατάσταση του/της ασθενούς). Αγνωστο παραμένει αν συμπεριλαμβάνονταν αναλυτικά προσωπικά στοιχεία της υγείας και των πιθανών παθήσεων των ασθενών.

Αποτέλεσμα αυτής της κρυφής συμφωνίας ήταν η Palantir να αναπτύξει, και μάλιστα δωρεάν, ένα κέντρο ελέγχου κρίσεων για τον πρωθυπουργό, το οποίο εμφάνιζε μια ολιστική επισκόπηση της κατάστασης της πανδημίας στην Ελλάδα σε πραγματικό χρόνο. Ελάχιστοι στη χώρα γνώριζαν κάτι σχετικά με αυτήν τη συνεργασία. Δεν δημοσιοποιήθηκε και δεν υπήρχε στη «Διαύγεια». Η σύμβαση δεν υποβλήθηκε σε διαγωνισμό και δεν ελέγχθηκε βάσει του νόμου περί προστασίας δεδομένων. Στις 25 Νοεμβρίου 2020 υπήρξε η πρώτη αποκάλυψη εξ... Αμερικής από ένα tweet του τότε Αμερικανού πρέσβη στην Ελλάδα, Τζ. Πάιατ.

Ως αποτέλεσμα της πολιτικής πίεσης και των δημοσιογραφικών αποκαλύψεων για την κρυφή –επί 9 μήνες– συνεργασία της κυβέρνησης με τη σκιώδη εταιρεία «εξόρυξης δεδομένων», η κυβέρνηση διέκοψε στο τέλος του 2020 την εν λόγω συνεργασία την οποία πρόσφερε... αφιλοκερδώς η Palantir. Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης ισχυρίστηκε πως τα δεδομένα που συλλέχθηκαν ήταν είτε ανοιχτά δεδομένα (όπως στοιχεία κυκλοφορίας) «είτε ανώνυμα, στατιστικά και δημογραφικά δεδομένα, συγκεκριμένα από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και από τον ΕΟΔΥ, τα οποία δεν παρείχαν και δεν περιείχαν πληροφορίες από τις οποίες ήταν δυνατή η άμεση ή έμμεση ταυτοποίηση φυσικών προσώπων».

Ωστόσο, στο σύμφωνο συνεργασίας με την Palantir αναγράφονται ως «ψευδωνυμοποιημένες προσωπικές λεπτομέρειες» (pseudonysmized personal details) οι οποίες διακρίνονται από τις «ανωνυμοποιημένες» (anonymized personal data) κατά το ότι είναι δυνατή –έως έναν βαθμό– η αποκρυπτογράφησή τους και η ταυτοποίηση φυσικού προσώπου.

«Ως αντάλλαγμα για την υπόσχεση περιορισμού της πανδημίας με τη βοήθεια λογισμικού, η εταιρεία έλαβε, όπως φαίνεται, εκτεταμένη πρόσβαση σε ευαίσθητα δεδομένα από την ελληνική κυβέρνηση», ανέφερε ρεπορτάζ του Der Spiegel τον Απρίλιο του 2021. Εσωτερικά έγγραφα που δημοσίευσε το γερμανικό περιοδικό αποκαλύπτουν ότι η Palantir (που στην αρχική της φάση είχε συγχρηματοδοτηθεί από τη CIA) προσπαθεί να εισχωρήσει και στην Ε.Ε. χρησιμοποιώντας ως όχημα τη διαχείριση της πανδημίας.

Στη Μεγάλη Βρετανία μάλιστα είχε ξεσπάσει σκάνδαλο για την υπογραφή συμφωνίας της Palantir με την κυβέρνηση, σχετικά με τη διαχείριση των δεδομένων του Εθνικού Συστήματος Υγείας της χώρας. Αποδείχτηκε ότι εκατομμύρια προσωπικά δεδομένα ασθενών συλλέγονταν από την ιδιωτική εταιρεία, ανάμεσά τους το ονοματεπώνυμο, η ηλικία, η κατοικία, οι αριθμοί των τηλεφώνων τους, τα επαγγέλματά τους και ειδικότερα οι θέσεις εργασίας τους αλλά και η καταγωγή τους, η φυλή τους, οι θρησκευτικές και πολιτικές τους πεποιθήσεις, τα ποινικά μητρώα τους, η κατάσταση της ψυχικής και πνευματικής τους υγείας.

Η ελληνική κυβέρνηση αρνείται ότι κοινοποίησε δεδομένα ασθενών στην Palantir. Η αξιοπιστία της όμως έχει πλέον τρωθεί σοβαρά.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Νέα αποκάλυψη για παρακολούθηση του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. και της εισαγγελέα της ΕΥΠ
Σύμφωνα με το Documento, Καραμαλάκης - Βλάχου είναι στη νέα λίστα με τις παρακολουθήσεις με τον Κ. Βαξεβάνη να αφήνει αιχμές για πιθανό εκβιασμό τους
Νέα αποκάλυψη για παρακολούθηση του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. και της εισαγγελέα της ΕΥΠ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Και ο Κ. Τζαβάρας αποδόμησε το κυβερνητικό αφήγημα για τις υποκλοπές
«Έχει καθυστερήσει η Δικαιοσύνη» τόνισε ο κ. Τζαβάρας κι επεσήμανε πως «το βάρος της απόδειξης προφανώς δεν το έχει ο δημοσιογράφος, το έχει ο εισαγγελέας και ο δικαστής» και πως «ο δημοσιογράφος έχει την...
Και ο Κ. Τζαβάρας αποδόμησε το κυβερνητικό αφήγημα για τις υποκλοπές
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Κατάθεση Βαξεβάνη με αιχμές για 50 πρόσωπα της ΕΥΠ
Το κέντρο των εκτεταμένων παρακολουθήσεων στη χώρα είχε αποδέκτη το μέγαρο Μαξίμου, κατέθεσε μεταξύ άλλων χθες -ως μάρτυρας- ο εκδότης Κώστας Βαξεβάνης στο πλαίσιο της δικαστικής έρευνας για το σκάνδαλο των...
Κατάθεση Βαξεβάνη με αιχμές για 50 πρόσωπα της ΕΥΠ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Βουλιάζουν» στις αποκαλύψεις, κρύβονται πίσω από αμήχανες ανακοινώσεις
Ακόμη ένα μπαράζ αποκαλύψεων για τις υποκλοπές σφίγγει τον κλοιό για το Μαξίμου, που επιχειρεί μονότονα να αντιστρέψει την πραγματικότητα.
«Βουλιάζουν» στις αποκαλύψεις, κρύβονται πίσω από αμήχανες ανακοινώσεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας