• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 11.2°C / 16.3°C
  1 BF
  87%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.3°C / 12.8°C
  1 BF
  88%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  15°C 12.0°C / 15.5°C
  0 BF
  73%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 8.9°C / 10.0°C
  1 BF
  90%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 11.9°C / 13.9°C
  3 BF
  82%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.2°C / 10.0°C
  2 BF
  86%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.6°C / 6.4°C
  1 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 10.2°C / 10.2°C
  1 BF
  86%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 13.0°C / 15.8°C
  4 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  3 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 13.8°C / 16.4°C
  2 BF
  82%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  1 BF
  76%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 15.1°C / 15.1°C
  4 BF
  90%
 • Λάρισα
  Ασθενής ομίχλη
  10°C 9.9°C / 11.7°C
  0 BF
  93%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.5°C / 14.0°C
  0 BF
  88%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 13.8°C
  1 BF
  82%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 10.5°C / 14.9°C
  1 BF
  91%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.1°C / 12.1°C
  1 BF
  93%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.7°C / 12.3°C
  1 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.2°C / 7.2°C
  1 BF
  94%

Ο πρωθυπουργός τάχθηκε κατά της απόδρασης και της λογικής του «πολιτικού αναχωρητισμού», υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν έχει δικαίωμα «να παρατήσει απροστάτευτο έναν λαό που μας εμπιστεύτηκε»

EUROKINISSI

Εριξε το γάντι στους διαφωνούντες από το βήμα της Κ.Ε.

 • A-
 • A+

Να μπει τέρμα στον «παράλογο ιδιότυπο δυϊσμό» και τον «σουρεαλισμό» στον ΣΥΡΙΖΑ με την πλειοψηφία να στηρίζει έμπρακτα ψηφίζοντας και τη μειοψηφία να διαφωνεί και να καταψηφίζει, αλλά ταυτόχρονα να μην παραιτείται, ζήτησε χθες ο Αλέξης Τσίπρας στη μαραθώνια συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής στο Σινέ Κεραμεικός.

Για ακόμη μία φορά το τελευταίο διάστημα ο πρωθυπουργός επέλεξε να πετάξει το γάντι στους διαφωνούντες του κόμματός του, εστιάζοντας όμως στην αποδόμηση της στάσης που έχουν τηρήσει μέχρι στιγμής, αφού επιχείρησε να τους εκθέσει στη συνείδηση του κομματικού ακροατηρίου επικαλούμενος την αριστερή ηθική.

«Στο κόμμα μας δεν υπάρχουν λιγότερο αριστεροί και περισσότερο αριστεροί, πολύ περισσότερο που το κόμμα μας κυβερνά» τόνισε ο κ. Τσίπρας και έθεσε εμμέσως πλην σαφώς ζήτημα δεδηλωμένης και ανατροπής της κυβέρνησης από τους ίδιους τους βουλευτές της.

«Η πρώτη αριστερή κυβέρνηση στην Ευρώπη μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο είτε υποστηρίζεται από αριστερούς βουλευτές είτε δεν υποστηρίζεται επειδή έπαψε να είναι αριστερή και πέφτει» συμπλήρωσε, κλιμακώνοντας τα πυρά του προς τους εσωκομματικούς του αμφισβητίες.

«Αν κάποιος υποστηρίζει ότι θα έφερνε καλύτερη συμφωνία, τότε να πει καθαρά με ποιους όρους θα το πετύχαινε. Αν επίσης πιστεύει ότι άλλος πρωθυπουργός θα το πετύχαινε καλύτερα, επίσης να το πει ανοιχτά. Αν επίσης υπάρχει η άποψη ότι η Αριστερά πρέπει να εγκαταλείψει την κυβέρνηση, τότε να ειπωθεί ανοιχτά και να υπάρξει συλλογική απόφαση. Και αν υπάρχει η άποψη ότι πρόκειται για το χειρότερο από τα τρία μνημόνια, επίσης να το πει» κορύφωσε στην εναρκτήρια τοποθέτησή του ο πρωθυπουργός.

Το μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα, ότι η προβληματική και οξύμωρη κατάσταση με το χάσμα που έχει προκληθεί έχει φτάσει στο απροχώρητο, έγινε περισσότερο καθαρό όταν κάλεσε άπαντες να συμφωνήσουν «ότι δεν μπορούμε να συνεχίζουμε έτσι» και «πρέπει να δεσμευτούμε ότι οι αποφάσεις της πλειοψηφίας των μελών, όποιες και αν είναι αυτές, θα γίνουν σεβαστές».

Διευκρίνισε ωστόσο, για να αποφευχθούν οι παρερμηνείες, ότι είναι δεδομένος ο σεβασμός των διαφορετικών απόψεων στο κόμμα, αλλά στην Κοινοβουλευτική Ομάδα «πρέπει να υπάρχει ενιαία στάση», για τον πρόσθετο λόγο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στην κυβέρνηση και η χώρα επί ξυρού ακμής. Στο σημείο εκείνο, μάλλον εξομολογητικά, παραδέχτηκε «ρήγματα στρατηγικής που προϋπήρχαν», αλλά διευρύνθηκαν και εκφράστηκαν μετά το τέλος της διαπραγμάτευσης.

Εντείνοντας την πίεση προς την πτέρυγα της Αριστερής Πλατφόρμας και των λοιπών αντιδρώντων που θεωρούν ότι υπήρχε άλλη λύση πέρα από τη σύναψη συμφωνίας με τους εταίρους, ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε την προτροπή του να καταθέσουν το «εναλλακτικό» σχέδιό τους και ακόμη να απαντήσουν με στοιχεία «αν ο εκβιασμός ήταν πλαστός ή πραγματικός και αν πρέπει να μην απασφαλίσουμε τη χειροβομβίδα».

Αυτή τη χρησιμότητα είχε εξάλλου η πρόταση για εσωκομματικό δημοψήφισμα την προσεχή Κυριακή, ώστε να αποφασίσει η βάση του κόμματος αν πρέπει να υπογραφεί η συμφωνία ή να παγώσει η εν εξελίξει διαπραγμάτευση. Τελικά, έπειτα από διαβουλεύσεις, η πρόταση δεν τέθηκε σε ψηφοφορία.

Η κύρια εισήγηση αφορούσε πάντως τη διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου τον Σεπτέμβριο, όπως και αποφασίστηκε, για να καθοριστεί συλλογικά και συντεταγμένα το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη περίοδο.

Ο πρωθυπουργός τάχθηκε τέλος κατά της απόδρασης και της λογικής του «πολιτικού αναχωρητισμού», υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν έχει δικαίωμα «να παρατήσει απροστάτευτο έναν λαό που μας εμπιστεύτηκε», αλλά να συνεχίσει με την υπογραφή της συμφωνίας τη «δύσκολη μάχη».

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στο περίμενε κυβέρνηση και κόμμα
Η κατάσταση στο εσωτερικό της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει εξόχως προβληματική, γεγονός που άπαντες αντιλαμβάνονται ως τροχοπέδη για τη μακροημέρευση του κυβερνητικού σχήματος και ως εμπόδιο για τη...
Στο περίμενε κυβέρνηση και κόμμα
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Η κοινωνική ατζέντα της κυβέρνησης
Mε στροφή στην κοινωνία επιχειρεί να συνδυάσει η κυβέρνηση το τέλος της μνημονιακής περιόδου. Εργασιακά, φοροελαφρύνσεις, μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ, κοινωνικό μέρισμα και ακύρωση της περικοπής στις συντάξεις, στο...
Η κοινωνική ατζέντα της κυβέρνησης
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Προτεραιότητες αλλά και... σκληρή γλώσσα
Τις πρώτες ψηφίδες στο παζλ του μεταμνημονιακού σχεδιασμού έχουν αρχίσει να βάζουν ατύπως από χθες υπουργοί της κυβέρνησης και κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. ● Σκληρή απάντηση στα περί διχαστικού Τσίπρα:...
Προτεραιότητες αλλά και... σκληρή γλώσσα
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Θα βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια»
Το μήνυμα της προοπτικής εξόδου της χώρας από τα μνημόνια και την «ταπεινωτική επιτροπεία» το 2018 επιχείρησε να περάσει ο πρωθυπουργός μιλώντας χθες στην Κοινουβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Στο πλαίσιο αυτό,...
«Θα βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Τα διλήμματα για τον ανασχηματισμό
Νέα τροφή στην... ανασχηματισμολογία δόθηκε χθες εκ μέρους της κυβέρνησης, παραμονές της έναρξης των εργασιών του δεύτερου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ. Με δηλώσεις της η Ολγα Γεροβασίλη εμμέσως πλην σαφώς επιβεβαίωσε...
Τα διλήμματα για τον ανασχηματισμό
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Με δύο προτεραιότητες
Ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας από το βήμα του διεθνούς συνεδρίου με θέμα «Συμμαχία ενάντια στη λιτότητα, για τη δημοκρατία στην Ευρώπη», υπογράμμισε ότι «η Ευρώπη δεν μπορεί να έχει ανοιχτά σύνορα στη λιτότητα...
Με δύο προτεραιότητες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας