• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 2.5°C / 5.2°C
  3 BF
  87%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  1°C -2.1°C / 2.3°C
  3 BF
  44%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 4.8°C / 6.0°C
  5 BF
  66%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / -0.1°C
  2 BF
  47%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / 0.2°C
  3 BF
  51%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  0°C -3.0°C / -0.2°C
  1 BF
  56%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  -7°C -6.6°C / -3.8°C
  3 BF
  58%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 2.4°C / 2.4°C
  2 BF
  66%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.1°C / 7.8°C
  4 BF
  62%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 2.3°C / 3.9°C
  4 BF
  70%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 7.4°C
  5 BF
  54%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 1.8°C / 3.7°C
  4 BF
  87%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.4°C / 5.4°C
  5 BF
  63%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  2°C 0.6°C / 1.9°C
  4 BF
  55%
 • Λαμία
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  1°C -0.5°C / 1.7°C
  1 BF
  82%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  3 BF
  42%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 3.0°C / 4.2°C
  3 BF
  91%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C -4.7°C / 1.0°C
  2 BF
  48%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  -1°C -3.3°C / 0.5°C
  2 BF
  58%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  -3°C -3.4°C / -3.4°C
  1 BF
  65%
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σε πλήρη αμηχανία το Μαξίμου

 • A-
 • A+
Με μια μονολεκτική απάντηση ο Γ. Οικονόμου δήλωσε πως εμμένει η κυβέρνηση στα όσα ψευδώς δήλωνε προς την Κομισιόν με την επιστολή της 2ας Αυγούστου ότι δήθεν οι παρακολουθήσεις αφορούν κατά πλειοψηφία τη διερεύνηση σοβαρών εγκλημάτων, παρά τις αποκαλύψεις ● Μισή συγγνώμη από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο στη συντάκτρια του Politico ● Δημοσίευμα και στους Financial Times για το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Βουβή, άλαλη και σε πλήρη αμηχανία, μπροστά στις χθεσινές αποκαλύψεις της «Εφ.Συν.», η κυβέρνηση, η οποία πιάστηκε με τη γίδα στην πλάτη να παραπληροφορεί και να επιχειρεί να παραπλανήσει με χοντροκομμένα ψέματα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα με τις υποκλοπές, με καταφανή στόχο τη συγκάλυψη του σκανδάλου.

Είναι χαρακτηριστική η αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου όταν του θέσαμε χθες, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η επιστολή που έστειλε η Ελλάδα στις 2 Αυγούστου, με αποστολέα τον μόνιμο αντιπρόσωπό της στις Βρυξέλλες και παραλήπτη το Τμήμα Δικαιοσύνης και Καταναλωτών της Ε.Ε. -και την οποία έδωσε στη δημοσιότητα ο κ. Οικονόμου σε μια προσπάθεια να απαντήσει στο Politico- αποτελεί μια επιχείρηση παραπληροφόρησης της Ευρ. Επιτροπής.

Προσπέρασε την ερώτηση

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος λοιπόν, κάνοντας ότι δεν καταλαβαίνει, προσπέρασε την ερώτηση με μια μονολεκτική καταφατική απάντηση, χωρίς να προσπαθήσει να αντικρούσει τα στοιχεία ή να δικαιολογήσει την κυβερνητική πρακτική των ωμών ψεμάτων. Κάτι που ασφαλώς αποτελεί ομολογία για την πρακτική αυτή, αλλά υποδηλώνει και την απόλυτη αμηχανία του μεγάρου Μαξίμου που πιάστηκε στα πράσα και τώρα προσπαθεί να αποφύγει όπως όπως να δώσει ουσιαστική απάντηση.

Ειδικότερα θέσαμε το εξής ερώτημα: «Κύριε εκπρόσωπε, αναφερθήκατε στην επιστολή, που δώσατε χθες στη δημοσιότητα, του μόνιμου αντιπροσώπου της Ελλάδας στις Βρυξέλλες της 2ας Αυγούστου, η οποία, όμως, καταφανώς παραπληροφορεί την Κομισιόν για μια σειρά πτυχών που άπτονται του σκανδάλου των υποκλοπών, με κορυφαίο σημείο παραπληροφόρησης τον ισχυρισμό ότι οι παρακολουθήσεις για τη διερεύνηση σοβαρών εγκλημάτων αντιπροσωπεύουν τη συντριπτική πλειοψηφία των υποθέσεων. Φυσικά από την Εκθεση της ΑΔΑΕ ξέρουμε ότι οι παρακολουθήσεις για ποινικά αδικήματα το 2021 ήταν μόλις τρεις χιλιάδες, ενώ για λόγους “εθνικής ασφάλειας” ήταν δεκαπέντε χιλιάδες. Επιμένει η κυβέρνηση στους ισχυρισμούς αυτούς;». Και η μονολεκτική απάντηση του κ. Οικονόμου ήταν: «Απολύτως».

Και βέβαια μέσα από το παραπάνω ψέμα η κυβέρνηση προσπάθησε να παραπλανήσει την Ευρώπη, πλάθοντας τη μαγική εικόνα ότι οι παρακολουθήσεις για ποινικά αδικήματα είναι η συντριπτική πλειονότητα και ότι αυτές για λόγους «εθνικής ασφάλειας» είναι δήθεν μόνο μια εξαίρεση, προκειμένου να δικαιολογηθεί η καθ’ όλα ύποπτη σπουδή της κυβέρνησης να τροποποιήσει, με αναδρομική ισχύ, τη σχετική νομοθεσία προκειμένου να απαγορεύσει τη δυνατότητα γνωστοποίησης των υποκλοπών στους θιγόμενους που παρακολουθούνταν για λόγους «εθνικής ασφάλειας».

Ψέμα

Και το δεύτερο ψέμα της επιστολής αυτής αφορά τον ισχυρισμό ότι διενεργείται από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρο Ντογιάκο έρευνα που αφορά τις υποκλοπές μέσω Predator. Φυσικά η έρευνα του κ. Ντογιάκου αφορά όχι το ίδιο το σκάνδαλο, αλλά τις διαρροές, ενώ ειδικά για το Predator ο Θ. Κουκάκης έχει δηλώσει ότι η κατάθεσή του εκεί δεν υπεισήλθε, όπως ο ίδιος θα ήθελε, στις λεπτομέρειες της δεύτερης παρακολούθησής του από το παράνομο κακόβουλο λογισμικό.

Την ίδια ώρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πήγε να πει μισή συγγνώμη στη δημοσιογράφο του Politico Νεκταρία Σταμούλη, την οποία είχε στοχοποιήσει με προσωπική του επίθεση, αλλά ακόμα και αυτή τη μισή συγγνώμη την πήρε πίσω, λέγοντας: «Σε σχέση με τη χθεσινή αναφορά μου, στη δήλωσή μου, στην κ. Σταμούλη, οφείλω να πω ότι ελέχθη καθ’ υπερβολή και θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί παρά το γεγονός ότι εδώ και αρκετό καιρό δεν διαχωρίζει στα κείμενά της τις προσωπικές της εκτιμήσεις, τις οποίες και προφανώς δικαιούται να έχει, από γεγονότα που αρκετές φορές, όπως αναδεικνύεται, είναι ανακριβή, όπως συνέβη και πρόσφατα».

Και κατά τ’ άλλα, ο κ. Οικονόμου επιδόθηκε σε μια προσπάθεια να πείσει ότι δήθεν «το Politico έσπευσε να ανασκευάσει όσα χθες δημοσίευε», τα οποία ως γνωστόν είχαν προκαλέσει μεγάλη ενόχληση στο Μαξίμου, υποχρεώνοντάς το να αυτοκαρφωθεί με τη δημοσιοποίηση της επιστολής του μόνιμου αντιπροσώπου στις Βρυξέλλες. Μόνο που η πραγματικότητα είναι ότι το Politico -το οποίο μία μέρα πριν είχε στηρίξει εμφατικά την συντάκτριά του- δεν κάνει καμία ανασκευή.

Το μόνο σημείο στο οποίο προχωρά σε διευκρινίσεις αφορά το θέμα της «νόμιμης επισύνδεσης» της ΕΥΠ σε βάρος του Ν. Ανδρουλάκη, ενώ κατά τ’ άλλα παραθέτει ως άποψη της κυβέρνησης τη γνωστή γραμμή της κατά την οποία αρνείται τη σχέση της με το Predator. Και βέβαια σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο της επιστολής του μόνιμου αντιπροσώπου, όχι μόνο δεν ανασκευάζει αλλά ρητά γράφει ότι η δημοσιοποίησή της από την κυβέρνηση «επιβεβαίωσε το ρεπορτάζ της Τετάρτης». Το οποίο ως γνωστόν στηλίτευε την προσπάθεια της κυβέρνησης να αποτρέψει την Ευρ. Επιτροπή από το να ασχολείται με το σκάνδαλο των υποκλοπών στην Ελλάδα.

Νέο δημοσίευμα

Αλλά δυστυχώς για την κυβέρνηση χθες ήρθε άλλο ένα διεθνές Μέσο, οι Financial Times, να αναδείξουν το θέμα των υποκλοπών και να προστεθούν στο μπαράζ των επικριτικών δημοσιευμάτων του διεθνούς Τύπου. Μάλιστα δημοσιεύουν και τη διαρροή προσώπου κοντά στον πρωθυπουργό που επαναφέρει τη θεωρία περί ρωσικού δακτύλου στις παρακολουθήσεις. Αλλά και ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έφτασε στο σημείο να αφήσει αντίστοιχες υπόνοιες, μιλώντας για «σχέδια ανωμαλίας που απεργάζονται διάφοροι» και λέγοντας ότι αυτοί οι «διάφοροι» είναι «όσες δυνάμεις θεωρούν ότι μπορεί να βγουν κερδισμένες από την αστάθεια σε μία ακόμη ευρωπαϊκή χώρα».

Προκάλεσε έτσι την έντονη αντίδραση του εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσου Ηλιόπουλου, ο οποίος σημείωσε πως «οι γελοίες δικαιολογίες του κ. Μητσοτάκη και των συνεργατών του θα ήταν για γέλια, εάν δεν ήταν πραγματικά για κλάματα. Εχουν φθάσει στο απώτατο σημείο αυτοεξευτελισμού, διακινδυνεύοντας την εθνική διπλωματία, μόνο και μόνο για να καλύψουν τις ευθύνες τους πίσω από δήθεν “εθνικούς λόγους“».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Documento: Στοιχεία ότι το Μαξίμου παρακολουθούσε για μήνες τον Χατζηδάκη
Σύμφωνα με την εφημερίδα ο υπουργός Εργασίας ήταν επί σειρά μηνών στόχος #5046c της επιχείρησης μαζικών παρακολουθήσεων της ΕΥΠ, χαρακτηριζόμενος ως δυνητικός κίνδυνος για την εθνική ασφάλεια.
Documento: Στοιχεία ότι το Μαξίμου παρακολουθούσε για μήνες τον Χατζηδάκη
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Παραλήρημα Μητσοτάκη
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατέφυγε χθες σε έναν ακραίο πόλεμο κατά του Αλέξη Τσίπρα, βγαλμένο από τα κιτάπια της σκληρής προδικτατορικής Δεξιάς, προσπαθώντας να παρουσιάσει τον ΣΥΡΙΖΑ ως «απειλή για τη Δημοκρατία»...
Παραλήρημα Μητσοτάκη
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Για «ελληνικό Watergate» με πρωταγωνιστή Μητσοτάκη κάνει λόγο ο Guardian
«Όλο και πιο σκοτεινό φαίνεται το πολιτικό μέλλον της Ελλάδας», σύμφωνα με το δημοσίευμα του Observer, που ανήκει στον ίδιο όμιλο με τον Guardian. Για «χουντικές πρακτικές» κατηγορείται η κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Για «ελληνικό Watergate» με πρωταγωνιστή Μητσοτάκη κάνει λόγο ο Guardian
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Οργιο παραπληροφόρησης για τις υποκλοπές από την κυβέρνηση
Με τη γίδα στην πλάτη πιάνεται η κυβέρνηση, να επιστρατεύει χοντροκομμένα ψέματα και μάλιστα να μη διστάζει να τα απευθύνει προς την Κομισιόν.
Οργιο παραπληροφόρησης για τις υποκλοπές από την κυβέρνηση
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ο βασιλιάς είναι πιο γυμνός από ποτέ
Στη μακράν πιο δεινή για τον ίδιο θέση, από την αρχή της τριετούς θητείας του, έχει περιέλθει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Κάθε μέρα που περνάει, το...
Ο βασιλιάς είναι πιο γυμνός από ποτέ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Με την πλάτη στον τοίχο ο Μητσοτάκης
Με την επόμενη σύγκρουση των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου, ημέρα ψήφισης του προϋπολογισμού, κλιμακώνεται το εβδομαδιαίο πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Με την πλάτη στον τοίχο ο Μητσοτάκης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας