• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 19.8°C / 23.0°C
  0 BF
  83%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  22°C 18.6°C / 24.1°C
  2 BF
  61%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  22°C 18.0°C / 22.1°C
  0 BF
  66%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 13.9°C / 16.6°C
  1 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  0 BF
  94%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  21°C 17.0°C / 21.5°C
  2 BF
  59%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  13°C 13.4°C / 17.9°C
  2 BF
  62%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.5°C / 18.5°C
  1 BF
  91%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.1°C / 27.2°C
  0 BF
  74%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.3°C / 22.3°C
  2 BF
  85%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.3°C / 23.4°C
  2 BF
  78%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.8°C / 21.8°C
  3 BF
  70%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.2°C / 22.2°C
  2 BF
  78%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 20.1°C / 20.1°C
  1 BF
  65%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.5°C / 20.6°C
  2 BF
  61%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  3 BF
  88%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.0°C / 23.2°C
  0 BF
  65%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.6°C / 21.6°C
  2 BF
  76%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.7°C / 23.9°C
  2 BF
  79%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  14°C 14.1°C / 14.1°C
  1 BF
  80%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Προφάσεις εν αμαρτίαις από τον Μητσοτάκη

 • A-
 • A+
Αμετανόητος ο πρωθυπουργός, δεν ανέλαβε καμία ευθύνη για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, δεν είπε ουδεμία συγγνώμη στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, δεν εξήγησε τους λόγους της υποκλοπής της συνομιλίας του και έδειξε ότι απώτερος σκοπός του είναι η συγκάλυψη ● Ο Κυρ. Μητσοτάκης κινδυνολόγησε μιλώντας για «κάποιες σκοτεινές δυνάμεις εκτός Ελλάδας» που απεργάζονται σχέδιο αποσταθεροποίησης της χώρας.

Πολλή φασαρία για το τίποτα αποδείχτηκε η πολυαναμενόμενη παρέμβαση του πρωθυπουργού για την παρακολούθηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Παρά το γεγονός πως πρόκειται για ένα αποδεδειγμένο κορυφαίο σκάνδαλο που αφορά τη δημοκρατία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν παρέκκλινε καθόλου ούτε και τώρα από τη συνήθη πρακτική της αλαζονικής αυταρέσκειας μέσω μετακύλισης των ευθυνών και υπεράσπισης των επιλογών του. Κάτι που ερμηνεύεται ως σαφής προσπάθεια όχι να αναδειχτεί σε βάθος η αλήθεια, αλλά να υπάρξει συγκάλυψη και να μπει ταφόπλακα σε όσα θεσμικά απαράδεκτα για τη λειτουργία του πολιτεύματος έχουν συμβεί το τελευταίο διάστημα στη χώρα.

Δεν είπε φυσικά κουβέντα για παραίτηση και εκλογές. Δεν ζήτησε συγγνώμη από τον Νίκο Ανδρουλάκη παρά μόνο σημείωσε ότι η υποκλοπή των συνομιλιών του ήταν λάθος. Ωστόσο χαρακτήρισε νόμιμη την παρακολούθηση, αλλά όχι πολιτικά αποδεκτή, καλύπτοντας με τον τρόπο αυτό την εισαγγελέα που έδωσε την έγκριση. Δεν αναγνώρισε την παραμικρή προσωπική του ευθύνη, αν και πολιτικά προΐσταται της ΕΥΠ, την οποία συνολικά δικαιολόγησε για τις πρακτικές της αλλά και τις δικές του αποφάσεις για τη δομή της. Παρίστανε τον ανήξερο για την ιστορία, λέγοντας πως αν το γνώριζε δεν θα το επέτρεπε ποτέ! Εριξε όμως το ανάθεμα για τους επίμαχους χειρισμούς στον καρατομηθέντα διοικητή της Παναγιώτη Κοντολέοντα και στον τέως γενικό γραμματέα του πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη, τους οποίους θυσίασε σαν «Ιφιγένειες» για να διασωθεί ο ίδιος.

Παράλληλα δεν έκανε την παραμικρή αναφορά για τους λόγους παρακολούθησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, αποσιώπησε τις διαψεύσεις των πρεσβειών της Ουκρανίας και της Αρμενίας και βεβαίως δεν παρείχε καμία εξήγηση για το παράνομο λογισμικό Predator, ποιοι το έχουν και γιατί το χρησιμοποιούν. Συμφώνησε με τη διενέργεια εξεταστικής επιτροπής, προειδοποιώντας με απειλητική διάθεση την αντιπολίτευση ότι δεν μπορεί να μετατραπεί σε σίριαλ κατασκοπίας. Τέλος, εμφανίστηκε κατόπιν εορτής και προσχηματικά ανοιχτός σε αλλαγές στις υπηρεσίες εθνικής ασφάλειας, καταθέτοντας τέσσερις προτάσεις που προτείνει η κυβέρνηση για την ενίσχυση της διαφάνειας στη δράση της, ενώ κινδυνολογικά μίλησε για «εχθρούς της πατρίδας» που καραδοκούν και θα ήθελαν μια αδύναμη Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών.

Συμπερασματικά ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι δεν φταίει, δεν γνώριζε, είναι γενικά νόμιμες οι παρακολουθήσεις της ΕΥΠ ακόμη και για πολιτικά πρόσωπα, αλλά η συγκεκριμένη του Νίκου Ανδρουλάκη δεν έπρεπε να γίνει και οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας επιτελούν σωστά το έργο τους, η κυβέρνηση έπραξε καλά με τις αλλαγές που επέβαλε στην αρχή της θητείας της, αλλά τώρα επιθυμεί τη συμβολή και τις ιδέες των κομμάτων για να λειτουργεί με μεγαλύτερη διαφάνεια…

Πιο αναλυτικά ο κ. Μητσοτάκης στη δήλωσή του υποστήριξε ότι, παρότι ήταν νόμιμη η επισύνδεση στο κινητό του κ. Ανδρουλάκη, «η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών υποτίμησε την πολιτική διάσταση της συγκεκριμένης ενέργειας, ήταν τυπικά επαρκής, όμως πολιτικά μη αποδεκτή και δεν θα έπρεπε να έχει συμβεί». Γι’ αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο, απομακρύνθηκαν οι κ. Κοντολέοντας και Δημητριάδης. «Αυτό που έγινε μπορεί να ήταν σύμφωνο με το γράμμα του νόμου, ήταν όμως λάθος. Δεν το γνώριζα και προφανώς δεν θα το επέτρεπα ποτέ!» πρόσθεσε εν είδει υποκριτικής απολογίας ο πρωθυπουργός.

Κινδυνολογία

Συνεχίζοντας χαρακτήρισε σημαντική την προσφορά της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και όπως είπε «ένα ολίσθημα δεν μπορεί να σκιάσει ένα έργο με μετρήσιμο εθνικό όφελος». Για να δικαιολογήσει την ένταξή της υπό την επίβλεψή του, επισήμανε ότι «στις περισσότερες ευρωπαϊκές Δημοκρατίες ανάλογες δομές υπάγονται στον αρχηγό της κυβέρνησης ή του κράτους, καθώς το εύρος του αντικειμένου τους ξεπερνά τα όρια του ενός υπουργείου».

Δήλωσε ανοιχτός σε προτάσεις που θα «ενσωματώνουν βέλτιστες πρακτικές από το εξωτερικό και θα ενισχύουν τους μηχανισμούς λογοδοσίας μιας τόσο κρίσιμης υπηρεσίας για την ασφάλεια της χώρας» και σε αυτό το πλαίσιο ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα φέρει προς ψήφιση με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου τα εξής πεδία αλλαγών:

1ον. Ενίσχυση της λογοδοσίας της ΕΥΠ και της εποπτείας του κοινοβουλίου μέσω της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.
2ον. Αναβάθμιση του ρόλου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας για την καλύτερη αξιοποίηση των πληροφοριών και της ΕΥΠ.
3ον. Θωράκιση του πλαισίου νόμιμων επισυνδέσεων για πολιτικά πρόσωπα.
4ον. Αλλαγές στο εσωτερικό της ΕΥΠ για την ενίσχυση του εσωτερικού ελέγχου, της διαφάνειας, της εξωστρέφειας και της εκπαίδευσης του ανθρώπινου δυναμικού της.

Μάλιστα κινδυνολόγησε στο σημείο εκείνο μιλώντας για «κάποιες σκοτεινές δυνάμεις εκτός Ελλάδας» που απεργάζονται σχέδιο αποσταθεροποίησης της χώρας. Σε ό,τι αφορά την κοινοβουλευτική αντιμετώπιση της υπόθεσης, ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε με τη σειρά του θετικός στη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής, διευκρινίζοντας ότι «θα λειτουργήσει υπό συνθήκες που η φύση του αντικειμένου που θα ερευνήσει επιβάλλει».

Και κατέληξε, απευθυνόμενος πρωτίστως στην αντιπολίτευσης, επισημαίνοντας ότι «μια τέτοια υπεύθυνη διαδικασία δεν μπορεί, δεν πρέπει να μετατραπεί σε κατασκοπευτικό σίριαλ προς κομματική κατανάλωση. Ούτε, πολύ περισσότερο, να αποτελέσει αιτία υποβάθμισης της εθνικής συμβολής της ΕΥΠ και υπονόμευσης πτυχών της εθνικής ασφάλειας».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ο Οικονόμου καλύπτει τα νώτα Μητσοτάκη και για... άλλες παρακολουθήσεις
Επιχείρηση να προκαταλάβει τις εξελίξεις όσον αφορά ενδεχόμενες αποκαλύψεις για παρακολουθήσεις και άλλων προσώπων από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.
Ο Οικονόμου καλύπτει τα νώτα Μητσοτάκη και για... άλλες παρακολουθήσεις
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν για το βαθύ ρήγμα στη Ν.Δ.
Ο Γ. Οικονόμου επανήλθε χθες στη γραμμή της... συμφωνίας μεταξύ Μητσοτάκη-Καραμανλή ● Συστηματική διακίνηση θεωριών συνωμοσίας για αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης από εξωτερικούς εχθρούς
Κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν για το βαθύ ρήγμα στη Ν.Δ.
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Τρεις υπογραφές στο μόνο έγγραφο του φακέλου Ανδρουλάκη που δεν καταστράφηκε
Αποκαλύψεις για έγγραφο της ΕΥΠ προς Wind με τις υπογραφές Κοντολέοντος, Βλάχου και μιας αστυνομικού. Έλεγχο για κινητά 5 στελεχών του ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ
Τρεις υπογραφές στο μόνο έγγραφο του φακέλου Ανδρουλάκη που δεν καταστράφηκε
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Γαλάζιο εμφύλιο βλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ
Σύμφωνα με στελέχη της Κουμουνδούρου η ομιλία Καραμανλή ήταν καμπανάκι διαφοροποίησης προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη και ανέδειξε τα δύο στρατόπεδα εντός της Ν.Δ.
Γαλάζιο εμφύλιο βλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Politico: «Απολυταρχικό κράτος» η Ελλάδα του Κυριάκου Μητσοτάκη
Ο αρχισυντάκτης της πολιτικής επιθεώρησης, χαρακτηρίζει με σαφή τρόπο «απολυταρχικό κράτος» την Ελλάδα του Κυριάκου Μητσοτάκη, σημειώνοντας ότι έχει πλήρη γνώση των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι...
Politico: «Απολυταρχικό κράτος» η Ελλάδα του Κυριάκου Μητσοτάκη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας