• Αθήνα
    Αίθριος καιρός
    21°C 18.9°C / 23.6°C
    3 BF
    48%
  • Θεσσαλονίκη
    Ελαφρές νεφώσεις
    20°C 18.7°C / 21.6°C
    4 BF
    44%
  • Πάτρα
    Αίθριος καιρός
    18°C 17.7°C / 23.7°C
    3 BF
    64%
  • Ιωάννινα
    Ψιχάλες μικρής έντασης
    13°C 13.3°C / 13.9°C
    4 BF
    64%
  • Αλεξανδρούπολη
    Ελαφρές νεφώσεις
    17°C 16.9°C / 16.9°C
    2 BF
    77%
  • Βέροια
    Αίθριος καιρός
    19°C 18.8°C / 21.0°C
    4 BF
    40%
  • Κοζάνη
    Σποραδικές νεφώσεις
    17°C 17.4°C / 17.4°C
    5 BF
    32%
  • Αγρίνιο
    Αίθριος καιρός
    22°C 21.8°C / 21.8°C
    4 BF
    59%
  • Ηράκλειο
    Αίθριος καιρός
    20°C 17.7°C / 22.2°C
    2 BF
    63%
  • Μυτιλήνη
    Ελαφρές νεφώσεις
    18°C 17.9°C / 20.7°C
    4 BF
    72%
  • Ερμούπολη
    Ελαφρές νεφώσεις
    19°C 18.8°C / 19.4°C
    4 BF
    63%
  • Σκόπελος
    Αίθριος καιρός
    16°C 16.3°C / 16.3°C
    3 BF
    64%
  • Κεφαλονιά
    Σποραδικές νεφώσεις
    17°C 16.9°C / 16.9°C
    4 BF
    82%
  • Λάρισα
    Ελαφρές νεφώσεις
    22°C 21.9°C / 23.4°C
    0 BF
    33%
  • Λαμία
    Αίθριος καιρός
    22°C 17.5°C / 22.2°C
    3 BF
    34%
  • Ρόδος
    Ελαφρές νεφώσεις
    19°C 17.8°C / 18.8°C
    2 BF
    75%
  • Χαλκίδα
    Ελαφρές νεφώσεις
    23°C 20.0°C / 23.8°C
    3 BF
    27%
  • Καβάλα
    Αραιές νεφώσεις
    16°C 16.0°C / 17.3°C
    3 BF
    83%
  • Κατερίνη
    Αίθριος καιρός
    21°C 20.7°C / 20.7°C
    2 BF
    42%
  • Καστοριά
    Σποραδικές νεφώσεις
    16°C 15.5°C / 15.5°C
    4 BF
    52%
EUROKINISSI

Επικαλούνται άγνοια, υπόσχονται «απαντήσεις»

  • A-
  • A+

Να δραπετεύσουν διά της... άγνοιας επιχειρούν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση της Ν.Δ., τη στιγμή που το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων προκαλεί πολιτικό σεισμό στη χώρα.

Ενδεικτικό είναι το δημοσίευμα στο «Βήμα της Κυριακής», στο οποίο συνεργάτες του πρωθυπουργού φέρεται να μεταφέρουν τον ισχυρισμό του Κ. Μητσοτάκη πως δεν είχε ενημερωθεί για το θέμα. Παράλληλα, σημειώνουν ότι ο πρωθυπουργός θεωρεί «μέγα κι ασυγχώρητο λάθος» το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, προσθέτοντας πως χρωστάει μια «συγγνώμη» στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη.

Ωστόσο ο παιδαριώδης ισχυρισμός πως ο κ. Μητσοτάκης ενημερώθηκε μόλις πρόσφατα, δεν αντέχει ούτε μια στιγμή στη βάσανο της λογικής, τη στιγμή που ο πρωθυπουργός, για να διασώσει προφανώς το προσωπικό του γόητρο, ώθησε σε παραίτηση τον άνθρωπό του στην ΕΥΠ, Παναγιώτη Κοντολέοντα, αλλά και τον ανιψιό (και γενικό γραμματέα του) Γρηγόρη Δημητριάδη. Σημειώνεται επίσης ότι από το καλοκαίρι του 2019 η ΕΥΠ υπάγεται απευθείας στο πρωθυπουργικό γραφείο, ενώ το Μαξίμου τηρούσε επί μέρες ένοχη σιωπή για το σκάνδαλο των υποκλοπών, η οποία μετατράπηκε σε εκκωφαντική παραδοχή ενοχής.

Με τις εξελίξεις να είναι καταιγιστικές, ο Κ. Μητσοτάκης αναγκάζεται πλέον να προβεί σε δημόσια παρέμβαση για το σκάνδαλο την ερχόμενη Δευτέρα (με σχετική δήλωση), επιχειρώντας να σώσει ό,τι μπορεί να σωθεί.

Σε ανάλογο πνεύμα η Νέα Δημοκρατία, που υπόσχεται «απαντήσεις» και πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης, ενώ κάνει λόγο απλώς για... «λανθασμένο χειρισμό». Δεν παραλείπει βεβαίως, να επιτεθεί στον ΣΥΡΙΖΑ, προσπαθώντας να στρέψει αλλού τη συζήτηση.

Η ανακοίνωση της Ν.Δ.

Η θέση της Κυβέρνησης, όπως εκφράστηκε ήδη από χθες, είναι ξεκάθαρα υπέρ της πλήρους διερεύνησης της υπόθεσης, στο πλαίσιο που θέτει ο νόμος και η φύση των ζητημάτων. Οι απαντήσεις θα δοθούν με το δέοντα τρόπο και ήδη έχει δρομολογηθεί η αποκατάσταση των συνεπειών του λανθασμένου χειρισμού που επιδείχθηκε.

Η Κυβέρνηση χειρίζεται όλα τα θέματα, πόσω μάλλον τέτοια, με θεσμικό σεβασμό και με γνώμονα τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος, τηρώντας αυστηρά όσα ορίζει ο νόμος. Όσο και αν επιδιώκουν ορισμένοι δημιουργώντας σύγχυση να προκαλέσουν εντελώς ανυπόστατους συνειρμούς, οι πραγματικές διαστάσεις της υπόθεσης θα φανούν.

Κι επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ μιλάει για Προανακριτική Επιτροπή, οι πολίτες διαθέτουν θεσμική μνήμη και θυμούνται ότι ακόμη και σήμερα εξακολουθεί να στηρίζει Υπουργούς της Κυβέρνησης του οι οποίοι έχουν παραπεμφθεί στο Ειδικό Δικαστήριο για παράβαση καθήκοντος.

Υπενθυμίζεται ότι με την πλάτη στον τοίχο η κυβέρνηση, ανακοίνωσε μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι θα γίνει εξεταστική επιτροπή μόνο αν «τηρηθούν όλες οι αναγκαίες διαδικασίες εμπιστευτικότητας» – φανερώνοντας έτσι τον πανικό της για το τι θα μπορούσε να αποκαλυφθεί.

Την ίδια στιγμή –μέσω διαρροών από πλευράς Μαξίμου– επιχειρείται η πλήρης απαλοιφή ευθυνών του Κ. Μητσοτάκη από το σκάνδαλο, με «πηγές» να ισχυρίζονται πως ο πρωθυπουργός εξοργίστηκε όταν ενημερώθηκε από την ΕΥΠ (μόλις την περασμένη Πέμπτη, όπως ισχυρίζονται πάντα οι «πηγές») ότι παρακολουθείται ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Υποστηρίζουν επίσης ότι η παραίτηση Δημητριάδη ζητήθηκε ως «διευκόλυνση» από τον πρωθυπουργό, τη στιγμή που ο μέχρι χθες γενικός γραμματέας του κ. Μητσοτάκη ήταν στο επίκεντρο έντονης κριτικής. Σε κάθε περίπτωση, ισχυρίζονται ότι ο κ. Δημητριάδης είχε κι αυτός πλήρη άγνοια για το σκάνδαλο, αν και λόγω της θέσης του θα έπρεπε να είναι ενημερωμένος.

Τις διαρροές του Μαξίμου δεν συμμερίζονται πάντως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζήτησε ήδη την παραίτηση του ίδιου του πρωθυπουργού, ενώ η Χαριλάου Τρικούπη κάνει λόγο για «άθλια προπαγάνδα» από την κυβέρνηση σε βάρος των δημοκρατικών θεσμών. 

Μάλιστα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε ευθεία επίθεση κατά του πρωθυπουργού λέγοντας ότι «αντί για υποκριτικές συγγνώμες και ψέματα, ο κ. Μητσοτάκης να πει ποιοι άλλοι πολιτικοί και δημοσιογράφοι παρακολουθήθηκαν... Δεν είναι μέγα και ασυγχώρητο λάθος, αλλά μέγα σκάνδαλο και ασυγχώρητη καθεστωτική αλαζονεία».

→ Διαβάστε επίσης: 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αποκάλυψη: Εκρηκτική αύξηση στα «μαύρα ταμεία» του κράτους επί Μητσοτάκη
Εκτόξευση στα απόρρητα κονδύλια που μοιράζει χωρίς λογοδοσία η κυβέρνηση παρατηρείται τα τελευταία τρία χρόνια σύμφωνα με αποκαλυπτικό δημοσίευμα.
Αποκάλυψη: Εκρηκτική αύξηση στα «μαύρα ταμεία» του κράτους επί Μητσοτάκη
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Documento: Στοιχεία ότι το Μαξίμου παρακολουθούσε για μήνες τον Χατζηδάκη
Σύμφωνα με την εφημερίδα ο υπουργός Εργασίας ήταν επί σειρά μηνών στόχος #5046c της επιχείρησης μαζικών παρακολουθήσεων της ΕΥΠ, χαρακτηριζόμενος ως δυνητικός κίνδυνος για την εθνική ασφάλεια.
Documento: Στοιχεία ότι το Μαξίμου παρακολουθούσε για μήνες τον Χατζηδάκη
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στο καναβάτσο «βλέπει» η El Pais τον Μητσοτάκη για το σκάνδαλο υποκλοπών
Τη δυσχερή θέση στην οποία έχει περιέλθει ο Έλληνας πρωθυπουργός με τις διαρκείς αποκαλύψεις για το σκάνδαλο υποκλοπών υπογραμμίζει με δημοσίευμα της η El Pais με αφορμή την άτακτη φυγή του από την Ολομέλεια.
Στο καναβάτσο «βλέπει» η El Pais τον Μητσοτάκη για το σκάνδαλο υποκλοπών
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Παραλήρημα Μητσοτάκη
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατέφυγε χθες σε έναν ακραίο πόλεμο κατά του Αλέξη Τσίπρα, βγαλμένο από τα κιτάπια της σκληρής προδικτατορικής Δεξιάς, προσπαθώντας να παρουσιάσει τον ΣΥΡΙΖΑ ως «απειλή για τη Δημοκρατία»...
Παραλήρημα Μητσοτάκη
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ν. Φίλης: Η παραμονή της κυβέρνησης ΝΔ πηγή πολιτικής αποσταθεροποίησης
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» και έθεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο επίκεντρο του σκανδάλου των υποκλοπών ως «ηθικό αυτουργό» και «ενορχηστρωτή» τους.
Ν. Φίλης: Η παραμονή της κυβέρνησης ΝΔ πηγή πολιτικής αποσταθεροποίησης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας