Αθήνα, 17°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
17°C
17.4° 14.8°
1 BF
84%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
16.1° 12.5°
1 BF
82%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
20.9° 17.0°
2 BF
61%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
10.9° 10.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
11°C
10.9° 10.9°
0 BF
87%
Βέροια
Αραιές νεφώσεις
14°C
14.3° 13.2°
2 BF
88%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
10.6° 10.4°
0 BF
100%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.1° 19.1°
1 BF
72%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
20.8° 19.8°
0 BF
88%
Μυτιλήνη
Αίθριος καιρός
17°C
17.2° 15.1°
1 BF
74%
Ερμούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.4° 17.8°
1 BF
82%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
15.7° 15.7°
2 BF
76%
Κεφαλονιά
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.1° 21.1°
3 BF
73%
Λάρισα
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
14.1° 14.1°
1 BF
88%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
19.6° 12.5°
0 BF
79%
Ρόδος
Αίθριος καιρός
21°C
23.8° 20.8°
8 BF
42%
Χαλκίδα
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
17.7° 15.0°
1 BF
82%
Καβάλα
Αίθριος καιρός
17°C
16.6° 16.6°
0 BF
81%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.0° 11.7°
1 BF
100%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
13°C
13.3° 13.3°
1 BF
93%
ΜΕΝΟΥ
Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Παραιτήθηκαν αντ’ αυτού

Το κουτί της Πανδώρας άνοιξε χθες στο μέγαρο Μαξίμου. Οι παραιτήσεις, με διαφορά λίγης ώρας, του γενικού γραμματέα και ανιψιού του πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη, όπως επίσης και εκείνη του εκλεκτού του κ. Μητσοτάκη στη θέση του διοικητή της ΕΥΠ, Παναγιώτη Κοντολέων, απέδειξαν πως το σκάνδαλο των υποκλοπών είναι τεράστιο και δεν αγγίζει πλέον το Μαξίμου, αλλά βρίσκεται εντός του.

Την ίδια ώρα η παραδοχή μέσω διαρροών της κυβέρνησης πως υπό καθεστώς παρακολούθησης μέσω επισύνδεσης βρισκόταν και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ., Νίκος Ανδρουλάκης, καθ’ όλο το προεκλογικό διάστημα των εσωκομματικών εκλογών του ΚΙΝ.ΑΛΛ., που σταμάτησε δύο μέρες πριν αυτές ολοκληρωθούν, εγείρει τεράστια ζητήματα δημοκρατίας για τη χώρα.

Κανονικά και υπό το βάρος των αποκαλύψεων την πολιτική ευθύνη της όλης υπόθεσης θα έπρεπε να αναλάβει ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης και να παραιτηθεί. Εξάλλου με δικό του νόμο η ΕΥΠ υπήχθη από το 2019 στη δικαιοδοσία του και αυτός έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο για τις δραστηριότητες της υπηρεσίας, για την επιλογή των προσώπων που τη στελεχώνουν αλλά και για τις όποιες αστοχίες και κακούς χειρισμούς. Το λέμε αυτό, καθώς ναι μεν επίσημα η κυβέρνηση αρνείται ότι η παραίτηση Δημητριάδη έχει να κάνει με το σκάνδαλο των υποκλοπών, στην περίπτωση όμως του κ. Κοντολέοντα κάνει λόγο για «λανθασμένες επιλογές» στην παρακολούθηση μέσω επισυνδέσεων, των νόμιμων δηλαδή παρακολουθήσεων, για τις οποίες «το Μαξίμου δεν είχε ενημέρωση».

Οπως χαρακτηριστικά σημείωναν χθες κυβερνητικές πηγές σχολιάζοντας σχετικά, «πρόκειται για νόμιμη επισύνδεση με εισαγγελική άδεια, για την οποία δεν υπήρχε ενημέρωση στο μέγαρο Μαξίμου. Αυτός τον οποίο αφορά θα ενημερωθεί αρμοδίως για όλες τις λεπτομέρειες και για το πώς ελήφθη η απόφαση από την ΕΥΠ».

Ο άνθρωπος για τον οποίο μιλούν δεν είναι άλλος από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες τις επόμενες μέρες θα επισκεφτεί την ΕΥΠ και θα ενημερωθεί σχετικά από το νέο διοικητή της Υπηρεσίας, Θεμιστοκλή Δεμίρη, έως χθες γενικό γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών. Πρόσωπο κοντά στον πρωθυπουργό ανέφερε χθες στην «Εφ.Συν.» πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έμαθε την Πέμπτη για την παρακολούθηση Ανδρουλάκη.

Δυστυχώς για τον Κυριάκο Μητσοτάκη το αφήγημά του δεν πείθει. Και οι λόγοι είναι πολλοί και συγκεκριμένοι:

1. Πριν από 8 μέρες συγκλήθηκε η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής όπου εκεί μίλησε μεταξύ άλλων ο παραιτηθείς διοικητής της ΕΥΠ, Παναγιώτης Κοντολέων, ο οποίος και παραδέχτηκε έμμεσα ότι η Υπηρεσία παρακολουθούσε τον δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη μέσω επισύνδεσης. Για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και τις καταγγελίες του για το λογισμικό Predator αρνήθηκε κάθε ανάμιξη. Χθες, κι ενώ έχει προηγηθεί το αποκαλυπτικό δημοσίευμα των Reporters United και της «Εφ.Συν.» μεσοβδόμαδα για τις επιχειρηματικές κινήσεις του Γρηγόρη Δημητριάδη με στελέχη από το περιβάλλον της εταιρείας Intellexa που εμπορεύεται το Predator, σημειώθηκαν οι παραιτήσεις, με κάλυψη στον ανιψιό, πράγμα που δεν συμβαίνει με τον κ. Κοντολέοντα στον οποίο και φορτώνουν τα πάντα.

2. Ολο αυτό το διάστημα η κυβέρνηση είχε αρνηθεί την αγορά του Predator και στο θέμα των παρακολουθήσεων πρόβαλλε ως δικαιολογία ότι αυτά γίνονται «από ιδιώτες». Σε κάθε περίπτωση τόσο η ίδια όσο και όλα τα φιλικά προς αυτήν μέσα ενημέρωσης υποβάθμιζαν σε κάθε ευκαιρία τις καταγγελίες τόσο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ όσο και του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη, μπλέκοντας τις παραβιάσεις υπολογιστών από χάκερ με τις παρακολουθήσεις μυστικών υπηρεσιών.

3. Από τον προηγούμενο Νοέμβριο, όταν η «Εφ.Συν.» αποκάλυψε τα σήματα της ίδιας της ΕΥΠ σύμφωνα με τα οποία βρίσκονταν υπό καθεστώς παρακολούθησης ο δημοσιογράφος του Solomon, Σταύρος Μαλιχούδης, ένας υπάλληλος του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, όπως επίσης και αρκετοί πολίτες (δικηγόροι, δημόσιοι υπάλληλοι κ.λπ.) που ασχολούνταν με το προσφυγικό, έως τις αποκαλύψεις του InsideStory.gr και των Reporters United για το Predator και το καθεστώς παρακολουθήσεων στην Ελλάδα, η κυβέρνηση αντιμετώπισε το θέμα με περίσσια αλαζονεία, επενδύοντας στο γεγονός ότι η πλειονότητα των πετσοταϊσμένων μέσων ενημέρωσης δεν επρόκειτο ν’ ασχοληθεί μ’ αυτό, όπερ κι έγινε.

Το νήμα ωστόσο των αποκαλύψεων έφτασε στο Μαξίμου μέσω του ίδιου του ανιψιού του πρωθυπουργού, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες ήταν ο ισχυρός σύνδεσμός του πρωθυπουργικού γραφείου με τη διοίκηση της ΕΥΠ. Ειλικρινά, ποιος μπορεί να πιστέψει ότι ο Παναγιώτης Κοντολέων διοικούσε την ΕΥΠ και χειριζόταν τις υποθέσεις της χωρίς να ενημερώνει αν όχι τον πρωθυπουργό, τουλάχιστον το στενό περιβάλλον του; Αλλά ακόμα κι αν δεν γνώριζε ο κ. Μητσοτάκης ως πολιτικός προϊστάμενος της ΕΥΠ φέρει ακέραιη την ευθύνη.

4. Καμία παρακολούθηση δεν μπορεί να γίνει αν δεν υπογράψει σχετικά ο εποπτεύων εισαγγελέας της ΕΥΠ. Ποιος έδωσε την εντολή στον ανεξάρτητο λειτουργό της Δικαιοσύνης για παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη και του Θανάση Κουκάκη και γιατί; Εν προκειμένω υπάρχουν πολλά ερωτήματα για τον ρόλο της αρμόδιας εισαγγελέως στην υπόθεση.


Γρηγόρης Δημητριάδης

Χωρίς εξηγήσεις ακόμη και για την... παραίτηση

Πρώτος παραιτήθηκε χθες ο ανιψιός του πρωθυπουργού. Σύμφωνα με το Μαξίμου, η παραίτησή του δεν οφείλεται στην υπόθεση Predator, αλλά «στο κλίμα τοξικότητας που έχει αναπτυχθεί γύρω από το πρόσωπό του και τη στοχοποίησή του από μερίδα των μέσων ενημέρωσης». Περισσότερες λεπτομέρειες δεν δόθηκαν αναφορικά με το ποιο είναι αυτό το «κλίμα τοξικότητας», όπως εξηγήσεις δεν έχουν δοθεί από την πρώτη στιγμή που αποκαλύψαμε πως ο γενικός γραμματέας και ανιψιός του πρωθυπουργού είχε επιχειρηματικές συναλλαγές την περίοδο που βρισκόταν στο Μαξίμου, πράγμα που σύμφωνα με τον νόμο του επιτελικού κράτους είναι απαγορευτικό.

Eίναι απορίας άξιον πάντως ότι την Πέμπτη και μία μέρα μετά τη δημοσίευση της έρευνας των Reporters United και της «Εφ.Συν.» για τις επιχειρηματικές σχέσεις του κ. Δημητριάδη με άτομα από το περιβάλλον της εταιρείας Intellexa -και ειδικότερα με τον επιχειρηματία Φέλιξ Μπίτζιο- ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν σχολίασε το θέμα κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών. Κατά συνέπεια η λογική λέει ότι για την κυβέρνηση δεν υπήρχε θέμα. Οπότε για ποιον ακριβώς λόγο παραιτήθηκε ο κ. Δημητριάδης και ο πρωθυπουργός έκανε δεκτή την παραίτηση; Και για ποια στοχοποίηση μιλάμε όταν η πλειονότητα των ΜΜΕ λιβανίζει τον πρωθυπουργό και το περιβάλλον του ό,τι κι αν γίνει; Με την ίδια λογική του «τοξικού κλίματος», φράση που έχει πει ουκ ολίγες φορές ο πρωθυπουργός, θα έπρεπε να παραιτηθεί και ο ίδιος. Στο Μαξίμου θα πρέπει μάλλον να βρουν ένα νέο αφήγημα, καθώς αυτό δεν «περπατάει».

Νέος γ.γ. του πρωθυπουργού ανέβαλε ο Γιάννης Μπρατάκος. Οπως ενημέρωσε με ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, ο κ. Μπρατάκος παραιτήθηκε από τη θέση του προέδρου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών που κατείχε μέχρι πρότινος.


Παναγιώτης Κοντολέων

Με σφραγίδα Μαξίμου όλα τα «έργα» της ΕΥΠ

Ο άνθρωπος που ξεκίνησε από σεκιουριτάς στην αμερικανική πρεσβεία πριν από αρκετά χρόνια και για χάρη του οποίου ο πρωθυπουργός άλλαξε τον νόμο προκειμένου να τον διορίσει, φαίνεται πως πληρώνει το μάρμαρο για να σωθούν οι υπόλοιποι. Είναι τουλάχιστον αστείο το αφήγημα ότι ο κ. Κοντολέων δρούσε μόνος του και παρακολούθησε τον Νίκο Ανδρουλάκη χωρίς να το γνωρίζει το Μαξίμου. Κι αυτό επειδή όλες οι πράξεις και κινήσεις τού εν λόγω πρώην διοικητή εδώ και τρία χρόνια είχαν πάνω τους τη σφραγίδα του Μαξίμου και του πρωθυπουργού: έτσι εκκαθαρίστηκε η υπηρεσία από 200 «ανεπιθύμητους» που δεν δήλωναν υποταγή στο κράτος Μητσοτάκη, έτσι δημιουργήθηκε το Κέντρο Τεχνολογικής Υποστήριξης, Ανάπτυξης & Καινοτομίας (ΚΕΤΥΑΚ) προκειμένου να υπογράφει συμβάσεις με κρυφά κονδύλια, έτσι νομοθετήθηκαν οι προσλήψεις στην ΕΥΠ παρακάμπτοντας το ΑΣΕΠ, έτσι δημιουργήθηκε μια ΕΥΠ στα μέτρα του Μαξίμου.

Ετσι ακριβώς τοποθετήθηκαν υπάλληλοι της ΕΥΠ σε κάθε δημόσιο φορέα με το πρόσχημα των κυβερνοεπιθέσεων κι έτσι παρακολουθούνταν εκατοντάδες πολίτες κατά τη διάρκεια της πανδημίας με αναζήτηση του ιδεολογικού τους υπόβαθρου. Εξάλλου το αφήγημα για τον «εξωτερικό» και «εσωτερικό» εχθρό το είχε επαναφέρει προεκλογικά η Ν.Δ. και αποτελούσε βασικό στοιχείο στην πολιτική του Κυριάκου Μητσοτάκη, όσο φιλοευρωπαίος και φιλελεύθερος κι αν θέλει να παρουσιάζεται. Εν τέλει, κάπως έτσι ο κ. Κοντολέων δικαιολόγησε τις παρακολουθήσεις πολιτών που είχε αποκαλύψει η «Εφ.Συν.», κάνοντας λόγο για ζητήματα «εθνικής ασφάλειας».

Αγωγή σε Reporters United και «Εφ.Συν.» από Δημητριάδη

Χθες μας έγινε γνωστό ότι ο κ. Δημητριάδης την ημέρα της παραίτησής του κατέθεσε και αγωγή εναντίον μας, όπως και κατά των Reporters United, ζητώντας 250.000 και 150.000 ευρώ αντίστοιχα. Προφανώς ξέχασε το κυβερνητικό αφήγημα ότι στην Ελλάδα ο Τύπος χαίρει ελευθερίας και πως η 108η θέση στην ελευθερία του Τύπου αποτελεί ευφάνταστο σενάριο ανυπόληπτων ξένων κύκλων. Ξέχασε ότι, πριν από λίγο καιρό, ο θείος του και πρωθυπουργός εμφανίστηκε στις Βρυξέλλες κραδαίνοντας δύο αντιπολιτευόμενες εφημερίδες προκειμένου ν’ αποδείξει στους Ευρωπαίους ότι στην Ελλάδα ο Τύπος δεν απειλείται και ότι υπάρχει ελευθεροτυπία.

Την ημέρα λοιπόν που ο Κυριάκος Μητσοτάκης τού έδειξε την πόρτα της εξόδου από το Μαξίμου κατέθεσε μια εξοντωτική αγωγή (οι γνωστές SLAPPs) προκειμένου να δείξει πώς αντιλαμβάνεται τη λειτουργία του Τύπου όταν δεν συμφωνεί με τον ίδιο. Είναι περιττό ν’ αναφέρουμε ότι η εφημερίδα μας δεν πτοείται από τέτοιου είδους κινήσεις που έχουν βασικό στόχο τον εκφοβισμό μας και την παρεμπόδιση της ερευνητικής δημοσιογραφίας.

Ο κ. Δημητριάδης είχε στείλει εξώδικο στην εφημερίδα μας πριν από λίγο καιρό, όταν είχαμε πρωτοδημοσιεύσει τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες που οδηγούσαν στην εταιρεία Intellexa. Το δημοσιεύσαμε ως οφείλαμε και απαντήσαμε. Δεν φταίμε εμείς αν π.χ. ο άνθρωπος που του πούλησε την εταιρεία φωτοβολταϊκών μάς παρέπεμψε στον ίδιο για απαντήσεις σχετικά με την Intellexa, ούτε έχουμε ευθύνη που οι εν λόγω επιχειρηματικές του δραστηριότητες γίνονταν με ανθρώπους που είχαν έμμεση ή άμεση σχέση με την εταιρεία που εμπορεύεται το Predator. Στο τέλος, τέλος, δεν φταίμε εμείς που δεν απάντησε για το αν γνωρίζει τον κ. Φέλιξ Μπίτζιο. Εμείς, ως οφείλαμε, τον ρωτήσαμε...

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Παραιτήθηκαν αντ’ αυτού

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας